Πολιτισμός

Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας: Ζωντανός Οργανισμός καθημερινής Παραγωγής Πολιτισμού

Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας: Ζωντανός Οργανισμός καθημερινής Παραγωγής Πολιτισμού

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 7.00 τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Μια ιδιαιτέρα σημαντική, για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηλείας, εκδήλωση θα φιλοξενήσει η πόλη της Αμαλιάδας, από το Σαββάτο 23 Νοεμβρίου , έως και την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου. Πρόκειται για την έκθεση, «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» που φέρνει στην πόλη το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του 22ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Ήδη στην Αμαλιάδα, προκειμένου να επιβλέψει τον τρόπο με τον οποίο θα προβληθούν τα εκθέματα, βρίσκεται η επιμελήτρια της έκθεσης από το Ίδρυμα της Βουλής κ Άννα Ενεπεκίδου που μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου Ήλιδας κ Βασίλη Καψή, βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» πριν την τελετή των εγκαινίων.

«Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

Όπως ανέφερε η κ Ενεπεκίδου, η έκθεση περιλαμβάνει, έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, που κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.

Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Στην τελετή των εγκαινίων, όπως ανακοίνωσε η κ Ενεπεκίδου «θα μιλήσει για το έργο του Μ. Αναγνωστάκη, ο κ Αλέξης Ζήρας, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη, όπου μιλά ο ίδιος ο ποιητής και θα ξεναγηθούμε στην έκθεση όπου σε αυτό τον πολύ φιλόξενο χώρο λαμβάνει μια άλλη πνοή».

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Αμαλιάδας, θα διαρκέσει έως τις 20 του Δεκέμβρη και θα υποδέχεται το κοινό πρωί και απόγευμα.

«Ο διαδραστικός χαρακτήρας του χώρου»

Όπως στη συνέχεια, επεσήμανε ο κ Καψής «Ως δήμος Ήλιδας είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς και θεωρούμε ιδιαίτερη τιμή μας που η πόλη μας φιλοξενεί την έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, καθώς και τη συνεργασία μας με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και με ένα από τα Καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Είναι μια μοναδική έκθεση που ο επισκέπτης, πέρα από το ότι μπορεί να μάθει πολλά για τη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη, έρχεται και σε επαφή με το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό συγκείμενο της εποχής.

Το κυριότερο όλων είναι πως η έκθεση έχει διαδραστικό χαρακτήρα, με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία που πέρα από την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, τα παιδιά θα μπορούν «παντρέψουν» τις τέχνες της λογοτεχνίας και του θεάτρου, με δράση η οποία θα αποτυπώνει θεατρικά την ποίηση του μεγάλου μας λογοτέχνη. Μια από τις βασικές ιδέες δημιουργίας αυτού του χώρου, είναι να έχει διαδραστικό χαρακτήρα, επικεντρώνοντας στο βιωματικό χαρακτήρα των δράσεων, συνδυάζοντας δηλαδή την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.

Μιλώντας για τη μορφή που πρέπει να έχει το Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας, ο κ Καψής είπε «Υπήρξε ένα χρονικό διάστημα που έπρεπε να γίνουν οι απαιτούμενες συντηρήσεις του κτιρίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές για την εύρυθμη λειτουργία των δράσεων. Έχουμε ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες αυτές και πλέον είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας.

Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια εκδήλωση ανά δεκαπέντε μέρες μόνο, αλλά ο συγκεκριμένος χώρος να αποτελέσει ένα καθημερινό οργανισμό παραγωγής πολιτισμού, ακολουθώντας πιστά τους όρους της αειφορίας, η οποία δεν βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη μόνο, αλλά αυτός ο οργανισμός να δώσει τη δυνατότητα σε όλον τον κόσμο και κυρίως στην νεολαία μας να έχει πρόσβαση σε όλες τις μορφές τεχνών και να υποστηρίξει το δικαίωμα του καθενός στην αυτοέκφραση και στη δημιουργία».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup