Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Βήματα προς την εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς των ενηλίκων προς τα παιδιά

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Βήματα προς την εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς των ενηλίκων προς τα παιδιά

Εκδήλωση: Βήματα προς την εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς των ενηλίκων προς τα παιδιά, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 18:00 μ.μ.

Με αφορμή την ταινία “My Uncle Tudor” της Olga Lucovnicova, η οποία διαγωνίζεται στο πρόγραμμα KIDS & DOCS, το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνει εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, σκηνοθετών, εκπροσώπων του κινήματος #metoo και δημοσιογράφων, στην οποία θα συζητηθούν οι σημαντικές πτυχές του ζητήματος (η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης, προτεινόμενες θεσμικές ενέργειες, η ενημέρωση των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, της κοινωνίας, ο ρόλος των ΜΜΕ, ο κώδικας δεοντολογίας όσων κινηματογραφούν άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση κλπ). Η συζήτηση θα μεταδοθεί διαδικτυακά και ζωντανά μέσω της σελίδας του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Facebook με ταυτόχρονη αναμετάδοση στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube και στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Το ντοκιμαντέρ της Olga Lucovnicova αποτελεί ένα εξαιρετικό σχόλιο πάνω στη θεματική. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη από τις 04/12 στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (online.olympiafestival.gr) και προτρέπουμε όλους να την δουν, προκειμένου να παρακολουθήσουν καλύτερα τη συζήτηση. Της συζήτησης θα προηγηθεί η μετάδοση βίντεο διάρκειας 15 λεπτών, στο οποίο συνομιλούν οι διαγωνιζόμενες στο Τμήμα KIDS & DOCS του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας Olga Lucovnicova (My Uncle Tudor) και Βάνια Τέρνερ (Girlhood), με θέμα τις κακοποιητικές συμπεριφορές των ενηλίκων προς τα παιδιά, τα ηθικά διλήμματα που τίθενται κατά την κινηματογράφηση τέτοιων θεμάτων και τη θεραπευτική δύναμη του κινηματογράφου.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ (κατά αλφαβητική σειρά των ομιλητών):

  • «Εκπαιδευτικοί στην πρώτη γραμμή - Δημιουργώντας και υποστηρίζοντας προγράμματα πρόληψης της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στο σχολείο». Δρ Μαργαρίτα Γερούκη, Εκπαιδευτικός, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Jyväskylä Φινλανδίας.
  • «Από το βιασμό της σιωπής στην αποκάλυψη και την αλληλεγγύη». Αλεξάνδρα Κορωναίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, π. Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου.
  • «Η δύναμη για την αλήθεια και η δύναμη της αλήθειας»

Σοφία Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης, Ψυχολόγος.

  • «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: η ευρωπαϊκή εμπειρία και τα ελλείμματα και διλήμματα της ελληνικής πραγματικότητας».

Δρ Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, π. Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική βία και εκμετάλλευση.

  • «Παιδική κακοποίηση και δημοσιογραφία: από την κλειδαρότρυπα στην ενημέρωση»

Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος, συνιδρύτρια της πλατφόρμας The Manifolde Files.

  • «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης»

Έλενα Ράπτη, Bουλευτής A' Θεσσαλονίκης, Συντονίστρια της καμπάνιας “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

  • «Καταγράφοντας το τραύμα: ενσυναίσθηση και δεοντολογία»

Βάνια Τέρνερ, σκηνοθέτρια, δημοσιογράφος.

  • «Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα»

Πασχάλης Τσαρούχας, ηθοποιός, συγγραφέας, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Παντελής Παντελόγλου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την ευγενική παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup