Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για τον Θεόδωρο Ντόρρο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Θεόδωρος Ντόρρος: Ο άλλοτε γνωστός και ως Θεόδωρος Τραμπαδώρος. Ένας Πύργιος στην Ποιητική Πρωτοπορία του 1930», διοργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου.
Ο Θεόδωρος Τραμπαδώρος (Ντόρρος) γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1895 και ήταν γιος του Πυργίου Λεωνίδα Τραμπαδώρου και της Πατρινιάς Θεοδώρας Κωστοπούλου και εγγονός του Θεόδωρου Τραμπαδώρου, από τη Δίβρη Ηλείας και της Χρυσάνθης Ζάγκλαρη, επίσης από τη Δίβρη.
Συγκαταλέγεται στην ελληνική πρωτοπορία, αφού με την ποιητική του συλλογή «Στου Γλυτωμού το Χάζι» (Παρίσι 1930,1931) θεωρείται ότι εισάγει το μοντερνισμό στην ελληνική ποίηση. Εκτός από τα δεκαπέντε ποιήματα της ποιητικής συλλογής «Στου Γλιτωμού το Χάζι», μας κατέλειπε και άλλα αυτοτελή ποιήματα, καθώς και το φιλοσοφικό δοκίμιο«Intelligence» (Παρίσι, 1936) το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν και ιδιωτικώς, όπως και η ποιητική του συλλογή.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, το έργο του ποιητή κατάφερε να αναδείξει ο Γιώργος Γιάνναρης.Όπως αναφέρεται σε σχετική παρουσίαση της εφημερίδας της ομογένειας Greeknews, η πρώτη επαφή του σημαντικού αυτού Έλληνα ερευνητή με το έργο του Ντόρρου έγινε τυχαία, όταν ψάχνοντας στη βιβλιοθήκη του γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Νέα Υόρκη, βρήκε ένα αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του Στου γλυτωμού το χάζι, με αφιέρωση της αδελφής του Μαίρης Ντόρρου-Ξέρων, προς τον τότε γενικό πρόξενο της Ελλάδας.
Στη συνέχεια βρήκε ένα ακόμη αντίτυπο στα σκονισμένα ράφια του τυπογραφείου Divry’s της 7ης Λεωφόρου, με ιδιόχειρη αφιέρωση στον σατυρικό ποιητή Κώστα Ζαμπούνη. «Ο Ντόρρος είναι άγνωστος γενικά στην Ελλάδα, ωστόσο όμως και οι θεωρητικοί αλλά και οι ποιητές της εποχής εκείνης τον ξέρανε. Κι ένας από αυτούς που του ανέθεσε ο Ξενόπουλος να παρουσιάσει το πρώτο-πρώτο βιβλίο «Στου γλυτωμού το χάζι», ήταν ο Κάλας. Όμως, συνεχίζει, και ο Ελύτης ακόμη με τον Ντόρρο ξεκινάει, που πέραν της ποιητικής αυτής συλλογής, έχει γράψει και το φιλοσοφικό έργο Intelligence, στα αγγλικά. ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός, που αναφέρθηκε στο Tο λογοτεχνικό έργο του Θεόδωρου Ντόρρου, ο Καθηγητής Αθανάσιος με θέμα: «Υπερρεαλισμός και Ελληνική Πρωτοπορία» και ο οικονομολόγος
Διονύσιος Τραμπαδώρος που αναφέρθηκε στα βιογραφική κυρίως στοιχεία του Θεόδωρου Ντόρρου. Ποιήματα από την συλλογή του Πυργιώτη ποιητή διάβασε ο φιλόλογος-Ιστορικός Αυγερινός Αναστασόπουλος.
Ε.Π.
Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή - Φωτογραφίες: Γιάννης Τσούκας/ilialive.gr