Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 09:47

Δημοσκοπήσεις: Τα τρία καμπανάκια για την κυβέρνηση και η στρατηγική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα δημοσκοπικά ευρήματα, καθώς φαίνεται πως δημιουργείται ένα σύνθετο τοπίο μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ. Από το Μαξίμου έχουν κλείσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και εκτιμούν πως υπάρχει μπροστά πολιτικός χρόνος για να αυξηθούν τα «γαλάζια» ποσοστά συσπείρωσης.

Τρία καμπανάκια

Ωστόσο τρία είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που τραβούν την προσοχή στο κυβερνών κόμμα με αποτέλεσμα να χτυπούν… καμπανάκια:

  1. Η καθαρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται, ωστόσο τα «γαλάζια» ποσοστά παραμένουν κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών γεγονός που δείχνει πως η αύξηση της συσπείρωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον σε όλες τις έρευνες στη δεύτερη θέση με αυξημένα ποσοστά.
    Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η MRB βρίσκει τη ΝΔ στο 21,7% (και στο 28,1% στη αναγωγή επί των έγκυρων), η Metron Analysis στο 22,5% (και στο 29.1 % στην εκτίμηση), η GPO στο 26,5% και η Alco στο 25%. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ - στην πρόθεση ψήφου - στην έρευνα της Metron φτάνει το 15.3% (και το 19.3 % στην εκτίμηση), σύμφωνα με την MRB είναι στο 14,1% (και στο 18,2% στη αναγωγή επί των εγκύρων), στην έρευνα της GPO είναι στο 14,3% και σύμφωνα με την Alco στο 15,3%
  2. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Metron Analysis το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Alco το 44 % θεωρεί πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα τους επόμενους μήνες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους και μόνο το 9% απαντά καλύτερα.
    Μάλιστα σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών οι πολίτες αναμένουν να γίνουν περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έρευνα της Alco οι μισοί ερωτηθέντες απαντούν πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το ΕΣΥ, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 29% που απαντά «λίγο». Στον αντίποδα μόνο το 17% απαντά «αρκετά» και το 1 % «πολύ» (ένα 3 % δηλώνει «δεν ξέρω - δεν απαντώ»). Την ίδια ώρα η ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προβλημάτων με 38% σύμφωνα με την Metron Analysis και ακολουθεί η οικονομία με 24%.
  3. Ενα άλλο θέμα είναι και τα «γαλάζια» ποσοστά συσπείρωσης. Σύμφωνα με την Alco η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση 61% καθώς οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 18%. Ειδικότερα χάνει ψηφοφόρους προς τα δεξιά (ένα 5% στρέφεται προς τη Φωνή Λογικής και ένα 4% προς την Ελληνική Λύση) αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ (όπου κατευθύνεται ένα 4%). Σύμφωνα με την Metron Analysis η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 82,2% και οι μεγαλύτερες διαρροές είναι προς το ΠΑΣΟΚ (5,8%), ενώ ένα ποσοστό 1,6% πάει (δεξιότερα) στην Ελληνική Λύση και το 2,4% στα «λοιπά κόμματα»

Πώς βλέπουν οι «γαλάζιοι» τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Στην κυβέρνηση θέλουν να επιταχύνουν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει… κόπωση. «Το αν θα πετύχουμε τον στόχο μας στις εκλογές του 2027, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα μας, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εκλεγήκαμε το 2023» σημείωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και υπογράμμισε «άρα είναι αυτό που λέμε στο χέρι μας».

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο βλέπουν ως βασικό πολιτικό αντίπαλο σε αυτή τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ κάτι που φάνηκε και από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Η πολιτική… μονομαχία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να αφήσουν χώρο στο ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση που ασκούν στην Χαριλάου Τρικούπη την οποία κατηγορούν πως δεν στηρίζει κομβικές μεταρρυθμίσεις και πως υιοθετεί μια λογική του «όχι σε όλα».

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός στη Βουλή σημείωσε «καθώς μιλούσατε σκεφτόμουν ότι ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας ως αρχηγού του κόμματός σας. Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου, διότι το ίδιο πρόσωπο ήσασταν πριν, το ίδιο πρόσωπο είστε τώρα, τον ίδιο πολιτικό λόγο εκφέρετε». Προσέθεσε πως «έχω την αίσθηση ότι σαν να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία».

Μάλιστα με αφορμή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υπερψηφίσει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ο πρωθυπουργός σημείωσε «στην προσπάθεια σας να καταστείτε εσείς ο πόλος απέναντι στην κυβέρνηση -και μπορεί πράγματι δημοσκοπικά αυτό να επιβεβαιώνεται- έρχεστε να αρνηθείτε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση. Μετά μην αμφισβητείτε, όμως, ή μην απορείτε γιατί οι προοδευτικοί συμπολίτες μας σας γυρίζουν την πλάτη».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 08:58

Σχετικά Άρθρα

  • Εκλογές Γαλλία: Σε υψηλό 43 ετών η συμμετοχή των ψηφοφόρων
    Εκλογές Γαλλία: Σε υψηλό 43 ετών η συμμετοχή των ψηφοφόρων

    Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καταγράφει άνοδο σήμερα (7/7) το μεσημέρι τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και ανέρχεται σε 26,63% έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.

    Την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι στον σημερινό δεύτερο γύρο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Το 2022 ανερχόταν σε 18,99%, ανέφερε το υπουργείο.

    Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους έχει ψηφίσει

    Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,5 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022 (18,99%), καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).

    Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγονται εκλογές στις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

    Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που ωστόσο θεωρούνται υψηλού κινδύνου, εμφανίζουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να έρχεται πρώτο σε έδρες, χωρίς ωστόσο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (289) στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, «Μαζί», η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες.

    Τέλος, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες.

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AΠΕ-ΕΡΑ/ PHILIPPE WOJAZER POOL

  • Ευρωεκλογές 2024: Ποια μηνύματα εισπράττει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις: Καμπανάκι για αναποφάσιστους
    Ευρωεκλογές 2024: Ποια μηνύματα εισπράττει η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις: Καμπανάκι για αναποφάσιστους

    Διπλά μηνύματα εισπράττουν στη Νέα Δημοκρατία από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Από τη μία πλευρά κλίμα αισιοδοξίας υπάρχει στους γαλάζιους - μετά και τις τελευταίες μετρήσεις - πως είναι εφικτός ο στόχος του 33% (ποσοστό που είχε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019). Από την άλλη πλευρά παραμένει ο προβληματισμός για το γεγονός πως λίγο πριν τις κάλπες περίπου ο ένας στους δέκα πολίτες δηλώνει αναποφάσιστος.

    Χθες υπήρξαν δύο νέες δημοσκοπήσεις, που επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα :

    • Σύμφωνα με την Marc στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 30,4% (από 30,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας προ δύο εβδομάδων), διατηρώντας σημαντική απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 15,1% (από 13 %).

    Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση αποτελέσματος η Ν.Δ είναι στο 33,4%.

    • Σύμφωνα με την Pulse στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,5% (από 29 % στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας), με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος στο 14.5 % (από 14 % στην προηγούμενη μέτρηση). Στην εκτίμηση ψήφου - σενάριο κατανομής αναποφάσιστων - η ΝΔ είναι στο 32 % και με βάση αυτό το σενάριο από την πρώτη κατανομή παίρνει επτά έδρες (ενώ από εκεί και πέρα μένει να φανεί και πόσα κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή, καθώς αυτό επηρεάζει τις έδρες).

    Ανάλογη εικόνα για τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες. Με βάση την GPO στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 33.1 %. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Prorata η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%.

    Καθαρό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Pulse ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35 % (με μεγάλη απόσταση από τον Στέφανο Κασσελάκη που είναι δεύτερος με 13%). Να σημειωθεί εδώ πως σε όσους λένε ότι ανήκουν στον ευρύτερο κεντρώο χώρο το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη φτάνει το 49 %.

    Η γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων

    Στο πέρα πέντε των ευρωεκλογών σε υψηλά ποσοστά παραμένουν οι πολίτες, που ακόμα και τώρα δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Μάλιστα σύμφωνα με την Pulse το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 12,7% οριακά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (ήταν 12,5%).

    Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την δημοσκόπηση η βεβαιότητα συμμετοχής στις εκλογές αυξάνεται με την ηλικία και είναι χαρακτηριστικό ότι στους άνω των 60 το 87% δηλώνει με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει. Αντιθέτως στην ηλικιακή ομάδα των 17-29 ετών το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.

    Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Marc το 75,6 % δηλώνει ισχυρή πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, το 14,4 % πιθανή συμμετοχή και το 10,6 % μη συμμετοχή. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου ανά κομματική προέλευση, καθώς σύμφωνα με την Marc το 32.7 % είναι Νέα Δημοκρατία.

    Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

    Στο γαλάζιο στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Για παράδειγμα σύμφωνα με την Prorata το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

    Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την GPO στο ερώτημα ποια θέματα θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο το 53,4% απαντά η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας και ακολουθούν τα ευρωπαϊκά θέματα (8.2 %), η ασφάλεια (7.8 %), η υγεία (7.6 %), η εξωτερική πολιτική (6.9 %), το δυστύχημα στα Τέμπη (6.5 %), η παιδεία (2.9 %) και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών (2.8 %).

    Σύμφωνα με την GPO το 34,3% των ερωτηθέντων θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση ενώ το 60,4% δηλώνει πως θέλει να την καταψηφίσει (5.3 % δεν ξέρει/ δεν απαντά). Τέλος να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 45,9%, δηλώνει πως θέλει να στηρίξουν τις πολιτικές της Ε.Ε. με την ψήφο του στις ευρωεκλογές ενώ το 41,3% θέλει να τις αποδοκιμάσει.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καμπανάκια στην κυβέρνηση για τα δημοσκοπικά μηνύματα: Ανησυχία για ψήφο διαμαρτυρίας και διαρροές στα δεξιά
    Καμπανάκια στην κυβέρνηση για τα δημοσκοπικά μηνύματα: Ανησυχία για ψήφο διαμαρτυρίας και διαρροές στα δεξιά

    Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων παρά τη σημαντική διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και παρά την σημαντική διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν χτυπήσει καμπανάκια για μια σειρά από ευρήματα. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την καθαρή υπεροχή στο πολιτικό σκηνικό, ενώ μεγάλο προβάδισμα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο πως σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

    Ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, που εξακολουθεί να ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Σε όλες τις μετρήσεις η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των πολιτών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα στο κρίσιμο αυτό θέμα.

    Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με μέτρηση τις MRB επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας. Αλλά και σε έρευνα της Marc περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν αναποτελεσματικές τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την ίδια στιγμή με απαισιοδοξία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με την Metron Analysis- ως προς τη συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας- το 60% επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ακρίβεια που προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα, καθώς συναγερμός έχει σημάνει και για άλλα δημοσκοπικά ευρημάτα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Alco όσον αφορά στα Τέμπη το 77% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. Παράλληλα όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σχεδόν τέσσερις στους δέκα λένε πως θα επηρεάσει πολύ την ψήφο του στις ευρωεκλογές, το 32% απαντά καθόλου και το 20% λίγο. Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο, το 42% απαντά πως δεν θα επηρεάσει καθόλου την ψήφο του, ενώ στον αντίποδα το 30% απαντά πολύ και το 21% λίγο.

    Έντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας στις κάλπες των Ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Interview στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείται στις ευρωεκλογές να ψηφίσετε στέλνοντας μήνυμα στο κόμμα σας για πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνείτε σχεδόν ένας στους δύο απαντά πολύ ή αρκετά πιθανό. Στο μεταξύ με βάση την GPO το 42,1% θέλει στις ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, το 35,4% να στηρίξει το κόμμα που συνήθως επιλέγει και το 17,5% να στηρίξει την κυβέρνηση (5 % είναι στο «δεν ξέρω- δεν απαντώ).

    Στόχος η αύξηση της συσπείρωσης

    Στην Πειραιώς το επόμενο διάστημα θα εντείνουν την προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων προκειμένου να αποφύγουν εκπλήξεις στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Συμφωνά με πρόσφατη έρευνα της Marc η συσπείρωση της νέας Δημοκρατίας είναι στο 68,4 %, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως υπάρχει ένα ποσοστό 12,5 % που ακόμα δεν έχει αποφασίσει. Από εκεί και πέρα οι κυριότερες διαρροές είναι προς την Ελληνική Λύση (4,1 %), ενώ το 2.9 % απαντά πως θα ψηφίσει άκυρο /λευκό ή θα στραφεί στην αποχή.

    «Ο Ιούνιος πρέπει να φέρει στη χώρα ένα αποτέλεσμα σιγουριάς και προοπτικής» τόνισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως αν πάμε στη κάλπη «χαλαρά» μπορεί «να ξυπνήσουμε αντιμέτωποι με νέα δεσμά». Απευθυνόμενος στη βάση του κόμματος σημείωσε ότι «θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι το πρωί της 9ης Ιουνίου όλα ξεκινούν από την αρχή. Το κοντέρ μηδενίζεται. Κάθε κάλπη όταν ανοίγει είναι άδεια». Παράλληλα αναφέρθηκε στο διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης, λέγοντας πως «θα κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα, αν θα μείνει στον δρόμο των αλλαγών, αν θα πετύχει τους στόχους».

    Στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο, ενώ το διάστημα από τις 10 έως τις 15 Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί και το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές θα πυκνώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια των οποίων αναμένεται να εστιάσει στα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά παράλληλα να ξεδιπλώσει και το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μέτρα για την ακρίβεια και για τους αγρότες στο «μενού» του υπουργικού συμβουλίου: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την δεξιά ψήφο
    Μέτρα για την ακρίβεια και για τους αγρότες στο «μενού» του υπουργικού συμβουλίου: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την δεξιά ψήφο

    Η ακρίβεια παραμένει το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών και η κυβέρνηση εστιάζει στην προσπάθεια να τιθασεύσει τις τιμές, θέμα που θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επί τάπητος στην συνεδρίαση θα τεθεί και το αγροτικό θέμα, με την κυβέρνηση να προκρίνει μέτρα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις και να δίνει έμφαση στην ευρωπαΐκή διαπραγμάτευση για την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται εκ νέου να αναφερθεί στη μάχη της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών και την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας, εστιάζοντας και στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Παράλληλα όμως το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και όλες οι παρεμβάσεις είναι κοστολογημένες.

    Να σημειωθεί εδώ πως στην χθεσινή δημοσκόπηση της MRB το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών παραμένει η ακρίβεια, ενώ ακολουθούν η υγεία και το ύψος των εισοδημάτων. Μάλιστα επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ μόνο ο ένας στους τέσσερις απαντά πως πήρε περισσότερα μέτρα από τις αντοχές της οικονομίας.

    Όπως είναι φυσικό θέματα που άπτονται της οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Ανάπτυξης τα μέτρα κατά της ακρίβειας και το νομοσχέδιο για την βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Επίσης θα υπάρξει εισήγηση του Κώστα Σκρέκα σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Υπενθυμίζεται πως σε εφαρμογή μπαίνουν από αύριο τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στο λιανεμπόριο με στόχο την μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα για το μέσο νοικοκυριό. Η εκτίμηση είναι πως στους νέους τιμοκατάλογος που θα εφαρμοστούν στα σουπερμάρκετ θα υπάρχουν μειώσεις κοντά στο 15% σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα (όπως απορρυπαντικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.α.).
    Επίσης στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, με την κυβέρνηση να θέλει ανοιχτούς διαύλους με τους αγρότες και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλία. Σήμερα θα συζητηθεί το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και η ισχυροποίηση του κοινοτικού πλαισίου στους ελέγχους.

    «Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Κ. Μητσοτάκης. Να σημειωθεί εδώ πως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζεται πως οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν εκτός από το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος, στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά.

    Από το Μαξίμου εστιάζουν ιδιαίτερα και στη συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε κοινή δήλωση των μελών του υιοθετεί ψήφισμα που περιλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει μεταξύ άλλων προτείνει:

    • Ενίσχυση του Γεωργικού Αποθεματικού.
    • Αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση θεομηνιών.
    • Δημιουργία νέου Ταμείου για την κάλυψη απωλειών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

    Οι … ένοικοι στη δεξιά πολυκατοικία

    Το καθαρό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαιώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο πως ανοδικές τάσεις καταγράφουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Nέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αναγωγή επί των έγκυρων σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης φτάνει στο 10% και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι τέταρτο, έχοντας ξεπεράσει του ΚΚΕ. Η «Νίκη» είναι στο 3,2% και οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο 2,6 %, ενώ σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση στο 1.2 % είναι το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου.

    Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για την συσπείρωση των κομμάτων με τη Νέα Δημοκρατία να είναι στο 75.1 % και τις περισσότερες διαρροές - συγκεκριμένα 6.3 %- να είναι προς την Ελληνική Λύση. Δεδομένο βέβαια είναι πως το επόμενο διάστημα από την Πειραιώς θα ενταθεί η προσπάθεια προσέγγισης ενός δεξιού παραδοσιακού ακροατήριου, το οποίο ενδεχομένως να μην είδε με θετικό μάτι κάποιες από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο).

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της εθνικής συνδιάσκεψης της Δ.Α.Π και αναμένεται να αναφερθεί και στις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να μιλήσει και στην Ολομέλεια της Βουλής για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

    Οι κομματικές μηχανές στην Πειραιώς δουλεύουν στο φουλ καθώς το συνέδριο του κόμματος θα γίνει από τις 5 ως τις 7 Απριλίου και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Την επόμενη βδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε προσυνέδριο του κόμματος, με τους «γαλάζιους» να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην Bόρεια Ελλάδα που στις τελευταίες εκλογές είχαν αυξημένα ποσοστά κόμματα που κινούνται δεξιά της Nέας Δημοκρατίας

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πώς... βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και για ποια θέματα βγάζουν «κίτρινες κάρτες»: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
    Πώς... βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και για ποια θέματα βγάζουν «κίτρινες κάρτες»: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Πολλαπλά μηνύματα για την κυβέρνηση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα πρώτα … καμπανάκια έχουν αρχίσει να χτυπάνε

    Πολλαπλά μηνύματα για την κυβέρνηση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα πρώτα … καμπανάκια έχουν αρχίσει να χτυπάνε. Η καθαρή «γαλάζια» υπεροχή διατηρείται και η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό δείχνει να μην παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Ωστόσο την ίδια στιγμή η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί τον πονοκέφαλο των νοικοκυριών, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία το μέλλον.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, η ακρίβεια είναι με διαφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, ενώ ακολουθούν η υγεία, το ύψος των εισοδημάτων, η εγκληματικότητα και η παιδεία. Ένα απο τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως επτά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν πως έχουν ληφθεί λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

    Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis, το 60% εκτιμά ότι η χώρα βαδίζει προς «την λάθος κατεύθυνση» ενώ στον αντίποδα το 34% λέει «προς τη σωστή» (το 4% είναι ουδέτερο και το 2% δεν απάντησε). Όσον αφορά στις εντυπώσεις για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον πληθωρισμό το 73% έχει μάλλον αρνητική άποψη.

    Σχετικά με το έργο της κυβέρνησης- σύμφωνα με την GPO- το 41,7% των πολιτών το κρίνει « θετικά » και «μάλλον θετικά» , ενώ το 57,6% το κρίνει «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά» . Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης σύμφωνα με την Marc, θετικές και μάλλον θετικές γνώμες έχει το 14,9% και 27,5% αντίστοιχα, ωστόσο μάλλον αρνητική ή αρνητική γνώμη έχει το 22,6% και το 33,3%.

    Πάντως να σημειωθεί πως- ενόψει και των ευρωεκλογών -το κοινό μήνυμα από όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Η ψαλίδα με την αντιπολίτευση δεν κλείνει, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προηγείται με μικρή διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο πως στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ενισχυμένη εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου η Ελληνική Λύση.

    Τι λένε οι πολίτες για κρίσιμα κυβερνητικά νομοσχέδια

    Ο Φεβρουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση, καθώς στόχος είναι να περάσουν από την Βουλή δύο πολυσυζητημένα νομοσχέδια : για την πολιτική ισότητα στο γάμο αλλά και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τα δύο αυτά θέματα :

    -Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν Ωστόσο όσον αφορά την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου το 54,6% των πολιτών σίγουρα διαφωνεί και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).

    Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis, το 62% συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν πως τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, ενώ το 36% έχει αρνητική γνώμη (το 1% δηλώνει ουδέτερο και το 1% δεν απάντησε). Ωστόσο όσον αφορά στο δικαίωμα για τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια το 69% διαφωνεί, ενώ το 30% συμφωνεί (το 1% δεν απάντησε)

    Στο μεταξύ σύμφωνα με την GPO, το 49.1 % είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά το 48.3 % είναι κατά η μάλλον κατά. Όσον αφορά την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια σχεδόν επτά στους δέκα είναι κατά ή μάλλον κατά.

    -Νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια: Σχετικά με τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σύμφωνα με την Metron Analysis το 52% είναι υπέρ και το 42% κατά. Ωστόσο υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία και οι νεότερες ηλικίες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικές σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο.

    Τη ίδια στιγμή σύμφωνα με Marc στην ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, «συμφωνώ» δηλώνει το 37,6% και «μάλλον συμφωνώ» το 18,5% (αθροιστικά δηλαδή ποσοστό 56,1%). Στον αντίποδα σχεδόν τέσσερις στους δέκα δηλώνουν πως διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Εκρηκτικό το κλίμα στη ΝΔ - Μήνυμα αγνώστου αποστολέα με αποτελέσματα δημοσκόπησης έφερε μηνύσεις
    Ηλεία: Εκρηκτικό το κλίμα στη ΝΔ - Μήνυμα αγνώστου αποστολέα με αποτελέσματα δημοσκόπησης έφερε μηνύσεις

    Αν και σε γενικές γραμμές φαινομενικά η προεκλογική περίοδος στην Ηλεία κύλησε σε καλό κλίμα, η τελευταία ημέρα έμελλε να είναι είναι ιδιαίτερα εκρηκτική.

    Και προφανώς συσσωρεύτηκε αρκετή αρνητική ενέργεια και υπήρξε το ξέσπασμα το οποίο είναι απόλυτα δικαιολογημένο.

    Χθες το πρωί έφτασε στα κινητά πολλών πολιτών - σύμφωνα με πηγές μελών της Νέας Δημοκρατίας οι περισσότεροι - ένα μήνυμα από αποστολέα “EKLOGES” το οποίο ανέφερε αποτελέσματα υποτιθέμενης δημοσκόπησης, τόσο για τα κόμματα στην Ηλεία, όσο και στους υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Το sms προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα δημιούργησε ένα μελανό σημείο στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου.

    Η αντίδραση των περισσότερων βουλευτών ήταν έντονη και κάποιοι εξ αυτών αποφάσισαν να κινηθούν άμεσα και άλλοι αναμένεται να το πράξουν συν συνέχεια.

    Άμεση ήταν και η αντίδραση της ΔΕΕΠ Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας όπου εξέδωσε μήνυμα με διευκρινήσεις

    "KAΛHΣΠEPA, TA MEΛH THΣ NΔ EXOYN ΛABEI SMS ME AΠOΣTOΛEA EKLOGES OΠOY ANAΦEPETAI ΣE ΔHMOΣKOΠHΣH ME EKΛOΓIKA AΠOTEΛEΣMATA. KATOΠIN EPEYNAΣ ΣAΣ ΠΛHPOΦOPOYME OTI ΠPOKEITAI ΓIA MH ΠIΣTOΠOIHMENO AΠOΣTOΛEA. H NΔ ΔEN EXEI ΣXEΣH ME AYTH TH ΔHMOΣKOΠHΣH KAI EΠIΠΛEON ΔEN AKOΛOYΘEI TETOIEΣ TAKTIKEΣ".

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr φέρονται να έχουν καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων η υποψήφια βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου και ο υποψήφιος βουλευτής Λευτέρης Βαρουξής, για τις πληροφορίες που διακινήθηκαν μέσω των sms με τα αποτελέσματα υποτιθέμενης τηλεφωνικής δημοσκόπησης στο νομό Ηλείας “… την οποία παρουσιάζει ως είδηση και η οποία δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου επιχειρώντας έτσι να εξαπατήσει τους εκλογείς με απώτερο στόχο να μεταβάλλουν το εκλογικό τους φρόνημα στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023”.

    Έτσι σχηματίστηκε δικογραφία για εξαπάτηση εκλογέων και αναμένονται οι εξελίξεις από τις Εισαγγελικές Αρχές.

    Να σημειώσουμε ότι τις δημοσκοπήσεις διέπει ειδικό πλαίσιο και δικαίωμα διενέργειας τους έχουν εταιρίες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

  • Τουρκία: Γιατί Έλληνας αντιστράτηγος θέλει νικητή των εκλογών τον Ερντογάν
    Τουρκία: Γιατί Έλληνας αντιστράτηγος θέλει νικητή των εκλογών τον Ερντογάν

    Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Λίγο πριν τις κάλπες βρίσκεται η Τουρκία και στην Ελλάδα πολλοί είναι όσοι αναρωτιούνται ποιος από τους δύο διεκδικητές, Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου θα «συνέφερε» την χώρα.

    Έλληνας στρατιωτικός δηλώνει ξεκάθαρα πάντως ότι προτιμά τον Ερντογάν και εξηγεί τους λόγους.

    Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που τονίζουν ότι η ηρεμία στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες είναι παροδική και μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου του Ερντογάν, το οποίο κατέστρωσε μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

    Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις που -που είχαν εκφραστεί υπό την μορφή απειλών- όταν η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία για την ΑΟΖ.

    Στρατηγική η ηρεμία των Τούρκων στο Αιγαίο – Πού αποσκοπούν

    Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό επίπεδο, η γείτονα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, τρεις σχεδόν μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς.

    Οι δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του κυβερνόντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν, τον δείχνουν πρώτο, στον αντίποδα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις για την αντιπολίτευση, εμφανίζουν πρώτο τον συνασπισμό με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, μίλησε για μια αλλαγή στην στάση της Τουρκίας.

    «Έχουμε μια τακτική αναδίπλωσης. Έχουμε ένα μεγάλο γεγονός, έναν σεισμό, που χρειάζεται λεφτά και από τη Δύση, και εκεί προσπαθεί σε μια σειρά από μέτωπα ανοιχτά. Σε αυτά τα θέματα σηκώνει χειρόφρενο η Τουρκία, για ένα διάστημα τουλάχιστον, έτσι θα πάμε και μετά τις εκλογές, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει».

    Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, «η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, εκεί θα επικεντρώνονται οι παίκτες. (…) Όποιος και να βγει, θα τον αντιμετωπίσουμε όπως τώρα. Στο εσωτερικό, έχει πολύ μεγάλη σημασία πού θα πάνε οι Κούρδοι».

    «Έχω ένα ερωτηματικό στην περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση. Είναι ετερόκλητα στοιχεία και το ερώτημα είναι αν η μετάβαση θα γίνει ανώδυνα ή επώδυνα».

    «Θα προτιμούσα τον Ερντογάν»

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α, σημείωσε ότι ενδεχομένως στην κάλπη να δούμε εκπλήξεις.

    «Στην κάλπη θα δούμε εκπλήξεις ενδεχομένως. Αν δούμε τα 20 χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν είδαμε μείζονα κρίση τύπου Ιμίων. Με τους Κεμαλικούς είχαμε τις μεγαλύτερες κρίσεις. Συγκρίνοντας με το παρελθόν, οι Κεμαλικοί είναι αυτοί έκαναν τα χειροτέρα, όχι ο Ερντογάν».

    Και συμπληρώνει: «Θα προτιμούσα τον Ερντογάν που τον ξέρουμε, μας ξέρει. Αυτές οι εκλογές θα τον κάνουν να αλλάξει την ατζέντα».

    Η αναβάθμιση των σχέσεων με την Αίγυπτο

    Η Τουρκία επίσης θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή «το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε χθες Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, την πρώτη ανώτατου τούρκου αξιωματούχου εδώ και μια δεκαετία όταν διερράγησαν οι σχέσεις των δύο χωρών.

    «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που κάνουμε σαφή βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο…Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην διαρρήξουμε τις σχέσεις μας στο μέλλον», τόνισε ο τούρκος υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

    Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για να επιμηκύνει περαιτέρω τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επιτρέποντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία την ημέρα που πρόκειται να λήξει η συμφωνία. «Η Ρωσία συμφώνησε σε μια παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μόνο για δύο μήνες. Θα προσπαθήσουμε για μια περαιτέρω παράτασή της μετά δύο μήνες», τόνισε ο ίδιος.

    Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι σταματά τον διάλογο με την Τουρκία εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

    Στα μέσα Δεκέμβρη ακολούθησε η κοινή επιστολή, Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ που στοχοποιούσε την Αθήνα, ενώ χαρακτήριζε άκυρη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου – Ελλάδας.

    Οι τουρκικές εκλογές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και τις πραγματικές βλέψεις των Τούρκων για την Αίγυπτο.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο