Πολιτισμός

Λεχαινά: Ο Ηλίας Κούβελας το Σάββατο 23/2 στο Καφέ ΟΣΕ

Λεχαινά: Ο Ηλίας Κούβελας το Σάββατο 23/2 στο Καφέ ΟΣΕ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητή τον διακεκριμένο ομότιμο καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Ηλία Κούβελα οργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ώρα 7μμ, στο Καφέ-ΟΣΕ Λεχαινών η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ”Σάββατα στον Σταθμό» που πραγματοποιούνται συνεχώς από το 2013 μια φορά κάθε μήνα.

Θέμα της ομιλίας του καθηγητή κ.Ηλία Κούβελα θα είναι: Συμπεριφορές του ανθρώπου. Η μηχανή του νου.Τα ίχνη της εμπειρίας. Η συνάντηση της βιολογίας με την ψυχανάλυση.

Βιογραφικό


Ο Ηλίας Δ. Κούβελας είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διετέλεσε Καθηγητής Φυσιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο University College (Λονδίνο), ως υπότροφος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Έχει εργαστεί ως Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Harvard, UCSF, Οξφόρδης και ΝΥU. Είναι μέλος της Dana Alliance for Brain Initiatives και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στη μελέτη των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου, των νόσων Huntington και Parkinson και στις σχετιζόμενες διαταραχές του λόγου, καθώς και στις σχέσεις εγκεφάλου και συνείδησης.


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ


Όταν κατά την εξέλιξη των επιστημών εμπεδώθηκε μεταξύ των επιστημόνων η πεποίθηση ότι το νόημα των πραγμάτων υπάρχει μόνο στο μυαλό έμφρονων όντων, κατέστη παράλληλα σαφές ότι η ανάγκη αναζήτησης του νοήματος του κόσμου υπαγορεύει την ανάγκη εξέτασης του νου και, επομένως, του εγκεφάλου. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος νοιάζεται για το νόημα των πραγμάτων είναι υποχρεωμένος να μάθει και για τον εγκέφαλο.

Αλλιώς είναι σαν να αναρωτιέται για πράγματα που δεν υπάρχουν. Επίσης, όποιος ενδιαφέρεται να φωτίσει τα μυστικά και τα αίτια της φυσιο-παθολογίας του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς, δεν μπορεί να αγνοεί ότι ένας τέτοιος στόχος απαιτεί και ταυτόχρονη εξέταση του υλικού και πνευματικού περιεχομένου του κόσμου τον οποίο διαμορφώνουν και από το οποίο διαμορφώνονται οι εγκέφαλοί μας.

Αλλιώς είναι σα να εξετάζει αυτόματους εγκεφάλους, των οποίων η κατανόηση της κατασκευής και της λειτουργίας τους δεν μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο. Με την πεποίθηση, λοιπόν, ότι η βιολογία μας περιέχει, προϋποθέτει και καθορίζει τον κόσμο μας, αλλά και ότι οι επιστήμες του εγκεφάλου (οφείλουν να) είναι ένα πεδίο άσκησης κοινωνικής, φιλοσοφικής και υπαρξιακής ευαισθησίας και οξυδέρκειας ο γνωστός νευροεπιστήμονας περιγράφει τις σχέσεις του νου και του εγκεφάλου μας με τον κόσμο.

Στον πρόλογο του βιβλίου «Τα ίχνη της εμπειρίας» σημειώνει μεταξύ άλλων: «…Οι επιστήμες του εγκεφάλου βρίσκονται στη φάση μιας επανάστασης παρόμοιας με εκείνη της μοριακής βιολογίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όταν έγινε και η αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του ανθρώπου. Έννοιες όπως συνείδηση και ασυνείδητο είναι δυνατόν να συζητηθούν όχι μόνο με βάση την ψυχολογία ή την ψυχανάλυση, αλλά και σε νευροβιολογική βάση…Μπορεί να υποστηρίξει κανείς το παράδοξο ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου προσδιορίζει τον καθορισμό του απρόβλεπτου και έτσι «είμαστε καθορισμένοι να μην είμαστε βιολογικά καθορισμένοι, να είμαστε ελεύθεροι».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις