Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 14:50

Ηλεία: Οι θερινές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο της εκστρατείας «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Mε τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί φέτος το καλοκαίρι να συνδέσει την αρχαία ελληνική παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί με την στήριξη των κάτωθι πολιτιστικών οργανισμών: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, MOMus, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Λύκειο Ελληνίδων, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ.

Η πρώτη φάση της εκστρατείας θα διαρκέσει το διάστημα 18 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020 και περιλαμβάνει 270 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 43 νομούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθοριστική ήταν συμβολή των Κεντρικών Υπηρεσιών και Διευθύνσεων και βεβαίως των Εφορειών Αρχαιοτήτων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του φετινού προγράμματος, ενώ το θεσμό "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" στηρίζουν εθελοντικά τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.

Συμμετέχοντας στο φιλόδοξο εγχείρημα του Υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με χαρά θα φιλοξενήσει επτά εξαιρετικές εκδηλώσεις, μια στο αρχαίο θέατρο Ήλιδας και έξι στην Αρχαία Ολυμπία, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και στο αρχαίο Γυμνάσιο, όπως παρουσιάζονται παρακάτω και στις οποίες προσκαλούμε το κοινό να προσέλθει.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού με μόνο αντίτιμο το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει και υποχρεωτική την προκράτηση θέσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ακολουθήσουν τον σχετικό σύνδεσμο της κάθε εκδήλωσης για να μεταφερθούν στο portal https://digitalculture.gov.gr/ όπου θα κάνουν κράτηση εγκαίρως.

Σημειώνουμε ότι είναι σε πλήρη η ισχύ τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία και επομένως οι θέσεις θα είναι περιορισμένες.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Ηλεία

«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» του Ευριπίδη από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στις 20 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας στις 21:00

H παράσταση Μαρμαρωμένες Τρωάδες είναι μία οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση, η οποία βασίζεται σε διασκευή των Τρωάδων του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εντός του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Την παράσταση παρακολούθησαν ειδικά προσκεκλημένοι θεατές εντός του χώρου του Μουσείου.
Η παρουσίαση των Τρωάδων στηρίζεται στη χρήση οπτικών και ηχητικών μέσων καθώς και τρεις ηθοποιούς. Τα οπτικά – ηχητικά και μουσικά υλικά είναι όλα πρωτότυπα, αποτέλεσμα έρευνας της δημιουργικής ομάδας,. Πρόθεση της παράστασης, είναι η διερεύνηση της έννοιας του σύγχρονου ραψωδού,o oποίος έχει ως μέσα του την αφήγηση, τη μουσική, την εικόνα, τον ήχο, ενώ δημιουργεί ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή, μέσα από τη δημιουργική σύνθεση όλων των παραπάνω στοιχείων.
Ο λόγος στο αρχαίο ελληνικό δράμα είναι ένας τομέας που προσφέρεται για ουσιαστική έρευνα στον τομέα της σύγχρονης αφήγησης. Στόχος της δημιουργικής ομάδας είναι να τονίσει ακόμα περισσότερο το βάθος της δραματουργίας του κειμένου, χρησιμοποιώντας στη σκηνική σύνθεση, ηχοτοπία, εικόνες στατικές ή κινούμενες που φέρουν έντονα το ελληνικό στοιχείο και δημιουργούν την αίσθηση της χαμένης πατρίδας.

Η πολυμεσική αφήγηση, θα μεταφέρει στο σήμερα το συγκλονιστικό έργο του Ευριπίδη, ιδωμένο μέσα από την μοναδική μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, προάγοντας το πάντοτε υπαρκτό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.
Βασικός θεματικός άξονας του έργου, είναι η απώλεια και ο αποχαιρετισμός ενός λαού προς την πατρίδα και τους νεκρούς που αφήνει πίσω, με κορυφαία την Εκάβη, τη βασίλισσα της Τροίας που θα ακολουθήσει και αυτή με τη σειρά της τη μοίρα του ξεριζωμού και της σκλαβιάς. Οι Τρωάδες, είναι ένα κείμενο διαχρονικό και τόσο επίκαιρο στις ιστορικές περιόδους που διανύουμε.

Διάρκεια 60 λεπτών.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά, Λουΐζα Κωστούλα, Χάρης Χαραλάμπους
Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19
Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντἠς, Λουΐζα Κωστούλα, Bασίλης Κουντούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη
Ηχογραφήσεις: Λουΐζα Κωστούλα, Studio 19

Μανώλης Μητσιάς-Καρυοφυλλιά Καραμπέτη- “Οι ποιητές μας τραγουδούν”

Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21 Ιουλίου στο Αρχαίο θέατρο Ήλιδας

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (σε διπλό ρόλο ερμηνεύτριας και αφηγήτριας) παρουσιάζουν τη βραδιά Οι ποιητές μας τραγουδούν.

Πρόκειται για μια περιδιάβαση στον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, μέσα από στίχους πολυαγαπημένων ποιητών όπως οι Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Μιχάλης Κατσαρός, Τάσος Λειβαδίτης, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Άλκης Αλκαίου κ.ά.

Η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια συνθετών όπως οι : Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, Μίκης Θεοδωράκης, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Ξυδάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Ξαρχάκος και Γιάννης Μαρκόπουλος.

Τους δύο αγαπημένους καλλιτέχνες πλαισιώνουν ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχηστρώσεις) και ο Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο).

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαία θέατρο Ήλιδας στις 19.30

ΜΑΝΟΥΕΛ ΠΕΝΕΓΙΑ (1880 – 1939)
Θέματα από την όπερα «Η αγριόγατα» (επεξεργασία: J. Lichtmann)
ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΜΟΝΤΕΒΕΡΝΤΙ (1567 – 1643)
Φανφάρα από την όπερα Ορφέας
ΤΖΟΒΑΝΙ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΙ (1557 – 1612)
Canzona per sonare (επεξεργασία: J. Gale)Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685 – 1750)
Jesu Joy of man’s desiring (επεξεργασία: J. Gale)
ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813 – 1901)
“La donna e mobile” από την όπερα Ριγκολέτο
ΖΩΡΖ ΜΠΙΖΕ (1838 – 1875)
Habanera και τραγούδι του ταυρομάχου από την όπερα Κάρμεν
DIXIELAND JAZZ BAND
The original Dixieland one step (επεξεργασία: J. Gale)
ΝΤΙΟΥΚ ΕΛΙΝΓΚΤΟΝ (1899 – 1974)
In sentimental mood (επεξεργασία: J. Gale)
ΤΖΟΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ (1898 – 1937)
Summertime
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (1925 – 1994)
Η Μπαλάντα του Ούρι, Χάρτινο το φεγγαράκι (επεξεργασία: Α. Κάτσιος)
ΑΣΤΟΡ ΠΙΑΤΣΟΛΑ (1921 – 1992)
Libertango
ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΟΒΑΝΙ (γεν. 1946)
Μουσική από την ταινία Η ζωή είναι ωραία (επεξεργασία: Α. Κάτσιος)

METALLON Quintet – Κουιντέτο χάλκινων πνευστών και κρουστών της Κ.Ο.Α.
Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα
Παναγιώτης Μπαλαμός, τρομπέτα
Κώστας Αυγερινός, τρομπόνι
Γρηγόρης Ασωνίτης, κόρνο
Γιώργος Ραράκος, τούμπα
Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά

Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής μουσικής με το σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ

Στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, ώρα 18.00

Η αρχαία Ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την Ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και την μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες. Tη χορογραφία υπογράφει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Μαριάνα Καβαλιεράτου, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα
Τραγούδι – Αφήγηση Θεοδώρα Μπάκα
Αρχαία Λύρα – Αφήγηση Νίκος Ξανθούλης
Βιολί Ζήσιμος Σουλκούκης
Βιολοντσέλο Μιχάλης Πορφύρης
Επιμέλεια προγράμματος και διασκευές Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία Μαριάνα Καβαλιεράτου
Με τη συμμετοχή μελών του μπαλέτου της ΕΛΣ

e

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη

Στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας, στις 4 Αυγούστου, στις 19.30

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Α’ πρόγραμμα (Τραγούδι Ζαχαρίας Καρούνης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης)

Γκαλά Μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στο (αρχαίο) Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, στις 5 Αυγούστου στις 19.30

Εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν σε μια σειρά μοναδικών γκαλά με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες, τα οποία αντλούν την θεματολογία τους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Στραβίνσκι, Στράους, Πέρσελ, Γκλουκ, Όφενμπαχ, Ραμώ, Πουλένκ, Μασνέ, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ και Καρρέρ.

«Οι chórεs της Μαρίνας Σάττι»

Στο (αρχαίο) Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, στις 6 Αυγούστου στις 19.30

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή με μια σειρά συναυλιών σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Σε αυτές τις συναυλίες θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κω και την Κάλυμνο, οκτώ παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια του Lajos Bardos από τον κύκλο Hellasz, καθώς και κομμάτια άλλων χωρών, από αφρικάνικα γκόσπελ μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι
Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
Κινησιολογία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Συμμετέχουν: 10 μέλη του φωνητικού συνόλου chórεs

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 15:22

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΦΑ Ηλείας: Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Δράσεις σε Χλεμούτσι - Αρχαία Ολυμπία - Ήλιδα
    ΕΦΑ Ηλείας: Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Δράσεις σε Χλεμούτσι - Αρχαία Ολυμπία - Ήλιδα

    Με μια πλούσια γκάμα εκδηλώσεων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το έτος 2024 έχει τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

    «Έλληνες, Φράγκοι, Βενετοί και Οθωμανοί στο κάστρο Χλεμούτσι»

    Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 10.00 π.μ., Κάστρο Χλεμούτσι:
    Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι, η οποία εστιάζει στη συνάντηση Ελλήνων, Φράγκων, Βενετών και Οθωμανών και στον τρόπο που αυτή επηρέασε τόσο τη μορφή του μνημείου όσο και τον τρόπο ζωής σε αυτό. Η περιήγηση προβάλλει τις διαδρομές και τα δίκτυα επαφών ντόπιων και «κατακτητών», αλλά και τους δεσμούς που δημιουργούσε -και ενδεχομένως ακόμη δημιουργεί- η πολιτισμική όσμωση όλων, εύληπτα ορατή στη σημερινή εικόνα του χώρου. Η δράση αφορά σε κοινό ενηλίκων ή μαθητές. Η είσοδος για τους συμμετέχοντες στη δράση είναι ελεύθερη.
    Υπεύθυνος δράσης: Αθανασία Ράλλη.
    Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (26240 23753). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    «Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες: συνεκτικός κρίκος των ανθρώπων όλης της γης από την αρχαιότητα έως σήμερα»

    Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, Αρχαία Ολυμπία

    Βιωματικό εργαστήριο στην Αρχαία Ολυμπία σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας.
    Υπεύθυνες δράσης: Ερωφίλη- Ίρις Κόλλια, Ρούλα Λεβεντούρη Σταυρούλα Γιαννούλη.

    «Ήλιδα, η πόλη των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας»

    Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 10.00π.μ., Αρχαιολογικός Χώρος Ήλιδας

    Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Ήλιδας που εστιάζει στην παρουσίαση της σχέσης της πρωτεύουσας πόλης του ηλειακού κράτους με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας για διάστημα μεγαλύτερο των χιλίων χρόνων και το αντίκτυπο που αυτή είχε στην ιστορική εξέλιξη και την μορφή της. Η δράση προβάλλει τον τρόπο που οι Αγώνες διαμόρφωναν διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους του γνωστού τότε κόσμου καθώς αυτοί συνέρρεαν στην πόλη των Αγώνων για να συμμετάσχουν σε αυτούς ως αθλητές, συνοδοί, έμποροι, θεατές ή προσκυνητές μεταβάλλοντάς την σε κοσμοπολίτικο κέντρο και χώρο συνάντησης πολιτισμών. Η δράση αφορά σε κοινό ενηλίκων.
    Υπεύθυνος δράσης: Τώνια Μουρτζίνη.

    Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (26240 23753). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    days2

  • ΕΦΑ Ηλείας: Εκλογές Εφορευτικών Επιτροπών
    ΕΦΑ Ηλείας: Εκλογές Εφορευτικών Επιτροπών

    Την επόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 θα διενεργηθεί στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία, δημόσια κλήρωση για την
ανάδειξη των δύο τριμελών Εφορευτικών Επιτροπών, μίας για τους μονίμους και
μίας για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους. Οι εφορευτικές επιτροπές θα διευθύνουν στην ΕΦΑ Ηλείας την ψηφοφορία για την εκλογή των εκπροσώπων των υπαλλήλων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.

    Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών θα κληρωθούν από τους εγγεγραμμένους στους
οριστικούς πίνακες Εκλογέων μονίμων και με σχέση ΙΔΑΧ υπαλλήλων, για τη διεξαγωγή
εκλογών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠ.ΠΟ
εξαιρουμένων των υπαλλήλων της ΥΕ . Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που επιθυμούν να παραστούν στην κλήρωση, θα πρέπει να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

  • Ηλεία: Θα γυριστεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σαμικό, τις "Θερμοπύλες της Πελοποννήσου"
    Ηλεία: Θα γυριστεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σαμικό, τις

    Για λογαριασμό του επιστημονικού ιδρύματος Gerda Henkel

    Κινηματογραφικά γυρίσματα των ανασκαφών στη θέση «Κλειδί» στο Κάτω Σαμικό, καθώς και σε πολλά ακόμη σημεία της Ηλείας ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για τη δημιουργία του ιστορικού-εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ «Thermopylae of the Peloponnese», θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο η εταιρεία παραγωγής Peter Prestel Film Production GmbH & Co KG για λογαριασμό του επιστημονικού ιδρύματος Gerda Henkel της Γερμανίας.

    Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο πλαίσια του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Από το διάστημα 7-15/9 θα γίνουν επίσης κινηματογραφικές και αεροκινηματογραφικές λήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας, στην Ακρόπολη του Κ. Σαμικού, στην περιοχή του Καϊάφα, στους αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις στο Λέπρεο και τη Μάκιστο, στο πλαίσιο σύνδεσης με την αρχαίο πόλη του Σαμικού.

    Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει επιστημονικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα έχει επτά επεισόδια και θα προβληθεί στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Gerda Henkel.

  • Σε διεθνές συνέδριο στο Σικάγο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας
    Σε διεθνές συνέδριο στο Σικάγο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας

    Στην ετήσια συνάντηση που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, στο Σικάγο, με θεματική την «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των στόχων της Ατζέντας 2030, για τη βιώσιμη ανάπτυξη» συμμετείχε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, ως μέλος επιστημονικής ομάδας που εκπροσώπησε το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Σκοπός της θεματικής ήταν να παρουσιαστούν σημαντικά έργα προστασίας, συντήρησης, αναστήλωσης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που πραγματοποιούνται από το ΥΠ.ΠΟ, σε όλη την Ελλάδα και χρηματοδοτούνται από επιχειρησιακά ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους. Ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση των μνημείων ως δημόσιο αγαθό και η προστασία των χαρακτηριστικών αξιών τους, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

    Η Ολυμπία επελέγη να είναι ο ένας από τους τέσσερις εμβληματικούς χώρους του οποίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των έργων προστασίας και ανάδειξης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης στη συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής 2024. Οι άλλοι τρείς χώροι και μνημεία ήταν κατά σειρά το μνημείο της Επισκοπής Σικίνου, ρωμαϊκό ηρώο του 3ου αι. π.Χ. που μετατράπηκε σε βυζαντινή εκκλησία, οι εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης του ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης, και οι εργασίες αποκατάστασης και επιστημονικής τεκμηρίωσης στο αρχαϊκό και ρωμαϊκό Τελεστήριο του Ιερού των Καβείρων στη Λήμνο.

    Η ανακοίνωση της Προϊσταμένης της Εφορείας Ηλείας, Δρ Ερωφίλης Κόλια αφορούσε στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας. Παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της μελέτης των διαστάσεων και της κάτοψης ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία ενός Χώρου του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης, ενώ έγινε αναφορά στα σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας κατά την ύστερη αρχαιότητα, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφικές εργασίες. Το έργο της αποκάλυψης και ανάδειξης του Γυμνασίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023 σε συνδυασμό με και με άλλα έργα ανάδειξης μνημείων που εκτελούνται από το ΥΠ.ΠΟ. στην Ολυμπία, συμβάλλουν στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας του Ιερού από το ευρύ κοινό και συγχρόνως επεκτείνουν τα όρια του προσβάσιμου στους επισκέπτες χώρου.

    chicago 2024 1

    Η Υπουργός Πολιτισμού χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Πολιτική μας προτεραιότητα είναι η εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, σε όλες του τις εκφάνσεις. Αποτελεί στρατηγική μας να προβάλλονται στο διεθνές κοινό, συντονισμένα και συστηματικά, τα ολοκληρωμένα έργα προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης, ανάδειξης των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μας…. Φέτος, στο Σικάγο, παράλληλα, με την παρουσίαση των έργων σε τέσσερεις επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, προβλήθηκε ο θεσμός «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ο οποίος έχει ως στόχο του να παρουσιάζεται η σύγχρονη ελληνική πολιτιστική δημιουργία με παραστάσεις που δημιουργούνται για συγκεκριμένους μνημειακούς χώρους…Ευχαριστώ τα στελέχη που εκπροσώπησαν άριστα την Ελλάδα και το ΥΠΠΟ».

    Πηγή: ΕΦΑ Ηλείας

  • Aναστήλωση τριών λίθων επιστυλίου της βόρειας όψης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνα
    Aναστήλωση τριών λίθων επιστυλίου της βόρειας όψης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνα

    Εντός του πλαισίου της σε εξέλιξη φάσης του έργου αποκατάστασης του ναού του Επικούριου Απόλλωνα, που έχει τίτλο «Αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών» και εκτελείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, πραγματοποιήθηκαν προσφάτως εργασίες αναστήλωσης στο μνημείο τριών λίθων επιστυλίου της βόρειας όψης.

    Πιο συγκεκριμένα, βάσει μελέτης του Υπεύθυνου του έργου, κου Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, Δρα Πολιτικού Μηχανικού, Προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας, και της επί σειρά ετών αρχιτέκτονα του έργου, κας Βασιλικής Σαββατιανού, στις αρχές της δεκαετίας του 2010 τεκμηριώθηκε ότι εννέα αρκετά μεγάλα θραύσματα λίθων επιστυλίου που ήταν διάσπαρτα στον αρχαιολογικό χώρο προέρχονται από τρεις, εκ των έξι ελλειπόντων λίθων του βόρειου επιστυλίου. Σε συνέχεια της μελέτης, κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης της ακεραιότητας των λίθων αυτών, και πολύ προσφάτως έλαβε χώρα η ανάταξή τους στο μνημείο.

    Μάλιστα σύμφωνα με νεώτερη σχετική μελέτη του κου Κ. Παπαδόπουλου που η οποία εστιάζει στις οικοδομικές περιπέτειες της βόρειας όψης του μνημείου, είναι πλέον γνωστό ότι ένας εκ των εν λόγω τριών λίθων είχε καταρρεύσει περί τον 13ο ή τον 14ο μ.Χ. αιώνα, πιθανώς μαζί με ολίγους άλλους ως συνέπεια ενός ισχυρού σεισμού, ενώ οι άλλοι δύο λίθοι ανετράπησαν το καλοκαίρι του 1812, από τους τότε ανασκαφείς του αρχαίου ναού, για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να καταπέσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

    Συνεπώς, με τις πρόσφατες εργασίες επέστρεψαν στη πρόσοψη του μνημείου τρία σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη του, ύστερα από περίπου επτά αιώνες το ένα και περίπου δύο αιώνες τα άλλα δύο, ανεβάζοντας σε επτά τους επί του μνημείου διατηρούμενους λίθους του βόρειου επιστυλίου. Επίσης, αποκαταστάθηκε η συνέχεια της προαναφερθείσας δομικής ενότητας του μνημείου για πρώτη φορά μετά το 1812.

    Οι εργασίες αναστήλωσης των τριών λίθων επιστυλίου υλοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του κου Κ. Παπαδόπουλου, από τους λιθοξόους του έργου αποκατάστασης του μνημείου των Βασσών, επικεφαλής των οποίων ήταν οι Κωνσταντίνος Μικέλης και Χρήστος Λώλος. Για τη διαμόρφωση/λάξευση των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών στα συμπληρωματικά τεμάχια των εν λόγω λίθων εργάσθηκαν οι Γεώργιος Γιαννόπουλος και Μιχάλης Μιχαλακόπουλος, ενώ σε συναφείς εργασίες συμμετείχαν οι Γρηγόρης Βηλαράς, Χρήστος Πολύδωρος, Φώτης Λαμπρόπουλος και Ανδρέας Τζανετόπουλος. Την φωτογραφική αποτύπωση των εργασιών (και με χρήση drone) πραγματοποίησαν οι Ειρήνη Κουμπούρα, αρχαιολόγος, και Ευάγγελος Βασιλόπουλος, τοπογράφος.

    Πηγή: ΕΦΑ Ηλείας

    epikour anastil2

    epikour anastil3

    epikour anastil4

    epikour anastil5

  • ΕΦΑ Ηλείας: Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σε Ολυμπία, Ήλιδα, Χλεμούτσι και Επικούριο Απόλλωνα
    ΕΦΑ Ηλείας: Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σε Ολυμπία, Ήλιδα, Χλεμούτσι και Επικούριο Απόλλωνα

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει για μία ακόμα φορά στις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ηλείας την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022.

    Συγκεκριμένα στην Ηλεία θα υποδεχτούν το κοινό οι εξής χώροι και μουσεία:

    • Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης. Ώρα: 20:00 έως 24:00.
    • Αίθριο Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας: Συναυλία με τίτλο “Τα χρώματα της Ήλιδας - Στο φως του φεγγαριού”. Ώρα: 21:30-23.00. [Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας]
    • Αρχαιολογικός χώρος κάστρου Χλεμούτσι: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό. Ώρα: 20:00 έως 24:00. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην εικαστική έκθεση παιδικών δημιουργιών 'Με τα χρώματα του Kάστρου'. [Στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg - CoHeN και του έργου 'Στερέωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη Αίθουσας Α3 Κάστρου Χλεμούτσι Ηλείας'].
    • Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας: Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό στο κοινό χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης. Ώρα: 20:00 έως 24:00.
    • Ναός Επικούριου Απόλλωνα: Μουσική παράσταση 'Αρχαία Όργανα - Νέα Μουσική'. Ώρα Έναρξης: 21.00. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Οιχαλίας].

    Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας εκτέθηκεη πήλινη πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας που εντοπίστηκε το 2018
    Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας εκτέθηκεη πήλινη πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας που εντοπίστηκε το 2018

    Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας εκτέθηκε η πήλινη επιγραφή Π15632 που φέρει εγχάρακτους τους πρώτους 13 στίχους της ραψωδίας ξ της Οδύσσειας (συνάντηση του Οδυσσέα με τον Εύμαιο).

    Πρόκειται για πρόσφατο εύρημα που προέρχεται από το ρωμαϊκό νεκροταφείο στο #Φραγκονήσι, σε απόσταση 1,5 χλμ. ανατολικά της Ολυμπίας και είχε χρησιμοποιηθεί σε β΄ χρήση ως οικοδομικό υλικό σε ταφικό μνημείο του 3ου αι. μ.Χ.

    Βρέθηκε το 2018 και θεωρήθηκε ως μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις εκείνης της χρονιάς παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, η επιγραφή αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των συγκεκριμένων στίχων και συγχρόνως πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κείμενα των ομηρικών επών από τον ελληνικό χώρο (πλην οστράκων ή αγγείων με στίχους από τα #Ομηρικά Έπη).

    Τα παραπάνω αναδεικνύουν την μεγάλη σημασία του ευρήματος, αλλά και την μοναδικότητά του ως αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.

    plaka2

    plaka3

    plaka4

  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

    Το θέμα εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλος

    Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Η συνεργασία αφορά στην υλοποίηση του έργου «Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων/μνημείων και διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας».

    Απαραίτητη προϋπόθεση γα την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου, αποτελεί η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία θα συμμετέχει και θα επιβλέπει την παραγωγή κειμένων και του απαραίτητου οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού. Με την υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου Συνεργασίας, διασφαλίζεται η τήρηση της απαραίτητης διοικητικής διαδικασίας αδειοδότησης της παραγωγής, αναπαραγωγής και διάδοσης στο κοινό - με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο - αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο.

    Επίσης διασφαλίζεται η επιστημονική εγκυρότητα και ορθότητα της αρχαιολογικής πληροφορίας καθώς και η ποιότητα και αρτιότητα του αρχαιολογικού υλικού και περιεχομένου, που θα περιλαμβάνεται και θα παρουσιάζεται στο πληροφοριακό σύστημα (διαδικτυακή πλατφόρμα). Κατόπιν της εισήγησης του κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.

    Λίγα λόγια για το έργο

    Μέσω της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας, θα παρέχονται προηγμένες τεχνολογικά υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους δυνητικούς επισκέπτες (Έλληνες και αλλοδαπούς) με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα σημαντικότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, την ολοκληρωμένη εξυπηρέτησή τους αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους στη δημιουργία μίας συλλογής ψηφιακού περιεχομένου, με ιστορική αλληλουχία ή θεματική συσχέτιση, απεικονίζοντας έτσι την ιστορική εξέλιξη και το ενδιαφέρον των πολιτών/επισκεπτών σχετικά με τα σημαντικά σημεία της περιοχής. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς