Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή του ο Διονύσης Καλαματιανός, «καλούμε την κυβέρνηση να δεχθεί αυτή την τροπολογία και να διορθώσει μια αδικία που υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, είναι αναγκαία, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της βίαιης απώλειας των εισοδημάτων που υπέστησαν πολλοί κλάδοι εργαζομένων την περίοδο 2010-2014 με τις μνημονιακές περικοπές».
Ενώ, όμως, η Χώρα έχει ήδη βγει από τα μνημόνια από το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να συζητήσει και να υλοποιήσει την αποκατάσταση της μισθολογικής απώλειας των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόκειται για μια αντικοινωνική στάση, καθώς, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πλέον, για την παρακράτηση τμήματος των μισθών των εργαζομένων και των συντάξεων του Δημοσίου. Αντίθετα, χώρες που βίωσαν ανάλογη οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, εφάρμοσαν αναστολή καταβολής των δώρων μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και τα επανέφεραν στη συνέχεια.
Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλήρως κοστολογημένη. Ειδικότερα, με βάση τη σχετική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί ο φόρος, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι εισφορές για συντάξεις και ο ΦΠΑ, το τελικό κόστος επιβάρυνσης για τα δημόσια ταμεία υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Επομένως, το δημοσιονομικό περιθώριο αυτό, υπάρχει και για το 2025 και το 2026, έως και το 2028, σύμφωνα και με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση.
Τα δώρα συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δωρεά ή φιλοδώρημα, αλλά δικαίωμα που απορρέει από την εργασία τους. Επιπλέον, η καταβολή τους επιδρά σημαντικά στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και της κατανάλωσης, ενισχύοντας την εγχώρια ζήτηση, κατ’ επέκταση τη λειτουργία της αγοράς. Γι' αυτό και εργοδοτικές οργανώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εμπόρων και επαγγελματιών είναι θετικές για το μέτρο, καθώς τα χρήματα αυτά θα «μπουν» στην αγορά.
Άμεσα, λοιπόν, οφείλει η κυβέρνηση να επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, αφενός, γιατί συνδέονται με τη δυνατότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων, αφετέρου, γιατί η διατήρηση της κατάργησής τους επί 13 χρόνια, μετά την έκτακτη και εξαιρετική νομοθέτηση του Ν.4093/2012, στερείται παντελώς δημοσιονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και συνταγματικής νομιμοποίησης.
(Δελτίο Τύπου)