Το κουσκουσέ, ο καγιανάς, τα σμιρδάκια και 15 ακόμη παλιές και νέες ιστορίες, την Παρασκευή (15/07) στον Σταφιδόκαμπο και το Σάββατο (16/07) στην Κρέστενα
Τι είναι το κουσκουσέ κι από τι κρέας φτιάχνεται ο καγιανάς; Τι έχετε ακούσει για τη Γκοτσαριά και για τα σμιρδάκια; Τι προκάλεσε την Κενταυρομαχία στη Φολόη και ποια μυστικά αποκαλύπτει σήμερα το δάσος της Κάπελης; Ποιος βασιλιάς ζήλεψε τη δόξα των θεών και τι γύρευε στον κάμπο της Ήλιδας ο Ηρακλής; Ποιαν, αλήθεια, αγάπησε ο Αλφειός, τη Άρτεμη ή την Αρέθουσα; Και ποιοι, επιτέλους, είναι αυτοί οι Χαβαραίοι;
Τέτοιες και πολλές άλλες ιστορίες, από τους αναρίθμητους θρύλους και παραδόσεις του τόπου, μπορείτε να απολαύσετε σε δυο μοναδικές κινηματογραφικές βραδιές που οργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους την Παρασκευή (15/07) στο Σινέ Ρόδον στον Σταφιδόκαμπο και το Σάββατο (16/07) στο ανοιχτό θέατρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων στην Κρέστενα (ώρες έναρξης 20:30).
Πρόκειται για 18 ταινίες μικρού μήκους, που δημιούργησαν 18 ομάδες παιδιών από γυμνάσια και λύκεια της Ηλείας μέσα σε ισάριθμα κινηματογραφικά εργαστήρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Όλα τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Έναν μύθο θα σας πω», που ενισχύθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 μέσω του CLLD/LEADER και της ΑΝΟΛ ΑΕ, η δε οργάνωσή τους και η εκτέλεση παραγωγής των ταινιών έγινε από το «Νεανικό Πλάνο».
Η όλη δράση στόχευε στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ειδικότερα στη διατήρηση των τοπικών στοιχείων της περιοχής, όπως τα έθιμα, η λαογραφία, η ιστορία, τα τοπικά προϊόντα και τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Στις ταινίες,οι οποίες γυρίστηκαν με την εμψύχωση και τη βοήθεια σκηνοθετών του Φεστιβάλ και εκπαιδευτικών των σχολείων τους, τα παιδιά, 270 συνολικά μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της Ηλείας, διερεύνησαν αρχικά το πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής τους και πώς αυτό σχετίζεται με τη ζωή και την παραγωγική δραστηριότητα των σημερινών κατοίκων της και στη συνέχεια το αφηγήθηκαν κινηματογραφικά μέσα από ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένου σχεδίου και ντοκιμαντέρ.
Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου,«η δράση ολοκληρώθηκε μέσα σε μια δημιουργική ατμόσφαιρα, όπου περίσσευσαν ο ενθουσιασμός, η φαντασία και η επινοητικότητα των παιδιών, τα οποία ανέδειξαν κρυμμένες πτυχές των ταλέντων και των χαρισμάτων τους. Αυτό που έχουμε μπροστά μας–συμπλήρωσε ο Δ. Σπύρου– δεν είναι μόνο τα δεκαοκτώ μικρά διαμάντια της κινηματογραφικής γραφής τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά που τα δημιούργησαν και τα οποία δηλώνουν δυνατά: “είμαστε κι εμείς εδώ”! Κι αυτό δεν πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής μας».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022
Σταφιδόκαμπος, Σινέ Ρόδον
20:30-21:00: Έναρξη-Χαιρετισμοί
21:00-22:00: Προβολή ταινιών
- Qu'est-cequec'estCouscousé?, ΓΕΛ Ανδραβίδας
- Αλφειός και Αρέθουσα, ΓΕΛ Βαρθολομιού
- Μικρές αφηγήσεις απ’ το Καράτουλα, ΓΕΛ Καράτουλα
- Φονικά - Ενός λεπτού σιγή, Γυμνάσιο Καράτουλα
- Κρυφός Καημός, ΓΕΛ Λεχαινών
- Γκοτσαριά, ΕΠΑΛ Λεχαινών
- Σαβάλια - Το όνομά μας, Γυμνάσιο Σαβαλίων
- Οι Χαβαραίοι, Γυμνάσιο Χαβαρίου
22:00-23:00: Συζήτηση
Σάββατο 16 Ιουλίου 2022
Κρέστενα, ανοιχτό θέατρο Συλλόγου Φιλοπροόδων
20:30-21:00: Έναρξη-Χαιρετισμοί
21:00-22:00: Προβολή ταινιών
- Άμιλλα, Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας
- Ομύθος των Ανιγρίδων νυμφών, Γυμνάσιο Ζαχάρως
- Στάχτες, ΓΕΛ Κρέστενας
- Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας, Γυμνάσιο Κρέστενας
- Οι στάβλοι του Αυγεία, Γυμνάσιο Λάλα
- Η Κενταυρομαχία της Φολόης, ΓΕΛ Λάλα
- Το δάσος ένα μυστήριο, Γυμνάσιο Λάλα
- Το έθιμο της χοιροσφαγής, Γυμνάσιο Μακρισίων
- Ο βασιλιάς που ήθελε να γίνει θεός, Γυμνάσιο Ν. Φιγαλείας
- Πελόπιο και πέριξ, ΓΕΛ Πελοπίου
22:00-23:00: Συζήτηση
(Δελτίο Τύπου)