Πολιτισμός

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρεπανασταόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρεπανασταόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

«Διαβάτη άκου την Ωδή…, δες την Πύλη…»

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και το Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας, στην προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης, πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία την επετειακή εκδήλωση «Διαβάτη άκου την Ωδή…, δες την Πύλη…», τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης και διαδικτυακά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και της Επετείου της 25ης Μαρτίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του STEAM εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Πάμε Μουσείο;», στο οποίο συμμετέχουν 10 σχολεία του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα» από την Ηλεία, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με συντονίστρια την Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας Δρ Σταματία Κοτρέτσου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη δημιουργία του Αγαθοφρόνειου Εικονικού Μουσείου για παιδιά και εφήβους, με εκθέματα που σχετίζονται με την ελληνική επανάσταση, το οποίο θα είναι ελκυστικό και θα εξασφαλίζει προσβασιμότητα σε όλους. Αξιοποιήθηκαν, βιβλία, ποιήματα και μουσικά έργα του μεγάλου δωρητή της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, Κων/νου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου. Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν οι εργασίες των συνεργαζόμενων σχολείων και στο δεύτερο μέρος το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο ρόλος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι οργανωτικοί συντονιστές των συνεργαζόμενων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. κ. Σπυρίδων Παπαδάκης, κ. Ιγνάτιος Καράμηνας και κ. Ελευθέριος Βέτσιος, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη των συνεργαζόμενων σχολείων, η Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου, η Γραμματέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας κ. Ελένη Αγγελοπούλου, η οικογένεια της ποιήτριας Έφης Αιλιανού- Κυριλλοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας «Παρράσιοι» κ. Ανδρέας Ρουμελιώτης, εκπρόσωποι Δημοσίων Βιβλιοθηκών, εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες, συνεργάτες και φίλοι της Βιβλιοθήκης.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε ένα πολύ μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα των εργασιών των μαθητικών ομάδων, το οποίο περιλάμβανε αναλύσεις των ποιημάτων, «Ωδή εις το έαρ» του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, 1817 και «Η Πύλη» της Έφης Αιλιανού - Κυριλλοπούλου, (Συλλογή «Θάλασσα του ζόφου/β’ Τοπία»).

Με αφορμή τα δύο ποιήματα παρουσιάστηκαν τα δείγματα δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας, του Γενικού Λυκείου Κρεστένων, του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας και του 1ου Γυμνασίου Περιστερίου με Υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Θεώνη Δούρου, την κ. Mαρία Καούκη, την κ. Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, την κ. Αικατερίνη Ανδρέου και την κ. Παρασκευή Θεοφανίδου.

Η εκπαιδευτική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιλάμβανε μια πρώτη επαφή με τα ποιήματα, μελέτη ιστορικών πηγών, γραπτών και οπτικοακουστικών, μελέτη έργων τέχνης, ερμηνευτική και τεχνική προσέγγιση, αποκωδικοποίηση συμβόλων και προέκταση στη σύγχρονη εποχή. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες καθοδηγήθηκαν για να επινοήσουν τις δικές τους ιστορίες και τους προτάθηκε να εμπεριέχουν μια ή περισσότερες θεματικές στις οποίες ο Στέφαν Τσβάιχ θεωρεί πως στηρίζονται όλα τα μεγάλα έργα, δηλαδή μια ιστορία επιστροφής, μια ιστορία εκδίκησης, μια ιστορία μεγάλης αγάπης, μια ιστορία μάχης, μια ιστορία θυσίας. Στη συνέχεια προχώρησαν στην εικαστική απεικόνιση των σκηνών των ποιημάτων ή των ιστοριών τους με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους.

vivlioth andrits ekdilosi epanastasi 2

Η απαγγελία των ποιημάτων «Ωδή εις το έαρ» και «Η Πύλη» από τον κ. Ανδρέα Θανασούλα συγκίνησε τους συμμετέχοντες όπως και οι απαγγελίες των ποιημάτων των μαθητών του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας «Ο κυβερνήτης», «Η ελπίδα ανατέλλει» και «Η μέρα που η ελπίδα ξεψύχησε». Το κείμενο του γιού της ποιήτριας Έφης Αιλιανού κ. Διομήδη Κυριλλόπουλου με μηνύματα και ερμηνείες που πηγάζουν από το ποίημα της μητέρας του, το οποίο ανέγνωσε η σύζυγός του κ. Χριστίνα Παπαϊωάννου-Κυριλλοπούλου ολοκλήρωσε την ποιητική πανδαισία.

Η εικαστική έκθεση «Παραδοσιακές φορεσιές από το χθες στο σήμερα», η οποία άνοιξε τις πύλες της στη βιβλιοθήκη, περιλαμβάνει εκτός από τις εικονογραφήσεις και εικαστικές δημιουργίες με α) έργα του 1ου Γυμνασίου Περιστερίου με την τεχνική του κολλάζ με παραδοσιακές φορεσιές από την Ανδρίτσαινα, τη Μάνη, τα Μέγαρα, το Καστελόριζο και το Ρουμλούκι Ημαθίας με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Π. Θεοφανίδου. Χρησιμοποιήθηκαν παλιά περιοδικά ως υλικό, ενώ ως φόντο χρησιμοποιήθηκαν αντίγραφα χαρακτικών των περιηγητών του 19ου αιώνα από τις αντίστοιχες περιοχές, για να δώσουν και μία εικόνα για το πώς ήταν οι τοποθεσίες αυτές εκείνη την εποχή και β) κουκλάκια με τις παραπάνω παραδοσιακές φορεσιές, που κατασκευάστηκαν με ανακυκλωμένα υλικά, από το 3ο και το 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου και το Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας με Υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Πολυτίμη Θεοδωρίδου, την κ. Ζαχαρούλα Μουρελάτου και την κ. Ζωή Μακρή. Με τη λογική του upcycling και τη ιδιαίτερη τεχνική που χρησιμοποιεί ο γλύπτης Νίκος Φλώρος, δημιουργήθηκαν και δύο μοντέρνες ενδυμασίες εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές. Τα κουκλάκια θα τα επεξεργαστούν οι μαθητές του 8ου Λυκείου Περιστερίου, ώστε να πάρουν τη θέση τους στο εικονικό μουσείο και να τοποθετηθούν στις προθήκες της μακέτας.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε «Η χάρτα του Ρήγα στον ψηφιακό κόσμο» σχεδιασμένη από το ΕΝΕΕΓΥΛ Πύργου (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο) με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Αργυρώ Ασβεστά, πάνω στην οποία αποτυπώθηκε η ιστορία της παραδοσιακής φορεσιάς από το Ρουμλούκι Ημαθίας από το 8ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Ευαγγελία Βελλή. Το Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας διάβασε απόσπασμα από το διήγημα των μαθητών/τριων «Ένα ταξίδι στο παρελθόν, μια αλλαγή στο μέλλον» με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Στυλιανή Θάνου.

Το βίντεο του ΕΝΕΕΓΥΛ Πύργου οι «Ήρωες από μέταλλο», μια παρουσίαση των έργων του γλύπτη Νίκου Φλώρου και της συνέντευξής του, με αφορμή από την έκθεση στη Συλλογή Παραδοσιακών Ενδυμασιών «Βικτωρία Ι. Καρέλια» τον Σεπτέμβριο 2021, στο οποίο ενσωματώθηκε απόσπασμα από την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα από τον Δρ Ανδρέα Θανασούλα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκε.

Το 8ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου άνοιξε τις πόρτες του Αγαθοφρόνειου Εικονικού Μουσείου, αφού ολοκλήρωσε τη σχεδίαση του, και οι μαθητές και οι Υπεύθυνες Καθηγήτριες την κ. Ευανθία Κοντογούρη και κ. Βασιλική Κοντοπάνου αναμένουν τα εκθέματα όλων των μαθητικών ομάδων για να το ολοκληρώσουν.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με ενδιαφέρουσες ομιλίες α) «Μαθήματα Ιστορίας» από την Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου και β) μια ιστορία με αφορμή το μπαούλο του πρωτοφιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, το οποίο βρίσκεται στο Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας από την Γραμματέα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας κ. Ελένη Αγγελοπούλου

vivlioth andrits ekdilosi epanastasi 3

Οι μελωδικές μουσικές συνθέσεις του Κ. Α. Νικολόπουλου “Romance, dediee à Melle de?” («Ρομάντσα αφιερωμένη στη Δεσποινίδα;»), “A Lei” («Σ’ εκείνη»), “Je t' aime, Hellas - Trahi pour vous” («Σ’ αγαπώ, φευ-προδομένος από εσάς») αντήχησαν στην υψηλής αισθητικής αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης από την εξαιρετική σολίστ Χρύσα Πανταζοπούλου. Η Πιανίστα Έλενα Φέντκο είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο της στο ολοκαίνουργο πιάνο, δώρο του Προέδρου της Ελβετικής Ένωσης Φίλων της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας Δρ Δημήτριου Τσελεπή, ο οποίος κάλυψε και τα έξοδα συντήρησής του.

Η οικογένεια της ποιήτριας Έφης Αιλιανού- Κυριλλοπούλου μετά από την εκδήλωση δήλωσε συγκινημένη: «…Είμαστε περήφανοι, που εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί λαμπρύνουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα! Δασκάλους τέτοιους έχουμε ανάγκη, που με τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα και την αγάπη τους για τα παιδιά, τους δείχνουν πως υπάρχει και κάτι διαφορετικό από τη ρηχότητα της ηλεκτρονικής εποχής και τα καθοδηγούν με τρόπο εμπνευσμένο, ώστε αυτά να θελήσουν να ανακαλύψουν τη μαγεία του στίχου και, το κυριότερο, εξ αφορμής αυτής της ανακάλυψης, να δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά κάτι δικό τους! Μας εντυπωσίασαν εξαιρετικά τα κείμενά τους! Πόση φαντασία! Είναι απίστευτο πώς δεκατριάχρονα μόνο παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους εντυπωσιακές ιστορίες, που τις τοποθέτησαν σε μια εποχή τόσο μακρινή και τόσο ξένη γι’ αυτά! Δεν υπάρχουν λόγια για αυτές τις φωτισμένες εκπαιδευτικούς, που, με τον μαγικό τους τρόπο, τα παροτρύνουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους! Ιδιαίτερη μνεία στην συγκινητική απαγγελία του κυρίου Θανασούλα, αλλά και στις εξαιρετικές μουσικούς, που κόσμησαν την εκδήλωση!».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Ο ρόλος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», το οποίο συντόνισε ο έμπειρος Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας Δρ Σπυρίδων Παπαδάκης. Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

  1. H Δημόσια Βιβλιοθήκη ως πηγή πληροφοριών - 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας. Εισηγητής: Γεώργιος Πούλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών.
  2. Η εποχή μας και το ηλεκτρονικό βιβλίο: Πραγματικότητα και προοπτικές - ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας. Εισηγητές/τριες: Άννα Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γερμανικής Φιλολογίας, Δημήτριος Σεμιτέκος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία.
  3. Οι προσδοκίες των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. από τη συνεργασία τους με μια Δημόσια Βιβλιοθήκη. Τρόποι συνεργασίας - 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής. Εισηγήτρια: Μαρία Κελαϊδίτου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία.

Ευχαριστίες

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες, τους συνεργαζόμενους φορείς και τον κ. Θεόδωρο Τζίβα, Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ανδρίτσαινας και κ. Χρίστο Αλεξανδρόπουλο για την τεχνική υποστήριξη.

vivlioth andrits ekdilosi epanastasi 4

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup