Πολιτισμός

Πάτρα: Μαγευτική έναρξη για το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Πάτρα: Μαγευτική έναρξη για το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922-2022, πρόσφυγες», το οποίο είναι αφιερωμένο στον γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου στην «Ιχθυόσκαλα», στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας.

Ο χώρος όπου επί ένα μήνα δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία, την Συρία και την Αρμενία θα κατασκευάζουν αντίστοιχο αριθμό γλυπτών, τα οποία θα μείνουν στην πόλη, κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου, που ήρθε σε επαφή με τα έργα και τους δημιουργούς.

Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου κήρυξε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης ο οποίος επεσήμανε ότι, « …είναι βαθιά η συγκίνηση, που φέτος, 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνουμε στην Πάτρα το Διεθνές συμπόσιο γλυπτικής με το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρούμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτό, θα συμβάλλουν, ώστε να δούμε την ιστορία και από ένα άλλο πρίσμα, μέσα από την τέχνη που εμπνέεται από την προσφυγιά, τόσο του προηγούμενου αιώνα, όσο και τη σύγχρονη…»

dsc_6735.jpg

dsc_6713.jpg

dsc_6254.jpg

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θεσμό του Συμποσίου Γλυπτικής, τονίζοντας πως «Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής εντάσσεται φέτος στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Κατά τη διάρκειά του, θα λάβει χώρα ένα ανοιχτό πολυθεματικό φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εδώ, στο χώρο του Νότιου Πάρκου, με ελεύθερη είσοδο. Καθημερινά θα λαμβάνουν χώρα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού»…. «Επιπλέον, θα γίνεται ζωντανή ενημέρωση για την τέχνη της γλυπτικής και το ρόλο της δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές, να βλέπουν ζωντανά πώς δημιουργείται ένα έργο γλυπτικής και ταυτόχρονα να γίνεται συζήτηση για το ρόλο της γλυπτικής στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η προσφυγιά…».

dsc_6116.jpg

Πρόσθεσε δε, πως ταυτόχρονα, «…δεν ξεχνάμε ότι το Συμπόσιο, είναι αφιερωμένο στον πατρινό γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο, έναν καλλιτέχνη που αγάπησε και δέθηκε με την πόλη της Πάτρας, αποτελώντας μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητές της στον χώρο του Πολιτισμού και όχι μόνο. Επιπλέον, πέραν των αναρίθμητων βραβείων και διακρίσεων που είχε αποσπάσει, είχε ενεργό εμπλοκή στους αγώνες για τα δικαιώματα των εικαστικών καλλιτεχνών..», «…Στην κοινωνική του δράση, ξεχωρίζει το γεγονός πως το 1968, παρότι κλήθηκε από τη Χούντα να αναλάβει τη θέση του υπευθύνου Γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς και την προσπάθειά του να προσεταιριστεί εικαστικούς, δεν την αποδέχθηκε ποτέ…».

Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα, τα συμπεράσματα και τη σχέση της Πάτρας και των πατρινών με την προσφυγιά τόνισε τα εξής: «…Μέσα από την εξέταση της ιστορίας μας, την εξέταση των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής, όσων οδήγησαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας στην προσφυγιά, βγάζουμε συμπεράσματα για τα σημερινά γεγονότα, καθώς αυτή τη στιγμή διεξάγεται πάλι πόλεμος, άλλη μία φορά «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».

dsc_6252.jpg

dsc_6583.jpg

«…Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και σήμερα, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι τάχα αν τασσόμασταν με τους ισχυρούς, θα γινόταν επέκταση της Ελλάδας, απ’ την οποία θα επωφελούνταν και ο λαός. «Μεγάλη ιδέα» το λέγανε τότε. Και πήγαμε και όντως ήμασταν με την πλευρά των νικητών. Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, εμείς, η Ελλάδα, ήμασταν με τους νικητές και στο τέλος βρεθήκαμε ξεριζωμένοι. Γιατί οι νικητές έβαλαν μπροστά συμφέροντα άλλα, πιο μεγάλα και πιο ισχυρά από τα δικά μας και μας εγκατέλειψαν…»

«…Οι πατρινοί, συνδέονται στενά με το προσφυγικό στοιχείο, καθώς στην Πάτρα του 1922, των 50.174 κατοίκων, εγκαταστάθηκαν 7.500 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι ρίζωσαν εδώ, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και έχουν αφήσει το στίγμα τους, το οποίο φτάνει έως τις μέρες μας. Μία σειρά Σύλλογοι, οι οποίοι θα λάβουν μέρος και στις εργασίες του Συμποσίου, έχουν ιδιαίτερη συμβολή στη διατήρηση των μικρασιάτικων πολιτιστικών στοιχείων.

Κλείνοντας την ομιλία του Δήμαρχος της Πάτρας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του «στους συμμετέχοντες, τους γλύπτες, έναν – έναν ξεχωριστά και όλους μαζί, γιατί χωρίς τη συμβολή τους, θα ήταν αδύνατη η διεξαγωγή αυτών των μοναδικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, τους εργαζόμενους του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Δήμου μας, που έκαναν πράξη τον κοινό μας σχεδιασμό…»

«Μουσικό ταξίδι» στη Σμύρνη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

Η επίσημη έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου «έκλεισε» με την πραγματοποίηση ενός «μουσικού ταξιδιού» στη Σμύρνη. Τη συναυλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την «Ιχθυόσκαλα». Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί, ξενάγησαν το κοινό στην αύρα της Σμύρνης, της πόλης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στην ιστορία του ελληνισμού.

Στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας» ακούστηκαν διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», που γεννήθηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου στα «Καφέ Αμάν» της πόλης και μετέφεραν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής.

dsc_6216.jpg

dsc_6561.jpg

dsc_6226.jpg

Ακούστηκαν δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης, που παρά την τραγική μοίρα της προσφυγιάς, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου, μεταλαμπαδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. σπουδαίου τόπου.

Στην έναρξη του Συμποσίου παραβρέθηκε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Πάτρα Ενωμένη» Νίκος Παπαδημάτος και «Ώρα Πατρών» Γιώργος Ρώρος, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Παραβρέθηκαν επίσης οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο συμπόσιο και αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας αποτελούμενη από τη ζωγράφο Μάρθα Κορίτσογλου (μέλος του Δ.Σ. στο ΕΕΤΕ) και τον γλύπτη Χρήστος Λάμπρου (μέλος της Εφορίας Γλυπτικής του ΕΕΤΕ). Εκ μέρους της οικογένειας του Διονύση Γερολυμάτου παραβρέθηκε ο γιός του Κώστας (αντιδήμαρχος Χαλανδρίου).

*Οι εργασίες του συμποσίου πραγματοποιούνται καθημερινά και Σαββατοκύριακα: 09.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00.

Οι ενδιαφερόμενοι για ομαδικές ξεναγήσεις μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο 2610-390-935 (10.00 – 14.00) – email: [email protected]

Πηγή: Tempo24.news

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα