Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 13:37

Η Ελισάβετ απαντά για πρώτη φορά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Γράφτηκε από τον

Απάντησε σε επιστολή που έστειλε ομογενής

Στο αν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο, απαντά για πρώτη φορά η βασίλισσα Ελισάβετ, εξαιτίας μίας επιστολής που έλαβε από ομογενή.

Πιο συγκεκριμένα, η βασίλισσα Ελισάβετ κλήθηκε, μέσω του γραφείου της, να απαντήσει σε επιστολή πολίτη της Αυστραλίας που την καλούσε να τοποθετηθεί στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η επιστολή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η απάντηση της Ελισάβετ

Ουσιαστικά αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν, εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας, επιστολή σε μία Αυστραλή, η οποία είχε γράψει γράμμα στην Ελισάβετ, ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν από την Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη είχε γράψει στη βασίλισσα στης Βρετανίας ζητώντας της να συμβάλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών. «Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των "Ελγινείων" Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν», σημειώνεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με ειδική αναφορά στην ελληνική καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ. «Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

«Δεν μπορεί να επέμβει η βασίλισσα στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στη Μέρι Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ. «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα "Ελγίνεια" Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει».

«Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον γιατί ο σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες»

«Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της», δήλωσε στα «Νέα» η Μέρι Ντροστ.

Εξηγώντας γιατί αποφάσισε να στείλει επιστολή στη βασίλισσα, είπε: «Συμπάσχω με τους Έλληνες και την επιθυμία τους να δουν τα Γλυπτά ξανά εκεί που ανήκουν. Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον ο γιατί σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες».

Λίγες μέρες μετά την αποστολή της επιστολής η Ντροστ πήγε στο Λονδίνο και επισκέφθηκε δύο φορές το Βρετανικό Μουσείο. Εκεί, όπως υποστηρίζει, έπιασε κουβέντα με έναν φύλακα ο οποίος της είπε ότι «όταν ο δούκας του Εδιμβούργου επισκέφθηκε το μουσείο, σχολίασε ότι τα Γλυπτά λειτουργούν ως πρεσβευτές της Ελλάδας». «Οι πρεσβευτές εκπροσωπούν τη χώρα τους στο εξωτερικό. Στο τέλος όμως πάντα γυρνούν στην πατρίδα τους», σχολίασε η Ντροστ.
Το ίδιο αίτημα απηύθυνε και στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Σε αντίθεση όμως με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόσφατα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή της Μέρι Ντροστ.

Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 19:50

Σχετικά Άρθρα

  • Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών
    Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, αναφέροντας στα επερχόμενα απομνημονεύματά του ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έπασχε από καρκίνο των οστών πριν από το θάνατό της.

    Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου και τμήματά του προδημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Daily Mail – στην οποία ο Τζόνσον είναι αρθρογράφος – αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

    Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς εκείνη απεβίωσε.

    «Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση», έγραψε στο απόσπασμα.

    Η μαρτυρία του Τζόνσον είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της, ως αιτία αναφέρεται η λέξη «γήρας».

    Η τελευταία ακρόαση

    Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ανατρέχει στη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι Βρετανοί πρώην ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς το ίδιο επίπεδο ζωντανών λεπτομερειών όπως ο Τζόνσον.

    Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.

    Ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2019 έως το 2022, θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ για την καθιερωμένη ακρόαση και την παραίτησή του. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Όταν κάθισαν μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον παρατήρησε ότι εκείνη «φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή, και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από ορούς ή ενέσεις».

    «Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αναβοσβήνει εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο, με την ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση», έγραψε.

    «Θα πέθαινες γι’ αυτήν»

    Ο Τζόνσον περιέγραψε τις εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές ακροάσεις με τη μονάρχη ως «προνόμιο» και «βάλσαμο». «Εξέπεμπε ένα τέτοιο ήθος υπηρεσίας, υπομονής και ηγεσίας που πραγματικά ένιωθες ότι, αν χρειαζόταν, θα πέθαινες γι' αυτήν. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους (και εντελώς προφανές σε πολλούς άλλους), αλλά αυτή η αφοσίωση, όσο πρωτόγονη και αν φαίνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά του συστήματός μας. Χρειάζεται κάποιος ευγενικός και σοφός, και υπεράνω πολιτικής, για να προσωποποιήσει ό,τι καλό έχει η χώρα μας. Έκανε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά», έγραψε.

    Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν μοιράστηκε ποτέ ιδιωτικές ιατρικές λεπτομέρειες με το κοινό. Οι βασιλικοί βοηθοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οικογένειας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο με οποιονδήποτε άλλον.

    Ο Κάρολος και η Κέιτ

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έχουν αποφασίσει να είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά την υγεία τους. Αμφότεροι έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές τους διαγνώσεις καρκίνου και την ανάρρωσή τους.

    Ωστόσο, επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που ο καθένας τους αντιμετώπιζε. Σύμφωνα τους βασιλικούς βοηθούς, ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ασθένεια.

    Με πληροφορίες από: Boris Johnson claims in memoir Queen Elizabeth II had bone cancer by Lauren Said-Moorhouse and Max Foster, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JULIAN SIMMOND SPOOL

  • Πώς ο θάνατος της Ελισάβετ άλλαξε το φινάλε του «The Crown» - Ο συγκινητικός φόρος τιμής που της απέτισε
    Πώς ο θάνατος της Ελισάβετ άλλαξε το φινάλε του «The Crown» - Ο συγκινητικός φόρος τιμής που της απέτισε

    Αυλαία έριξε η δραματική σειρά του Netflix «The Crown» μετά από έξι επιτυχημένες σεζόν σχετικά με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.

    Το δεύτερο μέρος της τελευταίας σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου με τους royal fans να ανυπομονούν να δουν το μεγάλο φινάλε.

    Η επιτυχημένη βρετανική σειρά καταπιάστηκε στην τελευταία σεζόν με τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα ενώ φτάνει μέχρι τη γνωριμία του Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.

    Μάλιστα, όπως είχε γίνει γνωστό, η σειρά θα ολοκληρωνόταν με τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλα το 2005 και δεν θα έφτανε χρονικά μέχρι σήμερα. Πολλοί φανς μάλιστα είχαν απογοητευτεί καθώς θα ήθελαν να δουν να μεταφέρεται στην οθόνη τόσο η ιστορία του Χάρι και της Μέγκαν όσο και ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.

    Ο θάνατος της Ελισάβετ άλλαξε τα δεδομένα

    Και μπορεί κάτι τέτοιο να μην συνέβη, ωστόσο, οι δημιουργοί της σειράς επεφύλασσαν στο κοινό ένα συγκινητικό φινάλε αποτίοντας έναν συγκινητικό φόρο τιμής στην μακροβιότερη μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας.

    Στο τελευταίο επεισόδιο «Sleep, Dearie Sleep» βλέπουμε την Ελισάβετ να καλείται να σχεδιάσει τις λεπτομέρειες της κηδείας της καθ' όλη τη διάρκεια του 2005, κάτι που ωστόσο την ταράσσει. Η επιχείρηση «London Bridge», όπως ήταν η κωδική ονομασία για τον θάνατό της, εκπονήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 και αναθεωρήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η Ελισάβετ (την οποία υποδύεται η Ιμέλντα Στόντον), φαίνεται να συγκινείται καθώς βλέπει μια σειρά από στρατιωτικά φιγουρίνια σε παρέλαση που αναπαριστούν την ημέρα της κηδείας της.

    Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η σκηνή με τον γκαϊντιέρη της με το όνομα «Pipes», από τον οποίο ζητά να της προτείνει σκωτσέζικη μουσική για την κηδεία της. Εκείνος της παίζει στην γκάιντα το «Sleep, Dearie Sleep», το οποίο ακούστηκε όντως στην κηδεία της Ελισάβετ.

    Το συγκινητικό φινάλε

    Και ενώ πραγματοποιείται ο γάμος του Καρόλου και της Καμίλα, το μεγάλο φινάλε ανήκει στην βασίλισσα Ελισάβετ. Την δείχνει να σκέφτεται να παραιτηθεί από τον θρόνο, ώστε, να δώσει τα ηνία στον γιο της, καθώς πλέον η ίδια είναι 80 ετών, ωστόσο, ο πρίγκιπας Φίλιππος της λέει ότι «δεν είναι έτοιμος να αναλάβει» ενώ η ίδια μπορεί να συνεχίζει.

    Ντυμένη στα λευκά, η βασίλισσα βρίσκεται μέσα στο άδειο Αββαείο του Γουεστμίνστερ το οποίο λούζει το φως και βλέπει το φέρετρό της, με όλα τα regalia (τη βασιλική σημαία, το στέμμα, το σκήπτρο και τη σφαίρα) και λουλούδια, ακριβώς όπως συνέβη στην πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Βλέπει τους νεότερους εαυτούς της, οι οποίοι την περιστοιχίζουν (την Κλερ Φόι, την Ολίβια Κόλμαν αλλά και την Viola Prettejohn), πριν βγει από την πόρτα, χαρίζοντας ένα συγκινητικό τέλος. Καθ' όλη τη διάρκεια της σκηνής, ο γκαϊντιέρης παίζει το σκωτσέζικο μοιρολόι.

    Αρχικά, είχε ληφθεί η απόφαση να τελειώσει η σειρά το 2005, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει, αλλά ο δημιουργός Πίτερ Μόργκαν αποκάλυψε στο Variety ότι αναγκάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση ως αποτέλεσμα του θανάτου της Ελισάβετ.

    «Όλοι είχαμε βιώσει την εμπειρία της κηδείας», είπε, αναφερόμενος στα γεγονότα που έγιναν στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. «Έτσι, λόγω του πόσο βαθιά θα το έχουν νιώσει όλοι, έπρεπε να προσπαθήσω να βρω τρόπο με τον οποίο το τελευταίο επεισόδιο αντιμετώπισε τον θάνατο του χαρακτήρα, παρόλο που δεν είχε πεθάνει ακόμα».

    Την εποχή του θανάτου της Βασίλισσας, η παραγωγή των τελευταίων επεισοδίων σταμάτησε προσωρινά. «Το Crown είναι ένα γράμμα αγάπης προς [τη βασίλισσα] και δεν έχω τίποτα να προσθέσω προς το παρόν, μόνο σιωπή και σεβασμό, περιμένω ότι θα σταματήσουμε να γυρίζουμε από σεβασμό», είχε δηλώσει ο Μόργκαν εκείνη την εποχή. Η παραγωγή της σειράς του Netflix ανεστάλη επίσης την ημέρα της κηδείας της.

    Έτσι, η δραματική σειρά του Netflix τελείωσε με μια προαναγγελία του θανάτου και της κηδείας της βασίλισσας παρόλο που το χρονοδιάγραμμά του ολοκληρώνεται σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN

  • The Crown: Κλερ Φόι και Ολίβια Κόλμαν επιστρέφουν στο ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ στην τελευταία σεζόν
    The Crown: Κλερ Φόι και Ολίβια Κόλμαν επιστρέφουν στο ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ στην τελευταία σεζόν

    Οι δημιουργοί της σειράς «The Crown» αποφάσισαν ν' αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ στην επερχόμενη έκτη και τελευταία σεζόν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», η Κλερ Φόι, η Ολίβια Κόλμαν και η Ιμέλντα Στόντον, οι τρεις ηθοποιοί που έχουν ενσαρκώσει στις προηγούμενες σεζόν με μεγάλη επιτυχία τη βασίλισσα, θα επιστρέψουν και θα επαναλάβουν τους ρόλους τους. Άλλωστε, τόσο η Κλερ Φόι όσο και η Ολίβια Κόλμαν κέρδισαν Emmy, ενώ η Ιμέλντα Στόντον ήταν υποψήφια ακόμα και για Bafta.

    Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές με ποια ιδιότητα η Κλερ Φόι και η Ολίβια Κόλμαν θα επιστρέψουν για την τελευταία σεζόν. Κάποιες φήμες κάνουν λόγο για μια ονειρική ακολουθία όπου αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ άλλες αναφορές φαίνεται να μιλούν για flashbacks κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι μία ακόμα ηθοποιός, η Viola Prettejohn, θα ενταχθεί στο καστ για να υποδυθεί τη νεότερη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν ήταν ακόμα πριγκίπισσα, πριν από τη στέψη της, το 1953.

    Η έκτη σεζόν αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2023, καθώς ο θάνατος της μακροβιότερης μονάρχη άλλαξε τα δεδομένα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Βασιλιάς Κάρολος: Χρήζει βασίλισσα την Καμίλα, παρά τις αντιδράσεις και την τελευταία επιθυμία της Ελισάβετ
    Βασιλιάς Κάρολος: Χρήζει βασίλισσα την Καμίλα, παρά τις αντιδράσεις και την τελευταία επιθυμία της Ελισάβετ

    Ο Βασιλιάς Κάρολος φαίνεται πως θα παραβλέψει τις επιθυμίες της βασίλισσας Ελισάβετ και θα «αποκαταστήσει» την Καμίλα ως «Βασίλισσα» και όχι απλά ως «Βασιλική Σύζυγο» στο πλευρό του.Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ πρόκειται επίσημα να ανακηρύξουν την Καμίλα ως «Βασίλισσα» και σύμφωνα με τη Daily Mail, η αλλαγή είναι πιθανό να έρθει μετά τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου τον Μάιο γεγονός που θα σφραγίσει την αξιοσημείωτη - κατά πολλούς - μεταμόρφωση της Καμίλα στο πλευρό του νέου βασιλιά.

    Υπενθυμίζεται ότι όταν παντρεύτηκε τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας το 2005, θεωρήθηκε ευρέως ότι δεν θα ονομαζόταν ποτέ βασίλισσα όταν ανέβαινε στο θρόνο λόγω των γεγονότων με την Νταϊάνα, του διαζυγίου της και των αντιδράσεων από το παλάτι.

    Όμως η Καμίλα κέρδισε την κοινή γνώμη με την αφοσίωση που έδειξε στον θεσμό και τον σύζυγό της γεγονός που έκανε την βασίλισσα Ελισάβετ τον περασμένο Φεβρουάριο να της δώσει τον τίτλο της «Βασιλικής Συζύγου» σαν μια ένδειξη αποδοχής και στήριξης. Μετά το θάνατο της Ελισάβετ ο Κάρολος φαίνεται ότι πρόκειται να το πάει ένα βήμα πιο πέρα χρήζοντάς την Βασίλισσα.

    Το πρώτο σημάδι της νέας προσέγγισης ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Καμίλα κυκλοφόρησε το «Queen's Reading Room» -χωρίς το «Consort»- όταν ενημέρωσε για το όνομα της φιλανθρωπικής της οργάνωσης, το Αναγνωστήριο της Δούκισσας της Κορνουάλης.

    «Υπάρχει μια άποψη στο Παλάτι ότι το Queen Consort είναι δυσκίνητο και ίσως είναι πιο απλό για την Καμίλα να γίνει γνωστή ως βασίλισσα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν επίσημα Πρίγκιπας Σύζυγος, αλλά δεν ήταν γνωστός έτσι» αναφέρει η πηγή στην Dailymail.

    Οι αξιωματούχοι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ εξετάζουν την ιστορία της βασιλικής οικογένειας, εντοπίζοντας άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων που χρησιμοποιούνται για τη σύζυγο του βασιλιά Γεωργίου VI, παππού του Καρόλου. Ως μη βασιλεύουσα βασίλισσα, η σύζυγος του George VI ήταν τεχνικά Queen Consort αλλά ήταν γνωστή στο κοινό απλώς ως βασίλισσα Ελισάβετ. Μετά τον θάνατό του το 1952, ήταν γνωστή ως Βασιλομήτωρ όταν η κόρη της Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στο θρόνο.

    Ομοίως, όταν πέθανε η βασίλισσα Βικτώρια και τη διαδέχθηκε ο γιος της Εδουάρδος Ζ΄, η σύζυγός του από Πριγκίπισσα της Ουαλίας έγινε βασίλισσα Αλεξάνδρα, χωρίς τη χρήση του «Σύζυγος – Consort».

    Πρίγκιπας Χάρι: «H Καμίλα είναι κακιά και επικίνδυνη»

    Ο πρίγκιπας Χάρι στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά τη διαρροή αποσπασμάτων από τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Spare» (Ρεζέρβα) τον Ιανουάριο εξαπέλυσε επίθεση κατά της Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη» και «κακή» υποστηρίζοντας ότι «τίποτα από όσα έχω πει για μέλος της οικογένειάς μου, και ειδικά για την μητριά μου, δεν ήταν καυστικό. Υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί και ήταν εξαιρετικά επώδυνα, κάποια στο παρελθόν, κάποια τώρα».

    Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους για την σύζυγο του πατέρα του, του βασιλιά Καρόλου Γ΄, ο Χάρι ανακάλεσε όσα είχε πει η μητέρα του, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, για την Καμίλα όταν την είχε αποκαλέσει σε συνέντευξή της το 1995 ως «το τρίτο πρόσωπο στον γάμο της» και είπε ότι έγινε «κακή» (σ.σ. η Καμίλα) γιατί «χρειαζόταν να αποκαταστήσει την εικόνα της».

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NEIL HALL

  • Βασίλισσα Ελισάβετ: Βιογραφία ανατρέπει τα αίτια του θανάτου της - «Έδινε κρυφά μάχη με τον καρκίνο»
    Βασίλισσα Ελισάβετ: Βιογραφία ανατρέπει τα αίτια του θανάτου της - «Έδινε κρυφά μάχη με τον καρκίνο»

    Σύμφωνα με τη βιογραφία της Βασίλισσας Ελισάβετ, Elizabeth: An Intimate Portrait (Ελισάβετ: Ένα οικείο πορτρέτο), η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου, η Βρετανίδα μονάρχης φαίνεται ότι, τον τελευταίο χρόνο της ζωής της, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο, τον οποίο και πολέμησε κρυφά.

    Εάν διαπιστωθεί ότι, όσα ισχυρίζεται ο συγγραφέας του βιβλίου, Gyles Brandreth, ο οποίος υπήρξε φίλος του πρίγκιπα Φιλίππου, είναι αληθινά, θα πρόκειται για μεγάλη ανατροπή στα αίτια θανάτουτης, τα οποία το πιστοποιητικό καταγράφει επίσημα ως «γήρας».

    «Είχα ακούσει ότι η βασίλισσα είχε μια μορφή μυελώματος - καρκίνο του μυελού των οστών- που θα εξηγούσε την κούρασή της και την απώλεια βάρους και εκείνα τα "προβλήματα κινητικότητας" που μας έλεγαν συχνά τον τελευταίο χρόνο της ζωής της», αναφέρεται στη βιογραφία. «Το πιο κοινό σύμπτωμα του μυελώματος είναι ο πόνος στα οστά, ιδιαίτερα στη λεκάνη και τη μέση, και το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει συχνά τους ηλικιωμένους. Προς το παρόν, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η θεραπεία - με φάρμακα που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη της αποδυνάμωσης των οστών- μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ασθένειας και να παρατείνει την επιβίωση του ασθενούς κατά μήνες ή δύο έως τρία χρόνια», σημειώνεται.

    «Γήρας» η επίσημη αιτία στο πιστοποιητικό θανάτου της

    Από τη μέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό θανάτου της μακροβιότερης Βρετανίδας μονάρχη, πάντως, δεν ήταν λίδα τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, τα οποία επισήμαιναν ότι η υγεία της βασίλισσας είχε παρουσιάσει μεγάλη κάμψη, από το Αύγουστο και μετά. Ο Barney Calman, δημοσιογράφος της DailyMail, μάλιστα, με αφορμή την κυκλοφορία του πιστοποιητικού, είχε γράψει ένα άρθρο, στο οποίο διερωτόταν κατά πόσο το παλάτι έλεγε την αλήθεια. Όπως εξηγούσε ο Calman, τα γηρατειά ως αιτία θανάτου αναφέρονται σε μόλις 2% των πιστοποιητικών στη Βρετανία, και επισήμανε ότι, πολύ πιθανό είναι το σενάριο να υπήρχαν και άλλες αιτίες, νοσήματα χρόνια ή άλλα, τα οποία προέκυψαν το τελευταίο διάστημα πριν τον θάνατο της βασίλισσας.

    Πηγή: ethnos.gr
  • Στο «σφυρί» βγάζει ο Κάρολος ότι πολυτιμότερο είχε η μητέρα του Ελισάβετ – Ποιος ο λόγος
    Στο «σφυρί» βγάζει ο Κάρολος ότι πολυτιμότερο είχε η μητέρα του Ελισάβετ – Ποιος ο λόγος

    Δεν σταματάει πουθενά ο νέος Βασιλιάς

    Η μεγαλύτερη αγάπη της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν τα άλογα. Η μονάρχης τα λάτρευε. Έκανε το πρώτο μάθημα ιππασίας σε ηλικία 3 ετών ενώ συνέχιζε να ιππεύει μέχρι τα 90 της χρόνια.

    «Το πάθος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν τα άλογα και τα σκυλάκια. Οι ιπποδρομίες ήταν ένα από τα αγαπημένα της θεάματα. Η βασίλισσα αγαπούσε να πηγαίνει στους στάβλους να βλέπει τα άλογα το πρωί να καλπάζουν», είπε πρόσφατα η βρετανίδα δημοσιογράφος Clare Balding.

    Ο Κάρολος τα βγάζει στο «σφυρί»

    Αρχικά, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας απόλυσε 101 άτομα που εργαζόταν στις υπηρεσίες του Clarence House.

    Τώρα, όπως δημοσίευσε η Daily Mail, ο Κάρολος θα δημοπρατήσει 12 από τα αγαπημένα άλογα της αείμνηστης Βασίλισσας Ελισάβετ – σχεδόν το 1/3 των αλόγων της μητέρας του και εκλιπούσης μονάρχη, η οποία είχε συνολικά 37 άλογα κούρσας.

    Ο Κάρολος κληρονόμησε το ιπποτροφείο της μητέρας του με όλα τα άλογα αλλά – σύμφωνα με πηγή του παλατιού – θέλει να καταργήσει την εκτροφή ζώων στο Royal Sandringham Stud, που βρίσκεται στο Νόρφολκ και να μετατρέψει τον χώρο σε μουσείο μέσα σε διάστημα τριών ετών.

    Τα άλογα – ανάμεσά τους το «Just Fine» και το «Love Affairs» – θα εκτεθούν σε δημοπρασία στο Newmarket’s Tattersalls τον ερχόμενο μήνα και αναμένεται να πιάσουν πολύ υψηλή τιμή καθώς είναι κυριολεκτικά βασιλικά αναθρεμμένα.

    Η ίδια πηγή έσπευσε να επισημάνει ότι ο νέος βασιλιάς θα μειώσει τον αριθμό των αλόγων, ωστόσο η σχέση της βασιλικής οικογένειας «με την παράδοση των Ιπποδρομιών του Royal Ascot, θα συνεχιστεί, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με της εκλιπούσας μονάρχη που είχε πάθος με τα άλογα».

    King Charles to sell 12 of the late Queen’s treasured racehorses https://t.co/vnvFeixoMQ

    — Daily Mail Online (@MailOnline) October 16, 2022
    Πηγή: in.gr
  • Βασίλισσα Ελισάβετ: 12 ώρες κηδεία και 10 ημέρες πένθους - Πώς διατηρήθηκε η σορός της για να αντέξει
    Βασίλισσα Ελισάβετ: 12 ώρες κηδεία και 10 ημέρες πένθους - Πώς διατηρήθηκε η σορός της για να αντέξει

    Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, ωστόσο το ύστατο «χαίρε» έγινε μόλις χθες με μια μεγαλοπρεπής τελετή που κράτησε σχεδόν 12 ωρές! Είχε προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα τεσσάρων ημερών μεταξύ του 10ημερου που όριζε το πρωτόκολλο για τις ημέρες πένθους μετά τον θάνατό της.

    Μια εύλογη απορία πολλών, είναι πώς η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ διατηρείται τόσες ημέρες εκτός ψυγείου και μάλιστα με τόσες μεταφορές.

    Παγώνη: «Ταρίχευση όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι»

    Η Ματίνα Παγώνη έδωσε την εξήγηση και έλυσε τις σχετικές απορίες, με τοποθέτησή της στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1. «Η διατήρηση γίνεται με την ταρίχευση. Δηλαδή, αδειάζονται από το σώμα τα εσωτερικά όργανα για να καθυστερήσει η σήψη», όπως ακριβώς έκαναν οι πρώτοι διδάξαντες Αιγύπτιοι. «Υπάρχουν ειδικά υγρά με τα οποία ασχολείται ο ταριχευτής», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

    «Οι Αιγύπτιοι διατηρούσαν το σώμα μία εβδομάδα. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα και μπορεί να το διατηρήσεις για έναν χρόνο. Χρειάζεται προσοχή να φύγουν τα βακτήρια και ο αέρας από το σώμα, ώστε να μην γίνει η αποσύνθεση», πρόσθεσε η κυρία Παγώνη.

    Η Βρετανία είπε το τελευταίο «αντίο» στη Βασίλισσά της- Στη βασιλική κρύπτη η σορός της

    Τέλος, μπήκε στο δημόσιο σκέλος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη βύθιση της σορού της στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ.

    Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.

    Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό.

    Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    Αργότερα απόψε, σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ UK PARLIAMENT ROGER HARRIS HANDOUT

  • Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Στην κρύπτη του κάστρου του Ουίνσδορ η σορός (video)
    Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Στην κρύπτη του κάστρου του Ουίνσδορ η σορός (video)

    Ολοκληρώθηκε η τελετή - Ο ενταφιασμός της Ελισάβετ θα γίνει όπως και του Φίλιππου χωρίς κάμερες με παρόντα μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με επικεφαλής τον βασιλιά Κάρολο

    Στην κρύπτη που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του κάστρου του Ουίνδσορ τοποθετήθηκε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη Βρετανία να της απευθύνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Λίγο νωρίτερα, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, που θεωρούνται σύμβολα του μονάρχη. Με τις κάμερες να δείχνουν έναν μουσικό να παίζει γκάιντα, το φέρετρο βυθίστηκε στην κρύπτη. Αμέσως μετά, ο βασιλιάς Κάρολος, η Καμίλα, αλλά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποχώρησαν από το παρεκκλήσι σε ξεχωριστά αυτοκίνητα.

    Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο αλλά και μουσικές του Μπαχ. Η βασίλισσα θα ενταφιαστεί αργότερα μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Κάρολο σε ιδιωτική τελετή, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, που θα επιστρέψει στο παρεκκλήσι στις 21:30 ώρα Ελλάδος. Τα ανάκτορα δεν ανακοίνωσαν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής, κάνοντας λόγο για μια «ιδιωτική στιγμή».

    Δείτε την τελετή στο Ουίνσδορ

    Πλήθος κόσμου στο Ουίνδσορ

    Η υποδοχή της στο κάστρο έγινε νωρίτερα με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Άλλωστε η άφιξή της στο Ουίνδσορ σηματοδότησε την τελική φάση της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης βρετανίας.Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι. για να μεταφερθεί στο παρεκκλήσι. Πίσω βρίσκονταν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Λίγο αργότερα, τοποθέτησαν το φέρετρο στον βωμό, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πήραν τις θέσεις τους.

    Ο κοσμήτορας του Ουίνδσορ μίλησε για την προσφορά της βασίλισσας σε μια ζωή «αδιάκοπης υπηρεσίας στο Έθνος, την Κοινοπολιτεία και τον ευρύτερο κόσμο». Επίσης ανέφερε ότι στο Ουίνδσορ θα τη θυμούνται για την καλοσύνη και τη φροντίδα για την οικογένεια, τους φίλους και της γείτονές της.

    «Εν μέσω ενός γρήγορα μεταβαλλόμενου κόσμου, που έχει συχνά προβλήματα, η ήρεμη και αξιοπρεπής παρουσία της μας έχει δώσει αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όπως το έκανε, με θάρρος και ελπίδα», τόνισε.

    Από την ώρα που η νεκροφόρα έφτασε στο Ουίνδσορ, ο κόσμος χειροκροτούσε κατά μήκος της διαδρομής, για να αποχαιρετήσουν την επί επτά δεκαετίες βασίλισσά τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν από το Λονδίνο στο Ουίνδσορ για να δουν την τελετή. Το σύνταγμα ιππικού, ιερείς και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, έχουν πάρει τις θέσεις τους στα σκαλιά που οδηγούν στο παρεκκλήσι, όπου θα γίνει η τελευταία φάση της κηδείας.

    Το φέρετρο της βασίλισσας συνοδεύουν μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Πάντως η πομπή είναι μικρότερη σε κλίμακα απ’ αυτή στο Λονδίνο.

    Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα τη συνοδεύσουν στην εκκλησία. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και οι πρίγκιπες Τζορτζ και Σάρλοτ. Η πομπή θα οδηγηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου θα τελεστεί λειτουργία. Παρόντες θα είναι 800 καλεσμένοι, η θέση των οποίων έχει προαποφασιστεί. Ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος των 2.000 που παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία. Η Λιζ Τρας βρέθηκε μέσα στο παρεκκλήσι.

    Στο Ουίνδσορ βρίσκεται και η Έμα, το άλογο της βασίλισσας.

    The Queen’s horse Emma waits as the funeral procession passes through Windsor pic.twitter.com/0gKCZYpPfZ

    — Elliot Wagland (@elliotwagland) September 19, 2022

    Αρχικά η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε στο Shaw Farm Gate στην Albert Road του Ουίνδσορ. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων ενώθηκαν με την αστυνομία, φρουρώντας κατά μήκος της διαδρομής.

    Χιλιάδες άτομα παρατάχθηκαν για να δουν την πομπή. Η διαδρομή μάλιστα είχε κλείσει και οι αρχές δεν επέτρεπαν άλλους επισκέπτες.

    The Queen is home. pic.twitter.com/MX6K5znlPX

    — Royal Central (@RoyalCentral) September 19, 2022

    Τα βασιλικά κόργκι στο κάστρο του Ουίνδσορ

    Στον χώρο του κάστρου βρίσκονται και τα κόργκι στα οποία η βασίλισσα είχε αδυναμία. Όπως έγινε γνωστό, τη φροντίδα τους θα αναλάβει ο πρίγκιπας Άντριου.

    Σύμφωνα με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η λειτουργία έχει πάρει την έγκριση της βασίλισσας εδώ και χρόνια. Μεγάλο μέρος της μουσικής έχει συνθέσει ο Σερ Ουίλιαμ Χάρις, που για πολλά χρόνια μεταξύ 1933 και 1961 έπαιζε μουσική στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η νεαρή τότε πριγκίπισσα πολλές φορές επισκεπτόταν το παρεκκλήσι ενώ πιστεύεται ότι ο Σερ Ουίλιαμ Χάρις την έμαθε να παίζει πιάνο. Πάντως ο τελικός ύμνος δεν ήταν επιλογή της. Σκόπιμα το ανέθεσε στον κοσμήτορα του Ουίνδσορ και τον βασιλιά Κάρολο. Επέλεξαν τον ύμνο «Christ is made the sure foundation».

    Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ γίνεται με κάθε επισημότητα και παρουσία ηγετών από όλον τον κόσμο. Στους δρόμους βγήκαν οι Βρετανοί για να αποχαιρετήσουν τη μακροβιότερη μονάρχη. Νωρίτερα, η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ ακολούθησε μεγαλειώδης πομπή από το Αββαείο μέχρι την Αψίδα του Ουέλινγκτον, όπου η σορός της μεταφέρθηκε από τον κιλλίβαντα στη νεκροφόρα κι από εκεί οδικώς για το Ουίνδσορ.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Wo1 Rupert Frere/ BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ HANDOUT

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ