Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 15:09

Ο δημιουργός του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς στην Ακαδημία Αθηνών!

Γράφτηκε από

Ο κ. Κώστας Κοτσανάς θα είναι ομιλητής με θέμα ομιλίας "(Ανθρωπόμορφη) Ρομποτική Τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα" στον κύκλο των μηνιαίων διαλέξεων που διοργανώνεται από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην περίληψη της διάλεξης ο Κ. Κοτσανάς αναφέρει:

Το φιλολογικό ενδιαφέρον για φανταστικά αυτοελεγχόμενα ανθρωποειδή ρομπότ πρωτοεμφανίζεται ήδη από την εποχή του Ομήρου. Σύμφωνα με το μύθο, ο τεχνίτης θεός Ήφαιστος κατασκεύασε τις χρυσές αυτόματες υπηρέτριες (που διέθεταν εξυπνάδα, ομιλία και δύναμη), ενώ ο πολυμήχανος Δαίδαλος την κινούμενη Αφροδίτη. Όμως το γνωστότερο μυθικό ανθρωποειδές της αρχαιότητας ήταν ο χάλκινος γίγαντας Τάλως, ένας άγρυπνος φύλακας της Κρήτης. Ιστορικά λειτουργικά ρομπότ πρωτοεμφανίζονται κατά την ελληνιστική περίοδο, με σημαντικότερη την αυτόματη θεραπαινίδα (ένα λειτουργικό ρομπότ-υπηρέτρια) του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αι. π.Χ.), την oπoία περιγράφει στο τεχνικό σύγγραμμά του «Πνευματικά». Δύο προγραμματιζόμενες αυτοκινούμενες και αυτολειτουργούμενες συσκευές, (η μηχανική "τηλεόραση" και το αυτοκινούμενο όχημα - κουκλοθέατρο) που περιγράφει με εξαιρετικές λεπτομέρειες ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (1ος αι. μ.Χ.) στο μνημειώδες τεχνικό σύγγραμμά του "Περί Αυτοματοποιητικής" καταδεικνύουν το υψηλότατο επίπεδο ρομποτικής τεχνολογίας της ελληνιστικής περιόδου.

  • Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022, και ώρα 6.00 μ.μ. με συντονιστές της εκδήλωσης την κα Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και τον κ. Ανδρέα Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών. Μετά το τέλος της διάλεξης θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό.
  • Όσοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την ομιλία διαδικτυακά πρέπει να συμπληρώσουν την πιο κάτω ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να λάβουν τον σχετικό σύνδεσμο Zoom:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyl_A4TQsNoClYUNGmZptbXT4-OTwHirkMk0HjNKHmNJA0_w/viewform

kotsanas robot 2

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 14:05

Σχετικά Άρθρα

  • Υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών από την Ακαδημία Αθηνών σε Πύργο ή Αμαλιάδα
    Υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών από την Ακαδημία Αθηνών σε Πύργο ή Αμαλιάδα

    Τη χορήγηση υποτροφίας για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Φιλολογία στην Ελλάδα σε υποψήφιο καταγώμενο απο την Αμαλιάδα ή τον Πύργο, αποφάσισε η Ακαδημία Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Η υποτροφία προέρχεται απο τα έσοδα του Κληροδοτήματος Ελένης Ψημένου.

    Όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στη διαδικασία επιλογής υποχρεούνται να υποβάλουν, στο Πρωτόκολλο της Ακαδημίας Αθηνών (ταχ. δ/νση: Πανεπιστημίου 28, Τ.Κ. 106 79, Αθήνα), αίτηση που θα τυπώσουν από την ιστοσελίδα της Ακαδημίας www.academyofathens.gr (Ενότητα: Υποτροφίες)

  • Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη»
    Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη»

    Tην Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύτηκε με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Μιχαήλ Σταθόπουλος εκφώνησε ομιλία με θέμα «Ελλείμματα Δημοκρατίας» ενώ ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Ζερεφός ανάγνωσε την έκθεση με θέμα «Το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2023».

    Στο ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου, κατά τη γνώμη των ειδικών, που παραπέμπει στην κλασική αρχιτεκτονική του Αθηναϊκού 5ου πΧ. αι, με τον πλούσιο ζωγραφικό και γλυπτικό διάκοσμο, τιμήθηκε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κ Αικατερίνη Παρασκευοπούλου, η Γεν. Γραμματέας Δήμητρα Καχτίτση – Τζαβάρα και όλα τα μέλη του Δ.Σ.

    Η πρόεδρος παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Μιχαήλ Σταθόπουλο συνοδευόμενη από δύο χορευτές μέλη της χορευτικής ομάδας τον Ανδρέα Μικελόπουλο και τη Θεοδώρα Διαμαντοπούλου με φορεσιές «φουστανέλα» και «Αμαλία» αντίστοιχα, οι οποίοι με την παρουσία τους δημιούργησαν ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό κατά την ώρα της βράβευσης αντάξιο του έργου και της δράσης του Λυκείου του Πύργου.

    Όπως αναφέρει ο τιμητικός έπαινος της Ακαδημίας το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου «τιμάται δια την εξαιρετικήν και λαμπράν αυτού συμβολήν εις την της πόλεως του Πύργου Ηλείας πρόοδον και εις την της ελληνικής, πνευματικής και πολιτισμικής μνήμης διατήρησιν».

    Το βραβείο αυτό αντανακλά την εκατόχρονη ζωή του Λυκείου του Πύργου και τη συνεχή παρουσία του στην πολιτιστική κοινωνική και πνευματική ζωή του τόπου. Αφιερώνεται σε όλα τα μέλη του από τις πρώτες ιδρύτριές του μέχρι τις σημερινές λυκειάδες που εθελοντικά προσφέρουν και δραστηριοποιούνται ώστε το Λύκειό μας να είναι ένας διαρκής φάρος πολιτιστικής ζωής.

    Το 2023 κλείνει με την ωραιότερη στιγμή για την ιστορία του ΛΕΠ και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε γι΄αυτό το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κκ Αθανάσιο και το φίλο του Λυκείου κ. Γιώργη Τάκη Δόξα που συνέδραμαν στην πραγματοποίηση αυτής της τιμητικής διάκρισης.

    lukeio el vraveusi ak 11

    lukeio el vraveusi ak 2

    lukeio el vraveusi ak 4

    lukeio el vraveusi ak 5

    lukeio el vraveusi ak 3

    lukeio el vraveusi ak 6

    lukeio el vraveusi ak 7

    lukeio el vraveusi ak 8

    lukeio el vraveusi ak 9

    lukeio el vraveusi ak 10

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ομιλία Δρ. Αυγερινοπούλου στην Ακαδημία Αθηνών
    Ομιλία Δρ. Αυγερινοπούλου στην Ακαδημία Αθηνών

    Στο επιστημονικό συνέδριο για την «Αρχαία Σοφία για τις Σύγχρονες Προκλήσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών με την υποστήριξη του «Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ» (Sustainable Development Solution Network), ήταν ομιλήτρια η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στόχος του τριήμερου επιστημονικού σεμιναρίου, με τον διεθνούς φήμης Αμερικανό οικονομολόγο Jeffrey Sachs, Καθηγητή και Διευθυντή του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρώην Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και την Καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπρόεδρο του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη (UN SDSN), κυρία Φοίβη Κουντούρη, ήταν η εξέταση του τρόπου με τον οποίον η αρχαία ελληνική σοφία, καθώς και αυτή της αρχαίας Κίνας, μπορεί να εφαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις και το πως οι έννοιες της ευδαιμονίας, της αρετής και της πόλεως μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση του κόσμου σε ένα καλύτερο μέλλον στον 21ο αιώνα.

    Στην ειδικότερη συνεδρία με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή, Ηθική και Εκπαίδευση» για την επανεξέταση της σχέσης της ανθρωπότητας με τη φύση και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνιών για τη δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η Δρ. Αυγερινοπούλου εκφώνησε ομιλία, αναλύοντας την επίδραση της αρχαίας Ελληνικής σκέψης στην επίλυση σύγχρονων ζητημάτων. Συγκεκριμένα η ομιλία της, στον σημαντικό τόπο του πνεύματος, την Ακαδημία, επικεντρώθηκε στα έργα του Πλάτωνα «Γοργίας» και «Πολιτεία», στον Αριστοτέλη, αλλά και σε σύγχρονους διανοητές, όπως ο Γερμανός νομικός Kelsen και ο Αμερικάνος Ανώτερος Δικαστής Stephen Breyer και την ερμηνεία των έργων τους και την εφαρμογή της ως προς την σύγχρονη περιβαλλοντική και κλιματική διακυβέρνηση. Ειδική αναφορά πραγματοποίησε και στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με την οποία η Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) δεν μπορεί να εκδίδει γενικής ισχύος ρυθμίσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις λιγνιτικές μονάδες, κάνοντας αναγωγή κυρίως στον Πλάτωνα, ο οποίος είναι από τους πρώτους Έλληνες φιλοσόφους που εισήγαγαν τη συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρχει τεχνοκρατική ή δημοκρατική διακυβέρνηση και η ορθή εξισορρόπηση αυτών των τάσεων όσον αφορά σε ζητήματα που χρήζουν επιστημονικών γνώσεων.

    Το υψηλού επιπέδου επιστημονικό συνέδριο διοργανώθηκε από το Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, την Ακαδημία Αθηνών, την πρωτοβουλία AE4RIA, το Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ενώ ετέθη υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στο πάνελ «Κλιματική Αλλαγή, Ηθική και Εκπαίδευση» συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού χώρου, όπως ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, η κα Katja Vogt, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η Δρ. Yumi Suzuki, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Βέρνης, ο κ. Ram Fishman, Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο κ. Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. και η κα Αναστασία Ζαμπανιώτου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παρεμβάσεις έγιναν δε από σημαίνουσες προσωπικότητες το έργο των οποίων προβάλει την Ελλάδα διεθνώς, όπως η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος του World Human Forum.

    avgerinopoulou akadimia athinon 2

    avgerinopoulou akadimia athinon 1

    avgerinopoulou akadimia athinon 3

    avgerinopoulou akadimia athinon 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νίκος Θεοδωρακόπουλος: «Δεν υπήρχε άλλη σκέψη στο μυαλό μου τη στιγμή που βούτηξα»

    Λίγες ώρες μετά τη βράβευσή του για μια μέγιστη ηθική πράξη ο οδηγός Ταξί Νίκος Θεοδωρακόπουλος, στην Ακαδημία Αθηνών, μίλησε στο ilialive.gr, για εκείνες τις στιγμές στο Κατάκολο που έδρασε χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά και την βράβευση του. Μια ηθική ανταμοιβή που δεν περίμενε σε καμία περίπτωση καθώς ότι έκανε το έκανε ανθρώπινα ως μια αυτονόητη πράξη που κάθε ένας απο εμάς θα μπορούσε να κάνει.

    Σε δηλώσεις του ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε στη στιγμή που βούτηξε στο λιμάνι. «Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο παρά να σώσω τη γυναίκα. Ούτε αργότερα πέρασε από το μυαλό μου η ιδέα ότι θα έπρεπε να βραβευθώ για αυτό… Πολλοί θα μπορούσαν να είναι στη θέση μου. Υπάρχουν άτομα στην κοινωνία μας που θα έκαναν κάτι ανάλογο. Είναι στο DNA του Έλληνα να προσφέρει βοήθεια με κάθε τρόπο. Και καλό είναι αυτό το στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας μας να το διατηρήσουμε ως λαός» σχολίασε ο κ. Θεοδωρακοπουλος.

    Μιλώντας για την βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών, τόνισε πως «Πριν από περίπου ένα μήνα ενημερώθηκα για την πρόθεση αυτή της Ακαδημίας Αθηνών. Δεν περίμενα ότι το θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις και ότι θα είχε μια τέτοια ηθική ανταμοιβή. Βρέθηκα στο ιστορικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου, συνοδευόμενος από την οικογένεια μου, προκειμένου να παραλάβω το "Βραβείο Σάκη-Σπήλιου Μπιρμπίλη". Άνθρωποι του πνεύματος, των επιστημών και των τεχνών και ένας χώρος που σου προκαλεί δέος. Οι λέξεις σήμερα.. φτωχές και τα συναισθήματα πλούσια. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Αισθάνθηκα πως βραβεύεται η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα για τα παιδιά μας». Τέλος ευχαρίστησε τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και ιδιαίτερα την κα Γ. Αγγελόπουλου (υπάλληλο της Ακαδημίας) που φρόντισε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη βράβευση αυτή.

    Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    theodorakopoulos7

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ