Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής της γιορτής, στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, ανέφερε επίσης ότι ο εικαστικός- ζωγράφος Δημήτρης Κούκος θα παρουσιάσει τα έργα του, ενώ αν η κατάσταση της υγείας της το επιτρέψει πολύ πιθανό να παρευρεθεί και η μεγάλη Ηλεία ερμηνεύτρια Μαίρη Λίντα.
«Η γιορτή του απόδημου Ελληνισμού είναι μία δουλειά 29 χρόνων με πολλά βραβεία καθώς έχει βραβευτεί στο Μόντρεαλ ως η καλύτερη γιορτή που προβάλει τον πολιτισμό της χώρας της μέσα από την μαγνητοσκόπηση της ΕΡΤ ενώ έχουμε βραβευτεί στην Μόσχα, στο Μόναχο και στο Σικάγο. Δεν είναι μία γιορτή σε ένα χωριό όπως κάποιοι λένε και είμαι περήφανος που τα Μακρίσια είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και στους Έλληνες της Ξενιτιάς…Η γιορτή έφτασε στο Ηρώδειο τρείς φορές με τον Μίκη Θεοδωράκη,ενώ παρευρέθηκαν πάρα πολλοί από τον πολιτικό χώρο αλλά και ο κόσμος που κατέκλυσε το χώρο όλες τις φορές. Συμμετείχαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες, καθώς είχαν έρθει από το Νταλάρα μέχρι τον Τερζή… Με πίστεψαν οι κορυφαίοι και σε αυτούς οφείλω την επιτυχία» συμπλήρωσε ο κ. Τζουανόπουλος.
Στη συνέχεια ο κ.Τζουανόπουλος, με θερμά λόγια ευχαρίστησε τον τότε νομάρχη Ηλείας Τάκη Δημητρουλόπουλο, τον Χαράλαμπο Καφύρα αλλά και τον σημερινό αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο για την στήριξή τους, χωρίς να παραλείψει όμως να ευχαριστήσει και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Δάγκαρη για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια. Στήριξη που όπως ανέφερε, ήταν πολύ σημαντική καθώς στο διάστημα αυτό για την διοργάνωση αυτής της γιορτής υπήρχαν πολλές δυσχέρειες καθώς η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν ενώ τα έξοδα έπρεπε με κάποιον τρόπο να καλυφθούν.
Τα οικονομικά προβλήματα, όπως ανέφερε, είχαν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην σκέψη του να ολοκληρώσει κάπου εδώ τον κύκλο των εκδηλώσεων, αποφάσισε όμως να προσπαθήσει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί και η 30η γιορτή Απόδημου Ελληνισμού στον Αγ. Γιάννη Μακρισίων.
Το πρόγραμμα της γιορτής έχεις ως εξής:
«Στο πρώτο μέρος η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ξετυλίγει τις μνήμες της και διηγείται ιστορίες με τον Μίκη Θεοδωράκη τον πατέρα της από την παιδική και εφηβική ηλικία και ακούγονται τραγούδια από την φωνή του Παναγιώτη Πετράκη, από τα Λυρικά μέχρι τους Λιποτάκτες. Ακούγονται τραγούδια από την Πολιτεία μέχρι και τα τραγούδια για τον Αλέξανδρο Παναγούλη. Ο Μίκης είναι ο κορυφαίος Έλληνας και ο κορυφαίος εν ζωή Έλληνας. Η γιορτή τιμά κάθε χρόνο τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το 1999 ήταν τρείς μεγάλες βραδιές και τελειώσαμε στις 4:00 το πρωί και ήταν όλοι εκεί…Το δεύτερο μέρος είναι τα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσει ο Θέμης Αδαμαντίδης. Ο Μίκης είδε τον Θέμη να τραγουδά στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και μου είπε ότι είναι η μεγαλύτερη φωνή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η πιο ερωτική. Ανακοίνωσε ότι μπορεί να είναι η Μαίρη Λίντα μαζί μας (σ.σ. θα το γνωρίζει σήμερα εάν μπορεί να ταξιδέψει) και της αφιερώνω την βραδιά άσχετα με το εάν θα είναι ή όχι μαζί μας. Η Μαρία Γράμψα η νέα φωνή που έχουν αγαπήσει και εδώ,καθώς κάνει υπέροχες μουσικές παραστάσεις στην Αθήνα θα ερμηνεύει τα τραγούδια που η Μαίρη Λίντα είχε πει και είναι του Θεοδωράκηενώ θα ακουστούν ακόμα τραγούδια που ο Χιώτης έπαιξε μπουζούκι και τα διαμόρφωσε στη μορφή που τα ξέρουμε. Ο Δημήτρης Κούκος στην έκθεση ζωγραφικής που κάθε χρόνο κάνουμε πλην από τα δύο τελευταία θα είναι τιμώμενο πρόσωπο (σ.σ. του χρόνου θα είναι τιμώμενο πρόσωπο ο Δημήτρης Μυταράς). Ο Δ. Κούκος θα είναι μαζί μας και θα μας ταξιδέψει στον εικαστικό του πλούτο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Τζουανόπουλος. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπουλαλάς –μέλος