Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 12:35

Πύργος: "Amour" στις Κινηματογραφικές Βραδιές την Τρίτη στον Απόλλωνα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Οι Κινηματογραφικές Βραδιές μας προσκαλούν αυτή την Τρίτη 03 Μαρτίου, στις 20:45 μ.μ στο Θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ" στην προβολή της ταινίας AMOUR σκηνοθεσία Michael Haneke.

Υπόθεση
O Ζορζ και η Αν είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει περάσει τα ογδόντα. Είναι καθηγητές μουσικής που έχουν πια αποσυρθεί. Η κόρη τους, η οποία είναι επίσης μουσικός, μένει με την οικογένειά της στο εξωτερικό. Μια μέρα, η Αν θα βιώσει ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία την αγάπη που ενώνει το ζευγάρι.

Ο Μίκαελ Χάνεκε ενώνει με πρωτότυπο, συναρπαστικό και απόλυτα συγκινητικό τρόπο τον έρωτα και το θάνατο, τη σκληρότητα της ζωής και την τρυφερότητα της αγάπης. Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Κανών, Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και άλλες τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες για την πιο ρομαντική (πάντα όμως ρεαλιστικά ειλικρινή) στιγμή στη φιλμογραφία του κορυφαίου σκηνοθέτη του σύγχρονου σινεμά.
Η «Αγάπη» είναι μια ταινία πολύ δυνατή, που καταφέρνει να μιλήσει γι` αγάπη, χωρίς να χρειάζεται να κάνει την παραμικρή αναφορά στον όρο αυτό. Η Anne (Emmanuelle Riva) κι ο Georges (Jean-Louis Trintignant) δεν μιλούν για το συναίσθημα αυτό, αλλά μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το εντοπίσει στις κινήσεις, στις εκφράσεις, στα μάτια, στις σκέψεις, στη συμπεριφορά τους.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η ταινία καταφέρνει να μιλήσει για αγάπη με την ταυτόχρονη απουσία της λέξης, θα δούμε τον Haneke να μιλά για μουσική μόνο μέσω των σκηνών όπου υπάρχει μουσική στον χώρο που βρίσκονται οι πρωταγωνιστές. Ο τρόπος που έχει επιλέξει ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης να χρησιμοποιήσει τη μουσική σ` αυτήν του την ταινία, είναι μαγευτικός.

Ο Haneke, μ` αυτήν του την ταινία, καταφέρνει να συνθέσει ένα ποίημα ή καλύτερα, ένα μουσικό κονσέρτο για τις ανθρώπινες σχέσεις και το βάθος που μπορεί να έχουν αυτές. Είναι, ομολογουμένως, εξαιρετικά εύκολο μέσα από μια ιστορία ανθρώπων που έχουνε ζήσει μαζί όλη τους τη ζωή, να καταφέρεις να συγκινήσεις τον θεατή. Είναι, όμως, εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να το πετύχεις αυτό, δείχνοντάς τους στο σήμερα, χωρίς αναδρομές στο κοινό τους παρελθόν, χωρίς δηλαδή να δείξεις τον έρωτα που σταδιακά έγινε αγάπη. Κι αυτό είναι το στοιχείο που αναδεικνύει τη μαεστρία του Γερμανού σκηνοθέτη, που του άνοιξε τις πόρτες, διάπλατα, για βραβεία και διθυραμβικές κριτικές και που κάνει την ταινία του ξεχωριστή.

Όντας η νικήτρια του Χρυσού Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών 2012, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια άριστη πρόταση για όλους τους σινεφίλ. Παράλληλα, είναι μια από τις πιο όμορφες προτάσεις για κάποιον που θέλει να δει μια διαφορετική ιστορία αγάπης.

Δραματική 2012, Διάρκεια: 127', με τους Εμανουέλ Ριβά, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 20:00

Σχετικά Άρθρα

  • Σταύρος Νικολαίδης - Θεοδώρα Σιάρκου: “Ο γάμος απαιτεί πολλές υποχωρήσεις και “πάτημα” του εγωισμού»
    Σταύρος Νικολαίδης - Θεοδώρα Σιάρκου: “Ο γάμος απαιτεί πολλές υποχωρήσεις και “πάτημα” του εγωισμού»

    Η ευφάνταστη κωμωδία καταστάσεων «Στους δύο τρίτος…χωρεί!» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή την Πέμπτη 4/7 και ώρα 21.15-Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Τι κι αν έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για το “τρίτο” πρόσωπο σε μια σχέση και πόσο καταστροφική μπορεί να είναι για έναν γάμο η παρουσία του. Ο Σταύρος Νικολαΐδης και η Θεοδώρα Σιάρχου έρχονται να ανατρέψουν όλα όσα ξέραμε και με μια φωνή μας λένε ότι “Στους δύο τρίτος...χωρεί!”. Και όχι απλά το δηλώνουν αλλά το αποδεικνύουν επί σκηνής. Όπως θα κάνουν την Πέμπτη στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή μαζί με τον Βασίλη Κούκουρα και τον Πέτρο Γρύλλο με μια κωμωδία ευφάνταστων καταστάσεων γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, στο πλαίσιο των πολιτιστικών καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    Το κεντρικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι της παράστασης, ο Σταύρος Νικολαΐδης και η Θεοδώρα Σιάρκου, μιλά στο ilialive.gr με αφορμή την παράσταση, για τις σχέσεις των δύο φύλων, τον γάμο και τα παιδιά, τα κακώς κείμενα της εποχής μας και μοιράζονται τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους.

    parastasi duo 4

    Ο Σταύρος Νικολαίδης υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του γαλλικού έργου προσαρμόζοντάς το στη σημερινή, σύγχρονη μετά-covid εποχή. “Το έργο ασχολείται με όλων των ειδών τις ερωτικές σχέσεις μέσα στο αντρόγυνο, και μεταξύ εραστών αλλά και μεταξύ φίλων γιατί εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: ο εραστής και ο σύζυγος γίνονται φίλοι” δηλώνει ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης της παράστασης.

    parastasi duo 3

    “Είναι μία κωμωδία καταστάσεων με πολύ δυνατούς χαρακτήρες. Γι’ αυτό και δέχτηκα την πρόταση του Σταύρου, να συμμετέχω στην παράσταση, πέραν του ότι είναι ένας συνάδελφος που εμπιστεύομαι” συμπληρώνει η Θεοδώρα Σιάρκου. “Εκτιμώ πολύ το χιούμορ και το ταλέντο του. Αποφάσισα να τον εμπιστευτώ και σαν σκηνοθέτη και δικαιώθηκα”.

    Είναι άθλος τελικά να διατηρηθεί σήμερα ένας γάμος;

    “Στη σημερινή εποχή πιστεύω με όλα τα ερεθίσματα και με την αποξένωση που έχουν φέρει τα social media -γιατί μόνο κατ’ όνομα ενώνουν τους ανθρώπους κατά βάθος τους χωρίζουν -είναι πιο δύσκολο να κρατηθεί ένας γάμος. Γι’ αυτό έχουμε και περισσότερα διαζύγια”, απαντά ο Σταύρος για να δώσει τη σκυτάλη στην Θεοδώρα: “Θέλει μεγάλη υπομονή και πολλές θυσίες ο γάμος. Και εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει πολλή αγάπη και εκτίμηση ανάμεσα στο ζευγάρι. Αν χαθεί ο αυτοσεβασμός και η εκτίμηση νομίζω ότι έχει χαθεί και το παιχνίδι. Και φυσικά εξαρτάται τι προτεραιότητες βάζει ο καθένας στη ζωή του, ποια είναι η ιεραρχία των αξιών του. Τα πόσο δηλαδή σημαντικότερο είναι το “εγώ” του, από την επιλογή να κάνει οικογένεια και να μεγαλώσει παιδιά. Γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να παντρεύονται τα ζευγάρια αν ο στόχος δεν είναι το παιδί και η δημιουργία της οικογένειας”.

    Σταύρος: “ Για να διατηρηθεί ένας γάμος δεν πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου πάντα μπροστά. Χρειάζονται πολλές υποχωρήσεις και πολύ... “πάτημα” του εγωισμού”.

    Χρειάζονται πολλές γενιές ακόμη για να αλλάξει η κακή νοοτροπία της πατριαρχίας

    Από το γάμο και τις απαιτήσεις μιας υγιούς σχέσης η συζήτηση “γυρίζει” στη μάστιγα της εποχής. Την έμφυλη βία, την κακοποιητική συμπεριφορά που βιώνουν οι γυναίκες σε μια σχέση αλλά και γενικότερα τη βία που κατακλύζει όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα.

    Σταύρος: «Εκτιμώ ότι θα πρέπει να περάσουν μερικές γενιές ακόμα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες η πατριαρχική κοινωνία είναι ακόμη πολύ ισχυρή. Και επιτρέψτε μου να πω, πως αυτό συμβαίνει περισσότερο στην επαρχία. Τα αγόρια μεγαλώνουν με το πρότυπο του ισχυρού αρσενικού. Δυστυχώς αυτό περνάει από γενιά σε γενιά. Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή θα εκλείψει».

    Θεοδώρα : «Η αλήθεια είναι ότι μετά την πανδημία και την καραντίνα το φαινόμενο της έμφυλης βίας ξαφνικά χτύπησε «κόκκινο». Σίγουρα συνέβαινε και πριν αλλά δεν ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό. Μετά την καραντίνα όλο αυτό άρχισε να παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Βλέπουμε ότι και δια νόμου γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί η βία, αλλά προσωπικά νιώθω ότι είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Δεν είναι μόνο το θέμα των γυναικοκτονιών. Η βία είναι μια μάστιγα της εποχής και τη διακρίνουμε παντού και δυστυχώς στους εφήβους μας. Το πώς διαχειρίζονται τις σχέσεις τους, πώς κοινωνικοποιούνται, τη μουσική που ακούνε.... Όλα προβάλλουν μηνύματα βίας. Είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο για όλους μας και η αγωνία κοινή γιατί και ο Σταύρος κι εγώ είμαστε γονείς».

    «Κανείς δεν έχει σπουδάσει γονιός»

    Η Θεοδώρα είναι μητέρα δύο παιδιών στην εφηβεία και ο Σταύρος ενός 7χρονου αγοριού. Οι εμπειρίες είναι λίγο διαφορετικές, καθώς η Θεοδώρα προηγείται και ο Σταύρος ακολουθεί στην εξερεύνηση του να είσαι γονιός.

    Θεοδώρα: «Προσωπικά διαχειρίζομαι τα παιδιά με πολύ μεγάλη υπομονή και προσπάθεια να μην δημιουργηθεί ανάφλεξη γιατί… θα μας πάρει και θα μας σηκώσει μετά !(γέλια) Όχι ότι δεν υπάρχουν και προστριβές... Κάνουμε το σταυρό μας και ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει αυτή η φάση(γέλια). Όλοι μας περάσαμε εφηβεία και γνωρίζουμε πως είναι. Αλλά, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, οι δικές μας εποχές ήταν τελείως διαφορετικές. Όλη αυτή η υπερπληροφόρηση που υπάρχει πλέον έχει αποπροσανατολίσει τα παιδιά και κάνει το έργο των γονιών πολύ πιο δύσκολο».

    Σταύρος: «Στη δική μας εποχή είχαμε σεβασμό απέναντι στους γονείς μας και λίγο φόβο. Βλέπω ότι τα παιδιά έχουν αποθρασυνθεί πολύ παρότι δεν είμαστε γονείς που τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα ή να τους κάνουμε όλα τα χατίρια. Οι εποχές έχουν αλλάξει, έχουν δυσκολέψει και νιώθουμε λίγο… όμηροι των καταστάσεων».

    Θεοδώρα: «Είναι πρωτόγνωρο και για μας. Κανένας μας δεν έχει σπουδάσει γονιός. Εκπαιδευόμαστε μέρα με τη μέρα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και πορευόμαστε. Σαφώς έχουμε πλέον μεγαλύτερη ενημέρωση και τη βοήθεια ειδικών όταν τη χρειαστούμε. Μαθαίνουμε και διαβάζουμε πολύ περισσότερα πράγματα, δεν έχουμε την άγνοια των δικό μας γονιών. Παρόλα αυτά εγώ είμαι της άποψης ότι μπορεί και οι γονείς μας να ήταν λίγο πιο αυστηροί αλλά ό,τι έκαναν πήγαζε από αγάπη. Και αυτός είναι ο στόχος, να δώσεις αγάπη στο παιδί σου, να του μάθεις να σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους. Ε, και λίγη αυστηρότητα δεν βλάπτει…».

    Το κίνημα metoo στοχοποίησε μόνο το δικό μας επάγγελμα

    Θεοδώρα: « Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το κίνημα metoo δυστυχώς παρέμεινε στο δικό μας χώρο ενώ τέτοιες καταστάσεις συμβαίνουν και σε άλλους. Νιώθουμε αρκετά αδικημένοι για όλο αυτό. Στο διάβα της επαγγελματικής μου πορείας έχω κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ, και προσωπικά δεν είχα υποστεί ποτέ κάποια κακοποιητική συμπεριφορά. Το αν ένας σκηνοθέτης, την ώρα της πρόβας εκνευριστεί γιατί δεν βγαίνει η σκηνή όπως τη θέλει και… εκραγεί, αυτό λύνεται με μια συγνώμη. Η δική μας δουλειά έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία. Συμβαίνουν αυτά και όλοι έχουμε δικαίωμα να έχουμε μια κακή ημέρα και να πούμε μια κουβέντα παραπάνω. Αν σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους συναδέλφους μας και λειτουργούμε σε πνεύμα ομαδικότητας, φυσικά και θα το αφήσουμε στην άκρη και θα πάμε παρακάτω. Υπάρχουν πολλά «εγώ» στη δουλειά μας αλλά η τέχνη του ηθοποιού είναι ομαδική. Πρέπει να σεβόμαστε τον άλλον και να στηριζόμαστε σ’ αυτόν. Αν ο συνάδελφός μας είναι καλός θα είμαστε και εμείς»

    Σταύρος: « Εγώ έχω δεχτεί ψυχολογική κακοποιητική συμπεριφορά και μάλιστα σε μεγάλη ηλικία, όχι στα πρώτα μου βήματα. Υπήρξε σκηνοθέτης που η συμπεριφορά του κυρίως προς εμένα αλλά και άλλους συναδέλφους ήταν απαράδεκτη. Γύριζα κάθε βράδυ και έκλαιγα στην αγκαλιά της γυναίκας μου σαν μωρό παιδί. Μ’ έκανε να αισθάνομαι σκουπίδι. Απλά όταν είσαι στη μέση μιας σεζόν είναι δύσκολο να φύγεις και να μείνεις χωρίς δουλειά».

    parastasi duo 5

    parastasi duo 2

  • 2ο Γυμνάσιο Πύργου: Εκδήλωση «Όταν οι στίχοι συναντούν το πεντάγραμμο»
    2ο Γυμνάσιο Πύργου: Εκδήλωση «Όταν οι στίχοι συναντούν το πεντάγραμμο»

    Η εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο «Όταν οι στίχοι συναντούν το πεντάγραμμο», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στο Θέατρο "Απόλλων" και ώρα 08:30 μ.μ.

    2o gumnasio stixoi ekd 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χρήστος Τσατσαμπάς Piano Solo: Mode of the Soul, το Σάββατο 25/05 στο Θέατρο Απόλλων
    Χρήστος Τσατσαμπάς Piano Solo: Mode of the Soul, το Σάββατο 25/05 στο Θέατρο Απόλλων

    Μουσική και τραγούδια του κόσμου για πιάνο.

    Από τον Ραχμάνινοφ στην Μισιρλού, και από τον Μάνο Χατζηδάκι στο "Νονό" του Nino Rota. Από την βακχική εκδοχή για το "Ένα το χελιδόνι", στο τραγούδι για τους πνιγμένους πρόσφυγες.
    Ολα περασμένα από το δικό του προσωπικό φίλτρο. Με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και την απαραίτητη παρόρμηση της στιγμής, ξεκινάει το ψάξιμο σε αχαρτογράφητες περιοχές της ψυχής, εκεί όπου γεννιέται η ελπίδα...Που "όλο την περιμένουμε,κι όλο κινάει για να 'ρθει,κι όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων".(Κ.Παλαμας)
    (Δελτίο Τύπου)
  • Θεατρική Ομάδα Πύργου: Ο «Επιθεωρητής» χάρισε πολύ γέλιο
    Θεατρική Ομάδα Πύργου: Ο «Επιθεωρητής» χάρισε πολύ γέλιο

    Μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα του θιάσου στον Απόλλωνα

    Το καλύτερο δώρο για τα 30 χρόνια ζωής και δημιουργίας κάνει φέτος στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης η Θεατρική Ομάδα Πύργου, με τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη. Η πρεμιέρα του έργου στο θέατρο «Απόλλων» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, που επισφραγίστηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου και τις διθυραμβικές κριτικές που ακολούθησαν.

    Ο πολυμελής θίασος μας μεταφέρει στην Τσαρική Ρωσία του 18ου αιώνα. Εκεί όπου, από μια παρεξήγηση, ο θεατής αντιλαμβάνεται πλήρως το σαθρό οικοδόμημα της κοινωνίας. Έτσι το έγραψε ο Γκόγκολ σε ηλικία μόλις 25 ετών και μέχρι σήμερα παραμένει επίκαιρο σε όσες χώρες έχει παιχτεί. Σκηνοθέτις και ηθοποιοί ακολουθούν πιστά την επιταγή του συγγραφέα για πλήρη απελευθέρωση από τη σοβαρότητα. Και πώς αλλιώς μπορεί να υπηρετηθεί αυτή η καταιγιστική σάτιρα αν η σοβαρότητα βάζει….τρικλοποδιές. Έτσι η Στιβανάκη με μεγάλη σκηνοθετική μαεστρία και οι ηθοποιοί με υποκριτική ωριμότητα κάνουν μια «καρναβαλική συνθήκη» για να επιτύχουν το στόχο τους. Και τα καταφέρνουν! Το έργο έχει αρκετά καρναβαλικά στοιχεία-που δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα της υπερβολής, όπως ήθελε και ο Γκόγκολ να αναδείξει την πλήρη διαφθορά της εξουσίας. Πως αλλιώς τελικά να μιλήσεις για μια κοινωνία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπου όλα καταρρέουν χωρίς να βγεις από τα τετριμμένα και να ακολουθήσεις τα μονοπάτια της υπερβολής!

    thop premiera 2

    Το έργο

    «Ο επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, και όχι μόνο… Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον φόβο της ιεραρχίας , στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες, τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα.

    thop premiera 3

    Υπόθεση: Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.

    thop premiera 4

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Σάββατο 2 Μαρτίου έως Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

    Ώρα έναρξης 21.15

    Τηλέφωνο κρατήσεων 26210- 36521 ( από 18.00 και μετά)

    Οι συντελεστές της παράστασης

    Πρωταγωνιστούν : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΛΟΚΑ, ΔΩΡΑ ΦΑΜΕΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΡΑΝΙΑ ΤΣΑΚΟΠΙΑΚΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΤΕΛΟΥΖΟΥ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΑΔΗΣ ,ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΑ ,ΜΑΡΙΑ ΦΑΜΕΛΟΥ ,ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΕΣΗ ,ΜΑΡΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΖΙΑΝΤΖΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ.

    Σκηνοθεσία ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗ ,απόδοση κειμένου ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ, διασκευή τα μέλη της ομάδας, κουστούμια ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, σκηνικά- φωτισμοί ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ, κατασκευές ΘΕΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ φωτογραφίες – αφίσα ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΑΚΡΙΛΗΣ, μουσική επιμέλεια Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ, Ε. ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, Σ. ΚΟΥΣΑΒΕΛΟΥ, βοηθός σκηνοθέτη ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΛΗ, κίνηση – χορός ΑΘΗΝΑ ΤΣΡΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ, κομμώσεις ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, μακιγιάζ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ, πρόγραμμα ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΟΥΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΠΟΥΛΟΣ,ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ.

    Φωτογραφίες: Λάμπρος Τσακριλής

  • Πύργος: Η στέγη του πολιτισμού… μπάζει
    Η στέγη του πολιτισμού… μπάζει

    Πλημμύρισε νερά η σκηνή του θεάτρου «Απόλλων»

    Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Προσκήνιο» την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» όταν βρέθηκαν στο χώρο για τις προγραμματισμένες πρόβες τους. Η σκηνή του θεάτρου ήταν πλημμυρισμένη από νερά που έσταζαν από την οροφή του κτηρίου καθιστώντας από δύσκολη έως και επικίνδυνη την παρουσία των ηθοποιών επί σκηνής.

    Theatro plouts 2

    Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του εμβληματικού κτηρίου της πόλης του Πύργου. Ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος του 1878 από το οποίο έχουν περάσει τις περασμένες δεκαετίες ιερά τέρατα του θεάτρου. Έχει γίνει «κυψέλη» πολιτισμού για κάθε σύλλογο, ομάδα και φορέα της πόλης, και πρόσφατα, «σκηνικό» στην ταινία με πρωταγωνίστρια την Ατζελίνα Τζολί, «MARIA».

    Ποια είναι όμως η τωρινή εικόνα; Το θέατρο αντιμετωπίζει πολλά λειτουργικά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης επισκευής. Σοβαρά θέματα υγρασίας και στεγανότητας, φθαρμένα καθίσματα και μοκέτα, ελλιπής ηλεκτρολογικός και ηχητικός εξοπλισμός, σοβαρές ζημιές σε αρκετά σημεία στο εξωτερικό (φθαρμένη πόρτα) και στο εσωτερικό, ειδικά στον υπόγειο χώρο που βρίσκονται τα καμαρίνια, οι τουαλέτες, αποθήκες κ.α.

    Theatro plouts 3

    Όπως δηλώνει στο ilialive ο Νίκος Λαϊνόπουλος, «ψυχή» της θεατρικής ομάδας «Προσκήνιο» που πρώτος ήρθε αντιμέτωπος με την σημερινή εικόνα του θεάτρου και γνωρίζει καλά τα προβλήματα και από τη θέση που διετέλεσε ως Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού (2018-19) «Θεωρώ ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Προσωπικά πολλά χρόνια έχω πιέσει και υπηρεσιακούς παράγοντες για την εκπόνηση μελέτης-συντήρησης και αποκατάσταση των ζημιών του θεάτρου. Ελπίζω η τωρινή Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει γι’ αυτό το μοναδικό στολίδι της πόλης».

    Theatro plouts 4

    Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος

    «Θα φροντίσουμε άμεσα για την στεγανοποίηση της οροφής»

    Ίσως για πολλούς να μην είναι γνωστό, αλλά για κάθε επισκευή ή συντήρηση υπεύθυνος είναι μόνο ο Δήμος Πύργου και η Τεχνική Υπηρεσία, καθώς το θέατρο είναι κτηριακή του περιουσία. Η αρμοδιότητα του τομέα Πολιτισμού περιορίζεται μόνο στην διαχείριση του χώρου για εκδηλώσεις και δράσεις.

    Theatro plouts 5

    Σε ερώτησή μας για τον προγραμματισμό της νυν Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του θεάτρου «Απόλλων», ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος μας δηλώνει: «Ενημερώθηκα αμέσως από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού για τα προβλήματα, τα οποία είναι πολλά και επί σειρά ετών. Τώρα επιδεινώθηκε η κατάσταση στην οροφή και απαιτείται άμεση στεγανοποίηση.

    Εμείς προγραμματίζουμε άμεσα να φροντίσουμε με συνεργείο του Δήμου για την στεγανοποίηση της οροφής, ώστε να περιοριστεί προσωρινά το πρόβλημα. Παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε μια καταγραφή όλων των ζημιών και των ελλείψεων ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη-μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού- για να ξεκινήσουν οι επισκευές.

    Από πλευράς του Δήμου Πύργου, τα θέματα που πρέπει να διευθετήσουμε άμεσα για να δούμε πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε, είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός. Το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν είναι το δικό μας αλλά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, εκτιμούμε ότι θα καταθέσουμε την τροποποιητική πρόταση, αφού υπάρξει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων.

    Δυστυχώς η εικόνα του θεάτρου «Απόλλων» είναι γνωστή. Και τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία εργασία συντήρησης και επιδιόρθωσης στο εσωτερικό του. Επί θητείας του Δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου είχαν γίνει εργασίες, μεταξύ των οποίων συντήρηση των καθισμάτων και στεγανοποίηση τη οροφής, αλλά μετά δεν συνεχίστηκε τίποτα… Γνωρίζουμε για την κατάσταση και όλα θα τα δρομολογήσουμε μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού».

    Theatro plouts 6

    Χάρης Μικελόπουλος-πρώην πρόεδρος ΔΟΠΠ «Σταγόνα στον ωκεανό οι μικροδιορθώσεις»

    Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, δεν έχει γίνει καμία συντήρηση και επισκευή όλων των παραπάνω προβλημάτων. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η μόνη εργασία που πραγματοποιήθηκε ήταν το 2019 όταν με προτροπή του τότε προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Χάρη Μικελόπουλου ήταν ελαιοχρωματισμοί στο φουαγιέ και τα καμαρίνια και λίγους μήνες αργότερα καθαρίστηκαν με αμμοβολή τα μάρμαρα του κτιρίου από συνθήματα και βάφτηκε ο εξωτερικός χώρος της πλατείας του θεάτρου.

    Theatro plouts 7

    Όπως εξηγεί στο ilialive ο κ. Μικελόπουλος, παρά και τις δικές του πιέσεις προς την Δημοτική Αρχή, όταν διετέλεσε πρόεδρος του ΔΟΠΠ, καμία μελέτη δεν εκπονήθηκε για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και υλοποίησης των εργασιών.

    «Με την ανάληψη των καθηκόντων μου στον Οργανισμό Πολιτισμού διαπίστωσα τα πολλά προβλήματα του θεάτρου. Δυστυχώς δεν μπορούσαμε ως Οργανισμός να κάνουμε καμία παρέμβαση ή δαπάνη καθώς είχαμε μόνο την διαχείριση του χώρου. Κοινώς δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ούτε μια λάμπα! Το μόνο που κατάφερα ήταν εργασίες ελαιοχρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά με συνεργείο του Δήμου. Ενημέρωσα την τότε Δημοτική Αρχή για όλα τα προβλήματα και την ανάγκη να γίνει μελέτη αποκατάστασης. Δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά ουδεμία παρέμβαση έγινε και σήμερα τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Με προσωπικές μου ενέργειες ζήτησα την συμβολή μεγάλου Ιδρύματος το οποίο και αποδέχθηκε το αίτημα δίνοντας ως δωρεά το ποσό των 15.000 ευρώ. Χρειαζόταν όμως τεχνική μελέτη και πολλά περισσότερα χρήματα για τις επισκευές. Δεν γίνεται να κάνουμε μικροδιορθώσεις που μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό! Με την αποχώρησή μου από την θέση του προέδρου του ΔΟΠΠ, ουδέν άλλο έγινε και δεν γνωρίζω αν είχε προχωρήσει οποιαδήποτε μελέτη αποκατάστασης κι επισκευής».

    Theatro plouts 8

  • Όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» για μαθητές Γυμνασίου
    Όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» για μαθητές Γυμνασίου

    Υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την παράσταση όπερας του Κορνήλιου Σελαμσή «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» στο θέατρο Απόλλων, για τους μαθητές των Γυμνασίων του Πύργου, από την Τρίτη 10/10 έως και την Παρασκευή 13/10. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΛΣ «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία».

    Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Όπερα Δια δραστικά στα σχολεία» που αφορά μαθητές Γυμνασίου, και στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας, παρουσιάζει τη ξεκαρδιστική όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» σε ποιητικό κείμενο Αλεξάνδρας Κ , σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά, σκηνικά κοστούμια, βίντεο animation Πέτρου Τουλούδη.

    Πρόκειται για μία νέα όπερα, μια σύγχρονη εκδοχή της οπερέτας του Ζακ Όφενμπαχ «Η ωραία Ελένη», η οποία βασίζεται στον ελληνικό μύθο και τον παρουσιάζει μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

    Οι μαθητές καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτή, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» τα γυρίσματα της διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής “MARIA” για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας
    Στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» τα γυρίσματα της διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής “MARIA” για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας

    Στο επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος βρίσκεται για άλλη μια φορά ο Πύργος. Τις επόμενες ημέρες το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» θα φιλοξενήσει συντελεστές της διεθνούς κινηματογραφικής συμπαραγωγής «MARIA», όπου και θα πραγματοποιηθούν μέρη των γυρισμάτων της βιογραφικής ταινίας με θέμα τη ζωή της Μαρίας Κάλλας.

    - Πρόκειται για μια ταινία μεγάλου μήκους για την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο, με διεθνούς φήμης ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και με βραβευμένους συντελεστές. Σκηνές της ταινίας θα πραγματοποιηθούν επίσης και στο Κατάκολο και συγκεκριμένα στη θαλαμηγό “Cristina O”.

    Ηθοποιοί και συνεργεία θα βρίσκονται στην πόλη του Πύργου στα τέλη της επόμενης εβδομάδας για τα γυρίσματα της ταινίας, που θα γίνουν όπως έχει γνωστοποιηθεί, με μεγάλη ασφάλεια και άκρα μυστικότητα.

    Από ελληνικής πλευράς, η εταιρεία που έχει αναλάβει την παραγωγή είναι η Heretic με συστηματική παρουσία σε διεθνείς συμπαραγωγές. Μια εκ των οποίων, η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία «Triangle of Sadness», σε σκηνοθεσία Ruben Ostlund, γυρίσματα της οποίας είχαν γίνει στο Κατάκολο.

    kalas apolon 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η «Πυργιώτικη» πρεμιέρα της παράστασης «Οιδίπους τύραννος» στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
    Η «Πυργιώτικη» πρεμιέρα της παράστασης «Οιδίπους τύραννος» στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

    Από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου

    Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

    Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στο θέατρο «Ολύμπια» στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε, ο «Οιδίπους τύραννος» με το Νίκο Λαϊνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.15 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Πρόκειται για τη μεγαλειώδη παραγωγή του Δήμου Πύργου, με τη συμμετοχή της Ομάδας θεάτρου «Προσκήνιο», σε ευρηματική σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και πρωτότυπη μουσική του κορυφαίου Ηλία Ανδριόπουλου με μια πλειάδα ηθοποιών που ανταποκρίθηκαν με επαγγελματισμό στην απαιτητική τραγωδία του Σοφοκλή.

    oidipous lainop apollon 2

    oidipous lainop apollon 3

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

    Απόδοση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν- Η απόδοση βασίστηκε στη μετάφραση του Φώτου Πολίτη.

    Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος
    Σκηνικά-Κοστούμια: Αλέγια Παπαγεωργίου
    Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας
    Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη
    Φωτογραφία - Σχεδιασμός εντύπων: Δημήτρης Παπαϊωάννου

    Sound editing and mastering: DIMITRIOS DOULIAS
    Μακιγιάζ: Ερατώ Αργυρίου
    Κομμώσεις: Βίκυ Παπαδημητρίου
    Προβολή και επικοινωνία: Δημήτρης Παπαϊωάννου


    ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφανίσεως):
    Οιδίπους: Νίκος Λαϊνόπουλος

    Ιερέας: Άγγελος Γκοτσίνας, Κώστας Ντεβενέζος

    Κορυφαίες Χορού: Δώρα Λοΐζου, Γεωργία Καράμπελα, Μαρίσια Νεοφωτίστου,

    Κρέων: Ευάγγελος Κωνσταντίνου
    Τειρεσίας: Μαρία Μαντά
    Ιοκάστη: Παναγιώτα Τόκα
    Άγγελος: Φανή Ζάγκλη

    Θεράπων Λάιου: Σοφιανός Δημόπουλος

    Εξάγγελος: Κώστας Μπιλάλης
    Αντιγόνη: Ραφαέλα Βουργουτζή
    Ισμήνη: Ανδριάνα Γιατρά
    Χορός: ο θίασος

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο