Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 19:35

Φεστιβάλ Ολυμπίας - Μουσικοθεατρικό εργαστήρι: Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;

Γράφτηκε από την

«Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;» της Δήμητρας Τρυπάνη - Ένα δωρεάν μουσικοθεατρικό εργαστήρι με τη συμμετοχή δασκάλων & μαθητών - Σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού).

Το πενθήμερο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Παρασκευή 2 Ιουλίου και ώρες 10:00-14:00 για τους εκπαιδευτικούς και 12:00-14:00 για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μαζί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, όπως το body percussion και τη ρυθμική ομαδική αφήγηση, να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου, αλλά και να τους εισαγάγει σε εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας των ετήσιων σχολικών εκδηλώσεων.

Το εργαστήριο θα βασιστεί σε αφηγηματικό και μουσικό υλικό από τη μουσική παράσταση «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», το οποίο θα προβάλλεται δωρεάν στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της ΕΛΣ GNO TV από τις 25 Ιουνίου 2021. Η παράσταση βασίζεται σε έναν παραδοσιακό μύθο της φυλής των Ινουίτ (Εσκιμώοι της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά). Στον μύθο περιγράφεται το πώς γεννήθηκε στον κόσμο το πρώτο τραγούδι και ο πρώτος χορός.

koraki2

Συντονισμός εργαστηρίου & διασκευές τραγουδιών: Δήμητρα Τρυπάνη

Ομάδα συντονιστών: Δήμητρα Τρυπάνη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σοφία Κετεντζιάν

Συνολική διάρκεια εργαστηριακού κύκλου: 28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2021 και ώρες 10:00-14:00 (εκπαιδευτικοί) & 12:00-14:00 (μαθητές και εκπαιδευτικοί)

Αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: 20

Αριθμός συμμετεχόντων μαθητών: 40

Δηλώσεις συμμετοχής: Έως Παρασκευή 25/6 στο [email protected] (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Παραγωγή δράσης: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, www.nationalopera.gr

koraki3

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Τρυπάνη

Η Δήμητρα Τρυπάνη σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τον Nigel Osborne και ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ως συνθέτρια ασχολείται με τη δημιουργία διαθεματικών μουσικών παραστάσεων χρησιμοποιώντας ως κύρια μέσα τα αυστηρά δομημένα πολυρυθμικά σχήματα και την ετεροφωνία τόσο στη μουσική όσο και στον λόγο. Έχει συνεργαστεί με πολλές καταξιωμένες ορχήστρες, σχήματα και σολίστες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα της έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες (Βρετανία, Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ) και γνωστούς συναυλιακούς χώρους όπως το Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου, o Καθεδρικός Ναός St Mary’s στο Εδιμβούργο, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι δημιουργός και βασική συνθέτρια του The NQR Ensemble, ενός πειραματικού μουσικού σχήματος με έδρα την Αθήνα. Eπί επτά χρόνια (2013-2019) υπήρξε Composer in Residence του Φεστιβάλ Παξών. Το 2018 η μουσική της για την ταινία «The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης ταινίας animation μεγάλου μήκους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation («Emile Awards»).

Έχει διδάξει σύνθεση, ear training και τεχνικές διαθεματικής παράστασης σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Είναι επίκουρη καθηγήτρια σύνθεσης με διαθεματικές πρακτικές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

https://www.dimitratrypani.org/

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 18:38

Σχετικά Άρθρα

  • Το Φεστιβάλ Ολυμπίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς
    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

    Ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Παντελής Παντελόγλου εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA)

    Μια σημαντική διάκριση, που αποτυπώνει τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωσή του, επεφύλαξε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους η Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) εκλέγοντας με μεγάλη πλειοψηφία τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Παντελή Παντελόγλου στο Διοικητικό Συμβούλιό της με εξαετή θητεία.

    Είναι η δεύτερη φορά που το Φεστιβάλ Ολυμπίας εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ECFA καθώς είχε προηγηθεί η συμμετοχή σε αυτό του Δημήτρη Σπύρου από το 2007 έως το 2013. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος και πολύ δραστήριος αυτός οργανισμός ιδρύθηκε το 1988, αριθμεί ως μέλη περισσότερα από 150 φεστιβάλ και άλλους φορείς από 41 χώρες και έχει ως βασική αποστολή τη διάδοση ταινιών υψηλής ποιότητας για παιδιά και νέους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

    Ο Παντελής Παντελόγλου σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Αθήνα κι έκανε μεταπτυχιακό με θέμα «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες». Εργάζεται στον τομέα των οπτικοακουστικών, του κινηματογράφου και του θεάτρου από το 2003 σε διάφορες δημιουργικές και οργανωτικές θέσεις. Με το Φεστιβάλ Ολυμπίας συνδέεται από το 2011, έχοντας εργαστεί για την επιλογή ταινιών, τα έντυπα, τις μεταφράσεις και τις διεθνείς σχέσεις και ανταλλαγές του θεσμού, ενώ από το 2017 είναι αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής.

    Εύφημη Μνεία στο «Βανκούβερ»

    Εξ άλλου στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, την εμβληματική Berlinale που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 20 Φεβρουαρίου και στην οποία το Φεστιβάλ Ολυμπίας εκπροσωπήθηκε από τον Παντελή Παντελόγλου και τον επιμελητή προγράμματος Γιώργο Σπύρου, υπήρξε άλλη μια σημαντική ελληνική διάκριση: Η ταινία “Βανκούβερ” της Άρτεμης Αναστασιάδου κέρδισε Εύφημη Μνεία στο τμήμα Kplus με ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά μέχρι 13 ετών. Σημειώνεται ότι η Άρτεμις Αναστασιάδου, παρουσίασε το σχέδιό της για τη συγκεκριμένη ταινία το 2019 στον Πύργο, στο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab που οργανώθηκε από το Φεστιβάλ Ολυμπίας στο πλαίσιο της 22ης διοργάνωσής του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φεστιβάλ Ολυμπίας: Δημόσια παρουσίαση του 4ου Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab
    Φεστιβάλ Ολυμπίας: Δημόσια παρουσίαση του 4ου Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab

    Αύριο, στις 11 το πρωί στον κινηματογράφο Ορφέα στον Πύργο θα πραγματοποιηθεί η τελική δημόσια παρουσίαση του 4oυ Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab σε live κοινό επαγγελματιών αλλά και live streaming ταυτόχρονα που υλοποιήθηκε υβριδικά παράλληλα με το 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 21η Camera Zizanio. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου εκπόνησαν οι εκπαιδεύτριες Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση και Τζωρτζίνα Κακουδάκη και συμπληρώθηκε από σεμινάρια διεθνών επαγγελματιών του παιδικού κινηματογράφου. Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά ενώπιον των κριτικών επιτροπών που συγκροτούν το ΕΚΚ και η ΕΡΤ, αλλά και παραγωγών απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στο φετινό Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab του υποβλήθηκαν 39 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου και τις εκπαιδεύτριες του εργαστηρίου με κριτήρια την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα της ιδέας, την εγγύτητα της ιδέας στο ζητούμενο παιδικό κοινό, την ρεαλιστικότητα της πρότασης ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης, την σαφήνεια, αρτιότητα και συνοχή της ιδέας και την τήρηση των τυπικών όρων της προκήρυξης.

    Pitching 3

    Η διαδικασία της αξιολόγησης κατέληξε στην επιλογή 12 ιδεών που συμμετείχαν στο Pitching Lab και διεκδικούν τα βραβεία που αθλοθέτησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 3.000 Ευρώ έκαστο. Οι δύο προτάσεις που θα βραβευτούν θα ενισχυθούν επιπλέον με τεχνικές υπηρεσίες στην τελική φάση υλοποίησης των ταινιών, προσφορά των εταιρειών SteFilm και Massive Productions. Το Νεανικό Πλάνο θα συνδράμει τους δημιουργούς στη διαμόρφωση των φακέλων τους και θα προσφέρει επίσης μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μέχρι και την υλοποίηση των ταινιών.

    Pitching 2

    Μιλήσαμε με την εκπαιδεύτρια Λίνα Γιαννοπούλου η οποία αναφέρθηκε στο «πείραμα» της περσινής διοργάνωσης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την ομάδα εργασίας να δουλεύει αποκλειστικά διαδικτυακά. «Φέτος δουλέψαμε με διαδικτυακές συναντήσεις σε διάστημα τριών εβδομάδων ενώ δια ζώσης έγινε η τεχνική πρόβα και θα γίνει και η παρουσίαση. Οι αλλαγές που γίνονται από την αρχή της διαδικασίας έως το τέλος της, στο διάστημα αυτών των εβδομάδων που διαρκούν οι συναντήσεις, είναι αλλαγές στα πρότζεκτ τις οποίες μπορούν να αφομοιώσουν περισσότερο οι συμμετέχοντες σε αντιδιαστολή με τις αλλαγές που βλέπαμε να συμβαίνουν καθημερινά όταν το lab γινόταν με φυσική παρουσία σε διάστημα 4-5 ημερών στον Πύργο. Άρα, αλλαγές πιο έντονες και δυνατές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι τρεις εκπαιδεύτριες λειτουργούμε συμπληρωματικά δουλεύοντας σε διαφορετικούς τομείς του κάθε πρότζεκτ, με κοινό παρονομαστή ότι και οι τρεις έχουμε μια αθροιστική εμπειρία δουλεύοντας με παιδιά και νέους, δουλεύουμε με νέους επαγγελματίες του κινηματογράφου και έχουμε ιδιαίτερη αγάπη στο συγκεκριμένο είδος (genre). Στόχος του lab και συνάμα η βοήθεια που προσφέρει είναι να εξοικειωθούν οι Έλληνες δημιουργοί με το είδος αυτό, να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να μπορούν να τις επικοινωνούν σε επίπεδα επαγγελματικού pitching και να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς Έλληνες και ξένους και με φεστιβάλ του εξωτερικού για παιδιά και νέους».

    Οι προτάσεις που επιλεχτήκαν

    • Η Πόρτα, της Λεωνόρας Δεληγιάννη
    • Love you more than peanut butter, των Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου, Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη
    • Kost@s, των Βασίλη Καλαμάκη και Μαριαλένας Βαρελά
    • Oscar, των Πολυξένης Κάτσαρη και Ματίνας Φύκαρη
    • Το Δώρο και ο Λύκος, των Ελισάβετ Λαλουδάκη και Massimo Pizzocaro
    • Ποιος θέλει τα πιράνχας;, των Φίλιππου Μανδηλαρά και Γρηγόρη Βαρδαρινού
    • Χαρτζιλίκι, του Νίκου Παπαχίου [σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Παπαγιάγκου]
    • Super-Amanda, του Σωτήρη Πετρίδη
    • Ναβαλίνες, του Χάρη Ραφτογιάννη [associate producer: Micah Magee]
    • Από Μακριά, των Χριστίνας Τσακμακά και Βασίλη Κοντογιάννη [σκηνοθέτρια: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου]
    • Το Τεστ, του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη
    • Τρεις Σανίδες, της Ευδοξίας Χασάπη

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ευχαριστεί όσους υπέβαλαν προτάσεις και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”, ενός είδους με κομβικό ρόλο για το σήμερα και το αύριο της αγαπημένης μας τέχνης, του κινηματογράφου.

    Το 4ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Αντωνακόπουλος στην τελετή έναρξης του 24ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio
    Ο Αντωνακόπουλος στην τελετή έναρξης του 24ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio

    Παναγιώτης Αντωνακόπουλος “Η δύναμη της πόλη μας είναι τα παιδιά της”

    Με την υποστήριξη και την οικονομική ενίσχυση και του Δήμου Πύργου και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού διοργανώθηκε το 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 21ης Camera Zizanio. Το παρών στην τελετή έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Απόλλων”, έδωσαν ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος , ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Πλεμμένος.

    Σημείο αναφοράς στον ευαίσθητο λόγο του κ. Αντωνακόπουλου ήταν φυσικά τα παιδιά. Τα παιδιά του Πύργου, τα παιδιά όλου του κόσμου, οι ανάγκες τους και οι υποχρεώσεις όλων μας απέναντί τους. Τα παιδιά που ζουν, δημιουργούν σ’ αυτή την πόλη...

    Ο δήμαρχος Πύργου, ευχαρίστησε τα παιδιά όλου του κόσμου που βρίσκονται στον Πύργο, «μια μικρή αλλά σημαντική πόλη για τον κινηματογράφο. Μια πόλη στην οποία έζησαν παιδιά που έγιναν μεγάλοι Έλληνες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Τάκης Σινόπουλος,ο Γιώργης Παυλόπουλος...» και προσέθεσε: «Ο πολιτισμός είναι ο σημαντικότερος τρόπος ανάδειξης των προβλημάτων και των ανισοτήτων σε μία κοινωνία, και η φωνή των παιδιών είναι η μεγαλύτερη αντίσταση. Πρόσφατα υπογράψαμε σύμφωνο με τη UNICEF. Σύμφωνα με μια έρευνα υπάρχουν πολλά παιδιά που υποσιτίζονται στον Πύργο. Τα παιδιά θέλουν ενδιαφέρον, θέλουν ειρήνη. Πρέπει να πολεμάμε γι’ αυτά, όχι μόνο για τις συντάξεις. Ο Δημήτρης Σπύρου και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, στον τομέα αυτό αποτελούν μία φωτεινή πρωτοπορία, και είναι άξιοι προς μίμηση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φεστιβάλ Ολυμπίας: Οι εκπαιδευτικοί… εκπαιδεύονται!
    Φεστιβάλ Ολυμπίας: Οι εκπαιδευτικοί… εκπαιδεύονται!

    24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους-21η CAMERA ZIZANIO

    Συναντήσεις με το ΕΚΟΜΕ για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό

    Το ΕΚΟΜΕ συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη του συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης παρουσιάζει δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια και συζητάει για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό. Τα εργαστήρια εντάσσονται στις δράσεις του UNESCO Media & Information Literacy Alliance Mediterranean Group, το οποίο συντονίζει το ΕΚΟΜΕ, ενώ μέλος του αποτελεί επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

    Και τα δύο θα γίνουν σημερα Δευτέρα μέσω streaming στο σταθερό στούντιο μεταδόσεων του Φεστιβάλ στο φουαγιέ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Το πρώτο έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 και αφορά το ευρωπαϊκό έργο EduMediaTest, ένα Ευρωπαϊκό Εργαλείο Αξιολόγησης των Δεξιοτήτων Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Παιδείας, στο οποίο το ΕΚΟΜΕ συμμετείχε ως εθνικός εταίρος, που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Creative Europe / Media Literacy for All και δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Το νέο εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ελέγξουν γνώσεις και δεξιότητες οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας μέσα από ερωτήσεις γνωστικού, τεχνικού, βιωματικού και αισθητικού περιεχομένου.

    Κύρια πεδία εφαρμογής του η διαχείριση και η ανάλυση της εικόνας, η αναζήτηση και ο έλεγχος των πηγών και του οπτικοακουστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και στα νέα μέσα επικοινωνίας. Το ΕΚΟΜΕ, στο διάρκειας 60΄εργαστήριο, θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία και τα πορίσματα της σχετικής μελέτης, τη λειτουργία της πλατφόρμας και των ερωτήσεων που θέτει, όπως και το Media Kit για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εισηγητές θα είναι ο Στέλιος Κυμιωνής και η Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνση Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ Ειρήνη Ανδριοπούλου.

    Το δεύτερο εργαστήριο, διάρκειας 120’, ξεκινά στις 18:00 και έρχεται να απαντήσει στο πώς κινητοποιεί ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού τις δημιουργικές δεξιότητες και δίνει κίνητρα μεθοδικής εργασίας, πώς δίνονται εναύσματα στα παιδιά ώστε να δουν το μάθημα ως πηγή έμπνευσης και να κάνουν την αφομοίωσή του παιχνίδι και αν μπορεί η μάθηση που είναι διασκεδαστική να είναι και αποτελεσματική. Το ΕΚΟΜΕ παρουσιάζει τη μεθοδολογία, τα προσφερόμενα εργαλεία, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού που διοργανώνει.

    Επίσης, τις βασικές παραμέτρους για την κατασκευή ενός παιχνιδιού από μια σχολική ομάδα, τα οφέλη της παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην εκπαίδευση, όπως και τα πρώτα -αλλά εντυπωσιακά- παιχνίδια των σχολικών ομάδων που έλαβαν μέρος στον πρώτο διαγωνισμό. Εισηγητές θα είναι ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου ΕΚΟΜΕ Στέλιος Κυμιωνής και η Δέσποινα Λαμπαδά από το Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ.

    Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το ΕΚΟΜΕ ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φεστιβάλ Ολυμπίας: Αντικριστή βιβλιοπαρουσίαση
    Φεστιβάλ Ολυμπίας: Αντικριστή βιβλιοπαρουσίαση

    Ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Δημήτρης Α. Παπαδόπουλος συζητούν για τις περιπέτειες του κινηματογράφου από τις αρχές του περασμένου αιώνα και προς το αύριο, μέσα κι έξω απ’ τα σχολεία, στην Ελλάδα και αλλού. Τον διάλογο, που θα φιλοξενηθεί στον χώρο του φουαγιέ της Π.Ε Ηλείας και θα μεταδοθεί ζωντανά αύριο Κυριακή από τα διαδικτυακά μέσα του Φεστιβάλ στις 11.00, συντονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου.

    Οι μεταδόσεις θα γίνουν από το προφίλ του Φεστιβάλ στο Facebook: facebook.com/olympiaiff, από το κανάλι στο Youtube: youtube.com/channel/UC2OfxhqIaJN9NTbWVmcCj3w καθώς και από τις υπηρεσίες βίντεο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου: video.sch.gr/.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν το βιβλίο του Νίκου Θεοδοσίου «Όταν ο κινηματογράφος πήγε στο ελληνικό σχολείο ... και γύρισε με κλάματα! Το χρονικό της "ταραγμένης" σχέσης του κινηματογράφου με τη δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα από το 1900 ως το 1997», έκδοση του Φεστιβάλ Ολυμπίας, 2021 και «Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη, πολιτισμός και παιδαγωγική» του Δημήτρη Παπαδόπουλου, έκδοση της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης - Πυξίδα της Πόλης, 2021.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ανοίγει νέους ορίζοντες στα παιδιά και τους νέους
    Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ανοίγει νέους ορίζοντες στα παιδιά και τους νέους

    Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο

    Για τέταρτη χρονιά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας εντάσσει στο πρόγραμμά του το αφιέρωμα "Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο", το οποίο περιλαμβάνει πρόσφατες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που αφορούν την παιδική ηλικία και τη νεότητα, χωρίς να απευθύνονται σε αυτήν ως κοινό. Η φετινή επιλογή του αφιερώματος περιλαμβάνει 14 ταινίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες για παιδιά και νέους και θα προβληθούν στον κινηματογράφο Ορφέα, 1-3 Δεκεμβρίου στις 20:30.

    Ταινίες βραβευμένες, πολυταξιδεμένες στα φεστιβάλ του κόσμου, που προσεγγίζουν από την ιδιαίτερη ματιά τους την παιδική και εφηβική ηλικία, που συχνά αποτελεί αφορμή και παίζει κυρίαρχο ρόλο στα σενάριά τους. Ένα αφιέρωμα που ενισχύει την ενθάρρυνση αυτών των κινηματογραφιστών να φέρουν την κάμερά τους στο ύψος του παιδικού βλέμματος και να γυρίσουν ταινίες που καθιστούν τα παιδιά όχι μόνο αντικείμενο των ταινιών αλλά και θεατές τους.

    Ο μαγικός ρεαλισμός μπλέκεται με τη σκληρή πραγματικότητα και το μεταφυσικό, η ενηλικίωση και τα προβλήματα των νεότερων με τις διαπροσωπικές σχέσεις και την δυναμική της αγέλης και όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον κολλάζ εικόνων που μας ταξιδεύουν για λίγο στον μικρόκοσμό τους.

    Οι ταινίες απευθύνονται σε ενήλικο κοινό, αλλά σίγουρα οι έφηβοι και οι έφηβες έχουν πολλά να κερδίσουν αν τις παρακολουθήσουν.

    Μεταξύ των επιλογών θα βρείτε τις ταινίες:

    • Μotorway 65 της Εύης Καλογηροπούλου που συμμετείχε στο περσινό Φεστιβάλ Καννών,
    • Soul Food του Νίκου Τσεμπερόπουλου ( Βραβείο Σκηνοθεσίας στο πρόσφατο φεστιβάλ Δράμας)
    • Souls All Unaccompanied του Γιώργου Τελτζίδη (Τιμητική διάκριση ερμηνείας για τον μικρό Τζουβάνι Γκούιργκους στο φεστιβάλ Δράμας)
    • Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα της Βαγγελιώς Σουμέλη (βραβείο καλύτερης Κυπριακής ταινίας 2020)
    • Μετά το μεσημέρι του Αλέξη Κουκιά-Παντελή (βραβεία γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας στις Νύχτες Πρεμιέρας 2021)
    • Apallou του Νίκου Αυγουστίδη (εύφημος μνεία φεστιβάλ Δράμας)
    • Αμυγδαλή της Μαρίας Χατζάκου (τιμητική διάκριση πρωτότυπης μουσικής φεστιβάλ Δράμας)
    • Just like water του Μάνου Τριανταφυλλάκη (επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές φεστιβάλ του Montecatini)
    • Small talk with the bad man των Νίκου Κολιούκου και Μένης Τσιλιανίδου ( βραβείο καλύτερης σπουδαστικής ταινίας στο Micro μ Festival)

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών:

    Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου-20:30

    Apallou 20'

    alaska1

    Alaska 18'

    Ο ιδανικός άγνωστος άλλος 8'

    Small talk with the bad man 15'

    After the noon 11'

    motorway65

    Motorway 65 15'

    Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου-20:30

    souls all unaccompanied1

    Souls all accompanied 26'

    Just like water 14'

    Just a thought 15'

    Βαθύκοφτο 21'

    Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου-20:30

    Soul Food 24'

    Father's day 21'

    I don't want to forget anything 5'

    amugdala tainia

    Amygdala 22'

    (Δελτίο Τύπυ)

  • Φεστιβάλ Ολυμπίας: Στάσου ολόρθη Ελευθεριά
    Φεστιβάλ Ολυμπίας: Στάσου ολόρθη Ελευθεριά

    Ένα τρίπτυχο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση - Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και η Camera Zizanio υλοποιούν τρεις δράσεις για να τιμήσουν την ελληνική Επανάσταση του 1821 - “Ελεύθεροι να ζώμεν, αδέλφια εις την γη”

    Μια μικρή ταινία για τη δράση και το θάνατο του Ρήγα Φεραίου με τίτλο “Ελεύθεροι να ζώμεν, αδέλφια εις την γη” υλοποιήθηκε στο Βελιγράδι από μια μικτή ομάδα νέων από την Ελλάδα και τη Σερβία , σε συνεργασία με το Media Education Center (MEC).

    Με οδηγό την Ιστορία, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τους επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές της, οι δράσεις αυτές παροτρύνουν τα παιδιά να αντλήσουν από το παράδειγμα και τις πράξεις των ηρώων και τα ενθαρρύνει να αξιοποιήσουν τη δημιουργική τους φαντασία και ικανότητα ώστε να προσεγγίσουν, να αναπλάσουν και να αναπαραστήσουν μέσω της κινηματογραφικής γλώσσας επιλεγμένες στιγμές και γεγονότα της Ιστορίας. Τα γυρίσματα που έγιναν στο Βελιγράδι, συντόνισαν ο Κυριάκος Χαριτάκης και ο Διευθυντής του MEC Μiomir Racjevic και έλαβαν μέρος πέντε νεαροί κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και τη Σερβία.

    Μέσα από την ταινία τους αναδεικνύεται το πρόσωπο του Ρήγα Φεραίου που αναγνωρίζεται ως ο εμψυχωτής των επαναστάσεων των Βαλκανικών λαών ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τόπος δράσης είναι το Βελιγράδι και o Πύργος καθώς στο Βελιγράδι βρίσκονται τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς στον Ρήγα Φεραίο. Είναι χαρακτηριστικό πως και στη Σερβία αναγνωρίζεται ως εθνικός ήρωας ενώ στο Βελιγράδι υπάρχουν σημαντικά σημεία αναφοράς σε αυτόν. Άλλωστε είναι ο τόπος του μαρτυρίου του, τελευταίος σταθμός της επαναστατικής πορείας του. Γι αυτό το λόγο το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε αυτόν το τόπο, αναζητά την κληρονομιά του Ρήγα στη σύγχρονη Σερβία και αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς.

    1821 festival olumpias2

    "Φερμένα εκ στόματος"

    Το εργαστήριο «Φερμένα εκ στόματος: Αφηγήσεις για το 1821» για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων θα υλοποιηθεί από την αφηγήτρια παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη και τον βιολοντσελίστα Σταύρο Παργινό. Πρόκειται για αφηγήσεις από ημερολόγια, μαρτυρίες, αλληλογραφία, τοπικές αφηγήσεις, μνήμες που μας συγκινούν, φέρνουν τα πρόσωπα ζωντανά με τη λαχτάρα, την γενναιοψυχία, τη μιζέρια, την αδυναμία μεσ' τη δίνη της Επανάστασης. Μελοποιημένοι στίχοι του Κάλβου και του Βαλαωρίτη, παροιμιόμυθοι που αρέσκονταν να λέει ο Κολοκοτρώνης στα παλικάρια του, ολίγιστος Ηρωικός Καραγκιόζης, δημιουργούν το ρυθμό σ' αυτό το γλυκόπικρο Μνημόσυνο. Και η μουσική· γίνεται η ψυχή του λόγου.

    Ζωγραφίζοντας το 1821

    Ο ζωγράφος-σκηνογράφος Θανάσης Βαλαώρας υλοποιεί ένα εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, εμπνευσμένο από πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης. Άλλωστε ο ίδιος την φετινή χρονιά εξέθεσε μια σειρά έργων του υπό τον τίτλο «… που με βία μετράει τη γη» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αγρίνιο, αλλά και στην Αθήνα, ένα εξαιρετικό «αποτύπωμα» από τις παιδικές του μνήμες που συνδέονται με κειμήλια και εικόνες από την Επανάσταση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • To 4ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab είναι εδώ!
    To 4ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab είναι εδώ!

    Υβριδικά θα υλοποιηθεί το 4o Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab παράλληλα με το 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 21η Camera Zizanio και μεταξύ 13/11-3/12/2021. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου, έχουν εκπονήσει οι εκπαιδεύτριες Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση και Τζωρτζίνα Κακουδάκη και συμπληρώνεται από σεμινάρια διεθνών επαγγελματιών του παιδικού κινηματογράφου. Η τελική δημόσια παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά στον Πύργο Ηλείας στις 3 Δεκεμβρίου, ενώπιον των κριτικών επιτροπών που συγκροτούν το ΕΚΚ και η ΕΡΤ, αλλά και παραγωγών απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ παράλληλα, θα μεταδοθεί στο διαδίκτυο.

    Στο φετινό Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab του υποβλήθηκαν 39 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου και τις εκπαιδεύτριες του εργαστηρίου Λίνα Γιαννοπούλου, Αγάθη Δαρλάση και Τζωρτζίνα Κακουδάκη με κριτήρια την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα της ιδέας, την εγγύτητα της ιδέας στο ζητούμενο παιδικό κοινό, την ρεαλιστικότητα της πρότασης ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης, την σαφήνεια, αρτιότητα και συνοχή της ιδέας και την τήρηση των τυπικών όρων της προκήρυξης.

    Η διαδικασία της αξιολόγησης κατέληξε στην επιλογή 12 ιδεών που θα συμμετάσχουν στο Pitching Lab και θα διεκδικήσουν τα βραβεία που αθλοθέτησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 3.000 Ευρώ έκαστο. Οι δύο προτάσεις που θα βραβευτούν θα ενισχυθούν επιπλέον με τεχνικές υπηρεσίες στην τελική φάση υλοποίησης των ταινιών, προσφορά των εταιρειών SteFilm και Massive Productions. Το Νεανικό Πλάνο θα συνδράμει τους δημιουργούς στη διαμόρφωση των φακέλων τους και θα προσφέρει επίσης μεταφραστικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια μέχρι και την υλοποίηση των ταινιών.

    Οι προτάσεις που επιλεχτήκαν

    • Η Πόρτα, της Λεωνόρας Δεληγιάννη
    • Love you more than peanut butter, των Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου, Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη
    • Kost@s, των Βασίλη Καλαμάκη και Μαριαλένας Βαρελά
    • Oscar, των Πολυξένης Κάτσαρη και Ματίνας Φύκαρη
    • Το Δώρο και ο Λύκος, των Ελισάβετ Λαλουδάκη και Massimo Pizzocaro
    • Ποιος θέλει τα πιράνχας;, των Φίλιππου Μανδηλαρά και Γρηγόρη Βαρδαρινού
    • Χαρτζιλίκι, του Νίκου Παπαχίου [σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Παπαγιάγκου]
    • Super-Amanda, του Σωτήρη Πετρίδη
    • Ναβαλίνες, του Χάρη Ραφτογιάννη [associate producer: Micah Magee]
    • Από Μακριά, των Χριστίνας Τσακμακά και Βασίλη Κοντογιάννη [σκηνοθέτρια: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου]
    • Το Τεστ, του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη
    • Τρεις Σανίδες, της Ευδοξίας Χασάπη

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας ευχαριστεί όσους υπέβαλαν προτάσεις και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”, ενός είδους με κομβικό ρόλο για το σήμερα και το αύριο της αγαπημένης μας τέχνης, του κινηματογράφου.

    Το 4ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ