Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 09:03

Χαρίτσης: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός για Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

“Συνεχίζεται από την κυβέρνηση ο εμπαιγμός για τον οδικό άξονα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα”, σημειώνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την κυβερνητική αδιαφορία για την υλοποίηση του κρίσιμου οδικού άξονα.

Ο Αλ. Χαρίτσης παρατηρεί ότι “για τον οδικό άξονα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, τα τελευταία 5 χρόνια το μόνο που ακούγεται από τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι γενικολογίες και ευχολόγια, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις”. Και υπογραμμίζει ότι “μετά την ανάθεση της επικαιροποίησης των μελετών στον παραχωρησιούχο «Ολυμπία Οδός Α.Ε» και τις παντελώς αόριστες απαντήσεις του υπουργού που «επιδιώκει» να βρει χρηματοδότηση, η τύχη του έργου αυτού αγνοείται και όπως όλα δείχνουν δεν περιλαμβάνεται καν στις προτεραιότητες του υπουργείου”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς επισημαίνει το κοινό μέτωπο των Εμπορικών Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής που απαιτούν την υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου, τονίζοντας “την οδική ασφάλεια που απαιτεί αναβάθμιση και βελτίωση, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα τροχαία δυστυχήματα και θύματα, όπως το τροχαίο που τον περασμένο Αύγουστο συγκλόνισε τις τοπικές κοινωνίες. Η κάκιστη κατάσταση του δρόμου που συνδέει σήμερα τον νομό Ηλείας με τον νομό Μεσσηνίας είναι γνωστή σε όλους και προκαλεί την οργή των κατοίκων”.

Ο Αλ. Χαρίτσης καλεί τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει στη Βουλή: “1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται σήμερα το εν λόγω έργο; 2. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το έργο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για το θέμα αυτό;”.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 11:03

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα Αριστερά για υπόθεση Novartis: Η άρση προστασίας των μαρτύρων ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη
    Νέα Αριστερά για υπόθεση Novartis: Η άρση προστασίας των μαρτύρων ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη

    Η Νέα Αριστερά τονίζει πως «η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη».

    Ως «μήνυμα ατιμωρησίας» και «προστασίας στους θύτες» βλέπει η Νέα Αριστερά την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

    Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει πως «η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη».

    «Μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν»

    Συνεχίζει τονίζοντας πως «η τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προ ολίγων μηνών άνοιξε τον δρόμο για τη συγκάλυψη και την τιμωρία όσων συντέλεσαν στην αποκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου όπως αυτό της Novartis».

    Κατά τη Νέα Αριστερά, είναι «ένα σκάνδαλο για το οποίο το Αμερικανικό δημόσιο πλήρωσε εξωδικαστικά 345 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Όμως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, υπάρχει μόνο ‘σκευωρία’»

    Νέα Αριστερά: «Βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα»

    Η κοινοβουλευτική ομάδα υποστηρίζει πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας καθώς καταργεί επί της ουσίας τον κρίσιμο θεσμό της προστασίας μαρτύρων.

    Τέλος, η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες, μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν ή να συμβάλλουν στη διερεύνηση ενός σκανδάλου».

    Πηγή: In.gr
  • Χαρίτσης: Η στροφή στην άκρα δεξιά είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας
    Χαρίτσης: Η στροφή στην άκρα δεξιά είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας

    «Για εμάς στη Νέα Αριστερά μια άλλη πολιτική στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σημαίνει τη συνειδητοποίηση ότι το Κράτος σε αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να είναι broker οικονομικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από την καμένη γη», είπε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    «Αυτό που προτείνει η Νέα Αριστερά είναι ένα Κράτος που σχεδιάζει»

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση γνώριζε όταν ξεκινούσε η φετινή αντιπυρική περίοδος ότι το 2023 ήταν το έτος με την υψηλότερη θερμοκρασία από το 1991 και ότι ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στη καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας μας. Καθώς επίσης ότι η Πολιτεία γνώριζε επίσης ότι η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η δεύτερη χειρότερη στη χώρα μας, μετά από αυτήν του 2007, με περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

    «Η Πολιτεία ήδη από το 2019 έχει στα χέρια της μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Το πόρισμα του καθηγητή Γκολντάμερ. Ενός επιστήμονα με παγκόσμια αναγνώριση και ανάλογη διεθνή επιρροή στη διαμόρφωση των σύγχρονων πολιτικών πρόληψης και προστασίας», προσέθεσε.

    Αυτό που προτείνει η Νέα Αριστερά είναι ένα Κράτος που σχεδιάζει, ένα Κράτος που έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται και να αξιοποιεί τα επιστημονικά δεδομένα, σημαίνει ένα κράτος που αναδιοργανώνει την οικονομία του, τη μεταμορφώνει σε «πολεμική οικονομία» αλλά όχι για τον πόλεμο που εννοείτε εσείς.

    «Αυτά, όμως:

    • Προϋποθέτουν προσλήψεις σε πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες, όχι με το σταγονόμετρο αλλά για να καλυφθούν οι τεράστιες οργανικές ανάγκες,
    • Προϋποθέτουν ενιαία διοικητική αντιμετώπιση της δασοπροστασίας,
    • Προϋποθέτουν εμπλοκή της εγχώριας παραγωγικής υποδομής
    • Προϋποθέτουν και ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των δασικών οικοσυστημάτων, ολοκλήρωση δηλαδή του χωροταξικού σχεδιασμού που σέρνεται από τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε μέσα από την αξιοποίηση του διαθέσιμου επιστημονικού δυναμικού να εκπονήσουμε τα σχέδια μάχης για τις μάχες που δυστυχώς έρχονται», τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ισραήλ η Νέα Αριστερά ζήτησε την απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρης κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

    Κατήγγειλε, δε, ότι η στροφή στην άκρα δεξιά είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και, τέλος, σχετικά με τα εθνικά ζητήματα επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά λέει «ναι» στο διάλογο με την Τουρκία χωρίς ξένες επιδιαιτησίες, με τελικό στόχο τη Χάγη και την επίλυση της διαφοράς μας στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα: Στα 700 εκατ. ευρώ το κόστος - Προτεραιότητα το τμήμα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία
    Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα: Στα 700 εκατ. ευρώ το κόστος - Προτεραιότητα το τμήμα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία

    Σε περίπου 700 εκατ. ευρώ αγγίζει το κόστος της πιο συγκρατημένης λύσης για την κατασκευή του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα. Όπως είπε ο υφυπουργός Υποδομών από το βήμα του 5ου Olympia Forum, τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η παράδοση της προμελέτης από την παραχωρησιούχο, Ολυμπία Οδό, στην οποία υπάρχουν τρία σενάρια για την διέλευση του Καϊάφα, που είναι μπλοκαρισμένο από το 2010 από το ΣτΕ λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων.

    Το κόστος των άλλων δύο λύσεων είναι υψηλότερο κάνοντας την υλοποίηση του έργου μια δύσκολη εξίσωση. Ο κ.Ταχιάος ανέφερε πως το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και πως το πρώτο τμήμα που έχει προτεραιοποιηθεί είναι το Πύργος-Αλφειός που θα φέρει τον δρόμο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

    Ουσιαστικά το τμήμα μέχρι τον Αλφειό, αναμένεται να είναι το πρώτο που θα οδεύσει, με την αίρεση της εξασφάλισης χρηματοδότησης, προς υλοποίηση ενώ στα υπόλοιπα, εφόσον προκριθεί κάποια από τις προτεινόμενες λύσεις της Ολυμπίας Οδού θα χρειαστεί να αναζητηθεί χρηματοδότηση που θα δώσει στο έργο σάρκα και οστά.

    Στο ίδιο πάνελ ο Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μιλώντας για το θέμα ανέφερε πως πρόκειται για έργο “βαθύτατα αναπτυξιακό, πέρα από την σημαντικότητά του στον τομέα της οδικής ασφάλειας”. Μάλιστα, τόνισε πως θα κατατεθεί και κοινή πρωτοβουλία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, για την κατασκευή του δρόμου, που θα αναφέρεται στην τεκμηρίωση της σημασίας και της σπουδαιότητάς του ώστε να μην μείνει στις μελέτες.

    Με το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον προς το υπόλοιπο τμήμα της Ολυμπίας Οδού από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Ο κ.Ταχιάος σχολίασε πως είναι σημαντικό το γεγονός πως το έργο είναι ενταγμένο στην παραχώρηση καθώς αυτό δίνει καλύτερες προοπτικές υλοποίησης.

    Στο Olympia Forum μίλησε και ο τομεάρχης υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην υλοποίηση του έργου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί η εκμετάλλευση της δυνατότητας του σχεδίου δίκαιης μετάβασης ως βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου. “Και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που έχουμε κάνει και από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλλει, φαίνεται ότι θα υπάρχει μελέτη σε δύο εβδομάδες για το έργο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Ο δρόμος αυτός θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση καθώς θα συνδέσει ιστορικά, αρχαιολογικά, γεωγραφικά και τουριστικά ένα μεγάλο αναξιοποίητο γεωγραφικό κομμάτι της Πελοποννήσου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμέρος.

    Το Πάτρα-Πύργος

    Στο Olympia Forum μίλησε ο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας ο οποίος σημείωσε πως το έργο Πάτρα-Πύργος είναι αρκετά προχωρημένο. Όπως ανέφερε το 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση του δρόμου. Πιο συγκεκριμένα περίπου στα μέσα του 2025 θα ολοκληρωθεί το τμήμα Κάτω Αχαϊα-Πύργος το οποίο αποτελεί νέα χάραξη και η κατασκευή του προχωρά ανεμπόδιστα.

    Τα δυσκολότερα περίπου 15 χιλιόμετρα στην αρχή του έργου, Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαϊα θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του έτους καθώς σε αυτό το τμήμα γίνεται ταυτόχρονη κυκλοφορία και διαπλάτυνση του δρόμου που κάνει πιο δύσκολη την υλοποίηση του. Στο τμήμα αυτό έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια για την διευθέτηση της κυκλοφορίας που γίνεται με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση.

    Το έργο είναι σήμερα περίπου στο 60% και εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη του έτους θα σκαρφαλώσει περισσότερο με στόχο το 75%. Από τις αρχές του 2025 το έργο εισέρχεται στην ώριμη φάση του με στόχο να δοθεί στην κυκλοφορία συνολικά.

    Tα έργα στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας

    Μιλώντας για την υλοποίηση των έργων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, ανέφερε τα μεγάλα εμβληματικά οδικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και για άλλες κατηγορίες υποδομών, όπως η διαχείριση του νερού, όπου βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης μεγάλα αρδευτικά έργα. Ακόμα, αναφέρθηκε σε αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές που αφορούν σε άλλες δράσεις, όπως η αντιδιαβρωτική προστασία, οι πτώσεις βράχων κ.α., και πρόσθεσε ότι γενικότερα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για πάρα πολλά έργα υποδομών και μίλησε για την προσπάθεια εύρεσης χρηματοδότησης βάση των αναγκών που δημιουργούν αυτά τα έργα υποδομής.

    Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναφερόμενος ότι η ανάπτυξη της χώρα για πολλά χρόνια λειτουργούσε κεντροβαρώς προς την ανατολή και το κέντρο, κάτι όμως που σήμερα αρχίζει να αναστρέφεται, με σημαντικότερο παράδειγμα την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της “Ολυμπίας Οδού” και της “Πατρών – Πύργου”.

    Ο κ. Φαρμάκης είπε ότι αυτή τη στιγμή η περιφέρεια έχει συμβασιοποιημένα έργα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. «Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αγγίζει σε προϋπολογισμό τα 140 εκατ. ευρώ, με 60 έργα που υλοποιούνται μέσω το ΕΣΠΑ. Επίσης μίλησε για επιπλέον έργα αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.

    Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν οριζόντιες δράσεις, όπως εκσυγχρονισμός φωτισμού του εθνικού οδικού δικτύου σε ολόκληρη την περιφέρεια συμπληρώνοντας πως η στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνει κατηγορίες έργων όπως έργα καθημερινότητας και έργα που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και το περιβάλλον.

    Πηγή: ypodomes

  • Χαρίτσης για το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα: Ούτε μελέτες, ούτε χρηματοδότηση, ούτε χρονοδιάγραμμα
    Χαρίτσης για το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα: Ούτε μελέτες, ούτε χρηματοδότηση, ούτε χρονοδιάγραμμα

    Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν μελέτες, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, σύμφωνα με όσα παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Χαρίτση, Προέδρου της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

    Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε την απουσία του κρυπτόμενου για άλλη μια φορά αρμόδιου υπουργού κ. Σταϊκούρα, τονίζοντας ότι «ο Υπουργός προτιμάει να ενημερώνει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις βουλευτές του κόμματός σας ή να πηγαίνει σε εγκαίνια έργων μικρότερης σπουδαιότητας και όχι να έρθει στη Βουλή να απαντήσει». Παράλληλα απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα για το εάν έχουν παραδοθεί οι μελέτες της Ολυμπίας οδού, εάν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και εάν υπάρχει έστω ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.

    Οι απαντήσεις του υφυπουργού ήταν αποκαρδιωτικές και αποδεικνύουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους πολίτες της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

    Οι μελέτες, που θα παραδίδονταν τον Μάρτιο, δεν έχουν παραδοθεί ακόμα, τα σενάρια για την περιοχή του Καϊάφα παραμένουν άγνωστα, χρηματοδότηση όχι απλώς δεν υπάρχει αλλά δεν έχει καν διερευνηθεί και το μόνο που έγινε γνωστό είναι ο υπερτριπλασιασμός σχεδόν του προϋπολογισμού του έργου στα 700.000.000 ευρώ (!!!), κάτι που θα πρέπει να εξηγηθεί αναλυτικά.

    Στη δευτερολογία του ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 χειρότερες περιφέρειες της Ευρώπης όσον αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι, επομένως, σαφής η αναγκαιότητα για την υλοποίηση έργων υποδομής σε αυτές τις δύο περιοχές.

    Καταλήγοντας, ο Αλ. Χαρίτσης, επεσήμανε έντονα το ζήτημα της οδικής ασφάλειας κάνοντας ειδική αναφορά σε μια σειρά από πρόσφατα θανατηφόρα ή με σοβαρούς τραυματισμούς τροχαία ατυχήματα στον δρόμο «καρμανιόλα» λέγοντας ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα αυτού του έργου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα Αριστερά: 150 εκδηλώσεις στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου
    Νέα Αριστερά: 150 εκδηλώσεις στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου

    Σε σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων και συνεδριάσεων οργανώσεων με επίκεντρο το Κείμενο των Θέσεών της προχωρά η Νέα Αριστερά, η οποία θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό της συνέδριο το διάστημα 7 με 10 Νοεμβρίου.

    Προσυνεδριακές εκδηλώσεις με συμμετέχοντες από την ευρύτερη Αριστερά

    Με το συνέδριο η Νέα Αριστερά θα συγκροτηθεί πλέον ως κόμμα, με ανανεωμένα όργανα και δομές, ευελπιστώντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πιο συγκροτημένα και πέρα από τον ήδη υπάρχοντα κοινοβουλευτικό σχηματισμό. Ήδη προγραμματίζονται πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, ενώ σε αυτές τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός του κόμματος, γεγονός που «αποδεικνύει τον ανοιχτό χαρακτήρα της διαδικασίας». Μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα καθώς και μια «συνάντηση» του Πέτρου Παπακωνσταντίνου και του Κώστα Παπαδάκη με τον Κωστή Καρπόζηλο στην Κυψέλη.

    Κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοκριτική για την Αριστερά στο Κείμενο Θέσεων

    Μέσα από το Κείμενο των Θέσεων η Νέα Αριστερά στοχεύει να προχωρήσει σε μια κριτική και αυτοκριτική αποτίμηση της πορείας της Αριστεράς τόσο για την περίοδο 2014-2024, όσο και πιο συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κρίση που πέρασε το 2023. Τότε, όπως λένε κομματικές πηγές, «αποχώρησαν βουλευτές, στελέχη και μέλη που αντιτάχθηκαν στα συμπτώματα εκφυλισμού και πολιτικής παρακμής του κόμματος», ενώ «ο απεγκλωβισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε αναγκαίος, ηθικά επιβεβλημένος και στρατηγικά ορθός για την προοπτική της Αριστεράς».

    Στο Κείμενο επισημαίνεται μάλιστα πως «η συμμαχία που συγκροτήθηκε γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη επικράτησε υπέρ μιας διεύρυνσης προς ένα ασαφές “κέντρο” και αποκόπηκε από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα η τοξικότητα και οι συκοφαντίες προς όσους επέκριναν την ηγεσία εντάθηκαν».

    Τέλος, το κείμενο επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έθεσε τους απαραίτητους ελέγχους και αντίβαρα πριν από την αποδοχή της υποψηφιότητας Κασσελάκη. «Η εκλογή του θεωρείται το ακραίο σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το λάθος της προτεραιότητας στην εκλογή προέδρου πριν από το συνέδριο υπογραμμίζεται ως κρίσιμο σημείο αποτυχίας του κόμματος» αναφέρουν πηγές της Νέας Αριστεράς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ηλεία: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην Ηλεία για την προώθηση θεμάτων στο Κοινοβούλιο
    Ηλεία: Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην Ηλεία για την προώθηση θεμάτων στο Κοινοβούλιο

    «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις στη διαχείριση του νερού»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την πρόθεσή του να αναδειχθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τα σοβαρά προβλήματα της Ηλείας, εξέφρασε το στέλεχος της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ηλεία.

    «Γνωρίζαμε τα πολλά προβλήματα της περιοχής. Από τη μια είναι ένας τόπος με πολλά προτερήματα, την ίδια στιγμή όμως το γεγονός ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, μας απασχολούν πολύ» δήλωσε, μετά το πέρας των συναντήσεών του με θεσμικούς φορείς του νομού, συνοδευόμενος από στελέχη της Νομαρχιακής οργάνωσης. «Έχουμε κάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο και ετοιμάζουμε σχετικές παρεμβάσεις όπου θέλουμε να αναδείξουν τα θέματα της Ηλείας και να δώσουμε πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας».

    Ο κ. Σακελλαρίδης έθεσε ως μείζον θέμα το ζήτημα της διαχείρισης του νερού και της λειψυδρία που αγγίζει την αγροτική παραγωγή της περιοχής και τους κατοίκους. «Σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, το γεγονός ότι χάνεται το 80% από κακή χρήση και προβληματικά αρδευτικά δίκτυα, πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση και να δώσει λύσεις. Να αυξήσει τα κονδύλια από προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ή να εντάξει αυτά τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που δεν έχει κάνει για να δοθούν κρίσιμες απαντήσεις στο ζήτημα της λειψυδρίας» τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού. «Η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει άλλη πολιτική, της ιδιωτικοποίησης του νερού. Έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με την έλευση Ολλανδικής εταιρείας που όπως φαίνεται θα διαχειρίζεται τα ύδατα σε Θεσσαλία και Κρήτη. Φοβόμαστε ότι αυτό θα ακολουθηθεί για όλη την περιφέρεια, κάτι που θα αφορά άμεσα και την Ηλεία όπου το ζήτημα του νερού και του αρδευτικού δικτύου είναι πολύ σημαντικό».

    Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της απομάκρυνσης των Πανεπιστημιακών Σχολών από την Ηλεία με συνέπεια την αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, την κατάσταση του οδικού δικτύου και την έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης με το υπόλοιπο δίκτυο.

    Sakelaridis 2

  • Επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για τον Οδικό άξονα Πύργος - Καλό Νερό – Τσακώνα
    Επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για τον Οδικό άξονα Πύργος - Καλό Νερό – Τσακώνα

    Ο εμπαιγμός συνεχίζεται

    «Συνεχίζεται από την κυβέρνηση ο εμπαιγμός για τον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, σε βάρος της οδικής ασφάλειας και της ανάπτυξης της περιοχής». Αυτό είναι το θέμα επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο Αλέξης Χαρίτσης, Πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

    Όπως διαπιστώνουμε μεγάλα έργα υποδομών παραμένουν στάσιμα, μεταξύ αυτών και ο οδικός άξονας Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Επιπλέον, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την Πατρών – Πύργου, τη στιγμή που χάθηκαν τρία χρόνια για ένα έργο που θα ήταν έτοιμο το 2023 αν δεν το σταματούσαν, που θα κοστίσει επιπλέον 114 εκατομμύρια ευρώ υπέρ των «εθνικών εργολάβων» και που επιβαρύνει τους πολίτες με πανάκριβα διόδια.

    Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «η σημασία του συγκεκριμένο οδικού έργου, που έχει μια μακρά ιστορία ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκαν και ξεκίνησαν να υλοποιούνται οι συμβάσεις παραχώρησης πάλι με κυβερνήσεις της ΝΔ, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι αναμφισβήτητη. Πρωτίστως, όμως, είναι η οδική ασφάλεια που απαιτεί αναβάθμιση και βελτίωση προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα τροχαία δυστυχήματα και θύματα, όπως το τροχαίο που τον περασμένο Αύγουστο συγκλόνισε τις τοπικές κοινωνίες. Η κάκιστη κατάσταση του δρόμου που συνδέει σήμερα τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας είναι γνωστή σε όλους και προκαλεί την οργή των κατοίκων

    Μετά τις παντελώς αόριστες υποσχέσεις του υπουργού ότι «επιδιώκει» να βρεθεί χρηματοδότηση, η τύχη του έργου αγνοείται και γίνεται φανερό ότι δεν βρίσκεται καν στις προτεραιότητες του υπουργείου.

    Ο Αλέξης Χαρίτσης ρωτά τον υπουργό:

    1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται σήμερα το εν λόγω έργο;
    2. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το έργο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για το θέμα αυτό;

    Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τους πολίτες της Ηλείας και της Μεσσηνίας που κινητοποιούνται διεκδικώντας το αυτονόητο αλλά και όλους τους Έλληνες φορολογούμενους, που πληρώνουν το τίμημα της αδράνειας και των επιλογών της σε βασικά έργα υποδομών που χρονίζουν.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η ώρα είναι τώρα: Διεκδικούμε το Αυτονόητο για τον Αυτοκινητόδρομο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα! - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος
    Η ώρα είναι τώρα: Διεκδικούμε το Αυτονόητο για τον Αυτοκινητόδρομο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα! - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος

    Μια καθοριστική συγκέντρωση διαμαρτυίας για τη διεκδίκηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:30, στην πλατεία Συντάγματος (έξοδος μετρό).

    Η κινητοποίηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς ενεργειών που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και δεν είναι απλώς μια διαμαρτυρία, αλλά μια κραυγή αγωνίας και επιβίωσης για όλους!

    Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Διεκδίκησης Κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πύργος - Τσακώνα, αναφέρει τα εξής:

    Αγαπητοί συμπολίτες, η αδιαφορία των αρχών έχει μετατρέψει ένα έργο ζωτικής σημασίας σε ακόμα ένα σενάριο αναμονής και υποσχέσεων. Ένας δρόμος που θα ενώνει τις κοινότητές μας, θα ενισχύει την ασφάλεια και θα τονώσει την οικονομία μας, παραμένει στα σχέδια, ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν καθημερινά τους κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψή του.

    Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε όλοι το παρόν στην αυριανή συγκέντρωση!

    Καλούμε τους Μεσσήνιους και Ηλείους να ενημερώσουν τους ετεροδημότες στην Αθήνα και την Ηλεία για αυτή την κινητοποίηση.

    Καλούμε, επίσης, τους εν Αθήναις κατοικούντες Μεσσήνιους και Ηλείους στη μέγιστη συμμετοχή.

    Είναι η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας, να απαιτήσουμε το αυτονόητο και να δείξουμε ότι η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!

    Μαζί, μπορούμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Ο δρόμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο! Κάθε μέρα που περνάει χωρίς αυτό το έργο να προχωρά, αναδεικνύει τις πληγές που έχει προκαλέσει η αδράνεια.

    Ας μετατρέψουμε την οργή μας σε δύναμη και αποφασιστικότητα!

    Αυτή η συγκέντρωση είναι η πρώτη από πολλές δράσεις που θα ακολουθήσουν. Μαζί θα σφυρηλατήσουμε μια ισχυρή φωνή, που θα απαιτήσει τα δικαιώματά μας, την ασφάλεια και την πρόοδο που μας αξίζει. Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει εδώ!

    Σας περιμένουμε όλους αύριο, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, στις 16:30, στην πλατεία Συντάγματος (έξοδος μετρό). Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση ενός έργου που αποτελεί το αυτονόητο δικαίωμα όλων μας!

    ΜΕΤΩΠΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΠΥΡΓΟΣ - ΤΣΑΚΩΝΑ

    • Εμπορικός Σύλλογος Πύργου
    • Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων
    • Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως
    • Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας
    • Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας
    • Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης
    • Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών
    • Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας
    • Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης
    • Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας
    • ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας
    • Επιμελητήριο Μεσσηνίας
    • Επιμελητήριο Ηλείας
    • Δήμοι Μεσσηνίας & Ηλείας
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο