Στην Ολυμπία βρέθηκε την Δευτέρα και Τρίτη 24 & 25 Ιουνίου 2019 η Πρέσβειρα της Κίνας κα Τσάνγκ Τσίουι (Zhang Qiyue) με αφορμή την διεξαγωγή ενός σημαντικού συνεδρίου που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Το πρωΐ της Τρίτης 25.06 επισκέφτηκε τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας, συνοδευόμενη από τον ακόλουθο πολιτιστικών θεμάτων κο Τσάο (κ. Chao) της Πρεσβείας της Κίνας. Εκεί την υποδέχθηκε ο αρχαιολόγος κος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κας Ερωφίλης – Ίριδος Κόλλια, η οποία βρισκόταν στην Αθήνα για την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Μετά την περιήγησή της στο μουσείο, η κα Τσάνγκ αφού εξέφρασε το θαυμασμό της για τα εντυπωσιακά εκθέματα, συζήτησε με τον κο Αντωνόπουλο τις πτυχές της πρωτοβουλίας East Meets West in Greece (ΕΜWG). Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου το οποίο στηρίζουν μεταξύ πολλών άλλων φορέων και οργανισμών η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Η πρωτοβουλία αυτή βασισμένη στους άξονες Πολιτισμός – Τεχνολογία, επιδιώκει να αποτελέσει την γέφυρα που θα ενώσει την Κίνα και την Ελλάδα, τις χώρες – πυλώνες των δυο μεγάλων σύγχρονων πολιτισμών Ανατολής και Δύσης. Σκοπός της είναι η δημιουργία ένος κόμβου δράσης όπου θα συναντηθούν πολιτιστικοί οργανισμοί, κυβερνητικοί φορείς, εταιρείες και ιδιώτες και θα ανταλλάξουν ιδέες, θα εμπνευστούν από κοινού και θα ξανασκεφτούν πάνω σε έργα που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση. Επιδίωξη του EMWG είναι η εδραίωση συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών στον πολιτιστικό τομέα και ιδιαίτερα στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ψηφιοποίησης πολιτιστικών πόρων. Επιπλέον, το πρόγραμμα EMWG θα ενισχύσει την ελκυστικότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Κίνα και τις χώρες BRI με όχημα την ψηφιακή τεχνολογία τους υπολογιστές και τα άκρως συναρπαστικά διαδραστικά συστήματα και ηλεκτρονικά μέσα με πλούσιο και έγκυρο οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Την ίδια στιγμή, χαιρετίζει το κινεζικό οικοσύστημα ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Επιμέρους έργο της πρωτοβουλίας EMWG είναι το «2022 Project: Re-ACT Digital Olympia» (Re-ACT 2022) το οποίο θα αξιοποιήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» ως ευκαιρία για πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. H Κίνα θα εξάγει την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές της από το έργο «Digital Yuanmingyuan» της ψηφιοποίησης των Παλαιών Θερινών Ανακτόρων του Πεκίνου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, με σκοπό την ολοκληρωμένη ψηφιακή αναβίωση του Ιερού του Διός της Ολυμπίας. Το Re-ACT 2022 προβλέπει την παραγωγή τεσσάρων μεγάλων παραδοτέων : μιας εντυπωσιακής έκθεσης, ενός ντοκιμαντέρ, ενός εκπαιδευτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού και τέλος εκδόσεις και δραστηριότητες προβολής. Ειδικότερα το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα προωθηθεί στα σχολεία σε όλη την Κίνα πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει σχεδιαστεί ώστε να μυήσει τη νέα γενιά στις Ολυμπιακές Αξίες της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας της φιλίας και της εκεχειρίας και ταυτόχρονα να εξάρει τη σημασία της ιερής Ολυμπιακής Φλόγας και του Ολυμπιακού Ύμνου. Το Re-ACT 2022 αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ισχυρής προβολής για το παγκόσμιο γεγονός των επερχόμενων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το χειμώνα του 2022. Τα επόμενα βήματα θα γίνουν προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση του έργου Re-ACT 2022 καθώς και την τελική έγκριση και επισημοποίηση της συνεργασίας από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού.