Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 19:55

ΕΦΑ Ηλείας: Πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, μνημείου και μουσείου αρμοδιότητός της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εξέδωσε την 14/05/2021 επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Ασφαλούς Λειτουργίας τους, σύμφωνα με το επίπεδο προληπτικών μέτρων όπως ορίζονται στην υπ’αρίθμ.Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 Κ.Υ.Α. "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας ” (ΦΕΚ 1944/τ.Β/13-05-2021).

Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και το κοινό να ενημερωθεί και εφαρμόσει τα ισχύοντα μέτρα κατά την επίσκεψή του σε κάποιο από τους χώρους ευθύνης της Εφ. Α. Ηλείας, συμμορφούμενοι και με τις τυχόν περαιτέρω υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού της Υπηρεσίας μας.

COVID 19 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΦ.Α. ΗΛΕΙΑΣ

Χώρος/Μουσείο Μέτρα προστασίας
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Έως διακόσια (200) άτομα συγχρόνως στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας.Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως δεκαπέντε (15) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Έως εκατό είκοσι (120) άτομα συγχρόνως στο μουσείο.Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ Έως πενήντα (50) άτομα συγχρόνως στο μουσείο.Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Επισκέψεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ Έωςτριάντα (30) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.Επισκέψεις ομάδων έως δεκαπέντε (15) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ Έωςτριάντα (30) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.Επισκέψεις ομάδων έως δεκαπέντε (15) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ Έως δέκα (10) άτομα συγχρόνως στο μουσείο. [Επτά (7) σε αίθ.Α5, δύο (2) σε αίθ.Α1Ι1, ένα (1) σε αίθ.Ν)Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως επτά (7) ατόμων(στην αίθουσα Α5), εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ Έως εξήντα (60) άτομα συγχρόνως στο μουσείο.Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΔΑΣ Έως τριάντα (30) άτομα συγχρόνως στο μουσείο.Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.Επισκέψεις ομάδων έως οκτώ (8) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΔΑΣ Έωςσαράντα (40) άτομα συγχρόνως. Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους. Επισκέψεις ομάδων έως δεκαπέντε (15) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 20:02

Σχετικά Άρθρα

  • ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας
    ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας

    Μια ακόμα φάση του μακρόπνοου και σύνθετου έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Επικούριου Απόλλωνα Βασσών Φιγάλειας, ενός από τα σπουδαιότερα δείγματα της αρχαίας οικοδομικής, ολοκληρώθηκε επιτυχώς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είναι γνωστό, ο χαρακτήρας του έργου είναι κυρίως στερεωτικός και αποσκοπεί στην άρση των γεωμετρικών παραμορφώσεων του αρχαίου κτηρίου και στην ενίσχυση των μηχανισμών άμυνάς του έναντι των φυσικών δράσεων.

    Οι προσφάτως εκτελεσθείσες εργασίες στο μνημείο υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο Υποέργου με τίτλο «Αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών» της Πράξης «Αποκατάσταση - Ανάδειξη ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών - Γ΄ φάση» ενταγμένης στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

    Το εν λόγω Υποέργο που πραγματοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, διήρκησε από τον Φεβρουάριο 2019 έως και τον Νοέμβριο 2023 και η δαπάνη υλοποίησής του ανήλθε στο ποσό των 1.276.443,84 €. Οι δύο κύριοι στόχοι του αφορούσαν:

    (α) τη στερέωση δύο τμημάτων του μνημείου, ένα στην ανατολική πλευρά του που περιλαμβάνει δύο κίονες (τους 3ο και 4ο από Β.) και ένα στη δυτική πλευρά του μνημείου που περιλαμβάνει ένα κίονα (τον 3ο από Β.), και

    (β) την αποκατάσταση και αναστήλωση στη βόρεια όψη του μνημείου τριών εκ των έξι ελλειπόντων λίθων του επιστυλίου, για τους οποίους σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη είναι γνωστό ότι ο ένας εξ αυτών είχε καταρρεύσει περί τον 13ο ή τον 14ο μ.Χ. αιώνα, πιθανώς ως συνέπεια ενός ισχυρού σεισμού από κοινού με ολίγους άλλους, ενώ οι άλλοι δύο λίθοι ανετράπησαν το καλοκαίρι του 1812, από τους τότε ανασκαφείς του αρχαίου ναού, για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να καταπέσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

    Προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, στις περιοχές επέμβασης στο μνημείο, μεταξύ άλλων: (i) έλαβαν χώρα εργασίες καταβίβασης λίθων επιστυλίων, απομακρύνσεις από το μνημείο κιόνων ολόσωμων (Εικ. 1), και αποσυναρμολογήσεις λίθων κρηπίδας και ευθυντηρίας, (ii) πραγματοποιήθηκαν εργασίες ενίσχυσης της θεμελίωσης, με την κατασκευή τοιχαρίων υποστήριξης και αντιστήριξης στο δυτικό θεμέλιο, και τη διαμόρφωση στρώσης από σταθεροποιημένη άργιλο μεταξύ του βραχώδους υποβάθρου και των λίθων ευθυντηρίας, (iii) αποκαταστάθηκε η ακεραιότητα των αποσυναρμολογημένων λίθων (με συγκολλήσεις των θραυσμάτων τους καθώς και συμπληρωματικών τεμαχίων τους, Εικ. 2), (iv) αναστηλώθηκαν οι τρεις λίθοι του βόρειου επιστυλίου (Εικ. 3, 4), ανατάχθηκαν οι αποκαταστημένοι λίθοι στις μακρές πλευρές και επανήλθαν στο μνημείο οι τρεις κίονες (Εικ. 5, 6), και τέλος (v) πραγματοποιήθηκε η επανασύνδεση, με νέα στοιχεία από τιτάνιο, όσων λίθων είχαν εκ της κατασκευής τους μεταξύ των συνδέσεις.

    Με τις πρόσφατες εργασίες, οι οποίες συνιστούν τη φυσική συνέχεια του εκτελεσμένου από το 2001 έως το 2015 έργου αποκατάστασης του βόρειου πτερού του μνημείου των Βασσών, που είχε εκτελεστεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Συντήρησης Ναού Επικούριου Απόλλωνα, αφενός υλοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση αποκατάστασης των μακρών πλευρών του μνημείου, θέτοντας «στέρεες βάσεις» για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου και στα μακρά πτερά του, και αφετέρου επανατοποθετήθηκαν στη πρόσοψη του αρχαίου ναού τρία σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη του (μετά περίπου επτά αιώνες το ένα και περίπου δύο αιώνες τα άλλα δύο) αποκαθιστώντας τη συνέχεια του βόρειου επιστυλίου του για πρώτη φορά μετά το 1812.

    Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το εν λόγω πολύπλευρο έργο όχι μόνο στοχεύει στη συντήρηση και την επαρκή ενίσχυση ενός αρχαίου κτηρίου, αλλά έχει ως απώτερο σκοπό τη διατήρηση για τις μελλοντικές γενιές ενός μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας (όπως είναι γνωστό, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα περιλαμβάνεται από το 1986 στο Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Τέλος, το έργο συνεισφέρει και στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Βασσών, ο οποίος βρίσκεται σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, που είναι όμως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και διάσπαρτη με πολλούς άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαίας Φιγάλειας, Ιερού Λυκαίου Δία, Αρχαίας Αλίφειρας κ.α.)

    Epikour 2

    Epikour 3

    Epikour 4

    Epikour 5

  • Αρχ. Ολυμπία: Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης Νοτίων Θερμών
    Αρχ. Ολυμπία: Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης Νοτίων Θερμών

    Με τις επισημάνσεις που έθεσε η ΕΦΑ Ηλείας

    Στην έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης Αποκατάστασης και Ανάδειξης των Νοτίων Θερμών Ολυμπίας προχώρησε χθες η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η μελέτη εκπονήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Λεωνίδα Λεοντάρη.

    Η έγκριση δόθηκε, λαμβάνοντας υπόψη και τις επισημάνσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, με τους εξής όρους:

    -Τα φρεάτια αποστράγγισης των όμβριων υδάτων στους διάφορους χώρους να έχουν τις ίδιες διατάσεις σε όλο τους το ύψος (χωρίς να στενεύουν στο ανώτερο μέρος) προκειμένου να εξασφαλίζεται η ταχύτερη κατείσδυση των υδάτων.
    - Για την κάλυψη και προστασία των διατηρούμενων καταλοίπων δαπέδων, να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη, με την ΥΠΠΟ/172338/19.04.2024 (ΑΔΑ: 9ΧΙΣ46ΝΚΟΤ-8ΧΩ) Απόφαση “Μελέτη Συντήρησης Δαπέδων Νοτίων Θερμών Ολυμπίας”.
    - Ως προς την ανάδειξη του περιστυλίου του αύλειου χώρου, να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη από την προμελέτη πρόταση (εναλλακτική πρόταση Α).
    - Να μην διαφοροποιηθούν χρωματικά οι επιστρώσεις των δαπέδων των διαφόρων χώρων, αλλά η δήλωση των επιμέρους χώρων και η διάκρισή τους σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους να επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης στην κοκκομετρία του υλικού επίχωσης.
    -Οι τελικές στάθμες επίχωσης των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων να προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια του έργου από τους επιβλέποντες μηχανικούς της ΕΦΑ Ηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα σωζόμενα τεκμήρια σχετικά με τις αυθεντικές στάθμες και την διαμόρφωση των κατάλληλων ρύσεων για την απορροή των όμβριων υδάτων.
    - Όπου τυχόν απαιτηθούν μικρές προσαρμογές του προτεινόμενου συστήματος αποστράγγισης βάση των τελικών σταθμών επίχωσης των δαπέδων, αυτές να γίνουν με την καθοδήγηση της επίβλεψης εκ μέρους της ΕΦΑ Ηλείας.
    - Αν από τις τελικές υψομετρικές διαφορές στα δάπεδα προκύψει η ανάγκη κατασκευής ραμπών για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην αυλή και στο κτίριο του Λουτρού, να κατασκευαστούν ράμπες αντίστοιχης μορφολογίας με αυτές που θα εγκριθούν και για τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο. Οι σχετικές προτάσεις να κατατεθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ.

  • Αρχ. Ολυμπία: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με Σινεμά στο Μουσείο
    Αρχ. Ολυμπία: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με Σινεμά στο Μουσείο

    Η “Ηλέκτρα” του Μιχάλη Κακογιάννη την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 και ώρα 20:30 στο αίθριο του Μουσείου Ολυμπίας

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους προσκαλούν τους κατοίκους της Ηλείας και τους Έλληνες και ξένους και επισκέπτες της Ολυμπίας σε μία σπάνια εμπειρία κινηματογραφικής απόλαυσης: Την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 και ώρα 20:30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη βραδιά της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προβάλουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας την πολυβραβευμένη ταινία «Ηλέκτρα» (1962) του Μιχάλη Κακογιάννη.

    Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ και η οποία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη και πρόκειται για μια από τις αρτιότερες μεταφορές αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο, που σάρωσε τα βραβεία σε παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου.

    Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα, που μοιάζει με αγόρι, σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας.

    Ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία γράφοντας στη «Le Figaro» πως είναι η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς, για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, σφραγίζουν αφοπλιστικά την ποιότητα μιας ταινίας που δεν αποτελεί το κινηματογραφικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

    Η Ηλέκτρα, παντρεμένη με το ζόρι με έναν ταπεινό χωρικό, περιμένει την ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν αναγνωρίζει τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον Αίγισθο και την Κλυταιμνήστρα. Όμως οι τύψεις δεν θ’ αργήσουν να καταλάβουν το κέντρο της σκηνής, σε μια τραγωδία όπου ο Ευριπίδης αντιμετωπίζει τον κλασικό μύθο με πολύ πιο μοντέρνους όρους από τον Σοφοκλή ή και τον Αισχύλο: «Κι εγώ που ‘μαι θνητή, σας λέω τούτα: / Χαρείτε όπως χαίρονται / όσοι τη θλίψη δεν τη γνώρισαν ποτέ / και ζουν ευτυχισμένοι…».

    ilektra2

  • Η Πανσέληνος του Αυγούστου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
    Η Πανσέληνος του Αυγούστου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

    Το υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει για το κοινό δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους τη Δευτέρα 19 Αυγούστου

    Το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
    Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

    Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2024
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κάστρο Χλεμουτσι: «Πράσινο φως» στο σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς
    Κάστρο Χλεμουτσι: «Πράσινο φως» στο σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς

    Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας Κυλλήνης το σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης επισκεπτών και εργαζομένων , λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξαιτίας επερχόμενης δασικής πυρκαγιάς, του Αρχαιολογικού χώρου κάστρου Χλεμούτσι.

    Στο σχέδιο αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των εθελοντών και των μηχανημάτων που διατίθενται, όπως και το Μνημόνιο ενεργειών του Δημάρχου για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

    Διαδρομές διαφυγής

    Οι πολίτες, έπειτα από την ασφαλή απομάκρυνσή τους από τον εσωτερικό χώρο του μνημείου του Κάστρου Χλεμούτσι, θα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο σημείο συνάθροισης έκτακτης ανάγκης εκτός μνημείου.

    Στο σχέδιο, έχουν οριστεί κατάλληλες οδοί διαφυγής προς χρήση τόσο από τα άτομα που εκκενώνουν την περιοχή, όσο και από τους φορείς Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διαχείριση των συνεπειών αυτής.

    Σε αυτό το πλαίσιο, έχει γίνει προσπάθεια, οι οδοί που έχουν επιλεγεί: να είναι κατά τον δυνατόν κεντρικές οδικές αρτηρίες ή δρόμοι της εκάστοτε περιοχής, να είναι διπλής κατεύθυνσης, να διαθέτουν επαρκές πλάτος, και να σχηματίζουν ένα βασικό δίκτυο διαδρομών εντός του οικισμού ή της περιοχής.

    Οι πολίτες θα κατευθυνθούν σε κατάλληλους ανοιχτούς χώρους του χωριού, ενώ ο Δήμος θα έχει μεριμνήσει οι παραπάνω δρόμοι να είναι ανοιχτοί, καθαρισμένοι και χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των πολιτών, χωρίς να προκληθεί συνωστισμός και συμφόρηση.

    Χώροι καταφυγής

    Οι ανοιχτοί χώροι καταφυγής που έχουν οριστεί στο παρόν σχέδιο είναι ο προαύλιος χώρος εκκλησίας της Παναγίας , η Κεντρική Πλατεία Κάστρου και η πλατεία μπροστά από το κτίριο της κοινότητας, ενώ κλειστός χώρος είναι το κτίριο κοινότητα Κάστρου.

    Στην περίπτωση που μέσα στον αρχαιολογικό χώρο παρευρίσκονται ΑΜΕΑ και ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα, όπου δεν είναι δυνατή η διαφυγή του πεζή, ο Δήμος θα παρέχει ειδικά οχήματα σημείο συγκέντρωσης για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.

    xlemoutsi sxedio

  • Μάγεψε το κoινό η θεατρική παράσταση που διοργάνωσε η ΠΔΕ και φιλοξενήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης
    Μάγεψε το κoινό η θεατρική παράσταση που διοργάνωσε η ΠΔΕ και φιλοξενήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

    Μοναδική «Στέλλα Βιολάντη» στο Χλεμούτσι!

    Μαγική βραδιά έζησαν όσοι παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Στέλλα Βιολάντη» το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Κάστρο Χλεμούτσι της Κυλλήνης, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Περιφέρειας Ελλάδας με την υποστήριξη του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, στο πλαίσιο των «Διαδρομών Πολιτισμού στην Ολυμπιακή Γη», και φιλοξενήθηκε στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ του δήμου.

    Ο θίασος του Αλμπέρτο Εσκενάζυ παρουσίασε με καλλιτεχνική αρτιότητα ένα από τα καλύτερα θεατρικά έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, τη «Στέλλα Βιολάντη»,το οποίο στο παρελθόν έχει παιχθεί από θρύλους του ελληνικού θεάτρου όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Ελένη Παπαδάκη κ.ά.

    Το κοινό που κατέκλυσε τον εξωτερικό χώρο στο φωτισμένο Χλεμούτσι, παρακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ιστορία με ανατροπές και ερμηνείες μεγάλου βεληνεκούς από τους ηθοποιούς, με κυρίαρχο θέμα τη σύγκρουση του πατέρα με την κόρη του για την ερωτική της επιλογή χωρίς την έγκρισή του και τους υπόλοιπους ήρωες να συμμετέχον με τον τρόπο τους σ’ αυτό το νεανικό αδιέξοδο της αγάπης.

    Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Σταμάτης Μπαντούνας, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν από τον Μιχάλη Σδούκο. Τη Στέλλα Βιολάντη υποδύθηκε η Σάρα Εσκενάζυ, Παναγιώτης Βιολάντης ήταν ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Βιολάντη η Αθηνά Μαυρομάτη, Θεία Νιόνια η Καλή Δάβρη, Ντάντης ο Απόστολος Τζίμας και Χρηστάκης Ζαμάνος ο Γιώργος Τριανταφύλλου.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος, στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους στο καλλιτεχνικό εγχείρημα καθώς και τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για τη συνεργασία Παράλληλα, τόνισε ότι επιδίωξή του είναι η αρμονική σύνδεση των αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας με πολιτιστικές δράσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή τους.

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Πολιτικής, Γεωργία Κακαλέτρη, η οποία ευχαρίστησε την περιφέρεια για τη συνεργασία και επισήμανε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο διαρκής εμπλουτισμός του Διεθνούς Φεστιβάλ και η συνεργασία με την περιφέρεια για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Στην εκδήλωση παρέστη και ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας.

    pde theatr xlemoutsi 2

    pde theatr xlemoutsi 3

    pde theatr xlemoutsi 4

    pde theatr xlemoutsi 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρχ. Ολυμπία: Κλειστός ο Αρχαιολογικός Χώρος και τα Μουσεία λόγω 4ωρης στάσης εργασίας
    Αρχ. Ολυμπία: Κλειστός ο Αρχαιολογικός Χώρος και τα Μουσεία λόγω 4ωρης στάσης εργασίας

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας κάνει γνωστό ότι την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, ο Αρχαιολογικός Χώρος και τα Μουσεία της Ολυμπίας θα παραμείνουν κλειστά από 08.00 έως 12.00 για το κοινό λόγω της συμμετοχής του φυλακτικού προσωπικού στην 4ωρη Στάση Εργασίας που κύρηξε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.).

    Με την λήξη της Στάσης Εργασίας, οι ανωτέρω χώροι θα λειτουργήσουν κανονικά, σύμφωνα με το σε ισχύ ωράριο, δηλαδή από 12.00 ως 20.00

  • Αρχ. Ολυμπία : Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης της οικίας Νέρωνα
    Αρχ. Ολυμπία : Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης της οικίας Νέρωνα

    Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση της οικίας του Νέρωνα, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκεται το Υπ. Πολιτισμού με την έγκριση της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης αποκατάστασης του συγκροτήματος των θερμών.

    Το «πράσινο φως» δόθηκε από τη Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων στο πλαίσιο του έργου «Μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης της Οικίας του Νέρωνα (Οκτάγωνο) και υλοποίηση άμεσων μέτρων εξασφάλισης του μνημείου», με τους εξής όρους:

    - Να μην κατασκευαστεί η υπερυψωμένη περιμετρική διαδρομή της αυλής «Ο22», η οποία επιβαρύνει αισθητικά το μνημείο και περνάει πάνω από αρχαίους τοίχους.
    - Η διάστρωση της αυλής να μην γίνει με γρασίδι, αλλά με στείρο χώμα για αποτροπή βλάστησης και προστασία των κατασκευών.
    - Μετά την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου, να συνταχθεί μελέτη συντήρησής του.
    - Να συνταχθεί υδραυλική μελέτη αποστράγγισης του χώρου.
    - Να τεκμηριωθεί η θλιπτική αντοχή της τοιχοποιίας.
    - Να γίνει έλεγχος της σύνδεσης της μεταλλικής κατασκευής στην κορυφή του Οκταγώνου.

    Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΥΠΠΟ για την αποκατάσταση και ανάδειξη των οικοδομημάτων της Ρωμαϊκής περιόδου της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος@Facebook

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς