Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 09:48

Με "Φον Δημητράκη" η Θεατρική Ομάδα Πύργου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η Θεατρική Ομάδα Πύργου κλείνει φέτος εικοσιπέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στα θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Πύργου με εικοσιπέντε επιτυχημένα θεατρικά έργα!!!

Το φετινό της έργο ‘’Φον Δημητράκης’’ του Δ. Ψαθα σε σκηνοθεσία Ε. Στιβανάκη ανεβαίνει στο θέατρο Απόλλων στις 14/03/2020 έως 29/03/2020.

Mια σάτιρα με πολύ γέλιο αλλά και και με μια γλυκόπικρη αίσθηση που σχολιάζει καυστικά τις σχέσεις των ανθρώπων και το πάθος για την εξουσία.

Ντύνει προσεκτικά έναν - έναν τους χαρακτήρες του έργου και δημιουργεί διαλόγους που περνούν ξεκάθαρα μηνύματα με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 11:00

Σχετικά Άρθρα

  • Θεατρική Ομάδα Πύργου: Ο «Επιθεωρητής» χάρισε πολύ γέλιο
    Θεατρική Ομάδα Πύργου: Ο «Επιθεωρητής» χάρισε πολύ γέλιο

    Μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα του θιάσου στον Απόλλωνα

    Το καλύτερο δώρο για τα 30 χρόνια ζωής και δημιουργίας κάνει φέτος στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης η Θεατρική Ομάδα Πύργου, με τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη. Η πρεμιέρα του έργου στο θέατρο «Απόλλων» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, που επισφραγίστηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου και τις διθυραμβικές κριτικές που ακολούθησαν.

    Ο πολυμελής θίασος μας μεταφέρει στην Τσαρική Ρωσία του 18ου αιώνα. Εκεί όπου, από μια παρεξήγηση, ο θεατής αντιλαμβάνεται πλήρως το σαθρό οικοδόμημα της κοινωνίας. Έτσι το έγραψε ο Γκόγκολ σε ηλικία μόλις 25 ετών και μέχρι σήμερα παραμένει επίκαιρο σε όσες χώρες έχει παιχτεί. Σκηνοθέτις και ηθοποιοί ακολουθούν πιστά την επιταγή του συγγραφέα για πλήρη απελευθέρωση από τη σοβαρότητα. Και πώς αλλιώς μπορεί να υπηρετηθεί αυτή η καταιγιστική σάτιρα αν η σοβαρότητα βάζει….τρικλοποδιές. Έτσι η Στιβανάκη με μεγάλη σκηνοθετική μαεστρία και οι ηθοποιοί με υποκριτική ωριμότητα κάνουν μια «καρναβαλική συνθήκη» για να επιτύχουν το στόχο τους. Και τα καταφέρνουν! Το έργο έχει αρκετά καρναβαλικά στοιχεία-που δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα της υπερβολής, όπως ήθελε και ο Γκόγκολ να αναδείξει την πλήρη διαφθορά της εξουσίας. Πως αλλιώς τελικά να μιλήσεις για μια κοινωνία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπου όλα καταρρέουν χωρίς να βγεις από τα τετριμμένα και να ακολουθήσεις τα μονοπάτια της υπερβολής!

    thop premiera 2

    Το έργο

    «Ο επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, και όχι μόνο… Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον φόβο της ιεραρχίας , στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες, τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα.

    thop premiera 3

    Υπόθεση: Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.

    thop premiera 4

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Σάββατο 2 Μαρτίου έως Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

    Ώρα έναρξης 21.15

    Τηλέφωνο κρατήσεων 26210- 36521 ( από 18.00 και μετά)

    Οι συντελεστές της παράστασης

    Πρωταγωνιστούν : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΛΟΚΑ, ΔΩΡΑ ΦΑΜΕΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΡΑΝΙΑ ΤΣΑΚΟΠΙΑΚΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΤΕΛΟΥΖΟΥ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΑΔΗΣ ,ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΑ ,ΜΑΡΙΑ ΦΑΜΕΛΟΥ ,ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΕΣΗ ,ΜΑΡΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΖΙΑΝΤΖΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ.

    Σκηνοθεσία ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗ ,απόδοση κειμένου ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ, διασκευή τα μέλη της ομάδας, κουστούμια ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, σκηνικά- φωτισμοί ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ, κατασκευές ΘΕΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ φωτογραφίες – αφίσα ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΑΚΡΙΛΗΣ, μουσική επιμέλεια Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ, Ε. ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, Σ. ΚΟΥΣΑΒΕΛΟΥ, βοηθός σκηνοθέτη ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΛΗ, κίνηση – χορός ΑΘΗΝΑ ΤΣΡΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ, κομμώσεις ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, μακιγιάζ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ, πρόγραμμα ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΟΥΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΠΟΥΛΟΣ,ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ.

    Φωτογραφίες: Λάμπρος Τσακριλής

  • Ευανθία Στιβανάκη: «Η Θεατρική Ομάδα Πύργου κάνει πανελλήνιο ρεκόρ!»
    Ευανθία Στιβανάκη: «Η Θεατρική Ομάδα Πύργου κάνει πανελλήνιο ρεκόρ!»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Θεατρική Ομάδα Πύργου. Αγαπά την πόλη μας, και τους ανθρώπους της γιατί, όπως η ίδια λέει «Ο Πύργος έχει μια φιλοθεατρική συμπεριφορά». Για την ίδια το θέατρο είναι μια ενιαία υπόθεση που αφορά τους πάντες: ηθοποιούς, συντελεστές μπροστά και πίσω από την σκηνή, και φυσικά το κοινό. Η Ευανθία Στιβανάκη έχει βάλει τη σκηνοθετική της υπογραφή σε 28 παραστάσεις του ΘΟΠ στα 30 χρόνια πορεία του. Φέτος μας συστήνει τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ, μετατρέποντας την σατυρική υπερβολή του έργου σε…καρναβαλική συνθήκη. Σε λίγες ώρες η αυλαία ανοίγει και όλα είναι έτοιμα στο θέατρο Απόλλων για την πρεμιέρα του έργου.

    Η Ευανθία Στιβανάκη είναι μια γυναίκα που πραγματικά ζει για το θέατρο. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά μαζί της για να καταλάβεις πώς όταν βρίσκεται σε θεατρικό χώρο, και μιλά για τα έργα, τους ηθοποιούς, αναλύει τους συγγραφείς, «φωτίζει» το πρόσωπό της. Μιλά για τα 30 χρόνια του ΘΟΠ και κάνει τον συνομιλητή της να νιώθει «κομμάτι» του θιάσου, ακόμη και αν η μόνη επαφή ή «συνεργασία» που μπορεί να έχει είναι αυτή από τη θέση του θεατή.

    «Τα 30 χρόνια είναι ένα πανελλήνιο ρεκόρ! Δεν υπάρχει θίασος της κατηγορίας αυτής, που να ζει και να δημιουργεί αδιαλείπτως επί τρεις δεκαετίας σε μια μικρή πόλη. Δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στην Αθήνα» τονίζει η Ευανθία Στιβανάκη. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην υποστήριξη του κόσμου. Θεωρώ ότι ο Πύργος έχει μια φιλοθεατρική , φιλοκαλλιτεχνική, συμπεριφορά, ή τουλάχιστον ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που καταφέρνουν να κρατούν ζωντανή την υπόθεση που λέγεται ΘΟΠ. Από την ομάδα έχουν περάσει άνθρωποι πολύ σημαντικοί για την κοινωνία του Πύργου και για το θέατρο. Άλλοι έχουν «φύγει» γιατί 30 χρόνια είναι πολλές ζωές, άλλοι παραμένουν, άλλοι έρχονται άλλοι είναι εν δυνάμει παρόντες για το μέλλον και νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια και η ποιότητα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Να κάνει συσπειρώσεις ποιοτικές και να διατηρεί ένα ύφος και ένα πνεύμα θιάσου πολύτιμο».

    stoivanaki 2

    Ο «πυρήνας» της ομάδας πάντα ξεπερνούσε τον εαυτό του

    «Από τα 30 χρόνια της ομάδα, συνεργάζομαι τα 28. Θεωρώ ότι έχω συμβάλλει κι εγώ στη δημιουργία της ομάδας. Όταν ήρθα κάναμε τον «Γενικό Γραμματέα» του Καπετανάκη. Ένα έργο με 25 ρόλους, το οποίο δεν παίζεται λόγω της δυσκολίας του. Τότε όμως όλοι είπαν «ναι» και ξεκινήσαμε. Κάναμε την «Αυλή των θαυμάτων»… Βάλαμε στοιχήματα τα οποία είχαν ψηλά τον πήχη, πιο ψηλά απ’ ότι φαινόταν ότι μπορεί να κατακτηθεί. Κάναμε την Γκόλφω με έναν τρόπο που οι ειδικοί πάνω στον Περεσιάδη είπαν ότι δεν έχει ξαναγίνει. Κάναμε Βυζηινό, Παπαδιαμάντη…. Ήταν στοιχήματα όπου η ομάδα αντιλαμβανόταν τις ικανότητές της σιγά-σιγά. Και συσπείρωνε έναν κόσμο που ερχόταν για να προσφέρει και πνευματικότητα.

    »Δεν θα πω ότι όλα είναι ιδανικά. Ποτέ δεν είναι. Αλλά ο κορμός, ο πυρήνας του θιάσου είχε την επιθυμία να ξεπερνά κάθε φορά τον εαυτό του. Αυτό που βιώνω εδώ στον Πύργο είναι, άνθρωποι που θέλουν να διευρύνουν την παρουσία τους, την προσφορά τους, την συμμετοχή τους και την πνευματικότητά τους. Αυτό εισπράττω.

    »Ο ΘΟΠ είναι ένας θίασος που έχει ένα βεστιάριο που δεν υπάρχει ακόμη και σε επαγγελματικούς θιάσους. Έχει ό,τι ζητά ένας σκηνοθέτης, από συνεργάτες , συντελεστές και πρωταγωνιστές. Έχω πάει «σώμα» των προγραμμάτων μας στο Πανεπιστήμιο και εξεπλάγην όλοι.

    «Αυτό γίνεται στον Πύργο;» έλεγαν. Όλα αυτά δεν είναι συνηθισμένα πράγματα για την ελληνική περιφέρεια.

    »Το έλεγε και η καλή μου φίλη Εύα Κοταμανίδου, το θέατρο είναι ενιαία υπόθεση. Όταν έρχεται ο κόσμος, κάθεται σε ένα ιστορικό θέατρο, έχει την ίδια απαίτηση από παντού. Εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Άρα η διαφορά επαγγελματικό-ερασιτεχνικό είναι ότι οι δεύτεροι δεν πληρώνονται. Αυτό που πρέπει να αποδώσουν πρέπει να βρίσκεται σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε ο θεατής να μπορεί να το εισπράξει, να το ευχαριστηθεί και να μας διαφημίσει ζωντανά.

    Η ευφυΐα του Γκόγκολ

    Φέτος η Ευανθία Στιβανάκη μας μεταφέρει στην Τσαρική Ρωσία του 18ου αιώνα με την εξωφρενική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής». Ένα έργο που γράφτηκε το 1836 και παρουσιάζει με τον πιο υπερβολικό τρόπο το σαθρό εποικοδόμημα της κοινωνίας.

    »Ο Γκόγκολ έγραψε αυτό το έργο σε ηλικία 25 ετών. Αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη ευφυΐα. Έκτοτε αυτό το έργο παίχτηκε και παίζεται σε όλες τις σκηνές του κόσμου. Είναι από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες και τυχαίνει να το ανεβάζουμε στον Πύργο. Με έναν θίασο εξαιρετικό που αριθμεί 15 άτομα επί σκηνής και άλλα τόσα στα παρασκήνια. Ένα έργο πολύ ιδιαίτερο, πολύ διάσημο, πολυπαιγμένο. Και όπως επιτάσσει ο Γκόγκολ απαιτείται πλήρης απελευθέρωση από τη σοβαρότητα. Γι ‘ αυτό όλη αυτή την υπερβολή της σάτιρας την παρουσιάζουμε σε έναν πνεύμα καρναβαλιού. Έχει πολλά στοιχεία ανατροπής , γιατί παρουσιάζει μια κοινωνία τελείως σαθρή. Αυτή η ακρότητα που δεν υπάρχει ούτε ένας καλός και όλοι είναι άξιοι σάτιρας και κοροϊδίας είναι μια υπερβολή η οποία υπάρχει μόνο σε μια καρναβαλική συνθήκη. Αυτή είναι και η σκηνοθετική γραμμή στη δική μου σκηνοθετική πρόθεση.

  • Θεατρική Ομάδα Πύργου: Πρεμιέρα με τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ
    Θεατρική Ομάδα Πύργου: Πρεμιέρα με τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ

    Σάτιρα με καρναβαλικά στοιχεία

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τα 30 της χρόνια γιορτάζει φέτος η Θεατρική Ομάδα Πύργου με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής» σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη, η οποία κάνει πρεμιέρα στο θέατρο «Απόλλων» το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 21.15.

    Πρόκειται για μια κοινωνική σάτιρα του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού που αναδεικνύει χαρακτηριστικά και αδυναμίες της προεπαναστατικής Ρωσίας τα οποία συναντάμε ακόμη και σήμερα, όπως η αδικία και ο δεσποτισμός.

    Για το έργο, αλλά και τα 30 χρόνια που παραμένει ακλόνητη η θεατρική ομάδα στο σανίδι μίλησαν τα ιδρυτικά μέλη του ΘΟΠ και η σκηνοθέτης Ευανθία Στιβανάκη, η οποία έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την ομάδα καθώς μετρά ήδη 28 παραστάσεις.

    Η Ευριδίκη Γερασιμοπούλου, παίρνοντας πρώτη το λόγο αναφέρθηκε στην πορεία του ΘΟΠ, ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που πέρασαν από την ομάδα, κάνοντας ειδική μνεία σε όσους δεν είναι πλέον μαζί τους, και κυρίως το κοινό που στηρίζει τόσα χρόνια την θεατρική ομάδα, ενώ ο Γιάννης Μανώλης, αναφέρθηκε στην σωματική και πνευματική κούραση όλων των ηθοποιών για το τελικό αποτέλεσμα.

    Ευανθία Στιβανάκη «Η υπερβολή δίνεται με καρναβαλικά στοιχεία»

    Αναφερόμενη στις τρεις δεκαετίες που κλείνει ο ΘΟΠ η Ευανθία Στιβανάκη τόνισε: «Τα 30 χρόνια είναι ένα πανελλήνιο ρεκόρ που ούτε στην Αθήνα μπορείς να συναντήσεις. Δεν υπάρχει θίασος αυτής της κατηγορίας που να ζει και να δημιουργεί αδιαλείπτως 30 χρόνια, σε μία τόσο μικρή πόλη. Αυτό έχει να κάνει με κάποιους παράγοντες. Ο πρώτος είναι η υποστήριξη του κόσμου. Ο Πύργος έχει μια συμπεριφορά φιλοθεατρική. Θεωρώ ότι είναι μια κατηγορία πολιτισμική που πρέπει να διαφυλαχθεί. Από τον ΘΟΠ έχουν περάσει πολύ σημαντικοί άνθρωποι. Άλλοι έχουν φύγει, άλλοι έρχονται, άλλοι είναι εν δυνάμει παρόντες… Όλη αυτή η προσπάθεια και η ποιότητα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Να κάνει συσπειρώσεις ποιοτικές και να διατηρεί ένα ύφος και πνεύμα θιάσου πολύτιμο».
    Η σκηνοθέτις μίλησε για το έργο και τον τρόπο που το προσέγγισε η ίδια, σημειώνοντας πως «είναι μια εξωφρενική κωμωδία η οποία σχετίζεται με τον τρόπο που κρίνει ένας διανοούμενος όλο το σαθρό εποικοδόμημα της κοινωνίας. Όλα είναι σαθρά: η εξουσία, η πολιτική, η δικαιοσύνη, η παιδεία, η υγεία…Αυτό καταγγέλλει ο Γκόγκολ το 1836 που γράφτηκε το έργο και παραμένει επίκαιρο. Παίχτηκε και παίζεται σε όλες τις σκηνές του κόσμου. Είναι από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες. Εμείς δίνουμε μια άλλη δραματική συνθήκη. Όλη αυτή η υπερβολή της σάτιρας δίνεται σε ένα πνεύμα καρναβαλιού, γιατί έχει στοιχεία ανατροπής».

    Το έργο

    «Ο επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, και όχι μόνο… Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον φόβο της ιεραρχίας , στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες, τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα.

Υπόθεση: Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

    Σάββατο 2 Μαρτίου έως Κυριακή 24 Μαρτίου 2024
    Ώρα έναρξης 21.15

    Τηλέφωνο κρατήσεων 26210- 36521 ( από 18.00 και μετά)

    Οι συντελεστές της παράστασης

    Πρωταγωνιστούν : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΛΟΚΑ, ΔΩΡΑ ΦΑΜΕΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΡΑΝΙΑ ΤΣΑΚΟΠΙΑΚΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΤΕΛΟΥΖΟΥ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΑΔΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΑ, ΜΑΡΙΑ ΦΑΜΕΛΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΕΣΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΖΙΑΝΤΖΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ.

    Σκηνοθεσία ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗ

    Απόδοση κειμένου ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ

    Διασκευή τα μέλη της ομάδας

    Κουστούμια ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Σκηνικά- φωτισμοί ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ

    Κατασκευές ΘΕΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Φωτογραφίες – αφίσα ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΑΚΡΙΛΗΣ

    Μουσική επιμέλεια Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ, Ε. ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, Σ. ΚΟΥΣΑΒΕΛΟΥ

    Βοηθός σκηνοθέτη ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΛΗ

    Κίνηση – χορός ΑΘΗΝΑ ΤΣΡΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

    Κομμώσεις ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Μακιγιάζ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ

    Πρόγραμμα ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΟΥΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ.

  • Πύργος: Ενθουσίασε το κοινό ο «Φον Δημητράκης»
    Πύργος: Ενθουσίασε το κοινό ο «Φον Δημητράκης»

    Το χειροκρότημα του κοινού που γέμισε το θέατρο Απόλλων το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στην πρεμιέρα της παράστασης «ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ» , ήταν αντάξιο της σοβαρής προσπάθειας και του πραγματικά εξαιρετικού αποτελέσματος που κατάφεραν οι ηθοποιοί και η σκηνοθέτης Ευανθία Στιβανάκη, στην μαύρη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, που μπορεί να είναι ένα έργο που γράφτηκε το 1946 την περίοδο της κατοχής αλλά παραμένει ακόμα επίκαιρο.

    Από την παράσταση ξεχώρισε ο πρωταγωνιστής Γιάννης Μανώλης, που ενσάρκωσε τον Φον Δημητράκη και ενθουσίασε το θεατρόφιλο κοινό, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό ενώ και οι υπόλοιποι 13 ηθοποιοί που συμμετείχαν στην παράσταση, έδωσαν το δικό τους στίγμα με το υποκριτικό τους ταλέντο.

    Η παράσταση άνοιξε όταν ένα μικρό κορίτσι, η Ξανθένια, κρατώντας στα χέρια του δύο ελληνικά σημαιάκια διέσχισε τη σκηνή ενώ μόλις ολοκληρώθηκε, η Ευανθία Στιβανάκη συγκίνησε το κοινό αναφέροντας πως οι φετινές παραστάσεις είναι αφιερωμένες στον Κώστα Καζάκο και την Φένια Καρδιανού που πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή.

    Στην πρεμιέρα της παράστασης μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο πρώην δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, κ.α

    Οι παραστάσεις πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, κάθε μέρα στις 9.00 το βράδυ εκτός Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης.

    fon dimi 2

    fon dimi 3

    fon dimi 4

    fon dimi 5

    fon dimi 6

    fon dimi 7

  • Με τον «Φον Δημητράκη» κάνει αύριο πρεμιέρα η Θεατρική Ομάδα Πύργου
    Με τον «Φον Δημητράκη» κάνει αύριο πρεμιέρα η Θεατρική Ομάδα Πύργου

    Τον «Φον Δημητράκη», έργο του Δημήτρη Ψαθά, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής από αύριο που είναι η πρεμιέρα μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.

    Η Θεατρική Ομάδα Πύργου και η σκηνοθέτης Ευανθία Στιβανάκη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες στο θέατρο Απόλλων αναφέρθηκαν στην παράσταση, η οποία όπως τόνισαν είχε προγραμματιστεί να ανέβει πριν από δύο χρόνια αλλά η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τους συντελεστές της να την αναβάλλουν.

    Πρόκειται μάλιστα όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου, για μία παράσταση η οποία είναι αφιερωμένησε δυο μεγάλες απώλειες, στον μεγάλο ηθοποιό Κώστα Καζάκο που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή αλλά και στην αδικοχαμένη Φένια Καρδιανού η οποία υπήρξε μέλος της θεατρικής Ομάδας.

    «Οι παραστάσεις μας θα είναι από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου κάθε μέρα στις 9 το βράδυ, εκτός Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης και όσοι θέλουν μπορούν να κλείνουν θέσεις από τι 6 το απόγευμα και μετά στο τηλέφωνο του θεάτρου: 26210 36521» επεσήμανε η κα Γερασιμοπούλου.

    Ακολούθως η σκηνοθέτης της παράστασης Ευανθία Στιβανάκη σημείωσε ότι «... στο πλαίσιο της ιστορικής επετείου παρουσιάζουμε το ‘’Φον Δημητράκη’’ του Δημήτρη Ψαθά στην πρεμιέρα μας την 28η Οκτωβρίου. Είναι ένα έργο μοναδικό, μια μαύρη κωμωδία, μια πικρή αναφορά, αναγωγή, σε πολύ σκληρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας που ξεκινά από το έπος του 40 , προχωρά στην κατοχή και την αντίσταση και δίνει και τις πρώτες νύξεις του εμφυλίου. Είναι ένα έργο μοναδικό για την ιστορικότητά του, ένα έργο ενός πολύ μεγάλου μάστορα της γραφής που είναι ο Πόντιας Δημήτρης Ψαθάς, είναι θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, δημοσιογράφος, ένας άνθρωπος που εξυπηρέτησε την επικαιρότητα και όχι μόνο αυτό. Ένας ευθύς διανοούμενος, πάντα επίκαιρος και πάντα διαχρονικός.

    Ο ‘’Φον Δημητράκης’’ είναι ένα έργο εξαιρετικό και μέσα στην ίδια την δραματουργία του, γιατί προσπαθεί να συμπεριλάβει μια περίοδο πολύ δύσκολη, πολύ ταραγμένη και ταυτόχρονα με πολλά πάθη αλλά και μεγάλους ηρωισμούς. Τρία χρόνια μετά από βαθιά σιωπή, με πολύ μεγάλο κέφι, με πολύ μεγάλη ζωντάνια, με δύναμη ψυχική και διάθεση αισθητική παρουσιάζουμε το έργο αυτό που πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Μανώλης σε ένα ακόμα ρεσιτάλ ερμηνείας. Ένας θίασος από δεκατρία εκλεκτά μέλη της κοινωνίας και εκλεκτούς ηθοποιούς, πλαισιώνουν και αποδίδουν ένα παρά πολύ δύσκολο έργο με ιδιαιτερότητα, με πολύ μεράκι κέφι και ζωντάνια».

    Στη συνέχεια ο ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, Γιάννης Μανώλης, ο οποίος θα κληθεί να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέφερε πως: «Ο ‘’Φον Δημητράκης’’ δεν είναι ο προδότης ο στυγνός που παίρνει το δρόμο του με πλήρη συνείδηση του έργου του. Είναι ένας κωμικοτραγικός Ρωμιός πολιτευτής, πολιτικάντης, που τους ειρηνικούς καιρούς δε μπόρεσε να ανέβει, δέχθηκε τη γελιοποίηση και από το λαό και από τους συναδέλφους του και ο καημός του που τον καίει πάντα, ήταν να πάρει κάποια θέση. Βρήκε αυτή την ευκαιρία, ο συγγραφέας τον τοποθετεί στην κατοχή όπου ο Φον Δημητράκης βρίσκει την ευκαιρία να γίνει υπουργός των Γερμανών.

    Κόντρα στην οικογένειά του, κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, που είναι εναντίον των Γερμανών, που θέλει να κάνει αντίσταση, κόντρα στο γιό του ο οποίος ήδη έχει ανέβει στο βουνό και είναι αντάρτης, κόντρα στην κόρη του που είναι στην οργάνωση και βοηθάει τους αντάρτες, κόντρα στον αδελφό του κόντρα σε όλους. Βέβαια, αυτός ο άνθρωπος έχει κάποια λίγα, μικρά ελαφρυντικά. Είναι ανθρώπινη αδυναμία. Επί είκοσι χρόνια προσπαθεί να γίνει κάτι και κάνει αυτό το πράγμα μέσα στην κατοχή. Είναι ένα σπουδαίο έργο που έχει μέσα του γέλιου, συγκίνηση, απ’ όλα».

    Τέλος, ο Δημήτρης Οικονόμου, μέλος της Θεατρικής Ομάδας, κάλεσε όλους τους γονείς να δουν με τα παιδιά τους αυτή την παράσταση, από την οποία όπως τόνισε, θα εισπράξουν σπουδαία μηνύματα.

  • Θεατρική Ομάδα Πύργου: Έκοψε την πίτα της και ανεβάζει νέο έργο
    Θεατρική Ομάδα Πύργου: Έκοψε την πίτα της και ανεβάζει νέο έργο

    Η Θεατρική ομάδα Πύργου έκοψε την πίτα της για τη νέα χρονιά στην στέγη της.

    "Βρεθήκαμε όλα τα μέλη της ομάδας μαζί με την σκηνοθέτρια μας Ευανθία Στιβανάκη. Η Βασιλόπιτα ήταν μια προσφορά των καταστημάτων Βέρροιος Ψωμί Γλυκό Καφές. Το τυχερό φλουρί έπεσε στο κομμάτι του Γιάννη Μανώλη.

    Και του χρόνου πάλι όλη μαζί με υγεία! Ραντεβού στο Θέατρο Απόλλων, από 14 Μαρτίου έως 29 Μάρτιου 2020 με το καινούργιο έργο μας ‘’Φον Δημητράκης’’ του Δ. Ψαθα σε σκηνοθεσία Ε. Στιβανάκη.

    Mια σάτιρα με γλυκόπικρη αίσθηση που σχολιάζει καυστικά το πάθος για την εξουσία. Ντύνει προσεκτικά έναν – έναν τους χαρακτήρες του έργου και δημιουργεί διαλόγους που περνούν ξεκάθαρα μηνύματα με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις" αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας...

    theatriki 2

    theatriki 3

    theatriki 4

  • «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» στο θέατρο Καυκανιάς
    «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» στο θέατρο Καυκανιάς

    «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» Γιάροσλαβ Χάσεκ στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας

    Η Θεατρική Ομάδα Πύργου μετά την επιτυχία που είχε το χειμώνα με τις παραστάσεις του "καλού στρατιώτη Σβέικ" επιστρέφει για μια ακόμα εμφάνιση οπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια στο πλαισιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας στο θεάτρο της Καυκανιάς την Κυριακή 28 Ιουλίου.

    Μην τρομάζετε! Ο στρατιώτης είναι «καλός». Δεν σκοτώνει! Φέρνει γέλιο! Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα προβλήματα πολλά και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ξεφύγουν, να δραπετεύσουν μέσα από το γέλιο. Επιλέγουν το γέλιο γιατί είναι η «ηχώ του δράματος» μεταλλαγμένη όπως γράφει και ο Γιάννης Ξανθούλης. Σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη κουβαλάει μέσα της μια μικρή θεότητα καλλιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας και μας τη μεταλαμπαδεύει κάθε φορά στις συνεργασίες της. Πρόκειται για μια αντιπολεμική σάτιρα που κέρδισε το κοινό του Πύργου τον περασμένη χειμώνα.

    Η παράσταση ξεκινά στις 9.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Πρωταγωνιστούν

    Γιάννης Μανώλης- Σβέικ

    Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου- Ανακρίτρια

    Ανδρέας Βούλτσος- Αιδεσιμότατος

    Δημήτρης Κλάδης- Μπαλούν

    Ελένη Χριστοδουλοπούλου- εφημεριδοπώλης

    Δημήτρης Οικονόμου Πάλιβεκ- Κακόνυ

    Νίκη Κατσιαδράμη – δημοσιογράφος

    Νίκη Οικονόμου – κα Πάλυβεκ

    Θανάσης Σταθόπουλος Κάλος- Δόκτωρ Μπάουτσε

    Δημήτρης Τράπαλης – Μάρεκ

    Ράνια Τσακοπιάκου- κα Μάλλερ

    Μαρία Αλεξοπούλου- Κολόκα – κα Νιούμαν

    Φωτεινή τζιαντζή – Νοσοκόμα

    Ελπινίκη Σπηλιοπούλου- Βαρώνη

    Φάνης Κατσωνόπουλος- Λουκάς

    Σπύρος Σαργέντης- Δανειστής

    Νίκος Παναγιωτόπουλος- στρατηγός

    Δώρα Φάμελου- Μίσεκ

    Νάνσυ Τζανετοπούλου- Κάτυ

    Λάζαρος Κυπριώτης κ. Βρέντελ

    Παιδιά: Γιώργος Βλαχαντώνης, Ειρήνη Κατσωνοπούλου και Ηρακλής Νταβέλης

  • Θεατρική Ομάδα Πύργου: Αυλαία με διπλή παράσταση την Κυριακή
    Θεατρική Ομάδα Πύργου: Αυλαία με διπλή παράσταση την Κυριακή

    Πέφτει η αυλαία στην επιτυχημένη θεατρική παράσταση "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" από την Θεατρική Ομάδα Πύργου στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο, σήμερα Κυριακή.

    Όπως έκανε γνωστό η ομάδα, κατόπιν αυξημένης ζήτησης θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη παράσταση σήμερα, απογευματινή στις 6 μ.μ.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν και να κλείσουν έγκαιρα τις θέσεις τους τηλεφωνικά στο 26210-36521.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch