Πρωτοπόρο και καταξιωμένο στον χώρο του, όχι μόνο σήμερα αλλά και σε κάθε χρονική περίοδο της 92χρονης ιστορίας του, το Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου, ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα της κάθε εποχής, προσφέρει ποιοτική μουσική εκπαίδευση σε όσους αναζητούν αυτή τη μορφή έκφρασης, δημιουργίας, επικοινωνίας αλλά και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Ανάμεσα στις επιλογές των μαθητών για σπουδές στην σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική, περιλαμβάνονται κάποια αρκετά δημοφιλή όργανα ευρύτατης χρήσης, όπως το Ακορντεόν, το Αρμόνιο, το Ηλεκτρικό Μπάσο και η Ηλεκτρική Κιθάρα καθώς και τα Κρουστά (Ντραμς), που αξίζει να γνωρίσουμε μέσα από μια συνοπτική περιγραφή τους.
Ακορντεόν: Αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική πολλών ευρωπαϊκών και αμερικανικών χωρών. Λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους του, αλλά και της ιδιότητάς του να συνδυάζει μελωδία και συνοδεία, το ακορντεόν αγαπήθηκε και ενσωματώθηκε στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική πολλών λαών. Διαθέτει ένα ευρύ ρεπερτόριο με έργα σόλο, αλλά και με συμμετοχή σε ορχήστρες, ενώ σημαντικοί συνθέτες λόγιας μουσικής αφιέρωσαν σ΄αυτό έργα τους.
Αρμόνιο: Το δημοφιλέστερο μετά το πιάνο πολυφωνικό πληκτροφόρο όργανο που προτιμάται από πολλούς σπουδαστές, λόγω της χαμηλής του τιμής αλλά και των μοντέρνων ήχων του. Τα σημερινά αρμόνια έχουν πολλές δυνατότητες όπως σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτοιμους ξένους ρυθμούς (bosa nova, waltz, rumba, disco κ.ά.) αλλά και Ελληνικούς (χασάπικο, ζεϊμπέκικο, τσιφτετέλι, καρσιλαμάς κ.ά.). Στο αρμόνιο με το δεξί χέρι παίζουμε τη μελωδία ενώ με το αριστερό, πατώντας απλώς τις αντίστοιχες νότες των συγχορδιών, αναπαράγουμε αποθηκευμένους ρυθμούς και ήχους διαφόρων οργάνων, δίνοντας έτσι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο μουσικό αποτέλεσμα που μιμείται αρκετά πειστικά το αντίστοιχο αποτέλεσμα μιας «ζωντανής» ορχήστρας.
Ηλεκτρική Κιθάρα: Η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από μουσικούς της τζαζ ως ένα κούφιο όργανο, ηλεκτρικώς ενισχυμένο για μεγαλύτερη ένταση κατά την περίοδο της άνθησης του σουίνγκ. Η ηλεκτρική κιθάρα ήταν ένα όργανο - κλειδί για την ανάπτυξη πολλών μουσικών ειδών που εμφανίστηκαν από τα τέλη του 1940 και μετά όπως το Σικάγο Μπλουζ, το πρώιμο Ροκ εντ Ρολ και το Ροκαμπίλι καθώς και το Μπλουζ Ροκ του 1960. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε διάφορα άλλα είδη μουσικής όπως η country, η Ambient, η New Age, καθώς και σε κάποια είδη σύγχρονης ορχηστρικής μουσικής.
Ηλεκτρικό Μπάσο: Είναι ένα είδος κιθάρας προσανατολισμένο στις χαμηλές συχνότητες και ο ρόλος του είναι να υποστηρίζει το ρυθμικό υπόβαθρο ενός κομματιού σε συνεργασία με τα τύμπανα. Το μπάσο αντικατέστησε σταδιακά το κοντραμπάσο, σε κλασικές ορχήστρες, έτσι σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής, ροκ, τζαζ, ποπ, χέβι μέταλ, κάντρι, μπλουζ. Συνήθως αποτελεί μέρος του ρυθμικού τμήματος ενός μουσικού συνόλου, ωστόσο σε ορισμένα είδη, κυρίως στη τζαζ, στη φανκ και στη χέβι μέταλ μουσική, συμμετέχει και με σόλο.
Αν αρέσκεστε σε ρυθμικά παιξίματα και σας ενθουσιάζει ο χαμηλοκουρδισμένος ήχος που παράγει το όργανο, τότε το ηλεκτρικό μπάσο είναι για εσάς.
Κρουστά: Μεγάλη οικογένεια μουσικών οργάνων που ονομάζονται έτσι επειδή η μέθοδος διέγερσής τους είναι η κρούση: ο παραγόμενος ήχος προκαλείται χτυπώντας το όργανο με κάποιο ειδικό εξάρτημα (π.χ. μπαγκέτα) ή με τα χέρια. Η οικογένεια των κρουστών περιλαμβάνει μουσικά όργανα με μεγάλο εύρος ηχητικών χαρακτηριστικών. Ως προς το τονικό ύψος, ορισμένα όργανα (όπως τα τυμπάνια, η μαρίμπα, το βιμπράφωνο, οι καμπάνες κ.α.) προσεγγίζουν σε μεγάλο βαθμό την αρμονική σειρά, παράγοντας έτσι ξεκάθαρες νότες, ενώ άλλα (καστανιέτες, ξύστρα, κύμβαλα) δονούνται με τρόπο χαοτικό, παράγοντας έτσι τραχείς ήχους με ασαφές τονικό ύφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ειδικά το μεταλλόφωνο είναι όργανο που προσεγγίζει με μεγάλη ακρίβεια ένα αμιγώς ημιτονοειδές σήμα.
ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:
- Αρμόνιο: Δώρα Ξένου, Φωτεινή Νικολοπούλου και Διονυσία Πασσά.
- Ακορντεόν, Ηλεκτρικό Μπάσο, Ηλεκτρική Κιθάρα: Θοδωρής Παναγόπουλος
- Ντραμς (κρουστά): Γιάννης Σπυρόπουλος
Οι σπουδές σε όλα τα όργανα Αναγνωρισμένων και Προβλεπόμενων Σχολών, υποστηρίζονται από το Τμήμα ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, στο οποίο περιλαμβάνονται μαθήματα ερασιτεχνικού χαρακτήρα με μειωμένο κόστος και υπεύθυνους τους καθηγητές των αντίστοιχων σχολών, που απευθύνονται σε σπουδαστές κάθε ηλικίας.
92 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΥΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ-
ΟΤΑΝ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!
Πληροφορίες - Εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου
Καθημερινά απόγευμα 5 – 9 μ.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26210-33179, e-mail: [email protected]
28ης Οκτωβρίου 38, Τ.Κ. 27131, Πύργος.
https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou
(Δελτίο Τύπου)