Πολιτισμός

Μέσω Leader η αναστήλωση του θεάτρου στο αρχαίο Αίπυ

Μέσω Leader η αναστήλωση του θεάτρου στο αρχαίο Αίπυ

Το πράσινο φως έδωσε η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στην Αναπτυξιακή Ολυμπίας για χρηματοδότηση έργων μέσω Leader για την αναστήλωση της σκηνής του αρχείου θεάτρου της ακρόπολης της Πλατιάνας, δηλαδή στο αρχαίο Αίπυ. Η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας κατέθεσε την πρότασή της που θα χρηματοδοτηθεί με 300.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Διευθύντρια της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλλη Ίρις Κόλλια «...το θέατρο στην αρχαία ακρόπολη στην Πλατιάνα είναι το δεύτερο γνωστό αρχαίο θέατρο στην Ηλεία μετά από αυτό της Ήλιδας και χρονολογείται στα τέλη του 4ου – 3ο αι. π.Χ. Πρόκειται για ένα αξιόλογο μνημείο, που παρουσιάζει μια σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα. Συγκεκριμένα, το προσκήνιό του έχει διαταχθεί μπροστά και σε επαφή με το τείχος, το κοίλο βλέπει προς τα βόρεια, ενώ τη λειτουργικότητα της σκηνής του θεάτρου προφανώς συμπληρώνει ο πύργος που βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής και σε επαφή με αυτή, καθώς και οι εκατέρωθεν πτέρυγες του τείχους (όπως και στο θέατρο της Πλευρώνας).

Η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας-α΄φάση» με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ στο Leader, πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020», μας έδωσε μεγάλη χαρά και έρχεται μετά την πρόσφατη ένταξη του έργου της αποκατάστασης του βορειότερου τμήματος των μακρών πλευρών του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.891.000 ευρώ. Και τα δύο έργα θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση ενός ακόμη έργου ΕΣΠΑ στο ναό του Επικούριου που θα υλοποιηθεί από την Εφορεία μας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο».

Να σημειώσουμε πως σημαντική υπήρξε η βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακίστου, χωριό που βρίσκεται δίπλα στο αρχαίο Αίπυ και του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Αδαμόπουλου.

Η ακρόπολη της Πλατιάνας
Η ακρόπολη της Πλατιάνας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Ηλείας, στις ανατολικές απολήξεις του όρους Λαπίθα, στα σύνορα της αρχαίας Τριφυλίας με την Αρκαδία.

Πρόκειται για οχυρωμένη πόλη κτισμένη σε δυσπρόσιτο και ψηλό λόφο του παραπάνω όρους, αμέσως νοτίως της ομώνυμης σημερινής κοινότητας.

Η ακρόπολη της Πλατιάνας αποτελεί μία σημαντική αρχαιολογική θέση. Η θέση του οικισμού σε τόσο ψηλό και δυσπρόσιτο μέρος είναι σπάνια για ελληνική πόλη. Στην επιλογή της θα πρέπει να συνετέλεσε το γεγονός πως δέσποζε στην περιοχή της ορεινής Τριφυλίας και πως ήλεγχε το δρόμο από την Πισάτιδα προς τη Μεγαλόπολη και την υπόλοιπη Αρκαδία. Η περίοδος ακμής της πόλης ήταν η ύστερη κλασική και η ελληνιστική εποχή.

Από την ανεύρεση λίθινων τεχνέργων κατά τη διάρκεια εργασιών αποψίλωσης στην κορυφή και τα πρανή του λόφου εικάζεται πως η θέση είχε και προϊστορικές φάσεις κατοίκησης. Κατατάσσεται στις ακροπόλεις της αρχαίας Τριφυλίας, δηλαδή τις φυσικά οχυρές θέσεις που ενισχύθηκαν με τείχη, επειδή είχαν στρατηγική σημασία και ως εκ τούτου δέχονταν εξωτερικές απειλές.

Η πόλη περικλείεται από οχυρωματικό περίβολο που χρονολογείται στην ύστερη κλασική και την ελληνιστική εποχή και που στο σύνολό του σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Από τα λείψανα της πόλης ξεχωρίζει το θέατρο που βρίσκεται αμέσως ανατολικά της ακρόπολης και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο μνημείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στο Νομό Ηλείας, μετά από αυτό της αρχαίας Ήλιδας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup