Πολιτικά

Ομιλία Αυγερινοπούλου στη Βουλή για το ν/σ του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου

Ομιλία Αυγερινοπούλου στη Βουλή για το ν/σ του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου

Πρότεινε την δημιουργία υποταμείου για την γαλάζια ανάπτυξη

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις».

Από το βήμα της Βουλής, η κα Αυγερινοπούλου ανέλυσε τις νέες προοπτικές και δυνατότητες που αποκτά το ελληνικό κράτος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με το σχέδιο νόμου που προβλέπει την αναμόρφωση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ με την απορρόφηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και κυρίως την δημιουργία ενός καινούργιου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα αναλάβει τον κομβικό ρόλο στη μόχλευση κεφαλαίων που θα δημιουργήσουν συνθήκες εξωστρέφειας και βιώσιμης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Όπως τόνισε η βουλευτής Ηλείας, στρατηγικοί του στόχοι είναι αφενός η αξιοποίηση και η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, αφετέρου η τοποθέτηση κρατικών οικονομικών πόρων σε επενδύσεις επωφελείς για τους Έλληνες, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Μάλιστα η Δρ. Αυγερινοπούλου πρότεινε και την δημιουργία ενός ειδικότερου εθνικού επενδυτικού ταμείου για την γαλάζια ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στην χώρα τόσο να δεχτεί επενδύσεις, όσο και να επενδύσει η ίδια σε κρίσιμες υποδομές και νέα έργα ενίσχυσης της γαλάζιας ανάπτυξης, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 36 του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, το Ταμείο, μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μπορεί να διενεργεί διαγωνισμούς για την αναβάθμιση, ανάπτυξη και κατασκευή λιμενικών υποδομών.

Η δυναμική, άλλωστε, που μπορεί να αναπτύξει η χώρα μας στις επενδύσεις στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, καταδείχθηκαν, όπως υπογράμμισε, και κατά την πρόσφατη διενέργεια της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς από τη χώρα μας, τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η Ηλεία Βουλευτής.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν νομοσχέδιο συζητούμε την αναμόρφωση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ και κυρίως την δημιουργία ενός καινούργιου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου (sovereign wealth fund – growthfund), ενός σύγχρονου επενδυτικού βραχίονα του Κράτους. Στρατηγικοί του στόχοι είναι αφενός η αξιοποίηση και η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, αφετέρου η τοποθέτηση κρατικών οικονομικών πόρων σε επενδύσεις επωφελείς για τους Έλληνες, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Στο εν λόγω Ταμείο ενσωματώνονται υφιστάμενοι διαχειριστικοί της κρατικής περιουσίας θεσμοί, όπως το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με την νέα διαδοχή των υφισταμένων σχημάτων από την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας και την δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου σηματοδοτείται οριστικά το πέρασμα σε μια σύγχρονη εποχή για το Ελληνικό Κράτος, το οποίο έχει εδώ και καιρό βρει την τροχιά του προς την ανάπτυξη, ξεπερνώντας οριστικά την μνημονιακή εποχή κατά την οποία δημιουργήθηκαν το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως θεσμοί εγγυητικοί (ως ενέχυρο) των δανείων της χώρας, και στη συνέχεια το Υπερταμείο.

Το προηγούμενο πολύπλοκο γραφειοκρατικό πλαίσιο δεν έχει επιτρέψει την αποτελεσματική έως σήμερα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πολύ σημαντικά ακίνητα στη χώρα μας παραμένουν λιμνάζοντα, αποστερώντας έσοδα για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Η δε αναδιάρθρωση των επενδυτικών σχημάτων σε σχέση με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να συνεχιστεί με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, ιδίως με την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΤΑΔ, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει και η ΕΤΑΔ μοχλό εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Έως σήμερα έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις, επί παραδείγματι στους τομείς των υποδομών μεταφορών, ενώ έχουν διενεργηθεί, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 369 διαγωνισμοί και πλεόνασμα από τις συμβάσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Χρειαζόμαστε όμως νέες και πρόσθετες επενδύσεις. Ειδικά οι τοπικές οικονομίες το έχουν ανάγκη.

H σημερινή θεσμική μεταρρύθμιση θέτει τις βάσεις αφενός για την ταχύτερη και πλέον επιτυχημένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αφετέρου για την δρομολόγηση επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν νέα ώθηση της οικονομίας, ενώ θα μπορέσουν με μεγαλύτερη εξωστρέφεια να προσελκύσουν νέες και πρόσθετες ευθείες ξένες επενδύσεις, τις οποίες κάθε χώρα έχει ανάγκη για την προσέλκυση νέων οικονομικών πόρων και τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας καθώς την υλοποίηση της κοινωνικής της πολιτικής. Μιλώντας για θέσεις εργασίας, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε υποχώρηση της ανεργίας στην χώρα μας κάτω από το φράγμα του 10%, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχουμε από το 2009. Έτσι λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν το κοινωνικό το οποίο έχουν οι επενδύσεις.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η ενίσχυση των επενδύσεων αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο κερδίζεται κάθε μέρα, καθώς η Ελλάδα φιλοξενεί για πρώτη φορά ξένες επενδύσεις σε σειρά τομέων που δεν υπήρχε ανάλογη δραστηριότητα στο παρελθόν ενώ παράλληλα και οι εθνικές επενδύσεις αυξάνονται. Μάλιστα είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι σήμερα ανακοινώθηκε και άλλη μια πολύ σημαντική απόφαση, αυτή της αύξησης των πόρων για το Ταμείο Μετάβασης, στις περιοχές προς απολιγνιτοποίηση.

Όμως για να συνεχιστεί αυτή η νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας χρειαζόμαστε νέους θεσμούς. Η νέα εποχή χρειάζεται νέα εργαλεία. Με την νέα Διοίκηση, το Ελληνικό Κράτος διατηρεί τον πλήρη έλεγχο στη δημόσια περιουσία του και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πλαίσιο λειτουργίας, που απαντά στην ανάγκη της οικονομίας για επενδύσεις με βάση τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά. Η πρόσφατη διενέργεια της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς από τη χώρα μας κατέδειξε την μεγάλη δυναμική που μπορεί να έχει για την χώρα μας η επένδυση στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, αλλά και τα έσοδα που μπορεί να μας αποφέρει.

Για αυτό θα ήθελα να προτείνω την δημιουργία μιας ειδικότερης σειράς έργων προς επένδυση εντός του πλαισίου του γαλάζιας ανάπτυξης και ενός ειδικότερου εθνικού επενδυτικού ταμείου ή υποταμείου για την γαλάζια ανάπτυξη, που θα επιτρέψουν στην χώρα τόσο να δεχτεί επενδύσεις, όσο και να επενδύσει η ίδια σε κρίσιμες υποδομές και νέα έργα ενίσχυσης της γαλάζιας ανάπτυξης.

Σε ανάλογο κλίμα άλλωστε κινείται και το άρθρο 36 του προτεινόμενου νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο, μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δύναται να διενεργεί διαγωνισμούς για την αναβάθμιση, ανάπτυξη και κατασκευή λιμενικών υποδομών. Παράλληλα, το 50% των εσόδων από αυτές τις νέες συμβάσεις θα παραμένει πλέον στο Ταμείο και θα μπορεί να επανεπενδυθεί, ενώ ως τώρα κατευθυνόταν αποκλειστικά προς αποπληρωμή του χρέους.

Καταδεικνύει βέβαια με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την νέα σαφώς βελτιωμένη οικονομική θέση της χώρας μας, αλλά και τις νέες μας προτεραιότητες, που, αρυώμενες από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, πλέον γίνονται πράξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νέος νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να μετεξελίξουμε το Υπερταμείο από ένα ξεπερασμένο εργαλείο, που συνδέθηκε με το εξωτερικό μας χρέος σε ένα σύγχρονο δημόσιο επενδυτικό ταμείο, σε έναν εν δυνάμει ικανό διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας μας, σε έναν ισχυρό επενδυτικό βραχίονα που θα επωμιστεί το βάρος της μόχλευσης κεφαλαίων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό για την Ελλάδα, και θα λειτουργήσει ως μοχλός εξωστρέφειας της χώρας μας για την δημιουργία της υπεραξίας που όλοι χρειαζόμαστε. Ας του ευχηθούμε «καλή πορεία»!

Ευχαριστώ πολύ!»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup