Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 21:49

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η διακαναλική Συνέντευξη Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ. Ο Γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των Πρασίνων στην Ευρώπη ως το πεδίο συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων με πίστη στην επιστήμη, και θάρρος για την επίλυση των μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και κλιματικών προκλήσεων. Προκλήσεις που αποτελούν όλες παράγωγα ενός στρεβλού καπιταλισμού ολιγοπωλίων, δίχως κρατική εποπτεία ή πραγματικό ανταγωνισμό.

«Οι Πράσινοι δημιουργούν έναν συγκολλητικό ιστό μεταξύ των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμενων μέσα από τι πολιτικές τους προτάσεις και λειτουργούν ως φραγμός απέναντι σε δυνάμεις μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και σκοταδισμού, που κινδυνεύουμε να αποκτήσουν έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη» μετά από αυτές τις εκλογές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

«Στόχος μας είναι η τήρηση της πορείας της χώρας μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίχως παραβάσεις του ενωσιακού δικαίου που μας κοστίζουν πολύ ακριβά, όπως για παράδειγμα τη μη πλήρωση θαλάσσιων χωροταξικών χαρτών, την παραπομπή της χώρας για τη μη πλήρωση πλημμυρικών χαρτών, την ελλιπή ασφάλεια στους σιδηροδρόμους αλλά και τη μη τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου».

Αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τόνισε ότι οι Πράσινοι στην Ευρώπη την έχουν καταψηφίσει λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί στους ευρωπαίους αγρότες, μέσω των συμφωνιών εμπορίου με τρίτες χώρες, ενώ τόνισε ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δοθεί στην Ελλάδα 130 δισ. ευρώ μέσα από την ΚΑΠ, αλλά στην χώρα μας μειώθηκαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και έχει ερημώσει η ύπαιθρος. “Κάτι κάνουμε λάθος”.

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών ανέφερε ότι «δεν κρίνεται ποια κυβέρνηση θα έχουμε την επόμενη μέρα, αλλά ποιους ευρωβουλευτές και ευρωβουλεύτριες θα στείλουμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κρίνεται αν θα στείλουμε ανθρώπους με επάρκεια και ανιδιοτέλεια αποφεύγοντας το ρεκόρ ευρωβουλευτών και ευρωβουλευτριών που έχουν τεθεί είτε υπό έλεγχο, είτε εκτός κοινοβουλίου, είτε έχουν βρεθεί ακόμα και στη φυλακή. Είναι κρίσιμο να επιλέξουμε ανθρώπους και κόμματα που θέλουν περισσότερη Ευρώπη και πιστεύουν στη δημοκρατία».

Ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για τη δίκαιη μετάβαση και το πρόβλημα της χώρας μας που σχετίζεται με τις ελλείψεις υποδομών ώστε να προσαρμοστούμε άμεσα και αποτελεσματικά στην κλιματική αλλαγή, η οποία δεν είναι αιτία όλων των προβλημάτων, αλλά απότοκο του συστήματος που γεννάει ανισότητες και ανέχεια. Η κλιματική κρίση λειτουργεί και θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των δεινών του συστήματος για τους κοινωνικά ευάλωτους και αποκλεισμένους.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πετάμε το 50% της ενέργειας που παράγουμε με δωρεάν πρώτη ύλη τον αέρα και τον ήλιο, επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την πραγματική αξιοποίησή της, αλλά έχει αφήσει τον Έλληνα πολίτη προσδεδεμένο στη δίνη πώλησης του ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει την υπόθεση της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά έχει εγκλωβισμένους τους πολίτες της χώρας στις τιμές του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα πληρώνουν την πιο ακριβή ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που ανήκουν στο δόγμα «πάμε κι όπου βγει». Η ακρίβεια στην ενέργεια είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης κι επιλογών, όχι καιρικών φαινομένων, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου ανάκαμψης, ύψους τουλάχιστον 200 δις. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να κάνουμε αυτό που έκανε ο Πρόεδρος Ρούσβελτ όταν κατέρρευσε η αμερικανική οικονομία, δηλαδή να ρυθμίσουμε την αγορά και να προχωρήσουμε σε μεγάλες δημόσιες επενδύσεις για να ξαναφτιάξουμε εκείνες τις υποδομές που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες λόγω της κλιματικής κρίσης.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες που θέτει ο ΚΟΣΜΟΣ, βασική είναι το Εθνικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαβούλευση και στα έσοδα, και φυσικά η κατάργηση των εξορύξεων. Σημαντική είναι και η αποδοχή του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, την οποία δεν υποστηρίζει μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία.

“Ούρσουλα θα συνεργαστείς με τους φασίστες;”

Ο Πέτρος Κόκκαλης έθεσε ως κρίσιμο ερώτημα των ευρωεκλογών το αν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, θα συμμαχήσει με την ακροδεξιά των Μελόνι, Ορμπάν κι ακόμα δεξιότερα. «Μία συμμαχία της ευρωπαϊκής δεξιάς με την άκρα δεξιά θα μας πάει πολλά χρόνια πίσω, σε θέματα αμβλώσεων, ισότητας των δύο φύλων, ρατσισμού, εργασιακών σχέσεων, κατώτατου μισθού και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα ακροδεξιά κόμματα θέλουν λιγότερη Ευρώπη.

Κλείνοντας κάλεσε όλες και όλους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, επιλέγοντας κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη, στη δημοκρατία, στη επιστήμη και αγαπούν την πατρίδα τους.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 20:23

Σχετικά Άρθρα

  • Ο ΚΟΣΜΟΣ ήρθε για να μείνει
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ήρθε για να μείνει

    Το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου 2024 πιστοποιεί τη σημασία της απόφασής μας να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πράσινο κόμμα με ρίζες στα οικολογικά κινήματα και στα κινήματα των πολιτών και να προτάξουμε εκ νέου την ανάγκη συσπείρωσης και συμμετοχής στην διαμόρφωση μίας διαφορετικής αντίληψης σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και την αντίσταση στην αυξανόμενη επιρροή της άκρας δεξιάς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ήρθε για να μείνει και αυτό υποστήριξαν με θάρρος αφενός και με την ψήφο τους αφετέρου οι Έλληνες πολίτες που σε μόλις λίγες εβδομάδες ήρθαν μαζί μας και μας εμπιστεύτηκαν δίνοντας μας την εντολή να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Εκτός από ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες, είναι δεδομένη και η δέσμευσή μας ότι θα είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις όποιο μέλος του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα υποστηρίξει τις θέσεις που αφορούν την υλοποίηση της πράσινης και δίκαιης μετάβασης.

    Αυτό που γεννά την ανάγκη για ένα νέο πράσινο κόμμα, τον ΚΟΣΜΟ, εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο λόγο για να παραμένουμε ενεργοί και δυνατοί ώστε να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιφέρεια. Θα είμαστε το οξυγόνο και η φωνή για όσους και όσες αγωνίζονται για ένα κράτος δικαίου, για δίκαιη οικονομική πολιτική, για ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον την προστασία της θάλασσας, των βουνών, των πόλεων, κάθε νησιού και κάθε τοπικής κοινωνίας.

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ρίζωσε και η φροντίδα αυτών των ριζών είναι το καθήκον μας. Γεννήθηκε ένα νέο κοινό, ένα νέο αφήγημα και μία νέα δομή στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο που να αξίζει για τα παιδιά μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κόκκαλης: Η πιο χρήσιμη ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι η ψήφος στον ΚΟΣΜΟ
    Κόκκαλης: Η πιο χρήσιμη ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι η ψήφος στον ΚΟΣΜΟ

    Όλοι και όλες έχουμε ευθύνες, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Δεν είναι πλέον ζήτημα ατομικής ευθύνης, παρότι κι αυτή είναι πολύ σοβαρή. Είναι ζήτημα πολιτικής συμμετοχής, προκειμένου να έχουμε πολιτικές δυνάμεις που αναλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και που μειώνουν τις ανισότητες. Μία τέτοια δύναμη είναι ο ΚΟΣΜΟΣ που έχει την επίσημη στήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων.

    Σαφώς θα εκφραστεί, και πολύ σωστά, ένα μεγάλο μήνυμα δυσαρέσκειας προς την Κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι αν λάβει 13-14% το ΠΑΣΟΚ, 14-15% ο ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ. Το να δημιουργηθεί ο χώρος για ένα πράσινο, επαρκές, ανιδιοτελές και βασισμένο στα πραγματικά δεδομένα Πράσινο κόμμα, και να φέρει στην Ελλάδα αυτή την τεράστια και στιβαρή συζήτηση που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με μια πολιτική οικογένεια που συγκυβερνά σε 7 χώρες και διοικεί πάνω από 500 δήμους και περιφέρειες, μία πολιτική οικογένεια που χθες, μαζί με τους σοσιαλιστές, κέρδισε την άκρα δεξιά στην Ολλανδία, νομίζω ότι είναι η πιο χρήσιμη ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές και το πιο κρίσιμο αποτέλεσμα.

    Πέτρος Κόκκαλης

    Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ

    Ευρωβουλευτής των Πρασίνων

    Υποψήφιος Ευρωβουλευτής

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και στο ΚΟΣΜΟ το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
    Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και στο ΚΟΣΜΟ το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

    Με το βλέμμα στραμμένο στη χώρα μας, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, που ποντάρει πολλά στην εκλογή μίας Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας ή ενός Έλληνα ευρωβουλευτή στις προσεχείς ευρωεκλογές, τίμησε την ανοιχτή συζήτηση του ΚΟΣΜΟΥ, στο περίπτερό του στην Παλαιά Βουλή, με τη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της ομάδας των Πρασίνων/ΕΕΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. H Βούλα Τσέτση, που συντόνισε τη συζήτηση, κατά την τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των συγκεκριμένων ευρωεκλογών και στη συμμαχία των πράσινων δυνάμεων της χώρας, που κατεβαίνουν μαζί στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΥ.

    Επίσης, κάλεσε όλες και όλους να ψηφίσουν δίνοντας την δική τους απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς που δημιουργεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στην ίδια τη δημοκρατία.

    «Είμαι πολύ περήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία, η δυνατότητα και το καθήκον μαζί με όλες και όλους εσάς, να δώσουμε το δικό μας αγώνα, αυτούς τους μήνες, για να αποκτήσει η πατρίδα μας μια ισχυρή, πράσινη φωνή στο ευρωκοινοβούλιο. Αισθάνομαι ότι θα την έχουμε». Με αυτά τα λόγια ο Πέτρος Κόκκαλης καλωσόρισε τους πολίτες της Αθήνας, τονίζοντας, «Οι νέοι και οι νέες ξέρουν σε τί τόπο θέλουν να ζήσουν, και όλη αυτή την περίοδο, σε όλους τους τόπους που επισκέφθηκα, γνώρισα ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος να καινοτομήσουν, να συγκροτηθούν σε συλλογικότητες, να απαιτήσουν, να αγωνιστούν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναθαρρούν που βλέπουν τον ΚΟΣΜΟ και ο ΚΟΣΜΟΣ γίνεται για αυτούς μια μεγάλη αγκαλιά, γιατί μαζί θα αγωνιστούμε όχι μόνο αυτή την Κυριακή, αλλά και κάθε μέρα».

    Η Βασιλική Γραμματικογιάννη, Συνεπικεφαλής της καμπάνιας του ΚΟΣΜΟΥ, και Συμπρόεδρος των «Πρασίνων-Οικολογία», μίλησε για το ανάχωμα που πρέπει να αποτελέσουν οι πράσινες δυνάμεις της Ευρώπης προς την άκρα δεξιά, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε θέματα ενεργειακής αυτάρκειας, τονίζοντας πως η ενέργεια θα πρέπει να παράγεται εκεί που καταναλώνεται, με έμφαση αρχικά στον πολίτη, εν συνεχεία στους δήμους.

    Η Στέλλα Ψαροπούλου, Συμπρόεδρος του Βολτ Ελλάδας, τόνισε ότι η πράσινη ατζέντα αποτελεί κοινό παρονομαστή για όλες τις πράσινες δυνάμεις της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι λόγω του υπερτουρισμού που επηρεάζει την αστική ανάπτυξη αλλά και τις τιμές των ενοικίων που οδηγούν σε ασφυξία τους πιο ευάλωτους.

    Κλείνοντας, ο Πέτρος Κόκκαλης ευχαρίστησε όσες και όσους συμμετείχαν στον αγώνα του ΚΟΣΜΟΥ, κάλεσε όλες και όλους να προσέλθουν στην κάλπη την Κυριακή στηρίζοντας τον ΚΟΣΜΟ, τονίζοντας, «Είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε ουσιαστικά, να πιέζουμε, να καταθέτουμε προτάσεις, να αποτελέσουμε τη δική σας φωνή, και εν τέλει να καταφέρουμε να φέρουμε ένα πράσινο κόμμα την Ευρωβουλή».

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΚΟΣΜΟΣ: Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εν καιρώ Νέας Δημοκρατίας
    ΚΟΣΜΟΣ: Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εν καιρώ Νέας Δημοκρατίας

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα να ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για τους λόγους παρακολούθησής του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από την ΕΥΠ.

    Η ΕΥΠ αρνήθηκε να τα δώσει. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έθεσε αυτονοήτως στην Ολομέλεια της Αρχής θέμα να προσκληθεί η ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή της. Και η πλειοψηφία των μελών της ΑΔΑΕ (4-3) αποφάσισε σήμερα να μην κληθεί η ΕΥΠ!

    Όπως σημειώνει ο Ξενοφών Κοντιάδης, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΟΣΜΟΥ, «Η παρούσα πλειοψηφία στην ΑΔΑΕ διαμορφώθηκε πρόσφατα, μετά τον ορισμό νέων μελών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και Βελόπουλου, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των μελών της, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα».

    Μάλιστα η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ορίστηκε από τη Βουλή την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της ΑΔΑΕ, στην οποία θα αποφασιζόταν η επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για τη στάση της στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

    Όλα αυτά αποτυπώνουν πώς λειτουργεί σήμερα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Είναι και αυτό ένα σημαντικό κριτήριο της ψήφου μας την Κυριακή, τουλάχιστον για όσες και όσους θέλουν να ζουν σε μία σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη δημοκρατία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κόκκαλης: Η κλιματική κρίση απαιτεί έργα και όχι λόγια υποκριτικά
    Κόκκαλης: Η κλιματική κρίση απαιτεί έργα και όχι λόγια υποκριτικά

    Όταν το οικολογικό κίνημα έκανε τα πρώτα του βήματα, διάφοροι σοφολογιότατοι της «μεγάλης πολιτικής» έκαναν λόγο για γραφικότητες και αποκαλούσαν με υποτιμητικό τρόπο «χελωνάκηδες» τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Κανείς δεν χλευάζει πια την οικολογία και όλοι οι πολιτικοί (πλην των συνωμοσιολόγων ακροδεξιών) εμφανίζονται ως λίγο-πολύ «οικολόγοι». Η οικολογία έχει γίνει πολιτικό trend λόγω του ότι νιώθουμε όλο και πιο πολύ τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητά μας -οι τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία και τη Δαδιά συνιστούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επιπλέον, η αυξανόμενη απήχηση των οικολογικών κινημάτων αλλάζει την κοινωνική συνείδηση.

    Τα δύο ζητήματα

    Ωστόσο, τίθενται δύο μείζονα ζητήματα για αυτήν την «οικολογία» του συρμού. Το πρώτο έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος. Η κλιματική κρίση δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα προς επίλυση. Αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη ζωή στον πλανήτη έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει. Υπαρκτή απειλή για το σήμερα όχι ενδεχόμενος φόβος για το αύριο. Επομένως, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση γρήγορα και αποτελεσματικά έργα, όχι λόγια. Απαιτείται η επίσπευση της Πράσινης Μετάβασης και όχι η καθυστέρησή της όπως όπως επιδιώκουν οι συντηρητικές δυνάμεις στην ΕΕ.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι υποκριτικά λόγια περί οικολογίας των πολιτικών την ώρα που στο πραγματικό πεδίο ακολουθούνται πολιτικές που βλάπτουν το περιβάλλον. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

    Την ώρα που ο πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να αναφερθεί στην Πράσινη Μετάβαση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο μπλοκ των κρατών-μελών που μπλοκάρουν την τελική έγκριση του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης. Το συγκεκριμένο ιστορικής σημασίας νομοθέτημα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις θάλασσες. Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πόσο σημαντική, είναι η προστασία τους, αρνείται να υπογράψει τη Συμφωνία του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, η οποία σηματοδοτεί ένα ποιοτικό άλμα στην προστασια των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

    Αλλά ας δούμε και την προοδευτική αντιπολίτευση. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι υποστηρίζουν 100% την Πράσινη Μετάβαση. Την ίδια στιγμή όμως λένε «ναι» στις «εξορύξεις», αν και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την Πράσινη Μετάβαση. Πώς αλήθεια διαφοροποιούνται αυτά τα κόμματα από τον Μητσοτάκη που δίνει άδειες εξορύξεων δίπλα από προστατευόμενες περιοχές Natura, θέτοντάς τες σε άμεσο κίνδυνο;

    Πέρα από την απαξίωση της πολιτικής, τα υποκριτικά λόγια για την οικολογία έχουν μια ακόμα πιο σημαντική αρνητική συνέπεια. Δημιουργούν την ψευδή αίσθηση στην κοινωνία ότι λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την κλιματική κρίση, ενώ κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κοινωνικός εφησυχασμός είναι ό,τι χειρότερο για το περιβάλλον αυτή τη στιγμή.

    Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία

    Ο Κόσμος κινείται στους αντίποδες της υποκριτικής δήθεν οικολογίας. Ειμαστε το μόνο κόμμα που σε αυτές τις ευρωεκλογές καταθέσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας -άλλωστε Πράσινη Μετάβαση και κοινωνική δικαιοσύνη είναι έννοιες αλληλένδετες. Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία που προτείνει ο Κόσμος, αποτελεί να ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες πολιτικές που μπορεί να βάλει την Ελλάδα στην παγκόσμια πρωτοπορία της Πράσινης Μετάβασης, μειώνοντας τις ανισότητες και αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Παραθέτω μερικές από τις προτάσεις μας:

    • Κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης όπως έχει ήδη κάνει το ΕΚ, με στόχο την πλήρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
    • Μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ με την παράλληλη εξάπλωση των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ενεργειακών κοινοτήτων.
    • Επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης με παράλληλη ενίσχυση της στήριξης των τοπικών κοινοτήτων.
    • Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με τη διαμόρφωση πιο φιλόδοξων στόχων για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο.
    • Άμεση ακύρωση των ερευνών για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.
    • Ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας κυρίως των πιο ευάλωτων κατοικιών.
    • Νέοι κανόνες χωροθέτησης για τις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, με κατανομή εθνικών στόχων ΑΠΕ ανά Περιφέρεια και Δήμο και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στον διάλογο.
    • Επανασχεδιασμός της πολιτικής της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών με προτεραιότητα στην πρόληψη.
    • Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας σε πόρους και προσωπικό, ώστε να προωθηθεί η προστασία και ουσιαστική διαχείριση των δασών της χώρας μας καθώς και τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο.
    • Οριστική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των παράνομων χώρων υγειονομικής ταφής και εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης με κάδους σε κάθε γειτονιά για χωριστή συλλογή.

    Στις 9 Ιουνίου ο Κόσμος καλεί τους πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική δικαιοσύνη. Τους καλεί να ψηφίσουν για τη Ζωή και τη Φύση, για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό.

  • ΚΟΣΜΟΣ - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης
    ΚΟΣΜΟΣ - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης

    Σήμερα, τιμούμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, με κεντρικό θέμα την αποκατάσταση του εδάφους, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα απέναντι στην ξηρασία -όλα παράγοντες που οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην ανθρωπογενή δραστηριότητα.

    Έχοντας πλέον πλήρη γνώση των δραστηριοτήτων μας, καταλαβαίνουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να δράσουμε. Ως ανθρωπότητα δημιουργούμε ρύπανση, επιβαρύνουμε τα εδάφη, αποψιλώνουμε δάση, μολύνουμε ύδατα, καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα, εξαφανίζουμε άλλα είδη, απομυζούμε πρώτες ύλες.

    Το περιβάλλον δεν αρκεί να τιμάται μία μέρα το χρόνο, είναι κάτι που πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε καθημερινά. Μακριά πλέον από διαπιστώσεις έχει έρθει η στιγμή εφαρμογής πολιτικών που θα βοηθήσουν στην προστασία της φύσης και θα ενδυναμώσουν εκείνους που επιβαρύνονται περισσότερο από τις συνέπειες μίας κλιματικής καταστροφής, από τις αυξήσεις τιμών σε αγαθά και ενέργεια, που οφείλονται ξεκάθαρα σε πολιτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

    «Ο ΚΟΣΜΟΣ έχει καταθέσει την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, αναφέρει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ. Έχουμε προσαρμόσει τις πολιτικές μας προτάσεις σε δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στη χώρα μας. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και το 2030 είναι πλέον πολύ κοντά. Η αδράνεια κοστίζει ακριβά. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, τους πιο ευάλωτους και να δώσουμε μια ευκαιρία στις επόμενες γενιές, πρέπει να δράσουμε τώρα, πέρα από ευχολόγια. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην προστασία του περιβάλλοντος επιστρέφει πίσω τριπλάσια».

    Για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να απομονώσουμε δυνάμεις σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης και στις 9 Ιουνίου να ψηφίσουμε για το μέλλον του ανθρώπου και για τον κόσμο μας. Πρέπει όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης.

    Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον 1ο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος το 1974, υποψήφιες και υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου του ΚΟΣΜΟΥ διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση σήμερα 5 Ιουνίου στις 19:30 στο Θέατρο Σφενδόνη στην Αθήνα. Σας περιμένουμε.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση του Πέτρου Κόκκαλη με το Σωματείο Καθαριότητας-Ένωση Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ) 
    Συνάντηση του Πέτρου Κόκκαλη με το Σωματείο Καθαριότητας-Ένωση Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ) 

    Απαραίτητη η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας

    Συνάντηση με μέλη του Σωματείου Καθαριότητας εκπροσώπους της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ), κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου κ. Δημήτρη Αντώνου, πραγματοποίησε νωρίτερα ο Πέτρος Κόκκαλης, Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

    Όπως ανέφερε, «Για τον ΚΟΣΜΟ τα ζητήματα κυκλικής οικονομίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και της οργάνωσης των εργαζομένων σε συνδικάτα και σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι πολύ κρίσιμα. Σκοπός μας μέσα από την Πράσινη Συμφωνία είναι να φύγουμε από το γραμμικό μοντέλο οικονομίας, όπου αντλούμε από τη γη πόρους, τους εκμεταλλευόμαστε, και μετά τους κάνουμε απόβλητο και να μεταβούμε σε ένα νέο σύστημα διαχείρισης βασισμένο στην κυκλική οικονομία. Όταν απορρίπτω κάτι, δημιουργώ ένα κόστος συλλογής και εκ των υστέρων διαχείρισής του. Για αυτό η χώρα μας είναι ουραγός με μεγάλη απόσταση από τον επόμενο στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία».

    kokalis sun kath 2

    Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ελληνικοί δήμοι είναι στραγγαλισμένοι και αποστεωμένοι καθώς έχουν πολλές μεν αρμοδιότητες, αλλά ελάχιστη χρηματοδότηση και προσωπικό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έργου που τους έχει ανατεθεί από την κεντρική διοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα το 5% του δημοσίου προϋπολογισμού περνάει μέσα από τους δήμους, όταν στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό είναι 18%.

    Αναφερόμενος στην ευρωομάδα των Πρασίνων τόνισε ότι οι Πράσινοι προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου ευρωομολόγου για έργα ανθεκτικότητας, όπου μέσω αυτού θα δοθούν χρήματα στους δήμους για τη δημιουργία δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Αντίστοιχα οι δήμοι θα πρέπει να ενισχυθούν με απορριμματοφόρα και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αναλάβουν εκείνοι την ανακύκλωσή τους, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δυνατούς οργανισμούς, αλλαγή του συστήματος και μεγάλη ενδυνάμωση του ρόλου του προσωπικού τους.

    «Πληρώνουμε συνεχώς πρόστιμα για τη μη πλήρωση των ευρωπαϊκών στόχων, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης. Πληρώσαμε πρόστιμα για τη μη πλήρωση των πλημμυρικών χαρτών της χώρας μία εβδομάδα πριν γίνει ο Daniel στη Θεσσαλία, όπως πληρώσαμε πρόστιμα για την έλλειψη ασφάλειας στους σιδηροδρόμους 10 μέρες πριν γίνουν τα Τέμπη. Αυτό σημαίνει ότι όλα όσα κάνουμε έχουν κόστος. Αυτό είναι το κόστος της μη μετάβασης».

    Αναφερόμενος στο κόστος των απορριμμάτων στη χώρα μας, που αγγίζει τα 7-8 δις. ανά έτος, ανάλογα τη χρονιά, ανέφερε ότι υπάρχει ένα κομμάτι δραστηριότητας γύρω από τα απορρίμματα που δεν καταγράφεται όπως θα έπρεπε.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κόκκαλης: Έχουμε ένα σύστημα τροφίμων που δεν υπηρετεί ούτε τον παραγωγό, ούτε τον καταναλωτή
    Κόκκαλης: Έχουμε ένα σύστημα τροφίμων που δεν υπηρετεί ούτε τον παραγωγό, ούτε τον καταναλωτή

    Στη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Common Ground με θέμα «Προς μια προοδευτική κοινωνική περιβαλλοντική πολιτική», συμμετείχε ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης.

    Κατά την τοποθέτησή του ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) τονίζοντας πως, "συνεχίζουμε να υπνοβατούμε ακολουθώντας ένα μονοπάτι που γνωρίζουμε που οδηγεί. Έχουμε ένα σύστημα τροφίμων που δεν υπηρετεί ούτε τον παραγωγό, ούτε τον καταναλωτή. Οι άνθρωποι που το διαμόρφωσαν ιεραρχώντας το κέρδος των μεγάλων παικτών εις βάρος των παραγωγών, της δημόσιας υγείας αλλά και της ίδιας της οικονομίας έρχονται τώρα να βγάλουν το μαύρο άσπρο, ή για να ακριβολογούμε, το μαύρο πράσινο. Είναι οι ίδιοι που έφεραν τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και διαμόρφωσαν μία ΚΑΠ όπου οι μικρές φάρμες, σαν αυτές που έχουμε στην Ελλάδα, οδηγούνται μεθοδικά και συστηματικά στο κλείσιμο και την εκποίηση, ενώ παράλληλα παραπληροφορείται το κοινό. Τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ΚΑΠ με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και διοικητική υποδομή για νέα ζητήματα που ανακύπτουν μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως αυτή της Θεσσαλίας, όπου είδαμε για πρώτη φορά Έλληνες κλιματικούς πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο».

    Πρέπει να υπάρξει οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και πολιτική στόχευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίση, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης τονίζοντας ότι η αδράνεια κοστίζει υπερπολλαπλάσια σε σχέση με την επένδυση για τη θωράκιση της χώρας και των πολιτών της. Έφερε ως παράδειγμα το "εξοικονομώ κατ’ οίκον" που απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα, και όχι στους πραγματικά ευάλωτους που τελικά το έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά αδυνατούν να το εφαρμόσουν.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο