Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 20:37

Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας  2018 – 2021 - Νέα έκδοση – λεύκωμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Επί του πιεστηρίου βρίσκεται η νέα έκδοση – λεύκωμα «ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ 2018 – 2021» στην οποία αποτυπώνονται οι πολυσχιδείς δράσεις της Υπηρεσίας για την έρευνα, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιφέρειας ευθύνης της, όπου βρίσκονται και δυο μνημεία UNESCO (Ολυμπία – Ναός Επικούριου Απόλλωνα) καθώς και το συναφές διοικητικό έργο.

Μέσα στις 50 σελίδες του καλαίσθητου εντύπου που περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έχουν συμπυκνωθεί και αποτυπωθεί οι κύριες πτυχές του έργου της Εφορείας για την τριετία 2018 – 2021, αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας του προσωπικού της που υπηρετεί ως επί το πλείστον στην έδρα της Υπηρεσίας στην Ολυμπία αλλά και σε θέσεις ανά τον Νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στο Κάστρο Χελμούτσι, στην Αρχαία Ήλιδα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και στον Ναό Επικούριου Απόλλωνα Βασσών Φιγαλείας.

Στον πρόλογο της έκδοσης, η Δρ Ερωφίλη Ίριδα Κόλια, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, σχολιάζει σχετικά: «Tα δύο τελευταία χρόνια η υφήλιος γνώρισε πρωτόγνωρες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, κάτι που αναπόφευκτα είχε επιπτώσεις και στο έργο της ΕΦΑ Ηλείας. Πολλές προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, οι ανασκαφικές έρευνές μας περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες, οι περισσότερες συνεργασίες μας με επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων αναβλήθηκαν, ενώ οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία μας παρέμειναν κλειστά για το κοινό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, αλλά και την υποστελέχωση της Υπηρεσίας μας, υλοποιήθηκαν αξιόλογες δράσεις και παρήχθη σημαντικό έργο».

Η κα Κόλια δεν παραλείπει να ευχαριστήσει για την υποστήριξη του έργου της Εφορείας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, τις Γενικές Διευθύνσεις με τις επιμέρους Διευθύνσεις τους, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.

Μαζί με τη Προϊσταμένη η οποία είχε και τη γενική επιμέλεια της έκδοσης, τα κείμενα υπογράφουν οι αρχαιολόγοι (αλφαβητικά) Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, Χρήστος Λιάγκουρας, Χρήστος Ματζάνας, (Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων), Αντωνία Μουρτζίνη, Αθανασία Ράλλη (Αναπλ. Προϊσταμένη της Εφ. Α. Ηλείας και Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων) και ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών). Την διοικητική – διαχειριστική υποστήριξη της έκδοσης είχε ο Χρήστος Σπηλιόπουλος.

Η έκδοση αναρτάται σε ηλεκτρονική μορφή (ως προάγγελος της έντυπης) στην ιστοσελίδα της Εφ. Α. Ηλείας www.ilia-olympia.org και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να ενημερωθεί και εφόσον το επιθυμεί να την διαδώσει – κοινοποιήσει περαιτέρω.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 19:00

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΦΑ Ηλείας: Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας σε συνθήκες καύσωνα
    ΕΦΑ Ηλείας: Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας σε συνθήκες καύσωνα

    Κλειστός θα παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας για το κοινό από 13.00 έως 17.00, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΦΑ Ηλείας.

    Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, συστήνει στο κοινό τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων αυτοπροστασίας κατά την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

  • Συμμετοχή των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
    Συμμετοχή των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

    Μια ξεχωριστή διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 στην Αρχαία Ολυμπία, όπου συμμετείχαν σε θεματική εκπαιδευτική περιήγηση με τίτλο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα».

    Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Γεωργοπούλου Μαρία και κ. Λιάγκουρα Χρίστο, με εστίαση σε επιλεγμένα μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου και εκθέματα του Μουσείου, τα οποία σχετίζονται με τη διοργάνωση και τον τρόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα. Είχαν έτσι την ευκαιρία να προσεγγίσουν με τρόπο βιωματικό το κορυφαίο σύμβολο του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας στον τόπο όπου γεννήθηκε.

    Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στον ευρύτερο χώρο και στη σύγχρονη Ολυμπία, απολαμβάνοντας το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον.

    Η επίσκεψη υλοποιήθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Ιστορίας, με αφορμή και την επικείμενη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας τη 16η Απριλίου 2024.

    Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Σαργέντη Βασιλική, Αθανασοπούλου Ελένη, Παπαδόπουλος Σπύρος, Πίππα Αριστέα, Αντωνόπουλος Χαράλαμπος και Καραπαναγιώτου Χριστίνα.

    Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γεωργοπούλου Μαρία και τον κ. Λιάγκουρα Χρίστο για την απόλυτα κατατοπιστική, αλλά και ευχάριστη ξενάγηση των μαθητών μας.

    1o gumnasio ef arx 2

    1o gumnasio ef arx 3

    1o gumnasio ef arx 4

    1o gumnasio ef arx 5

    1o gumnasio ef arx 6

    1o gumnasio ef arx 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρχ. Ολυμπία: Έλληνες και Κύπριοι δικηγόροι δώρισαν ένα πυροσβεστικό όχημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων
    Αρχ. Ολυμπία: Έλληνες και Κύπριοι δικηγόροι δώρισαν ένα πυροσβεστικό όχημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Το δικό τους λιθαράκι, στην σημαντική προσπάθεια που καταβάλει η Πυροσβεστική Υπηρεσία να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους του νομού μας, έβαλαν χθες το μεσημέρι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας και Κύπρου με την προσφορά ενός πυροσβεστικού οχήματος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

    Η παράδοση του οχήματος πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια μια όμορφης εκδήλωσης στο χώρο του πρώην ξενοδοχείου ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων των δυο κρατών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών εκπροσώπων και φορέων της περιοχής.

    Η απόφαση για την δωρεά του οχήματος ελήφθη με αφορμή τις πυρκαγιές, που το 2021 έπληξαν ιδιαίτερα το νομό μας, μαζί με την Αττική και την Εύβοια και έτσι στήθηκε ένας μαραθώνιος συγκέντρωσης χρημάτων τόσο από τους απανταχού δικηγόρους της χώρας και του Συλλόγου συνταξιούχων δικηγόρων όσο όμως και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

    Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην γη της Ολυμπίας που είναι γη φιλοξενίας και ανυπόκριτης υποδοχής κάθε ξένου και με τον τρόπο αυτό καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους.

    «Αφετηρία της εκδήλωσης αυτής υπήρξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που του 2021 έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως την Αττική, την Εύβοια και για άλλη μια φορά την Ηλεία και την περιοχή της Ολυμπίας με το μοναδικού φυσικού κάλλους τόπο με τα υψηλού συμβολισμού μνημεία και τα εξαίσια εκθέματα.

    Αυτόν τον τόπο που μόλις είχε αρχίσει να επουλώνει τις πληγές του από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, μολονότι τα ψυχικά τραύματα που εκείνη η φωτιά προκάλεσε δεν επουλώθηκαν ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρουλόπουλος σημειώνοντας παράλληλα πως τα νέα δεδομένα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, καθιστούν τις πυρκαγιές στη ζώνη της Μεσογείου πρωταρχική απειλή για την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική συνοχή.

    Επιπλέον στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία για βοήθεια της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, για την αγορά και προμήθεια του πυροσβεστικού οχήματος άμεσης επέμβασης για την Ηλεία και ειδικότερα την Αρχαία Ολυμπία επισημαίνοντας ότι παρά τις όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ο στόχος επετεύχθη.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης με λόγο θερμό προκάλεσε συγκίνηση σε όλους αφού όπως τόνισε όταν υπάρχει φωτιά στην Ελλάδα, οι Κύπριοι πονούν περισσότερο καθώς πάντοτε θα είναι Έλληνες, αφού η Ελλάδα είναι η μητέρα τους. Κλείνοντας θεώρησε δεδομένη την συνεισφορά των Κυπρίων σε αυτή την δωρεά ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα του να μην έρθει ποτέ αυτή η στιγμή που θα χρειαστεί το όχημα αυτό να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε στην έντονη λύπη που αισθάνθηκε όταν είδε την Ολυμπία να καίγεται δυο φορές και γι αυτό τον λόγο οι δικηγόροι προτάσσοντας τον κοινωνικό τους ρόλο αποδεικνύουν ότι πρώτα είναι άνθρωποι και στη συνέχεια δικηγόροι.

    Παράλληλα ο κ. Βερβεσός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κεντρική εξουσία σημειώνοντας ότι δεν αρκεί η ατομική πρωτοβουλία αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν πολλά περισσότερα για να περιοριστεί το μεγάλο πρόβλημα των πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων προς τους κ.κ. Βερβεσό, Κληρίδη και Δημητρουλόπουλο, ενώ σε όλους όσοι έδωσαν το παρόν δόθηκαν ιστορικά βιβλία.

    Ακολούθησε ξενάγηση στο παλιό και νέο αρχαιολογικό μουσείο.

    dorea 2

    dorea 3

    dorea 4

    dorea 5

    dorea 6

    dorea 7

    dorea 8

    dorea 9

    dorea 10

    dorea 11

  • «Ενεργές» οι αιτήσεις για 41 προσλήψεις σε 8 Εφορείες Αρχαιοτήτων
    «Ενεργές» οι αιτήσεις για 41 προσλήψεις σε 8 Εφορείες Αρχαιοτήτων

    Οι προκηρύξεις που «τρέχουν» και αφορούν δεκάδες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων από Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν από το proson.gr.

    Στις θέσεις εργασίας συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες, όπως αρχαιολόγων, μηχανικών, εργατοτεχνιτών, διοικητικού - οικονομικού προσωπικού, εργατοτεχνιτών και εργατών.

    Οι 41 προσλήψεις αφορούν την Αθήνα, την Ηλεία, την Πρέβεζα, τη Χίο, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, την Πέλλα, την Πρέβεζα και το Ρέθυμνο.

    1. Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

    Η ειδικότητα για την συγκεκριμένη προκήρυξη είναι η εξής:

    • ΥΕ Εργατών - 5 θέσεις

    Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

    2. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

    Οι ειδικότητες για την παρούσα προκήρυξη είναι οι ακόλουθες:

    • ΠΕ Αρχαιολόγων με εξειδίκευση στην Προϊστορική-Κλασική Αρχαιολογία - 1 θέση
    • ΥΕ Εργατών - 5 θέσεις

    Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

    3. Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

    Οι ειδικότητες είναι οι παρακάτω:

    • ΠΕ Αρχαιολόγων - 1 θέση
    • ΠΕ Μηχανικών ειδικότητα Πολιτικός Μηχανικός - 1 θέση
    • ΤΕ Διοικητικού - Οικονομικού με εμπειρία στην διοικητική και οικονομική διαχείριση έργων χρηματοδοτούμενων από προγράμματα της Ε.Ε - 1 θέση
    • ΔΕ Εργατοτεχνιτών - 6 θέσεις
    • ΥΕ Εργατών - 6 θέσεις

    Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

    4. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

    Οι ειδικότητες για την προκειμένη προκήρυξη είναι οι εξής:

    • ΠΕ Αρχαιολόγων - 1 θέση
    • ΥΕ Εργατών - 4 θέσεις

    Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

    5. Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

    Η ειδικότητα για την συγκεκριμένη προκήρυξη είναι η εξής:

    • ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Πολιτικών Μηχανικών, με εμπειρία σε ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και ελλείψει αυτού με εμπειρία σε αρχαιολογικά έργα - 1 θέση

    Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

    6. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

    Οι ειδικότητες είναι οι παρακάτω:

    • ΠΕ Αρχαιολόγων - 1 θέση
    • ΔΕ Εργατοτεχνιτών - 3 θέσεις
    • ΥΕ Εργατών - 3 θέσεις

    Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

    7. Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας

    Η ειδικότητα που ζητείται για τη συγκεκριμένη προκήρυξη είναι η εξής:

    • ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Αγρονόμων Τοπογράφων με εμπειρία σε αρχαιολογικά έργα - 1 θέση

    Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

    8. Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

    Οι ειδικότητες για την προκειμένη προκήρυξη είναι οι παρακάτω:

    • ΠΕ Αρχαιολόγων - 1 θέση
    • ΔΕ Εργατοτεχνιτών ή ελλείψει αυτών ΥΕ Εργατών - 1 θέση

    Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

    Πηγή: Proson.gr - Ethnos.gr

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Απολογισμός Ενημερωτικού Εργαστηρίου στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’
    Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Απολογισμός Ενημερωτικού Εργαστηρίου στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στο κάστρο Χλεμούτσι ενημερωτικό εργαστήριο (workshop) στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ (Coastal Heritage Network - CoHeN) που εντάσσεται στο διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020. Το ενημερωτικό εργαστήριο διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία συμμετέχει στο ως άνω πρόγραμμα με το έργο ‘Στερέωση, Αποκατάσταση Και Ανάδειξη Αίθουσας Α3 Κάστρου Χλεμούτσι Ηλείας’ συνολικού προϋπολογισμού 427.190,00€.

    Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η παρουσίαση και προβολή της Αδριατικής – Ιόνιας Παράκτιας Διαδρομής, η οποία συνδέει σημαντικά μνημεία της ιστορικής κληρονομιάς Ελλάδας και Ιταλίας μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε οχυρά, κάστρα, ιστορικούς πύργους και φάρους κατά μήκος των ακτών της θάλασσας του Ιονίου και της Αδριατικής (συνολικά 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Ιταλία).

    Το εργαστήριο, στο οποίο παρευρέθηκαν επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, τοπικοί φορείς και πολλοί εκπαιδευτικοί, προλόγισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, η οποία παρουσίασε συνοπτικά το έργο ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ και τα εμπλεκόμενα σε αυτό μνημεία Ελλάδας και Ιταλίας. Στη συνέχεια η κα Αθανασία Ράλλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Ηλείας προέβη σε μία σύντομη ιστορική και αρχαιολογική επισκόπηση του χώρου και μουσείου κάστρου Χλεμούτσι.

    Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού παιχνιδιού και του εκπαιδευτικού βιβλίου που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο των κοινών δράσεων του έργου, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος (Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Περιφέρεια Απουλίας).

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βιωματική προσέγγιση του παιχνιδιού με την ενθουσιώδη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 10-15 ετών, τα οποία εργάστηκαν ομαδικά, εξάσκησαν την κριτική τους σκέψη και με ευχάριστο τρόπο απέκτησαν γνώσεις για μνημεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Οι παρόντες εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν το παιχνίδι που θα διατίθεται ως μουσειοσκευή στην εκπαιδευτική κοινότητα από το σχολικό έτος 2023-2024, ενώ όλοι οι συμμετέχοντας παρέλαβαν το εκπαιδευτικό βιβλίο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας - Την Παρασκευή 30 Ιουνίου
    6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας - Την Παρασκευή 30 Ιουνίου

    Η Μικτή Χορωδία Πύργου, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Τομέας Πολιτισμού Π. Ε. Ηλείας, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, προσκαλούν το μουσικόφιλο κοινό στο 6ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 και ώρα 8:30 μ.μ.

    Στο Φεστιβάλ, που θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων (Συγγρείο), συμμετέχουν:

    Χορωδία Δήμου Αραδίππου (Κύπρος), Χορωδία «Φιλομήλα» (Θεσσαλονίκη), Χορωδία «CoroAvanti!» (Πάτρα), Χορωδία «LA VITA» (Τρίπολη), Μικτή Χορωδία Πύργου.

    Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι: Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Τομέας Πολιτισμού Π. Ε. Ηλείας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023: Απολογισμός δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
    Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023: Απολογισμός δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» έτους 2023, η οποία συντονίζεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α., υλοποίησε με επιτυχία τις παρακάτω δράσεις:

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας, με θέμα «Τὸ δὲ ἄλσος τὸ ἱερὸν τοῦ Διὸς…»

    Στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας, με θέμα «Τὸ δὲ ἄλσος τὸ ἱερὸν τοῦ Διὸς…».

    Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, υλοποιήθηκε στις 25-26 Μαΐου 2023 και περιελάμβανε περίπατο και ξενάγηση στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο, ο οποίος ιδρύθηκε μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 στις υπώρειες του Κρονίου όρους και φιλοξενεί πλήθος δέντρων, θάμνων και φυτών που συνέθεταν από τους αρχαίους χρόνους την χλωρίδα της περιοχής. Στο τέλος της ξενάγησης οι ωφελούμενοι γεύτηκαν προϊόντα από τα τρία βασικά είδη καλλιέργειας που μαρτυρούνται από την αρχαιότητα και συνεχίζουν μέχρι τις ημέρες μας, της ελιάς, του αμπελιού και των δημητριακών, ενώ φύτεψαν αρωματικά φυτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η δράση συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων της περιοχής και οικογενειών.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους αρχαιολόγους Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, Προϊσταμένη της Εφορείας, Ρούλα Λεβεντούρη και Σταυρούλα Γιαννούλη. Η όλη προσπάθεια δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή των υπαλλήλων της Εφορείας Μαρίας Θωμοπούλου, Χρήστου Σπηλιόπουλου, Παναγιώτη Μήλιου και Αντωνίας Ζαχαροπούλου. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στην κα Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του Φυσιολατρικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, για την συνδρομή της στην υλοποίηση του προγράμματος.

    IMG_0805


    IMG_0788


    IMG_0764


    IMG_0757


    IMG_0755


    IMG_0753

    Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας με τίτλο «Ο άγνωστος βυζαντινός οικισμός της Ολυμπίας»

    Το Σάββατο 27.05.2023 και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας με τίτλο «Ο άγνωστος βυζαντινός οικισμός της Ολυμπίας». Η δράση στόχευσε στην προσπάθεια γνωριμίας του κοινού με τον εν πολλοίς άγνωστο αλλά σημαντικό για τα δεδομένα της εποχής χριστιανικό οικισμό που εγκαταστάθηκε και αναπτύχθηκε στο χώρο του αρχαίου ιερού της Ολυμπίας κατά την ύστερη αρχαιότητα και μετά την παύση των Αγώνων και της αρχαίας λατρείας. Με αφορμή τα σωζόμενα σήμερα κατάλοιπα της περιόδου επιχειρήθηκε, μέσω ουσιαστικά μιας διάλεξης in situ, η ανασύσταση της μορφής και η παρουσίαση της λειτουργίας και της σημασίας του πρώιμου βυζαντινού οικισμού της Ολυμπίας, με γνώμονα τη σκέψη ότι η ιστορία του τόπου του ολυμπιακού ιερού σε μια εποχή όπου ουσιαστικά συντελείται η μετάβαση από τον αρχαίο στον μεσαιωνικό κόσμο δεν μπορεί παρά να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για την δράση συντάχθηκε και διανεμήθηκε 12σέλιδο σχετικό με το θέμα ενημερωτικό φυλλάδιο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυστυχώς αντίξοες καθώς της δράσης προηγήθηκε ισχυρή καταιγίδα, ενώ η βροχή συνεχίσθηκε έως και τις 19.00 μ.μ. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες η περιήγηση πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με θετικά σχόλια εκ μέρους των συμμετεχόντων.

    1


    2


    4


    5


    6

    Εκπαιδευτική δράση με θέμα "Ανασκαφή ηγεμονικού θολωτού τάφου Βαρθολομιού"

    Στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Τραγάνι και στον ηγεμονικό μυκηναϊκό τάφο Βαρθολομιού υλοποιήθηκε στις 25-26 Μαΐου 2023 εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Αρχικά, μέσω πεζοπορίας ενός χιλιομέτρου περίπου, επισκεφθήκαμε τον θολωτό τάφο. Έγινε παρουσίαση του μνημείου, των χαρακτηριστικών και της ανασκαφής του και δόθηκαν απαντήσεις στις εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών (αναφορά στον μύθο του Τροφωνίου-Αγαμήδου). Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το αψιδωτό προϊστορικό κτήριο, ιερό της μητέρας Θεάς και λατρείας των προγόνων της Πρώιμης Νεολιθικής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν διάφορα σημεία της ανασκαφής του τύμβου, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν άγρια αυτοφυή είδη, μεταξύ των οποίων άγρια δημητριακά (σίκαλη, βρώμη, σιτάρι), ψυχανθή (π.χ. τα γένη Lupinus, Lathyrus κ.ά.), που ήταν από τα πρώτα που εξημερώθηκαν από τον νεολιθικό άνθρωπο και άλλα που αναφέρονται από τους αρχαίους φυσιοδίφες, όπως ο σταφυλίνος του Θεόφραστου που σήμερα ονομάζεται «αμπελιώνα».

    Στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος καθοριστική υπήρξε η προετοιμασία που είχε προηγηθεί στην τάξη από τις τρεις, επίσης συμμετέχουσες στο πρόγραμμα, καθηγήτριες, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εκφράσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον αρχαιολόγο Χρήστο Ματζάνα

    DSC05150


    DSC05149


    DSC05146


    DSC05144

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έγκριση Μελέτης για την θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας έναντι πλημμύρας από τον Κλαδέο ποταμό
    Έγκριση Μελέτης για την θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας έναντι πλημμύρας από τον Κλαδέο ποταμό

    Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας βρίσκεται εντός Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, όπως προέκυψε από επιστημονική έρευνα, και δηλώνεται, στην ιστοσελίδα floods.ypeka.gr της Γενικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.). Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ένα μεγάλο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου είναι υπαρκτός, εφόσον εκδηλωθεί στο μέλλον κάποιο ισχυρό πλημμυρικό φαινόμενο στον Αλφειό ή/και στον Κλαδέο ποταμό. Στη δεύτερη περίπτωση, η διείσδυση των υδάτων στον χώρο θα συντελεστεί από την περιοχή της ανατολικής όχθης του ποταμού, περίπου κοντά στη θέση των Θερμών Κλαδέου, καθώς εκεί υπάρχει στένωση της κοίτης και η ανατολική όχθη έχει υψόμετρα αφενός σχετικώς χαμηλά και αφετέρου μικρότερα από τη δυτική όχθη.

    Η Εφ.Α. Ηλείας, ως αρμόδια Υπηρεσία για την φροντίδα του Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας, έσκυψε πάνω από τον εν δυνάμει κίνδυνο και, προβαίνοντας στις απαραίτητες πρώτες ενέργειες, υπέβαλε για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, τη «Μελέτη για την εκτέλεση εργασιών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας έναντι πλημμύρας από τον Κλαδέο ποταμό». Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας μας, Δρα Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό, και τον κο Ευάγγελο Βασιλόπουλο, Τοπογράφο ΤΕΙΑ, υπάλληλο με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου σε έργο της Εφορείας μας, υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης της Εφορείας, Δρος Ερωφίλης-Ίριδος Κόλλια, Αρχαιολόγου.

    Η εν λόγω μελέτη, βάσει (i) έρευνας της βιβλιογραφίας και σχετικών αναλύσεων, (ii) τοπογραφικής αποτύπωσης του τμήματος του ποταμού που είναι το εγγύτερο στον αρχαιολογικό χώρο, και (iii) υδραυλικών υπολογισμών μέσω αριθμητικών προσομοιώσεων με κατάλληλο λογισμικό, καταθέτει προτάσεις για την θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας από πλημμύρα του ποταμού Κλαδέου, και πιο συγκεκριμένα προτείνει: (α) την περιοδική εκτέλεση εργασιών καθαρισμού και ελέγχου της βλάστησης στην κοίτη πλημμυρών του Κλαδέου, (β) τη διαπλάτυνση (προς δυσμάς) της κύριας κοίτης του ποταμού, σε μήκος 118 m, (γ) την κατασκευή στεγανού πετάσματος έμπροσθεν της δυτικής περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, σε μήκος περίπου 200 m, και (δ) την εκτέλεση εργασιών αντιδιαβρωτικής προστασίας πρανών ανατολικής όχθης, σε μήκος 35 m, πλησίον του μνημείου των Θερμών Κλαδέου.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, δια των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεών του, και έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενέκρινε τη Μελέτη στις αρχές του προηγούμενου μήνα. Στη συνέχεια, κατόπιν σχετικών διοικητικών πράξεων, γνωμοδότησαν θετικά για τη μελέτη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας και το Δασαρχείο Πύργου.

    Στο πλαίσιο της ευρύτερης διαχείρισης των υδάτων του Κλαδέου η Εφ. Α. Ηλείας συνεχίζει την συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π. Ε. Ηλείας στο ζήτημα των επεμβάσεων και του καθαρισμού του Κλαδέου ποταμού και όχι μόνο, για την θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας έναντι πλημμύρας, με τη δέουσα προσοχή πάντα για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου αισθητικής υποβάθμισης ή βλάβης του.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch