Ομιλία της Βουλευτού Ηλείας, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στο Σύνταγμα
Τα βήματα για την μετάβαση σε μία Ευρώπη όπως την οραματιζόμαστε, παρουσίασε η Βουλευτής Ηλείας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην ομιλία της κατά την διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα “Βιώσιμη Ευρώπη, το όραμά μας για το αύριο”, που διοργάνωσε στο Κεντρικό Εκλογικό Περίπτερο στο Σύνταγμα, η Γραμματεία Προγράμματος της Ν.Δ. Για την βιώσιμη Ευρώπη μίλησαν επίσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θοδωρής Σκυλακάκης και η Βουλευτής- Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της παράταξης και της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία συνδιαμορφώνει, με την ψήφο των πολιτών, το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι προς μια Ευρώπη βιώσιμη, έξυπνη, περιβαλλοντικά ευαίσθητη, κλιματικά ουδέτερη, που συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ, με πρωτοβουλία του Εθνάρχου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως ένα από τα πρώτα κράτη-μέλη που συνδιαμόρφωσαν τις αξίες και τα καταστατικά κείμενα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ανά τους αιώνες, η Ελλάδα διαμορφώνει καθοριστικά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, πηγή έμπνευσης και των αξιών της ΕΕ. «Η Νέα Δημοκρατία συνομιλεί και συνδιαμορφώνει την Ευρώπη, οι πολίτες που πιστεύουν σε αυτή, οι Νεοδημοκράτες και οι Νεοδημοκρατησες, κράτησαν την χώρα μας στην Ευρώπη. Αντέξαμε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δουλέψαμε πολύ, βγάλαμε τη χώρα μας από την κρίση και τα αδιέξοδα και είμαστε τώρα εδώ, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό μας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνδιαμορφώνουμε και να συγκαθορίζουμε τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο» ανέφερε.
«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προστασία του Περιβάλλοντος»
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, τόνισε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας επιτελέσει σε αυτούς τους τομείς σημαντικό έργο, ήδη από την προηγούμενη θητεία. Στόχος, όπως τόνισε, είναι μια πιο πράσινη, πιο ενεργειακά αυτόνομη, με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, Ελλάδα, που πρωτοστατεί πια τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή σκηνή ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ δεσμεύεται στην πράξη για ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. «Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα, έχουμε αναπτύξει και υιοθετούμε νέους νόμους και στρατηγικές σε όλους τους τομείς. Η Κυβέρνηση, από το 2022, έχει θέσει σε ισχύ τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το έτος 2050 και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος, ο οποίος ρυθμίζει τουλάχιστον έξι τομείς δραστηριοτήτων και δημιουργεί το πλαίσιο και για τους ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους για τα έτη 2030 και 2040, την μείωση των καθαρών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% το 2030 και κατά 80% το 2040 σε σχέση με τα επίπεδα του έτους 1990. Η χώρα μας προωθεί την καινοτομία και την έρευνα, τα δικά της σχέδια δράσης για τα δάση, το νερό, την θάλασσα, την κυκλική οικονομία, την αγροτική παραγωγή και την προστασία της βιοποικιλότητας, την απολιγνητοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση για την διατήρηση των θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.
«Δίνουμε το στίγμα μας στη βιώσιμη, ευρωπαϊκή, γαλάζια οικονομία»
Επιπρόσθετα, η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της χώρας μας στο κρίσιμο οικονομικά και περιβαλλοντικά τομέα, αυτόν της βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων και της γαλάζιας ανάπτυξης βρίσκεται στην προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό το ανέδειξε η πρόσφατη οργάνωση από τη χώρα μας του 9ου Our Ocean Conference, τον Απρίλιο 2024, στην οποία συμμετείχαν 120 κράτη, 12 αρχηγοί κρατών, 20 διεθνείς οργανισμοί και 3.864 προσκεκλημένοι, οι οποίοι ανακοίνωσαν δράσεις για την προστασία του παράκτιου και θαλασσίου περιβάλλοντος άνω των 11,3 δις ευρώ, στο πλαίσιο μιας νέας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας. Η Ελλάδα ανακοίνωσε 21 συγκεκριμένες, μετρήσιμες και κοστολογημένες προτάσεις για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την βιώσιμη γαλάζια οικονομία αξίας άνω των 780 εκατομμυρίων ευρώ».
(Δελτί Τύπου)