Πολιτισμός

Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Κοτσανά!

Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Κοτσανά!

Το Μουσείο Κοτσανά καλωσορίζει τον Φεβρουάριο έχοντας ετοιμάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με πρωτότυπα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια και θεματικές εμπειρίες επίσκεψης για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του!

Ας δούμε αναλυτικά όλα τα ενδιαφέροντα προγράμματα που μας προτείνει το Μουσείο για τον Φεβρουάριο και ας μπούμε στην χρονοκάψουλα που θα μας ταξιδέψει σε ένα μαγικό ταξίδι - με οδηγό την αρχαία ελληνική τεχνολογία!

  • Σάββατο 5/2 & Κυριακή 6/2 και ώρα 12:00

«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το “κοµπιουτεράκι” της Σαλαµίνας μέχρι τον “υπολογιστή” των Αντικυθήρων».| Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά & οικογένειες
(διάρκεια 90', κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του. Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.

▪ Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς!

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!

(Οι συμμετέχοντες που θα ήθελαν να αγοράσουν την καρδιά του Μηχανισμού θα έχουν έκπτωση 30% επί της τιμής αγοράς.)

  • Τετάρτη 9/2 και ώρες 12:00 & 14:00 & Σάββατο 12/2 και ώρες 12:00 & 15:00

«Γράμμα» , Όταν ο λόγος συνομιλεί με την επιστήμη | Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, το Μουσείο Κοτσανά αναβιώνει στις αίθουσες των συλλογών μακραίωνες συνομιλίες ανάμεσα στη Φιλοσοφία και την Επιστήμη, αποκαλύπτοντας σχέσεις με τη σύγχρονη κριτική θεωρία της γλωσσικής ανάλυσης.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα παραμένει ζωντανή, και τα μυστήριά της αποτελούν αντικείμενο μελέτης σε ολόκληρο τον πλανήτη μέχρι σήμερα.

Θα ταξιδέψουμε από την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια, μέχρι την Πέργαμο, τη Βενετία και το Παρίσι. Συνοδός μας στο ταξίδι ανακάλυψης; Τι άλλο; Οι τεχνολογικές εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων!

(διάρκεια 60', Η θεματική εμπειρία επίσκεψης προσφέρεται δωρεάν. Οι επισκέπτες καταβάλλουν μόνο το αντίτιμο συνδυαστικής εισόδου στο Μουσείο (7 ευρώ) με δυνατότητα περιήγησης σε δύο εκθέσεις «Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές των Τεχνολογιών» και «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια»)

  • Κυριακή 13/2 και ώρα 12:00

« Ο Αρματοποιός επιστρέφει!» | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά & οικογένειες
(διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

  • Πώς μάχονταν οι μεγάλοι πολέμαρχοι του μυκηναϊκού κόσμου και από ποια υλικά ήταν κατασκευασμένες οι πανοπλίες τους;
  • Ποιοι ήταν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που κατασκεύαζαν αυτά τα μοναδικά είδη αμυντικού ρουχισμού;

Οι περίτεχνες πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής μάς αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης της αρματοποιίας!

Σφυριά και αμόνια επιστρατεύονται για να μας αποκαλύψουν, πώς οι σπουδαίοι τεχνίτες της αρχαιότητας κατάφεραν να μεταμορφώσουν μπρούτζινα κομμάτια σε ανατομικούς αμυντικούς μηχανισμούς όμοιους με έργα τέχνης!

Η χρονοκάψουλα ανοίγει και το ταξίδι μας στο χρόνο ξεκινά! Αφετηρία μας είναι το 1500 π.Χ. και η Μυκηναϊκή Εποχή. Μεταφερόμαστε σε σημαντικά ανάκτορα, όπως αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου, εκεί που οι διενέξεις μεταξύ των πόλεων-κρατών και των ισχυρών ανάκτων επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας πανοπλιών, όπως αυτή του δυνατού Αγαμέμνονα, του φοβερού Μενέλαου και του πολυμήχανου Οδυσσέα!

  • Δευτέρα 14/2 και ώρα 12:00

«ΈΡΩΣ» | Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

  • Όταν η Διοτίμα συνάντησε τον Φουκώ | η ιστορική και φιλοσοφική διάσταση του έρωτα στην Αρχαία Ελλάδα!

Το Μουσείο Κοτσανά εγκαινιάζει έναν ξεχωριστό διάλογο ανάμεσα σε δύο σημεία συνάντησης: απόλαυση και αγάπη συναντούν την αρχαιοελληνική και σύγχρονη θεωρία του ερωτικού πάθους, συμπλέκουν φωνές και εξυμνούν τον έρωτα ως τον αδιάψευστο νικητή της ζωής μας.

Κανείς δεν ξεφεύγει απ’ τον μικρό φτερωτό θεό, γιο της Αφροδίτης! Ο έρωτας και οι αναπόφευκτες περιπέτειές του δίνουν ραντεβού στο Μουσείο Κοτσανά και σας καλούν να γνωρίσετε τις ιστορίες νίκης και ήττας που έχουν γεννήσει, τους μύθους, την τέχνη, τα ποιητικά έργα και την πλούσια φιλοσοφία.

(διάρκεια 60', Η θεματική εμπειρία επίσκεψης προσφέρεται δωρεάν. Οι επισκέπτες καταβάλλουν μόνο το γενικό αντίτιμο εισόδου στο Μουσείο (5 ευρώ)

  • Κυριακή 20/2 και ώρα 12:00

«Στρίψε ένα νόμισμα!» | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά & οικογένειες
(διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 8 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

  • Τι βάρος είχαν τα αρχαία νομίσματα και ποια ήταν τα σύμβολά τους;
  • Άραγε στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν νομίσματα για τις συναλλαγές τους;

Τα αρχαία νομίσματα ρίχνουν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου! Σπουδαίοι ιστορικοί όπως ο Ηρόδοτος, μάς αποκαλύπτουν ποιοι ήταν εκείνοι που έκοψαν πρώτοι νομίσματα, από ποια υλικά ήταν φτιαγμένα και ποια ήταν τα περίφημα νομισματοκοπεία της εποχής!

Η μνα και η δραχμή ξετυλίγουν το κουβάρι των νομισμάτων, με αφετηρία το 580 π.Χ. και τον στατήρα της Αθήνας και μας αφηγούνται τις ιστορίες διάσημων νομισμάτων, τα μέρη στα οποία είχαν βρεθεί και τα πολλά χέρια που είχαν αλλάξει μέχρι να βρεθούν στα δικά μας!

Στρίψε ένα νόμισμα και δες τι θα συμβεί!

  • Σάββατο 26/2 και ώρα 12:00 & Κυριακή 27/2 και ώρα 13:00

«Φτιάχνω Μάρτη...μαρτάκια...μαρτενίτσα» | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά & οικογένειες
(διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

  • Πώς γιορτάζεται το έθιμο της πρώτης μέρας του Μάρτη στην Ελλάδα; Και τι αναφέρει η λαϊκή μας παράδοση για τις ρίζες του εθίμου;
  • Τι συμβολίζει το ερυθρόλευκο βραχιολάκι στο χέρι μας;
  • Γνωρίζατε ότι οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν «Μάρτη» και μάλιστα οι κοπέλες στόλιζαν με «Μάρτη» και το άγαλμα της Αθηνάς;

Ελάτε στο Μουσείο Κοτσανά και δημιουργήστε τα δικά σας χειροποίητα μαρτάκια ….για να μην σας «κάψει» ο ήλιος! Θα μάθουμε για το έθιμο της πρώτης μέρας του Μάρτη και πώς γιορτάζεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις γειτονικές μας χώρες.

  • Κυριακή 27/2 και ώρα 12:00

«Μάσκα καρναβαλική!» | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά & οικογένειες
(διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

  • Γινόντουσαν καρναβάλια στην Αρχαία Ελλάδα;
  • Άραγε μεταμφιέζονταν οι αρχαίοι Έλληνες;

Φέτος τις Απόκριες, δίνουμε ραντεβού στο Μουσείο Κοτσανά! Τα Ανθεστήρια, η μεγάλη γιορτή προς τιμήν του θεού Διονύσου συναντούν τις Απόκριες και δίνουν φέτος ραντεβού στο Μουσείο Κοτσανά με διάθεση…καρναβαλική! Μια γιορτή από τα προϊστορικά χρόνια που συμβόλιζε το πέρασμα από την εσωτερικότητα του χειμώνα στην χαρά της δημιουργίας που φέρνει μαζί της η άνοιξη!

Από τη μια Πιθοίγια, Χόες, Χύτροι και από την άλλη θεός Διόνυσος και βακχικοί χοροί! Τι άραγε σημαίνουν όλα αυτά;

Όλοι μαζί «ανοίγουν τα χαρτιά τους» και μάς αποκαλύπτουν τη σημασία τους προσκαλώντας μας σε έναν ξέφρενο χορό μεταμφιεσμένων που θα μας ταξιδέψει από την Αρχαία Ελλάδα, στη Νάξο, τις Σέρρες, τα βλαχοχώρια και το Διδυμότειχο!

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:

  • Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
  • Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.
  • Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 12 άτομα
  • Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
  • Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
  • Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας,

Κολωνάκι, 10671

T.: 211 411 0044, 6907292002

Ε: [email protected]

kotsanas.com

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup