Επιβραβεύθηκαν οι εθελοντές της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference”
Μια σειρά σημαντικών θεμάτων για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την βιοποικιλότητα και την υγεία των ωκεανών, απασχόλησαν την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, το μεσημέρι της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “ Our Ocean Conference” που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην Αθήνα, της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης για τους Ωκεανούς “Immersed in Change” στην Κόστα Ρίκα, στις αρχές Ιουνίου, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, η υπόθεση του «Sea Diamond» καθώς και τα αποτελέσματα του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για το Νερό, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία.
Τα Μέλη της Υποεπιτροπής ενημέρωσαν ο κ. John Kerry, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο κ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Πρέσβης κα. Μαρία Θεοφίλη, Δ΄Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οργανισμών και Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μιχαήλ Σκούλλος, Επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του OCC-9, ο κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), ο κ. Νικόλαος Θεράπος, Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής των Ελλήνων Νέων στο OOC-9, η κα. Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), η Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, η κα. Cynthia Barzuna, Επικεφαλής για τους Ωκεανούς του Ινστιτούτου για τους Παγκόσμιους Πόρους (World Resources Institute – WRI), ο κ. Alfredo Jiron, Επικεφαλής για τους Ωκεανούς του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (World Economic Forum – WEF), η κα. Jessie Turner, Επικεφαλής της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αντιμετώπιση της Οξίνισης των Ωκεανών ενώ παρευρέθηκε και ο κ. Σπυρίδων Κουρούπης, Σύμβουλος Επικοινωνίας της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).
Την συνεδρίαση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των ομάδων εργασίας εθελοντών από την Ελλάδα που συμμετείχαν στην διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς και συνεργάστηκαν, συμβάλλοντας δημιουργικά και ουσιαστικά στην προετοιμασία και την υλοποίησή της. Αποδίδοντάς τους ευχαριστήρια επιστολή επιβράβευσης για την εθελοντική τους δράση, η κα. Αυγερινοπούλου, που συνεργάστηκε επί μακρόν μαζί τους ως Συντονίστρια του “Our Ocean Conference”, χαρακτήρισε ιδιαίτερα πολύτιμη την βοήθειά τους.
Η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής, κα. Αυγερινοπούλου, μίλησε για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους ωκεανούς που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας με τη συμμετοχή 11 αρχηγών κρατών, άνω των 120 κρατικών αντιπροσωπειών, 20 Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών, προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, από τους χώρους της επιστήμης, της κοινωνίας των πολιτών, της φιλανθρωπίας και της οικονομίας, που συγκέντρωσε 3.864 ενεργείς συμμετοχές.
Η Διάσκεψη είχε ως σκοπό να δημιουργήσει παγκόσμια δράση και δεσμεύσεις για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη ναυτική ασφάλεια, τη βιώσιμη αλιεία και τη θαλάσσια ρύπανση, ενώ η Ελλάδα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιες τομείς που διατρέχουν και τις έξι προαναφερθείσες θεματικές της Διασκέψεως, στον βιώσιμο τουρισμό σε παράκτιες περιοχές και νησιά, την πράσινη ναυτιλία, τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικρό πλαστικά και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο. Μιλώντας για τα αποτελέσματά της, η κα. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε τα μέλη της Υποεπιτροπής για τις 371 διεθνείς νέες δεσμεύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αξίας άνω των 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Ελλάδα να συμβάλλει με 21 σημαντικές δεσμεύσεις, αξίας άνω των 780 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο 7ο Ocean Young Leaders Forum , που με τις προτάσεις τους συνέβαλαν στο διαμορφωθούν λύσεις και καινοτομίες για τα θέματα διαχείρισης του θαλασσίου περιβάλλοντος καθώς και στην πραγματοποίηση του 1ου Our Ocean Film Festival.
Ξεχωριστό ήταν το μήνυμα του κ. John Kerry, πρώην Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εμπνευστή του “ Our Ocean Conference”, για την ανάγκη να προστατεύσουμε τους ωκεανούς σε συλλογικό, παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Kerry ευχαρίστησε την ηγεσία της Ελλάδας για την τεράστια, όπως είπε, επιτυχία της διοργάνωσης, και τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε άοκνες προσπάθειες για τη δημιουργία της σειράς των δεσμεύσεων για τις οποίες η Ελλάδα είναι υπερήφανη. «Από την Αθήνα πραγματικά εστάλη ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Το παράδειγμα που δίνει η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη θα έχει κρίσιμη σημασία για να μας βοηθήσει να αλλάξουμε στάση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο την Πρόεδρο της Επιτροπής, Συντονίστρια της Διάσκεψης, Δρ. Αυγερινοπούλου και τον κ. Πέτρο Βαρελίδη, δηλώντας παράλληλα υπερήφανος για τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν και τις νέες δεσμεύσεις. «Νομίζω ότι η Αθήνα ήταν η απόδειξη σε όλο τον κόσμο ότι δυναμώνουν οι φιλοδοξίες μας για τους ωκεανούς και πλέον καλούμαστε να δράσουμε για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε», υπογράμμισε.
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, τόνισε ότι το πλέον ουσιαστικό κομμάτι είναι οι εθνικές δεσμεύσεις του Υπουργείο Περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών η θέσπιση των δύο Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, η εγκατάσταση στα στενά των Κυθήρων ενός πρωτοποριακού συστήμαστος προειδοποίησης των πλοίων για διέλευση μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών, δράσεις για τη μείωση των πλαστικών και των μικροπλαστικών στη θάλασσα, τον σημαντικό στόχο για αποκατάσταση του 30% των θαλάσσιων οικοσυστημάτων έως το 2030, την χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοτόπων, την αντιμετώπιση της οξίνισης των ωκεανών, δράσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θαλάσσιας στρατηγικής.
Η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής τόνισε ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι η βάση της γαλάζιας οικονομίας, καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης, φιλοξενούν το 90% του νερού, παράγουν το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε, αποτελούν οικότοπο για περισσότερα από 250.000 είδη χλωρίδας και πανίδας αλλά είναι και η λύση στο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, απορροφώντας περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα. «Είναι στόχος της γενιάς μας, να τους προστατεύσουμε», τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση της οικουμενικής δέσμευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα, που συνήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο για την προστασία του 30% τουλάχιστον των ωκεανών μας έως το 2030, συνθήκη που αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική νίκη της παγκόσμιας κοινότητας που ήρθε ως αποτέλεσμα προσπαθειών μιας πολυετούς παγκόσμιας κινητοποίησης, για την εξεύρεση λύσεων σε αυτό το κρίσιμο παγκόσμιο περιβαλλοντικά ζήτημα.
Αναφορικά με την Γαλάζια Οικονομία, η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής υπογράμμισε ότι αποτελεί έναν τομέα παραγωγής σημαντικούς αριθμού θέσεων εργασίας καθώς, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 4 εκ. άνθρωποι δουλεύουν στο χώρο της γαλάζιας οικονομίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των κρατών μελών.
Παράλληλα, η κα. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε τα μέλη της Υποεπιτροπής για την συμμετοχή της Ελλάδας στην συμμαχία των κρατών που έχουν υιοθετήσει μορατόριουμ για την εξόρυξη των βιολογικών πόρων και των μεταλλευμάτων του διεθνούς βυθού, μια κομβική συνεργασία της χώρας μας, που ενισχύει την διεθνή ηγεσία της Ελλάδας στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
(Δελτίο Τύπου)