Πολιτισμός

Χάστρουπ: Νέο animation για το προσφυγικό σε Πανελλαδική πρεμιέρα

Χάστρουπ: Νέο animation για το προσφυγικό σε Πανελλαδική πρεμιέρα

«The Ignorants» («Οι Αδαείς»)

Το 22ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, ανοίγοντας, για τους χιλιάδες επισκέπτες του, ένα παράθυρο στον κόσμο, μέσα από συγκλονιστικές ταινίες που βλέπουν τα πιο συνταρακτικά γεγονότα των καιρών μας, μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Μια από αυτές ήταν η νέα ταινία «The ignorants (οι αδαείς)» του Δανού Γιάννικ Χάστρουπ, ενός από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, παλιού φίλου του Φεστιβάλ Ολυμπίας και δημιουργού του επίσημου σποτ του Φεστιβάλ.

Σε αυτό το animated ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε πανελλαδική πρεμιέρα, ο Χάστρουπ στρέφει το βλέμμα του, σε όλους αυτούς («όλους εμάς», όπως χαρακτηριστικά είπε) που αντιμετωπίζουν με άγνοια και απάθεια το δράμα του προσφυγικού. Η κάμερά του στρέφεται στους λουόμενους που λιάζονται σε μια ειδυλλιακή παραλία, την ίδια στιγμή που λίγο παραπέρα γονείς και παιδιά θαλασσοπνίγονται στα σκοτεινά νερά της ίδιας θάλασσας. Ο Χάστρουπ παρακολουθεί τα σώματα των ανθρώπων αυτών, ανθρώπων όλων των φυλών, να βυθίζονται αργά στον πάτο, και ύστερα να τους σκεπάζει η άμμος. Κι έπειτα να σηκώνονται και πάλι, ως σκιές πια, συνεχίζοντας την (αέναη) διαδρομή τους προς ένα καλύτερο μέλλον. Ταυτόχρονα, η κάμερά του δείχνει τη φρίκη του πολέμου να πλησιάζει αργά αλλά σταθερά και τον δυτικό κόσμο, υπενθυμίζοντάς μας πως κάποια στιγμή ίσως βρεθούμε όλοι στην ίδια θέση που σήμερα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι κάτι που δεν μας αφορά. Στις εικόνες του ενσωματώνει και πραγματικά περιστατικά όπως η συγκλονιστική εικόνα του μικρού Αϊλάν που ξέβρασε νεκρό η θάλασσα -η οποία είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Κι όλα αυτά, με την ιδιαίτερη τεχνική animation που τον χαρακτηρίζει.

Ο Γιάννικ Χάστρουπ, είναι πιστός φίλος της Ελλάδας: το περασμένο καλοκαίρι έκανε διακοπές στην Λέσβο με 17 μέλη της οικογένειάς του, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κοντά στο ειδυλλιακό νησί των διακοπών του, εκτυλίσσεται ένα δράμα. Αυτήν ακριβώς την αντίφαση θέλησε να αιχμαλωτίσει με το νέο του animation, που δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Ταινίες του Χάστρουπ, του «ευρωπαίου μάγου του κινουμένου σχεδίου» όπως τον αποκαλούν, έχουν κάνει πολλές φορές την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου, όμως, όπως είπε στο κοινό του Φεστιβάλ Ολυμπίας, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι μοιάζουν ιδιαίτερα απρόθυμοι να προβάλλουν τη νέα ταινία του. Ίσως, όπως εκτιμά ο ίδιος, γιατί ο Δανός δημιουργός φέρνει τους ανθρώπους (και τους θεσμούς) προ των ευθυνών τους, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο…

xastroup2

Ένα φεστιβάλ με κοινωνική ευαισθησία

Πιστό στην φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τον εμπνευστή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου, αλλά και στη νέα παιδαγωγική αντίληψη που θέλει τα παιδιά να έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματική ζωή, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή, το 22ο Φεστιβάλ Ολυμπίας παρουσίασε αυτές τις μέρες συγκλονιστικές πτυχές του σύγχρονου κόσμου, που συζητήθηκαν πολύ από μικρούς και μεγάλους:

Ένα αγοράκι με αυτισμό συμμετέχει σε μια παράσταση κινέζικης όπερας που το βοηθά να αποκτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Μια κοπελίτσα με τσαντόρ αλλάζει στάση ζωής όταν γνωρίζει μια ατίθαση συμμαθήτριά που αρνείται να συμμορφωθεί στους κανόνες της κοινωνίας τους. Ένα φτωχό αγοράκι στο Ιράν κάνει το παν για να αποκτήσει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Μια κοπελίτσα νοιώθει υπεύθυνη για την αυτοκτονία της εγκύου συμμαθήτριάς της και το σκάει. Ένα κορίτσι προσπαθεί να σώσει το αγόρι της από το παιδομάζωμα επί εμφυλίου στην Αιθιοπία. Μια αλληλουχία από τραγικά γεγονότα οδηγεί στα άκρα μια παρέα αγοριών στο Καζακστάν…

Όμως, το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ταυτόχρονα, μοιράζεται με τους μικρούς θεατές του και την χαρά της ζωής: τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, την δύναμη της φιλίας, τη χαρά και σταθερότητα που προσφέρει στην παιδική και εφηβική ψυχή μια σταθερή, αγαπημένη οικογένεια, τα «πετάγματα» της παιδικής φαντασίας, τη συνύπαρξη με τον Άλλο, όποιος κι αν είναι αυτός.

Η πόλη του Πύργου, καρδιά του Φεστιβάλ, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πλατό, με τα Ζιζάνια (τους εφήβους της Camera Zizanio που κάθε μέρα ετοιμάζουν τα δημοφιλή Zizanio News) να παίρνουν την κάμερά τους και να σχολιάζουν με χιούμορ τα πάντα: από τα πρόστιμα που άρχισαν να πέφτουν στους παράνομους καπνιστές, μέχρι τη μελλοντική στέγαση του Φεστιβάλ στις αποθήκες του ΑΣΟ.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται έως και το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup