Πολιτισμός

Αμαλιάδα: Το ερασιτεχνικό θέατρο αποκτά το δικό του φεστιβάλ…

Αμαλιάδα: Το ερασιτεχνικό θέατρο αποκτά το δικό του φεστιβάλ…

Η Αμαλιάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “θεατρομάνα” καθώς εδώ και χρόνια έχει προσφέρει πάρα πολλά στο ερασιτεχνικό θέατρο. Ένα χρόνο μετά την απώλεια του Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου, πρωτεργάτη του ερασιτεχνικού θεάτρου στην περιοχή, ο δήμος Ήλιδας ανακοίνωσε την δημιουργία εντός φεστιβάλ για το ερασιτεχνικό θέατρο όπου θα αποκτήσει άμεσα “σπίτι” στον Πολυχώρο Πολιτισμού του δήμου που πλέον θα λέγεται Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου δια στόματος του δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη και έγιναν με ιδιαίτερη χαρά δεκτά από τους ανθρώπους που σηκώνουν στις πλάτες τους το ερασιτεχνικό θέατρο με πάθος που σπανίζει και προσφέρουν πολιτισμό στον τόπο μας…

Ο Γιάννης Λυμπέρης επέλεξε ως χρονική στιγμή για τις ανακοινώσεις, μια περίοδο όπου υποχωρεί η πανδημία και κερδίζουμε περισσότερες ελευθερίες που μας φέρνουν πιο κοντά στην γνώριμη καθημερινότητα του παρελθόντος. “Υλοποιούμε αυτό το οποίο είχαμε όραμα και είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο. Έναν χώρο που οι άνθρωποι του θεάτρου όχι οι επαγγελματίες, οι ερασιτέχνες των τοπικών μας κοινωνιών, των δήμων της Ηλείας, παραβρίσκονται για να ξεκινήσουμε ένα φεστιβάλ. Το πρώτο φεστιβάλ που ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα και θα γίνει θεσμός των περισσότερων θεατρικών ερασιτεχνικών ομάδων της περιοχής μας. Αυτό μπορεί να διευρυνθεί, αυτό μπορεί να επεκταθεί, έτσι κι αλλιώς υπάρχουν χώροι κάτω από αυτή την αίθουσα οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν τις θεατρικές ομάδες, είτε για πρόβες, είτε για κοστούμια, είτε για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται μία θεατρική ομάδα, για να βγάλει στο τέλος το προϊόν της, την παράσταση. Έτσι δεν μπορώ, παρά να δηλώσω ευτυχής που βρέθηκα και βρίσκομαι αυτή τη στιγμή να βλέπω ένα όραμα που είχα μία εικοσαετία και πλέον τώρα, από το 2000 να υλοποιείται. Οι παλιές φυλακές λοιπόν της πόλης, της Αμαλιάδας έγιναν χώρος πολιτισμού, θέατρο θα το ονομάσουμε, τώρα που λήγει η προθεσμία που είχαμε από το ΕΣΠΑ και ο περιορισμός για την ονομασία του και όχι Πολυχώρος. Ο πολυχώρος είναι κάτι γενικό. Το Δημοτικό Θέατρο όμως, που ήθελε η πόλη και χρειάζεται, είναι κάτι συγκεκριμένο. Στο Δημοτικό Θέατρο - λοιπόν - της Αμαλιάδας, ξεκινάμε το φεστιβάλ των ερασιτεχνικών θιάσων της περιοχής μας. Τους ευχαριστώ όλους και τους συγχαίρω συγχρόνως για την επιμονή τους, το μεράκι τους, να το κάνουν πράξη πολιτισμού, η οποία είναι ότι μας λείπει σε αυτή την περιοχή και σε αυτή την χώρα, για να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι και να γίνουμε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και αλληλεγγύη στις κοινωνίες μας” είπε ο κ. Λυμπέρης.

Συμπλήρωσε πως το φεστιβάλ θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου, λέγοντας πως “… ο καθένας καταγράφεται και δικαιώνεται στο πέρασμα του από τις πράξεις του και από την στάση της ζωής του. Ο Ανδρέας λοιπόν έχει καταγραφεί σε εμάς από πολλά χρόνια πριν και το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ονομάσουμε αυτό το φεστιβάλ “Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος” που γι’ αυτόν το ερασιτεχνικό θέατρο ήταν η ζωή του και η ψυχή του.

Ο γιος του Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου και γνωστός αθλητικογράφος Σοφοκλής, από την πλευρά του σημείωσε πως “… κάποιος δεν χαρακτηρίζεται σημαντικός από το μεγάλο κενό που αφήνει φεύγοντας, αλλά από την παρακαταθήκη και τους ανθρώπους που θα τον ακολουθήσουν. Το θέατρο θα έλεγα ότι είναι η μητέρα των τεχνών. Πόσες τέχνες πρέπει να συμπράξουν για μία θεατρική παράσταση; Ο χορός, ο γραπτός λόγος, η ζωγραφική, η μουσική, νομίζω ότι οφείλουμε στον τόπο μας, έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε την θεατρική παράδοση. Άλλωστε, είναι ο τόπος που είχε αρχαίο θέατρο και αυτό τα λέει όλα. Είναι καθήκον μας…” επισήμανε.

Τι είπαν οι άνθρωποι του ερασιτεχνικού θεάτρου

Η ανακοίνωση του νέου αυτού θεσμού, αλλά και η στέγη που αποκτά στον πιο σύγχρονο χώρο πολιτισμού της Ηλείας οι άνθρωποι του ερασιτεχνικού θεάτρου ένιωθαν απέραντη ικανοποίηση.

“Επιτέλους ο πολιτισμός στην Αμαλιάδα αρχίζει να λειτουργεί. Και μερικές φορές λέμε ότι όταν ένας άνθρωπος φεύγει από τη ζωή δεν ξεχνιέται. Ο Ανδρέας λοιπόν είναι εδώ, ο Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει κάτι στην πόλη της Αμαλιάδας, το οποίο θα κάνει γνωστή την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα” είπε ο ερασιτέχνης ηθοποιός και σκυνοθέτης της θεατρικής ομάδας «Ερασιτέχνες», Χάρης Κότσιφας. “Για να γίνει το πρώτο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομάδων στην πόλη μας, που συμμετέχουν ομάδες από την Ηλεία αλλά και ομάδες από την Θεσπρωτία και από την Αχαΐα χρειάζεται ανθρώπους να δουλέψουν. Και μπορεί ο Δήμος να έχει την διάθεση να κάνει κάτι για τον πολιτισμό της πόλης, όμως χρειάζονται οι εργάτες. Και ο μεγαλύτερος εργάτης του πολιτισμού στην πόλη μας και είναι μεγάλη μας χαρά αυτό, είναι ο Βασίλης Καψής, στον οποίο οφείλεται και η ιδέα και το τρέξιμο, όχι μόνο για το φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας αλλά και γι’ αυτό το φεστιβάλ. Ο Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που μαζί με τον Γιάννη Παπανδρικόπουλο από το 1945 μεταπολεμικά, ξεκίνησαν το θέατρο στην Αμαλιάδα. Αξίζει να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που πρόσφεραν πράγματα και σε ότι με αφορά, συναντήθηκαν με τον Ανδρέα το 2000, οι πορείες μας, ιδρύσαμε θεατρικές ομάδες, δουλέψαμε πάνω στο θέατρο και για μένα ο Ανδρέας ήταν ένας δάσκαλος πέρα από τις όποιες σπουδές έχω κάνει, ίσως ο καλύτερος δάσκαλος που είχα στη ζωή μου. Και είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη τιμή των ερασιτεχνών που κάνουμε κάτι στην μνήμη του Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου για την ανάδειξη του πολιτισμού στον τόπο μας”.

Το μέλος της θεατρικής ομάδας του κέντρου κοινωνικής παρέμβασης Δήμου Ήλιδας, Τάσος Φραγκιάς, σημείωσε πως “… με μεγάλη μας χαρά οργανώνουμε και συμμετέχουμε στο πρώτο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Αμαλιάδας που διοργανώνεται από τον δήμο προς τιμήν του Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου. Και η χαρά μας επίσης είναι μεγάλη γιατί ο Ανδρέας δεν ήταν μόνο ένας πρωτεργάτης στο ερασιτεχνικό θέατρο και στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής αλλά ειδικά και για την δική μας την ομάδα, ήταν ένα από τα ιδρυτικά της μέλη. Ήταν ο άνθρωπος δηλαδή ο οποίος με κάποιους άλλους ξεκίνησαν την θεατρική ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης, δούλεψε πάρα πολύ και ανέβασε πολλές παραστάσεις με την ομάδα του κέντρου και μάλιστα η τελευταία του παράσταση ήταν με την Ομάδα μας, “Ζητείται ψεύτης” του Δημήτρη Ψάθα το 2012. Γι’ αυτό το λόγο είναι τιμή μας και χαρά που συμμετέχουμε σε αυτό το θέατρο και τιμούμε αυτό τον άνθρωπο όποιος για εμάς ήταν και φίλος και συνοδοιπόρος αλλά και δάσκαλος και πάνω και κάτω από την σκηνή και ελπίζουμε παράλληλα ότι και το φεστιβάλ το οποίο ξεκινάμε με μικρά βήματα φέτος και προσπαθούμε όσο γίνεται να το αναπτύξουμε, να το καταστήσουμε έναν θεσμό στην πόλη μας, οποίος θα αναδείξει και το ερασιτεχνικό θέατρο αλλά και τους ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν τον πολιτισμό της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια”.

Η Καλλιόπη Κοσμόπουλου, μέλος της θεατρικής ομάδας “Αποχρώσεις” από την πλευρά της τόνισε ότι “… χαιρόμαστε ιδιαίτερα που παίρνουμε μέρος στην έναρξη αυτού του φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7, 8 Μαΐου. Εγώ προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί επιστρέφοντας στην Αμαλιάδα μετά τις σπουδές μου, αναζητούσα θεατρικές ομάδες και δεν υπήρχαν παλαιότερα και συμμετείχα σε μία θεατρική ομάδα στην Γαστούνη όπου γνώρισα τον Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλο για τον οποίο πραγματοποιείται το φεστιβάλ, είχαμε παίξει μαζί εκείνα τα χρόνια και χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω στο πρώτο φεστιβάλ που πραγματοποιείται προς χάρη του. Το άλλο για το οποίο χαίρομαι είναι οι χώροι, οποίοι δημιουργούνται και θα πρέπει να είναι ζωντανοί. Και για να είναι ζωντανοί, θα πρέπει να υπάρχουν δράσεις μέσα σε αυτούς τους χώρους. Και αυτό το φεστιβάλ πιστεύω ότι θα αναδείξει την πόλη μας, τον χώρο και τον πολιτισμό”.

Ο Ανδρέας Λευθεριώτης της θεατρικής ομάδας Γαστούνης, από την πλευρά του συνεχάρη το δήμο και το δήμαρχο για την πρωτοβουλία αυτή και μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν ως ιδέα. “Έχουμε την υποχρέωση πλέον εκτός από τον πολιτισμό που εισάγουμε το καλοκαίρι με τόσους θιάσους, να αναδείξουμε αυτό που για μένα ως πολιτισμός σημαίνει η δράση του ντόπιου στοιχείου. Δράση των νέων και των μεγαλύτερων χωρίς να παραβλέπω και την αξία των άλλων θιάσων που έρχονται. Υλοποιήθηκε λοιπόν μία σκέψη πολύ παλαιότερη και ποια είναι η ευτυχής συγκυρία τώρα; Όταν κάποτε υπήρχε στο νομό Ηλείας ένας ή δύο θίασοι αυτή τη στιγμή αν τους μετρήσουμε είναι διψήφιος ο αριθμός και το λέω ως Κερκυραίος και όχι ως Ηλείος για να μην πείτε ότι παινεύω το σπίτι μου. Είναι πολύ μπροστάρης σε αυτόν τον τομέα ο νομός Ηλείας. Γνώρισα και εγώ τον Αντρέα, ήταν φίλος μου, δεν είχαμε συνεργαστεί θεατρικά, είχαμε όμως αρκετές συναντήσεις έργα, ήταν ένας απλός και ωραίος άνθρωπος και συγχαρητήρια στον Δήμο που έδωσε εδώ το όνομά του. Χαιρόμαστε κι εμείς που θα συμμετάσχουμε σε αυτό το Φεστιβάλ το οποίο έχει το εξής καλό. Δεν είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα, γιατί όπου μπει αυτό το στοιχείο μέσα χάνεται αυτή η ομορφιά που έχει το θέατρο και οι φιλίες οι ωραίες που δημιουργεί. Εμείς, ήρθαμε με μεγάλη μας χαρά, θα δείτε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από τους μετακαλούμενους θιάσους, το λέω με πλήρη γνώση και επίσης δεν είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσω της τηλεόρασης, είναι οι άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους και την ικανοποίησή μας την νιώθουμε, όταν εσείς οι θεατές ικανοποιείστε”.

Ο ερασιτέχνης ηθοποιός Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι “… εχω συνεργαστεί με τις περισσότερες ομάδες του νομού Ηλείας και σε αυτό το θέμα θέλω να κάνω μία μικρή αναφορά. Νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία αυτή, για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ομάδων σε μόνιμη βάση και για την συνεργασία τους που εγώ την θεώρησα από την αρχή αυτονόητη”.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις