Πολιτισμός

«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»: Εκθέματα από την Ηλεία στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»: Εκθέματα από την Ηλεία στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Οι πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας παρουσιάζονται στη μεγάλη, εμβληματική, αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» που θα διαρκέσει από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Η έκθεση, που δημιούργησε ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και επιμελούνται ο ίδιος και ο Επιμελητής Αρχαιοτήτων, Δρ. Ιωάννης Δ. Φάππας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal.

Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους. Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα.

Ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγονται επτά έργα από την Ηλεία και αποτελούν εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου .

Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο με ανάγλυφη παράσταση απαγωγής του Γανυμήδη από τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό. Από τη Μάκιστο, «Πετροπήγαδα». Ελληνιστική περίοδος. Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου Μ 2441.

kukladikis© ΥΠΠΟΑ/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας/ΟΔΑΠ. Φωτογραφία: Ειρήνη Μίαρη.

mioaa olympiaΜαρμάρινη κεφαλή που ανήκε σε άγαλμα αθλητή στημένο στην Άλτη της Ολυμπίας. Τα παραμορφωμένα αυτιά του μαρτυρούν ότι πρόκειται για παγκρατιστή ή παλαιστή, ο οποίος παριστάνεται μετά τη νίκη του φορώντας λεπτή ταινία στα μαλλιά. Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του αντανακλούν επιδράσεις των σχολών του Σκόπα και του Λυσίππου. Από την Ολυμπία. Περί το 340 π.Χ. Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας Λ 99. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Δείτε αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για την έκθεση “Κάλλος” στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού digitalculture.gov.gr

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα