Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 15:09

Σύλλογος φίλων ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»: Τίμησε τον αγνό Πύργιο αγωνιστή Χαράλαμπο Βιλαέτη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ημέρα μνήμης και τιμής η 10η Μαϊου για τον Πύργιο αγωνιστή που έπεσε μαχόμενος στο Λαντζόι το 1821 - Ο Σύλλογος συμμετείχε στην λιτή εκδήλωση μνήμης στον τόπο θυσίας του αγωνιστή στην θέση «Μύλος» στα Σμιλεϊκά Αμπέλια - Θεόδωρος Λάμπρος - Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλάετης”: - «Τιμούμε και αναδεικνύουμε ως Σύλλογος τον αγνό αγωνιστή του Πύργου» - Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος – Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λάλα και μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»: - «Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Χ. Βιλαέτη»

Τα 200 χρόνια από τον ηρωϊκό θάνατο του Χαραλάμπη Βιλαέτη στα Σμιλεϊκα Αμπέλια στο Λαντζόι Πύργου τον Μάιο του 1821 τίμησε την Κυριακή 9 Μαϊου ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

Ο Πύργιος αγωνιστής Χαραλάμπης Βιλαέτης υπήρξε ο βασικός πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821 στο Πύργο και την ευρύτερη περιοχή αφού κατάφερε να συνενώσει τους επαναστατημένους Έλληνες εναντίον των Οθωμανών Τούρκων και να καταφέρουν καίρια πλήγματα εναντίον των τελευταίων. Δυστυχώς ο πρόωρος θάνατός του στο Λαντζόι τον Μάιο του 1821 στέρησε από τους επαναστατημένους Έλληνες έναν αγνό και σπουδαίο αγωνιστή αλλά πάνω απ όλα άνθρωπο.

Ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” που φέρει τιμής ένεκεν το όνομά του Πύργιου αγωνιστή συμμετείχε στην λιτή εκδήλωση μνήμης στην θέση «Μύλος» - στον τόπο θυσίας του την Κυριακή 9 Μαϊου παρουσία εκπροσώπων από τον Μουσικοχορευτικό Λαογραφικό Ομίλο «Ηλείων Παράδοσις», την Φιλαρμονική Πύργου, τον Σύνδεσμο Οπλιτών Νομού Ηλείας και εκπροσώπων από την Τ.Κ. Λαντζοϊου καθώς και από τον κ. Σάκη Μπριντζίκη – ιδιοκτήτη του ομώνυμου κτήματος στην περιοχή.

Vilaetis Ekdilosi2Από την λιτή εκδήλωση μνήμης για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη στον τόπο θυσίας του στην θέση «Μύλος» στα Σμιλεϊκα Αμπέλια την Κυριακή 9 Μαϊου.

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος: «Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του»

Κεντρικός ομιλητής της λιτής εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος που αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης και στον ηρωϊκό θάνατο του Χαράλαμπου Βιλαέτη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης έπεσε σαν άλλος Αθανάσιος Διάκος υπερασπιζόμενος την πατρίδα και την πίστη του. Διδασκόμαστε από τον αγώνα του και χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του και να τον τιμούμε όπως του αρμόζει. Ο Σύλλογός μας φέρει τιμής ένεκεν το όνομα του Πύργιου αγωνιστή ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα και την θυσία του. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ στις καρδιές μας».

Theodoros Lambros1

Θεόδωρος Λάμπρος – Πρόεδρος
Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»

“Διδασκόμαστε από τον αγώνα του”

“Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τον ηρωϊκό θάνατο του Χαραλάμπη Βιλαέτη που έπεσε σαν άλλος Αθανάσιος Διάκος στα Σμιλέικα Αμπέλια τον Μαϊο του 1821.

Καταρχήν ως ελάχιστο φόρο τιμής αποφασίσαμε να δώσουμε στο Σύλλογό μας το όνομα του Πύργιου αγωνιστή. Για εμάς ο Χαραλάμπης Βιλαέτης δεν εξαντλείται μόνο στις 10 Μαϊου 1821. Έχουμε ως βασικό στόχο να αναδείξουμε ως Σύλλογος την ζωή, τη δράση και τους αγώνες του και να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι ώστε οι Ηλείοι να μάθουν για τον Χ. Βιλαέτη και να τον τιμήσουν όπως του αρμόζει. Διδασκόμαστε από το ήθος και τον αγώνα που έδωσε για να είμαστε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Vilaetis Ekdilosi3Τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Δημήτρης Καραγκούνης, Σταμάτης Πολίτης και Φώτης Βερβίτας” με το νέο μέλος του Συλλόγου κ. Κώστα Κατσαριώτη, – τ. Διοικητή Πυροσβεστικής σε αναμνηστική φωτογραφία στο μνημείο του Χ. Βιλαέτη).


Σαν Σύλλογος πραγματοποιήσαμε το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον Χ. Βιλαέτη στον τόπο θυσίας του στο Λαντζόι Πύργου πριν ενάμιση περίπου χρόνο. Φέτος συμμετείχαμε ως Σύλλογος στην λιτή εκδήλωση μνήμης για τον Χ. Βιλαέτη στον τόπο θυσίας του όπου τιμήσαμε την μνήμη του.

Vilaetis Ekdilosi 4Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” έδωσε δυναμικό παρόν στην εκδήλωση της 9ης Μαϊου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φώτη Βερβίτα, τα μέλη του Δ.Σ. Σταμάτη Πολίτη, Γιώργο Κουρκούτα και Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο και το μέλος Δημήτρη Καραγκούνη.

Σκοπός μας είναι να γυρίσουμε και άλλα ιστορικά ντοκιμαντέρ με σκοπό οι Ηλείοι και ειδικά οι νέοι άνθρωποι να μάθουν για το 1821 στην Ηλεία και να το αγαπήσουν. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε ως Σύλλογος τις επόμενες δράσεις μας που αφορούν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821″. Ήδη συμμετείχαμε δυναμικά στην εκδήλωση μνήμης για την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου που πραγματοποίησε με επιτυχία και για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο ο Δήμος Πύργου και συνεχίζουμε και με άλλες εκδηλώσεις με σκοπό να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία».

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 17:54

Σχετικά Άρθρα

  • Για μία ακόμη χρονιά η Ηλεία θυμήθηκε τον Ήρωα: Τιμή στον Βιλαέτη και τα παλληκάρια του στο Λαντζόι
    Για μία ακόμη χρονιά η Ηλεία θυμήθηκε τον Ήρωα: Τιμή στον Βιλαέτη και τα παλληκάρια του στο Λαντζόι

    Με μια σεμνή εκδήλωση και την συμμέτοχή των τοπικών Αρχών και δεκάδων πολιτών τιμήθηκε στο Λαντζόι του Δήμου Πύργου, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, η μνήμη του Ήρωα Χαράλαμπου Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του στην μάχη που έλαβε χώρα στην περιοχή στις 10 Μαΐου 1821.

    Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση με την παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου και πολλών ιερέων. Ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος τόνισε ότι όλοι πρέπει να θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη την θυσία των παλληκαριών του 1821, όπως του Βιλαέτη, που μας χάρισαν την Ελευθερία. Σύντομη αναφορά στην πορεία των γεγονότων του 1821 στην Ηλεία που οδήγησαν στην Μάχη του Λαντζοΐου και την θυσία του Βιλαέτη και των παλληκαριών του έκανε ο γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας και του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

    Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Δήμου Πύργου ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής, που με δικό του χαιρετισμό έκλεισε την εκδήλωση, εκ μέρους του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαντζοΐου ο πρόεδρός του κ. Πάνος Ρήγας, για την Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας ο Πρόεδρός της κ. Ζώης Υφαντής, για την Ε.Α.Α.Α. Ηλείας το μέλος κ. Φώτης Ρουβάς. Για τους διοργανωτές της εκδηλώσεως κατέθεσαν στεφάνια ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθαν. Δασκόπουλος και ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κων. Αθανασόπουλος. Η τελετή μνήμης ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική Πύργου, ενώ στον χώρο του Οινοποιείου Μπριντζίκη παρατέθηκε μικρή δεξίωση.

    vilaetis lantzoi tim 24 2

    vilaetis lantzoi tim 24 3

    vilaetis lantzoi tim 24 4

    vilaetis lantzoi tim 24 5

    vilaetis lantzoi tim 24 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Λαντζόι: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και τους άνδρες του
    Λαντζόι: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και τους άνδρες του

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ηλείους επαναστάτες και τον επικεφαλής τους Οπλαρχηγό Χαράλαμπο Βιλαέτη, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον χώρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαντζοΐου του Δήμου Πύργου.

    Ο Αγώνας του Χαράλαμπου Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του, κατά την μάχη του Λαντζοΐου στις 10 Μαΐου 1821 τιμήθηκε για μία ακόμη χρονιά, 203 χρόνια ύστερα από την ιστορική αυτή μάχη.

    Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Λαογραφικός όμιλος «Ηλείων Παράδοσις», η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων» και ο Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, με την συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Λαντζοΐου και της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, αλλά και του Κτήματος Μπριντζίκη, που από την πρώτη στιγμή δίνουν το παρόν στην εκδήλωση μνήμης.

    Στον χώρο του Μνημείου της Μάχης (δίπλα στο Κτήμα Μπριντζίκη) τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση ενώ έγινε παράλληλα και αναφορά για την σημασία της μάχης και της προσωπικότητας των Ηλείων μαχητών που πρώτοι πολέμησαν τους Τουρκαλβανούς του Λάλα, με επικεφαλής τον Ηλείο Οπλαρχηγό Βιλαέτη, που τον Μάρτιο του 1821 είχε κηρύξει την Επανάσταση στον Πύργο.

    Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν και τοπικοί Σύλλογοι, όπως ο Αναβιωτικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», αρχές του τόπου και πλήθος πολιτών.

    Ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής αφού αναφέρθηκε αρχικά στο μεγαλείο της προσωπικότητας του Χαράλαμπου Βιλαέτη, στάθηκε στο μνημείο του στην περιοχή, τονίζοντας ότι από την πλευρά της η Δημοτική αρχή θα το αναδείξει. Αρχικά δεσμεύτηκε ότι θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος μπροστά από το μνημείο, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες .

    Vilaet 2

    Vilaet 3

    Vilaet 4

    Vilaet 5

  • Εκδήλωση μνήμης για τον Χ. Βιλαέτη και τα παλληκάρια του, την Κυριακή 19 Μαΐου στο Λαντζόι Δήμου Πύργου
    Εκδήλωση μνήμης για τον Χ. Βιλαέτη και τα παλληκάρια του, την Κυριακή 19 Μαΐου στο Λαντζόι Δήμου Πύργου

    Φέτος συμπληρώνονται 203 χρόνια από την Ιστορική Μάχη του Λαντζοΐου (10 Μαΐου 1821) και τον ηρωικό θάνατο του Ηλείου Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαράλαμπους Βιλαέτη. Ο Αγώνας του Χαράλαμπου Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του, κατά την μάχη του Λαντζοΐου (10 Μαΐου 1821) θα τιμηθεί για μία ακόμη χρονιά.

    Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, στις 7.30 το απόγευμα, θα λάβει χώρα η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ηλείους επαναστάτες με επικεφαλής τον Οπλαρχηγό και Φιλικό Χ. Βιλαέτη, στον χώρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαντζοΐου του Δήμου Πύργου.

    Για μία ακόμη χρονιά συνδιοργανωτές της εκδηλώσεως είναι ο Λαογραφικός όμιλος «Ηλείων Παράδοσις», η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων» και ο Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, με την συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Λαντζοΐου και της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, αλλά και του Κτήματος Μπριντζίκη, που από την πρώτη στιγμή δίνουν το παρών στην εκδήλωση μνήμης. Στον χώρο του Μνημείου της Μάχης (δίπλα στο Κτήμα Μπριντζίκη) θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει αναφορά στην σημασία της μάχης και της προσωπικότητας των Ηλείων μαχητών που πρώτοι πολέμησαν τους Τουρκαλβανούς του Λάλα, με επικεφαλής τον Ηλείο Οπλαρχηγό Βιλαέτη, που τον Μάρτιο του 1821 είχε κηρύξει την Επανάσταση στον Πύργο. Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρών και τοπικοί Σύλλογοι, όπως ο Αναβιωτικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

    Πρόγραμμα εκδηλώσεως

    7.30 Άφιξη στον χώρο του Μνημείου της Μάχης

    7.40 Επιμνημόσυνος Δέησις

    7.50 Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης

    7.55 Χαιρετισμοί και Αναφορά στο Χρονικό της Μάχης

    8.10 Ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των Ηρώων-Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου-Πέρας Τελετής

    Οποιοσδήποτε επιθυμεί πληροφορίες για την εκδήλωση, μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα : 6981 406159 και 6932 121175.

    Λίγα στοιχεία για την Ιστορική αυτή Μάχη

    Η Μάχη αυτή στο Λαντζόι έλαβε χώρα στις 10 Μαΐου 1821 και ήταν μέρος της συνολικής προσπάθειας των Ελλήνων Επαναστατών στην Ηλεία να χτυπήσουν την επικίνδυνη για τον Αγώνα βάση των Τουρκαλβανών του Λάλα, που τελικά χτύπησαν το σώμα των Αγωνιστών που είχε ξεκινήσει από τον Πύργο με επικεφαλής τον Ηλείο Οπλαρχηγό και Φιλικό Χαραλάμπη Βιλαέτη. Υπήρξε μία Ηρωική μέχρι αυτοθυσίας μάχη, που ωστόσο δεν έλαβε την κατάλληλη θέση μέσα στην Ελληνική Ιστορία, δίπλα σε μεγάλες ανάλογες μάχες, όπως αυτή της Αλαμάνας, όπως αναφέρει ο Ηλείος Ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος.

    Πρωταγωνιστής στην Ιστορική εκείνη Μάχη ήταν ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, ένας σπουδαίος Οπλαρχηγός από τον Πύργο που πρωτοστάτησε στην κήρυξη της Επαναστάσεως στην Ηλεία. Ο Χαραλάμπης Βιλαέτης γεννήθηκε το 1781 στον Πύργο. Βρέθηκε στα χρόνια του διωγμού των Κλεπτών στα Επτάνησα, όπου συνδέθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και εντάχθηκε στην Φιλική Εταιρεία.

    Τις ημέρες που προηγήθηκαν της Μάχης αυτής, η Επανάσταση είχε εξαπλωθεί στην Ηλεία. Ο Βιλαέτης επέστρεψε από την Ζάκυνθο στην Ηλεία και πρωταγωνίστησε μαζί με τον Πρόκριτο της Γαστούνης Γεώργιο Σισίνη στην κήρυξη του Αγώνα στα τέλη Μαρτίου του 1821. Μαζί πολιόρκησαν το Φρούριο του Χλεμουτσίου, ενώ στις 3 Απριλίου 1821 ο Χ. Βιλαέτης μαζί με άλλους αγωνιστές αντιμετώπισε την επίθεση των Τουρκαλβανών στην μάχη του Πύργου.

    Η Επανάσταση φαινόταν να επικρατεί στην πεδινή Ηλεία, αλλά παρέμενε ανυπέρβλητο το εμπόδιο των έμπειρων Τουρκαλβανών πολεμιστών του Λάλα. Αυτό το πρόβλημα θα λυνόταν με μία οργανωμένη εκστρατεία εναντίον τους από τους Έλληνες επαναστάτες. Η κρίσιμη εκείνη σύγκρουση έγινε στις 10 Μαΐου του 1821, στην περιοχή μεταξύ των χωριών Σμίλα και Λαντζοΐου, σε ένα πεδίο μάχης όπου κυριαρχούσαν τα αμπέλια. Η αριθμητική υπεροχή των Τουρκαλβανών έκρινε την μάχη υπέρ τους.

    lantzoi ekd vilaetis 24 2

    Η αυτοθυσία του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του

    Ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, περικυκλωμένος χτυπιέται από όλες τις μεριές, αλλά επιμένει να πολεμά μέχρι το τέλος. Καταπληγωμένος αγωνίζεται δίπλα στους λίγους αγωνιστές που του έμειναν, αλλά στο τέλος πέφτει ηρωϊκά. Οι Τουρκαλβανοί κόβουν το κεφάλι του, το καρφώνουν σε κοντάρι και επιστρέφουν θριαμβευτές στο Λάλα. Είναι για αυτούς μία νίκη, αλλά με περιορισμένη σημασία και απήχηση. Οι Έλληνες μαχητές δεν πτοούνται. Σε έναν μήνα ενωμένοι οι Έλληνες από Ηλεία, Τριφυλία, Ολυμπία, Γορτυνία και Επτάνησα θα εκστρατεύσουν συγκροτημένα εναντίον του Λάλα και θα χτυπήσουν καίρια την βάση αυτήν των Στρατιωτών του Οθωμανού Σουλτάνου, που απειλούσε την Επανάσταση στην Ηλεία.

    Η Ηλεία θα ανασάνει ελεύθερα από αυτόν τον βραχνά που την έσφιγγε τόσα χρόνια. Η θυσία αυτή του Χαράλαμπου Βιλαέτη ενέπνευσε τους Ηλείους αγωνιστές να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.

    Στο πεδίο της Μάχης του Λαντζοΐου, υπάρχει σήμερα μία αναμνηστική στήλη που τοποθετήθηκε από τον τέως Δήμο Ωλένης έτσι ώστε να υπενθυμίζει στους διερχόμενους από αυτό το σημείο το μέγεθος της θυσίας για την Ελευθερία μας. Η θυσία του Ηλείου Οπλαρχηγού Χαραλάμπους Βιλαέτη σε ηλικία μόλις 41 ετών, παραμένει άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες, αν και το ηρωικό του τέλος θυμίζει το τέλος του Αθανασίου Διάκου τον ίδιο καιρό στην Αλαμάνα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 10 Μαΐου 1821: Μία μάχη… μία ξεχωριστή θυσία για την Ελλάδα και την Ηλεία
    10 Μαΐου 1821: Μία μάχη… μία ξεχωριστή θυσία για την Ελλάδα και την Ηλεία

    Επέτειος Μάχης Λαντζοΐου και ηρωικού θανάτου Βιλαέτη

    Όταν ξεκίνησε η Εθνεγερσία του 1821 στην Ηλεία, ο μεγάλος βραχνάς των Ελλήνων ήταν οι ισχυροί Λαλαίοι. Οι περίφημοι Τουρκαλβανοί πολεμιστές του Σουλτάνου, που με έδρα τον Λάλα απειλούσαν τον Ξεσηκωμό….

    Θα το δείξουν την Κυριακή 3 Απριλίου 1821, όταν θα επιτεθούν στον Πύργο. Τότε προκάλεσαν πληγές στον τόπο, στους επαναστατημένους Ηλείους. Αλλά όμως έκαναν τους ξεσηκωμένους ραγιάδες να βαπτιστούν στην φωτιά και στον καπνό της μάχης. Θα το δείξουν πάλι και στις 24 Απριλίου, που χτύπησαν την Αγουλινίτσα….

    Στο μυαλό του πρωτεργάτη της Εθνεγερσίας στον Πύργο Χαράλαμπου Βιλαέτη έμπαινε σαν πρώτη προτεραιότητα να σταματήσει αυτή η απειλή….Μόνη λύση ήταν η επίθεση στο Λάλα. Έτσι ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου η πρώτη εκστρατεία κατά του Λάλα…. Πρωτοπόρος και επικεφαλής ο Οπλαρχηγός και Φιλικός Βιλαέτης. Ο άνθρωπος που ξεσήκωσε τον Πύργο και έδειξε παλληκαριά παντού…

    Αυτή η εκστρατεία ξεκινούσε με πίστη στον Θεό και αγάπη στην Πατρίδα. Και εδώ, λίγο έξω από το Λαντζόι, στα αμπέλια, θα φανεί η παλληκαριά και η αρετή των ηρώων που ακολούθησαν τον Βιλαετη. «Όποιος είναι Χριστιανός και παλληκάρι να ακολουθήσει». Με αυτήν την κραυγή, αυτό το πολεμικό κάλεσμα αυτοθυσίας, θα τον ακολουθήσουν μερικές δεκάδες, για να βρούνε μπροστά τους τους έμπειρους και καλά οπλισμένους εχθρούς. Επί ώρες πολεμούσαν με στίφη βαρβάρων……

    Όμως το παλληκάρι έπεσε, προκαλώντας την θριαμβολογία των Λαλαίων. Πήρανε το κομμένο κεφάλι του σαν λάφυρο….Την ημέρα εκείνην, στις 10 Μαΐου 1821, ένας Ήρωας θα εισέλθει στην Πύλη της Αθανασίας. Ένα συμβόλαιο Νίκης για το Γένος υπογράφηκε με το αίμα του Οπλαρχηγού Βιλαέτη και των παλληκαριών του… Και αυτό θα φανεί σε λίγες μέρες, όταν Έλληνες αγωνιστές από Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Μεσσηνία, Γορτυνία, Μάνη και την Ηλεία θα έφταναν στα πρόθυρα του θεριού. Θα έφταναν γύρω από το Λάλα, για να δώσουν το τελικό χτύπημα σε αυτόν τον δράκοντα των Οθωμανών στον τόπο μας.

    Για να εξοντώσουν την απειλή των Τουρκαλβανών. Και οδηγός σε αυτή την τολμηρή εκστρατεία οι ελπίδες και οι θυσίες, σαν αυτή που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν…. Εδώ, στα αμπέλια του τόπου μας, λίγο πιο έξω από το Λαντζόι…. Εδώ στην μέρα της μάχης και του μαρτυρίου… Στις 10 Μαΐου 1821…..

    Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
    Φιλόλογος-συγγραφέας

  • Σύλλογος «Χαράλαμπος Βιλαέτης»: Συμμετοχή της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στον Πύργο
    Σύλλογος «Χαράλαμπος Βιλαέτης»: Συμμετοχή της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στον Πύργο

    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η «Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας» θα τιμήσει, κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου μας, τη μεγάλη εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, στον Πύργο, με πολυμελές άγημα παρελάσεως. Το εν λόγω άγημα θα περιλαμβάνει στολές Μακεδονομάχων οπλαρχηγών, στολές οπλαρχηγών του ’21, καθώς και επαναστατικές σημαίες του ’21 από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αντίστοιχα. Επίσης, για πρώτη φορά στον Πύργο και την Ηλεία, μέλη της Ενώσεως θα παρελάσουν με τη στολή της «Μπουμπουλίνας της Θράκης» Δόμνας Βισβίζη, καθώς και Ποντίου οπλαρχηγού του ’21, αντίστοιχα.

    Ξεχωριστή θα είναι και η παρουσία της Ένωσης την Κυριακή 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής μας επετείου, καθώς, μαζί με τον Σύλλογό μας, κατόπιν προσκλησής τους από τον Σύλλογο Πολιτών Αλφειούσας, θα συμμετάσχει σε λαμπαδηφορία μαθητών και πολιτών της Τ. Κ. Αλφειούσας του Δήμου Πύργου, καθώς και σε αναπαράσταση του όρκου των Μανιατών από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας.

    Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ο Πύργος και η Ηλεία θα φιλοξενήσουν ξανά μια Ένωση, για την οποία, η προβολή, η διατήρηση και η διάδοση μνήμης, η έρευνα του Μακεδονικού Αγώνα οποίος οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ένωσή της με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα, οι ήρωες Μακεδονομάχοι και τα ιστορικά γεγονότα τα οποία τον προκάλεσαν και τον χαρακτήρισαν, αποτελούν κάτι παραπάνω από έναν απλό σκοπό…

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τιμήθηκε η μνήμη του οπλαρχηγού Χαράλαμπου Βιλαέτη και των παλικαριών του
    Τιμήθηκε η μνήμη του οπλαρχηγού Χαράλαμπου Βιλαέτη και των παλικαριών του

    Οι Ηλείοι επαναστάτες και ο επικεφαλής τους Οπλαρχηγός και Φιλικός Χαράλαμπος Βιλαέτης τιμήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λαντζοΐου του Δήμου Πύργου, σε μια λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μνημείου της Μάχης πλησίον του Κτήματος Μπριντζίκη στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτης Ηλείας κκ Αθανασίου και τοπικών ιερέων ενώ παράλληλα έγινε και αναφορά στην σημασία της μάχης και της προσωπικότητας των Ηλείων πολεμιστών οι οποίοι με επικεφαλής τον Ηλείο Οπλαρχηγό Βιλαέτη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 στην περιοχή μας.

    Ο Μητροπολίτης κκ Αθανάσιος τόνισε σε σύντομη παρέμβασή του την αξία της τιμής σε όσους αγωνίζονται για την Ελευθερία του τόπου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές, τον Λαογραφικό όμιλο «Ηλείων Παράδοσις», την Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων» και τον Σύνδεσμο Οπλιτών Νομού Ηλείας, αλλά και άλλους επισήμους φορείς. Για την Φιλαρμονική Πύργου κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρός της Αθανάσιος Δασκόπουλος, για τον Σύλλογο «Ηλείων Παράδοσις» ο Πρόεδρός του Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, για τον Σύνδεσμο Οπλιτών Ηλείας ο Γεώργιος Κουρκούτας, για το Παράρτημα Ε.Α.Α.Σ. ο απόστρατος Αξιωματικός Τσιγκρέλης Αθανάσιος, για την Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας ο Πρόεδρός της Πλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής και για τους Αποστράτους της Ε.Α.Α.Α. Ηλείας ο απόστρατος Φώτιος Ρουβάς, ενώ για τον Δήμο Πύργου ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος.

    Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυνε ο Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα όσα είχε κάνει για την προβολή του 1821 στην Ηλεία ο μακαριστός μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ευχαρίστησε το Κτήμα Μπριντζίκη και τους Διονύσιο και Διονυσία Μπριντζίκη για την προσφορά τους, ενώ στην δική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι έγιναν πολλά και θα συνεχιστούν από τον Δήμο Πύργου για την Ιστορία της περιοχής μας.

    Vilaetis 7

    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιστορικός-δημοσιογράφος και ειδικός σύμβουλος του Δήμου Πύργου Θεόδωρος Λάμπρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Βιλαέτη, που κορυφώθηκε με την θυσία του στην ιστορική μάχη του Λαντζοΐου, τον Μάιο του 1821. Τόνισε μάλιστα τις προσπάθειες για ανάδειξη της θυσίας του Βιλαέτη, που υλοποίησε με σειρά ταινιών ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», του οποίου υπήρξε μέχρι προ 2 ετών Πρόεδρος. Ακολούθως προσέφερε τις εκδόσεις του Δήμου Πύργου για την τοπική Ιστορία στους εκπροσώπους των 3 διοργανωτών. Ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας λίγο πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης απήγγειλε ποίημα του Σάκη Γεωργακόπουλου, που ήταν παρών στην εκδήλωση, με θέμα τον Χαράλαμπο Βιλαέτη. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των Ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τα μέλη της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων»

    Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαντζοΐου και του Συνδέσμου Γορτυνίων Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, ο επικεφαλής της Αντιπολιτεύσεως στον Δήμο Πύργου Στάθης Καννής, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Πάνος Μπράμος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πύργου Θεόδωρος Κόρδας και Αγαθοκλής Κωτσάκης, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Γεώργιος Μαραγκός, ο Δικηγόρος Λάμπης Μπράμος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Δημήτριος Καραγκούνης, ο τ. Διοικητής Πυροσβεστικής Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, ο Ιωάννης Έλληνας εκ μέρους της «Εθνικής Δημιουργίας», Πολιτευτές, εκπρόσωποι Βουλευτών κ.α.

    Vilaetis 2

    Vilaetis 3

    Vilaetis 4

    Vilaetis 5

    Vilaetis 6

  • Την Κυριακή 7/05 η εκδήλωση για την μάχη του Λαντζοΐου για τον Βιλαέτη και τους ηρωικούς συμπολεμιστές του
    Την Κυριακή 7/05 η εκδήλωση για την μάχη του Λαντζοΐου για τον Βιλαέτη και τους ηρωικούς συμπολεμιστές του

    Πέρασαν 202 χρόνια από την Μάχη του Λαντζοΐου και την Ηρωική θυσία του κορυφαίου Ηλείου Φιλικού και Οπλαρχηγού Χαραλάμπου Βιλαέτη. Ο Αγώνας του Χαράλαμπου Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του, κατά την μάχη του Λαντζοΐου (10 Μαΐου 1821) θα τιμηθεί για μία ακόμη χρονιά.

    Την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στις 7.00 το απόγευμα, θα λάβει χώρα η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ηλείους επαναστάτες με επικεφαλής τον Οπλαρχηγό και Φιλικό Χ. Βιλαέτη, στον χώρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαντζοΐου του Δήμου Πύργου.

    Για μία ακόμη χρονιά συνδιοργανωτές της εκδηλώσεως είναι ο Λαογραφικός όμιλος «Ηλείων Παράδοσις», η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων» και ο Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, με την συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Λαντζοΐου και της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, αλλά και του Κτήματος Μπριντζίκη, που από την πρώτη στιγμή δίνουν το παρών στην εκδήλωση μνήμης. Στον χώρο του Μνημείου της Μάχης (δίπλα στο Κτήμα Μπριντζίκη) θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει αναφορά στην σημασία της μάχης και της προσωπικότητας των Ηλείων μαχητών που πρώτοι πολέμησαν τους Τουρκαλβανούς του Λάλα, με επικεφαλής τον Ηλείο Οπλαρχηγό Βιλαέτη, που τον Μάρτιο του 1821 είχε κηρύξει την Επανάσταση στον Πύργο. Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρών και τοπικοί Σύλλογοι, όπως ο Αναβιωτικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

    Πρόγραμμα εκδηλώσεως

    6.40 Άφιξη στον χώρο του Μνημείου της Μάχης

    6.45 Επιμνημόσυνος Δέησις

    6.55 Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης

    7.00 Αναφορά στο Χρονικό της Μάχης

    7.10 Παρουσίαση Δημοτικών Χορών από τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις»

    7.20 Ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των Ηρώων-Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου-Πέρας Τελετής

    Οποιοσδήποτε επιθυμεί πληροφορίες για την εκδήλωση, μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα : 6977 991599, 6981 406159 και 6932 121175.

    lantzoi ekdil vil 2

    Λίγα στοιχεία για την Ιστορική αυτή Μάχη

    Η Μάχη αυτή έλαβε χώρα στις 10 Μαΐου 1821, ήταν μέρος της συνολικής προσπάθειας των Ελλήνων Επαναστατών στην Ηλεία να χτυπήσουν την επικίνδυνη για τον Αγώνα βάση των Τουρκαλβανών του Λάλα, που τελικά χτύπησαν το σώμα των Αγωνιστών που είχε ξεκινήσει από τον Πύργο με επικεφαλής τον Ηλείο Οπλαρχηγό και Φιλικό Χαραλάμπη Βιλαέτη. Υπήρξε μία Ηρωική μέχρι αυτοθυσίας μάχη, που ωστόσο δεν έλαβε την κατάλληλη θέση μέσα στην Ελληνική Ιστορία, δίπλα σε μεγάλες ανάλογες μάχες, όπως αυτή της Αλαμάνας, όπως αναφέρει ο Ηλείος Ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος.

    Πρωταγωνιστής στην Ιστορική εκείνη Μάχη ήταν ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, ένας σπουδαίος Οπλαρχηγός από τον Πύργο που πρωτοστάτησε στην κήρυξη της Επαναστάσεως στην Ηλεία. Ο Χαραλάμπης Βιλαέτης γεννήθηκε το 1781 στον Πύργο. Βρέθηκε στα χρόνια του διωγμού των Κλεπτών στα Επτάνησα, όπου συνδέθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και εντάχθηκε στην Φιλική Εταιρεία.

    Τις ημέρες που προηγήθηκαν της Μάχης αυτής, η Επανάσταση είχε εξαπλωθεί στην Ηλεία. Ο Βιλαέτης επέστρεψε από την Ζάκυνθο στην Ηλεία και πρωταγωνίστησε μαζί με τον Πρόκριτο της Γαστούνης Γεώργιο Σισίνη στην κήρυξη του Αγώνα στα τέλη Μαρτίου του 1821. Μαζί πολιόρκησαν το Φρούριο του Χλεμουτσίου, ενώ στις 3 Απριλίου 1821 ο Χ. Βιλαέτης μαζί με άλλους αγωνιστές αντιμετώπισε την επίθεση των Τουρκαλβανών στην μάχη του Πύργου.

    Η Επανάσταση φαινόταν να επικρατεί στην πεδινή Ηλεία, αλλά παρέμενε ανυπέρβλητο το εμπόδιο των έμπειρων Τουρκαλβανών πολεμιστών του Λάλα. Αυτό το πρόβλημα θα λυνόταν με μία οργανωμένη εκστρατεία εναντίον τους από τους Έλληνες επαναστάτες. Η κρίσιμη εκείνη σύγκρουση έγινε στις 10 Μαΐου του 1821, στην περιοχή μεταξύ των χωριών Σμίλα και Λαντζοΐου, σε ένα πεδίο μάχης όπου κυριαρχούσαν τα αμπέλια. Η αριθμητική υπεροχή των Τουρκαλβανών έκρινε την μάχη υπέρ τους.

    lantzoi ekdil vil 3

    Η αυτοθυσία του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του

    Ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, περικυκλωμένος χτυπιέται από όλες τις μεριές, αλλά επιμένει να πολεμά μέχρι το τέλος. Καταπληγωμένος αγωνίζεται δίπλα στους λίγους αγωνιστές που του έμειναν, αλλά στο τέλος πέφτει ηρωϊκά. Οι Τουρκαλβανοί κόβουν το κεφάλι του, το καρφώνουν σε κοντάρι και επιστρέφουν θριαμβευτές στο Λάλα. Είναι για αυτούς μία νίκη, αλλά με περιορισμένη σημασία και απήχηση. Οι Έλληνες μαχητές δεν πτοούνται. Σε έναν μήνα ενωμένοι οι Έλληνες από Ηλεία, Τριφυλία, Ολυμπία, Γορτυνία και Επτάνησα θα εκστρατεύσουν συγκροτημένα εναντίον του Λάλα και θα χτυπήσουν καίρια την βάση αυτήν των Στρατιωτών του Οθωμανού Σουλτάνου, που απειλούσε την Επανάσταση στην Ηλεία.

    Η Ηλεία θα ανασάνει ελεύθερα από αυτόν τον βραχνά που την έσφιγγε τόσα χρόνια. Η θυσία αυτή του Χαράλαμπου Βιλαέτη ενέπνευσε τους Ηλείους αγωνιστές να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.

    Στο πεδίο της Μάχης του Λαντζοΐου, υπάρχει σήμερα μία αναμνηστική στήλη που τοποθετήθηκε από τον τέως Δήμο Ωλένης έτσι ώστε να υπενθυμίζει στους διερχόμενους από αυτό το σημείο το μέγεθος της θυσίας για την Ελευθερία μας. Η θυσία του Ηλείου Οπλαρχηγού Χαραλάμπους Βιλαέτη σε ηλικία μόλις 41 ετών, παραμένει άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες, αν και το ηρωικό του τέλος θυμίζει το τέλος του Αθανασίου Διάκου τον ίδιο καιρό στην Αλαμάνα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην Άμφισσα ο Σύλλογος «Χαράλαμπος Βιλαέτης» τιμώντας τους πρωτοπόρους Ήρωες της Εθνεγερσίας στην Ρούμελη
    Στην Άμφισσα ο Σύλλογος «Χαράλαμπος Βιλαέτης» τιμώντας τους πρωτοπόρους Ήρωες της Εθνεγερσίας στην Ρούμελη

    Για 2η συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Σαλώνων, τον Απρίλιο του 1821. Προσκεκλημένοι του Δήμου Δελφών και σε συνεργασία με τον Αναβιωτικό Σύλλογο «Σάλωνα του 1821» τα μέλη του Συλλόγου από την Ηλεία και την Μεσσηνία συμμετείχαν στην Άμφισσα το απόγευμα του Σαββάτου 22 Απριλίου στην Αναπαράσταση της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, μαζί με δεκάδες συλλόγους από όλη την Ελλάδα, ενώ προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Φώτιο Βερβίτα, στην φερώνυμη Πλατεία της πόλεως.

    Εορταστικό γλέντι και Δημοτικά από ….την Ηλεία

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμος παρέθεσε σε κεντρική πλατεία δείπνο εορταστικό για όλους τους καλεσμένους, με παραδοσιακό γλέντι από τον Παναγιώτη Λάλεζα και την ορχήστρα του. Εκεί επιδόθηκε αναμνηστική πλακέτα στους εκπροσώπους των συμμετεχόντων από τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή. Ανάμεσα στα άλλα, ο Παν. Λάλεζας, που έχει προσκληθεί και στην Ηλεία πολλές φορές, προς τιμήν των Ηλείων αναβιωτών παρουσίασε Δημοτικά τραγούδια της Ηλείας.

    Την επομένη το πρωί μέλη του Συλλόγου, με παραδοσιακές φορεσιές συμμετείχαν στην εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου σε εκκλησία του τόπου. Οι εκδηλώσεις κορυφωθήκαν με μεγάλη Παρέλαση στην Λεωφόρο Σαλώνων με συμμετοχή εκατοντάδων αναβιωτών και μελών λαογραφικών συλλόγων από την περιοχή και άλλα μέρη της Ελλάδος, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο άγημα του Συλλόγου «Βιλαέτης» συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Απογόνων Σουλιωτών Ναυπάκτου, που έχουν καλέσει φέτος τον Σύλλογο της Ηλείας στις ανάλογες εκδηλώσεις της περιοχής τους....

    vilaitis amfisa 2

    vilaitis amfisa 3

    vilaitis amfisa 4

    vilaitis amfisa 5

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch