Πολιτικά

ΠΑΣΟΚ: Η μητέρα των μαχών για τους δύο μονομάχους - Οι προσδοκίες και οι τελευταίες εκτιμήσεις

ΠΑΣΟΚ: Η μητέρα των μαχών για τους δύο μονομάχους - Οι προσδοκίες και οι τελευταίες εκτιμήσεις

Η κρίσιμη στιγμή για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ έφτασε και δύο τελικοί μονομάχοι αναμετρώνται σήμερα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με τον καθένα να πιστεύει ότι αυτός θα εγγυηθεί ηγετική θέση του κόμματος στην αντιπολίτευση, με ορίζοντα κυβερνητικό μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Καθώς στον πρώτο γύρο Δούκας και Ανδρουλάκης έπεισαν σχεδόν το μισό κομματικό ακροατήριο, που πήγε στις κάλπες, στόχος τους να πείσουν και το άλλο μισό, που έδωσε μάλιστα ισχυρά ποσοστά τον τρίτο και τον τέταρτο της πρώτης Κυριακής. Στοίχημα όλων είναι το ποσοστό της συμμετοχής να φτάσει ή τουλάχιστον να πλησιάσει τις 300.000 του πρώτου γύρου.

Στοίχημα η υψηλή συμμετοχή

Αυτό είναι το μεγάλο και μάλιστα κοινό στοίχημα για τους δύο μονομάχους είναι η συμμετοχή. Όποιος και να εκλεγεί δεν θα ήθελε να δει σημαντικά μειωμένη συμμετοχή αυτή τη δεύτερη Κυριακή, κάτι που θα αποδυναμώσει την εκλογή του. Όσο περισσότερος κόσμος, τόσο ισχυρότερη θεωρείται η πολιτική νομιμοποίηση του προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Με δεδομένη τη συμμετοχή 300.000 την πρώτη Κυριακή και τη συνήθη κάμψη στη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο, ένα νούμερο κοντά στις 200.000 θα ήταν ικανοποιητικό για όλους.

Τρεις σιωπές και μία στήριξη

Σημαντική για τον Χάρη Δούκα θεωρείται η έμμεση, αλλά απολύτως σαφής στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, που αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον υποψήφιο πρόεδρο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφού, σύμφωνα με πληροφορίες είχε επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό.

Από την άλλη κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να πείσει τους τρεις από τους τέσσερις που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο να κάνει άμεση δήλωση στήριξης, κάτι που λίγο- πολύ αναμενόταν. Μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου, μόλις χθες Σάββατο (12/10), δήλωσε ότι στηρίζει τον Χάρη Δούκα. Αυτή η δήλωση μπορεί να μην αλλάζει τα δεδομένα, λόγω του μικρού ποσοστού που κατέγραψε η υποψήφια του πρώτου γύρου, αλλά σε συμβολικό επίπεδο είναι σημαντική.

Οι δηλώσεις όλων των υπολοίπων κινήθηκαν σε μία κοινή κατεύθυνση και προέτρεπαν αφενός μεν να συμμετέχουν τα μέλη στον δεύτερο γύρο, μιλούσαν με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, αλλά προτίμησαν την σιωπή σε σχέση με το ποιόν από τους δύο θα προτιμούσαν στη θέση του προέδρου τη Δευτέρα.

Οι μόνες ανοιχτές δηλώσεις στήριξης, ήρθαν από δύο ευρωβουλευτές του κόμματος. Η πρώτη δήλωση στήριξης ήρθε από τον Νίκο Παπανδρέου. «Ανάμεσα στη στασιμότητα και την Αλλαγή, προσωπικά, συνήθως επιλέγω το δεύτερο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι προτιμά τον Χάρη Δούκα καθώς «φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μήνυμα της πρώτης κάλπης για άμεση πολιτική δράση και για την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και της σύνδεσής του με τις παραγωγικές τάξεις, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία».

Τον Νίκο Ανδρουλάκη δήλωσε ότι στηρίζει ο έτερος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτησή του «Τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ επαναθεμελίωσε τη σχέση του με τους πολίτες. Στις περασμένες ευρωεκλογές είδαμε ξανά το πράσινο στον εκλογικό χάρτη».

Η στρατηγική της εκστρατείας των πέντε ημερών

Οι μέρες που έχουν στη διάθεση τους οι υποψήφιοι είναι πολύ λίγες και οι κινήσεις τους πρέπει να είναι στοχευμένες. Καθώς και οι δύο υποψήφιοι υστέρησαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έριξαν το βάρος της εκστρατείας τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για αυτό άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν υπήρχε περίπτωση να ματαιώσει τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπου στον πρώτο γύρο πρώτη ήρθε η Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς θεωρεί την συμπρωτεύουσα κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Χάρης Δούκας κινήθηκε κυρίως στην Αθήνα, που είναι γι αυτόν το μεγάλο στοίχημα να πείσει τους δύσπιστους του πρώτου γύρου, ότι μπορεί να συνδυάσει με επιτυχία τις ιδιότητες του δημάρχου και του προέδρου του κόμματος.

Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν και οι δύο ήταν το αν θα αξιοποιήσουν τους συνυποψηφίους τους στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς να δεσμεύεται με σαφήνεια σε σχέση με την οργανωτική δομή που θα επιλέξει είπε ότι τα κορυφαία στελέχη θα συμπεριλαμβάνονται στην «ομάδα κρούσης», μαζί με άλλα στελέχη της πρώτης γραμμής. «Ένας είναι ο στόχος μου. Πλέον οι προσδοκίες για το ΠΑΣΟΚ αλλάζουν. Ήταν άλλες το 2021 και νομίζω ότι ο σχεδιασμός μου σε ένα μεγάλο βαθμό πέτυχε στην Αυτοδιοίκηση, στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σαφέστερη ήταν η απάντηση του Χάρη Δούκα στο ίδιο ερώτημα καθώς δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει ένα πολιτικό κέντρο με όλους τους συνυποψήφιους του και άλλα στελέχη που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα καθορίζει τη γραμμή του κόμματος, τόσο σε στρατηγικά θέματα, όσο και την τακτική στο επίπεδο της καθημερινότητας.

Η «μάχη» για ένα debate που δεν έγινε

Στο επίκεντρο της κόντρας των δύο μονομάχων βρέθηκε το debate μεταξύ τους, στο οποίο αρχικά απάντησαν θετικά και οι δύο, μάλιστα ήταν από τις πρώτες κινήσεις του Χάρη Δούκα, που το ζήτησε από την ΕΡΤ. Παρά τις πολύ θετικές εντυπώσεις που άφησε το πρώτο debate μεταξύ των έξι υποψηφίων, όπου δεν έλειψαν οι κόντρες, αλλά ως πολιτικό περιεχόμενο και ως προς τη θεματική του φαινόταν να αφήνει μια ισχυρή παρακαταθήκη, αυτό το debate δεν έγινε ποτέ.

Το παράδοξο είναι ότι υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για το περιεχόμενο, τη δομή του και τις θεματικές του, αλλά όταν άρχισε η συζήτηση για την ημερομηνία στην οποία θα διεξαχθεί εκεί άρχισε να φαίνεται το επικείμενο ναυάγιο. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν, κονταροχτυπήθηκαν περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Η εκστρατεία της τελευταίας εβδομάδας κύλησε χωρίς οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Σημαντική η νίκη, κρίσιμο και το ποσοστό του ηττημένου

Οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα μιας εκλογής προέδρου γίνονται πάντα, αλλά είναι ουσιαστικά ασκήσεις επί χάρτου. Και καθώς δεν υπάρχει υπερηχογράφημα για να δει κανείς το αποτέλεσμα μιας εγκυμονούσας κάλπης, θα πρέπει να περιμένουμε το βράδυ της Κυριακής για να δούμε ποιος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στα επόμενα του βήματα.

Σημαντικό ρόλο πάντως θα παίξουν τα ποσοστά των δύο υποψηφίων και του νικητή και του ηττημένου. Είναι τελείως διαφορετικό ο πρόεδρος να εκλεγεί στο νήμα και διαφορετικό να καταγράψει ένα ποσοστό που θα κινείται άνω του 65%. Είναι διαφορετικό για τον ηττημένο της αναμέτρησης να χάσει με λίγες ψήφους διαφορά και ή να ηττηθεί καταγράφοντας ένα αναιμικό ποσοστό. Ο ρόλος στην επόμενη μέρα του κόμματος δεν θα είναι ο ίδιος. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει συνέχεια ή ανατροπή; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πατήσει γκάζι, καθώς ναι μεν οι εκλογές του 2027 είναι μακριά, αλλά ο δρόμος για αυτές θα πρέπει να αρχίσει να στρώνεται από τώρα.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις