Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 09:25

Αρχ. Ολυμπία: «Το λικέρ των αναμνήσεων»: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Ανδριά

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Κάτω από το φως της πανσελήνου, στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο πλαίσιο της 12ης Γιορτής Βιβλίου, πραγματοποιήθηκε στο «Πάρκο ΟΣΕ» με μεγάλη επιτυχία παρουσία φίλων του βιβλίου, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλείου συγγραφέα Παύλου Ανδριά.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την κα. Δώρα Ευσταθοπούλου, «οικοδέσποινα» της Γιορτής του Βιβλίου, να κάνει μια σύντομη αναφορά στα όσα την συνδέουν με τον πρώην συμμαθητή της Παύλο Ανδριά, για να πάρει στη συνέχεια το λόγο ο φιλόλογος και επιμελητής του βιβλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος ανέλυσε και πληροφόρησε τους καλεσμένους για το τι «πραγματεύεται» αυτό το νέο πόνημα του συγγραφέα, με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Δημητροπούλου να διαβάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, αποσπάσματα του βιβλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Παύλο Ανδριά, να κάνει τις δικές του τοποθετήσεις πάνω στη συγγραφή του βιβλίου και να υπογράφει τα βιβλία του.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

andrias2

andrias3

andrias4

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 14:40

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα
    Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα

    Η πρόληψη είναι ζήτημα ΖΩΗΣ

    Ενημερωτικές δράσεις για τον καρκίνο του μαστού σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία και Βάρδα υλοποιεί η 6η ΥΠΕ στην Ηλεία, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, συμμετέχοντας στη διεθνή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού έναντι της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

    Συγκεκριμένα:

    - στη Βάρδα μέχρι και σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου επαγγελματίες υγείας του ΚΥ ΒΑΡΔΑΣ στα πλαίσια υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» θα υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντός της δομής. Ενώ στις 30 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιήσουν ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού διαμερίσματος Βάρδας.

    -Στην Αμαλιάδα, σήμερα οι επαγγελματίες υγείας του Γ.Ν. Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», θα υλοποιήσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 18.30 ενημερωτική δράση.

    -Στον Πύργο, οι Επισκέπτες Υγείας του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου, την Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα κάνουν ανάλογη δράση στο χώρο της εισόδου των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου και ώρες 09:00 έως 13:00.

    -Στην Αρχαία Ολυμπία, οι επαγγελματίες υγείας του Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας, θα ενημερώνουν το κοινό την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10:00 έως 13:00 π.μ.. στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10.00 έως 13:00 στο Περιφερειακό ιατρείο Λάλα.

    Φωτογραφία: Freepik/shajeelahmed

  • Πύργος: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες»
    Πύργος: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες»

    Η αυτοδικία από την αρχαιότητα έως σήμερα

    Το Βιβλιοπωλείο Κορκολής και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο βιβλίου του Πάνου Σόμπολου «Βεντέτες. Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα» την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.
    Στο βιβλίο προτάσσεται μια σύντομη ιστορία της βεντέτας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, όπου εντοπίζονται οι ρίζες του εθίμου της αυτοδικίας. Εξετάζεται το πώς ξεκίνησε ο άγραφος νόμος του αίματος στην Κρήτη, εξηγείται επίσης με παραδείγματα η κρητική έννοια του σασμού και γίνεται λόγος για τον γδικιωμό και τους ξεβγαλτήδες στη Μάνη. Τέλος, αναφέρονται και άλλες χώρες και περιοχές στις οποίες άνθισε η βεντέτα: η Κύπρος, η Ιταλία, η Αλβανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Κορσική κ.ά.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Νομού Ηλείας, Ζαχαρίας Μαντάς, δημοσιογράφος Χαράλαμπος Πατσούρης, διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρίστος Πλευριάς

  • Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
    Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

    «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων με κέντρο την Ολυμπία

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τα τρία εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των Δημοτικών Ενοτήτων Λαμπείας, Λασιώνος, Φολόης και Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάστηκαν με όλες τις παραμέτρους, σε ειδική εκδήλωση, στο Δημαρχείο της πόλης.

    Οι μελετητές παρουσίασαν τα εναλλακτικά σενάρια, με επικρατέστερο εκείνο της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωση (σενάριο3), αναλύοντας διεξοδικά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

    Για τη διατύπωση των εναλλακτικών σεναρίων είχαν ληφθεί υπόψη όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την σημερινή εικόνα του Δήμου, καθώς δεσμεύσεις και κατευθύνσεις που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τις προτάσεις που υπάρχουν σε υπό μελέτη θεσμικά κείμενα.

    Τα εναλλακτικά σενάρια

    -Το πρώτο σενάριο είναι το λεγόμενο «Σενάριο Τάσεων» (do nothing), που χαρακτηρίζεται από την διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών και την απουσία παρεμβάσεων.

    Το Σενάριο τάσεων (do nothing), έχει αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στις εξεταζόμενες παραμέτρους της βιώσιμης ανάπτυξης (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική) και δεν υποστηρίζει την ισόρροπη χωρική οργάνωση του Δήμου.

    -Το δεύτερο σενάριο, είναι το «Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης». Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας ως διοικητικού – οικονομικού και τουριστικού πόλου με την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, και βελτίωση της λειτουργικής διασύνδεσης του οικιστικού με τον αρχαιολογικό χώρο αίροντας τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

    Το Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης, έχει θετικές επιπτώσεις για τον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στους υπόλοιπους οικισμούς και στην εδαφική συνοχή του Δήμου.

    -Το τρίτο, και επικρατέστερο σύμφωνα με τους μελετητές, σενάριο είναι το «Σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης», το οποίο χαρακτηρίζεται από την οργάνωση ενός πολυκεντρικού οικιστικού δικτύου αλλά και με την ανάληψη διακριτών ρόλων στους οικισμούς των ορεινών και αγροτικών Δημοτικών Ενοτήτων.

    Προβλέπει:

    -Λειτουργική διασύνδεση οικιστικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας με τον αρχαιολογικό χώρο, παράλληλη αναβάθμιση αστικού χώρου και εξοπλισμού

    - Διασυνδεδεμένη και αλληλοτροφοδοτούμενη παραγωγική δομή όλων των τομεακών κλάδων της τοπικής οικονομίας

    - Δικτυώσεις και συνδέσεις με άλλους αξιόλογους πόρους φύσης, πολιτισμού, άυλης κληρονομιάς, τοπικής ιστορίας, τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πχ αγροτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός κ.ά.)

    - Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών – ευφυείς πόλεις

    Οι πόλοι ανάπτυξης του 3ου σεναρίου αφορούν σε μορφές στις εξής περιοχές:

    • Αρχαία Ολυμπία: πολιτιστικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας-επισκεψιμότητας / πρωτεύων δημοτικός πόλος / συλλειτουργία με Πελόπιο & Πλάτανο / ενίσχυση της τοπικής οικονομικής βάσης με έμφαση στον τουρισμό και στη διασύνδεσή του με ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα
    • Πανόπουλος: δυτική πύλη Δήμου από/προς όμορους ΟΤΑ και άλλα δημοτικά – διαδημοτικά και περιφερειακά κέντρα της χωρικής αναπτυξιακής ενότητας Π.Ε. Ηλείας – αξιοποίηση δυνατοτήτων για δημιουργία εκθεσιακού χώρου αγροτικών προϊόντων
    • Λάλας σε συνέργεια με τον Κούμανη: αγροτικός πόλος ανάπτυξης και οργάνωσης δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα
    • Λάμπεια: πόλος ειδικού σκοπού – ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού
    • Άλλοι οικισμοί: οργανώνονται σε θεματικές περιοχές – τοπία (πχ διαδρομές νερού, ορεινών όγκων και τοπίου, κρασιού κλπ). Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται μικρότερα πλέγματα οικισμών συναρθρωμένα σε θεματικές ενότητες τουρισμού φύσης πχ με έντονο στοιχείο νερού σε Κακοτάρι-Κρυόβρυση (Πηνειός), Βασιλάκι-Νεμούτα (Ερύμανθος) κ.ά

    Το επικρατέστερο σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης, επιλέχθηκε, δεδομένου ότι έχει το θετικότερο αντίκτυπο στην μελλοντική ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου διαχέοντας σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιδράσεις του σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

    Poleodomiko Olympia 2

    Poleodomiko Olympia 3

    Poleodomiko Olympia 4

    Poleodomiko Olympia 5

  • Η παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Δομάζου σήμερα το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
    Η παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Δομάζου σήμερα το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ «ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ…ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ»

    Η εκδοτική εταιρεία WELCOME σας προσκαλεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο – λεύκωμα του ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ, «Μυστικά και…άλλες αποκαλύψεις» με πολλά άγνωστα γεγονότα της εποχής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία 20’ από τη ζωή του ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ.

    domazos vivl par 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Μόνο συγκίνηση και αγάπη στην παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»
    Πύργος: Μόνο συγκίνηση και αγάπη στην παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»

    Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου άνοιξε τον ορίζοντα της αναδοχής και της υιοθεσίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    «Κάποια στιγμή κατάλαβα γιατί έφυγα από τον Πύργο και πήγα να ζήσω στην Αθήνα. Γιατί εκεί, με περίμενε ο γιος μου…». Κάπως έτσι ξεκίνησε η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου να διηγείται την προσωπική της ιστορία. Τη στιγμή που ο Στέφανος, μωρό ακόμη στην κούνια ενός ιδρύματος, μπήκε στην ζωή της και έγινε το παιδί της καρδιάς της….Σε μια πραγματικά συγκλονιστική παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Είμαι παιδί της καρδιάς»(εκδ. Δερέ) στο κατάμεστο θέατρο «Απόλλων». Εκεί, όπου ήταν δύσκολο για τη συγγραφέα και το κοινό να συγκρατήσουν τα δάκρυα συγκίνησης με τόση αγάπη γύρω….

    Η Πυργιώτισσα ειδική παιδαγωγός και συγγραφέας επέστρεψε στα πάτρια εδάφη με το νέο, και τρίτο κατά σειρά, βιβλίο της. Με πυξίδα την προσωπική της ιστορία, οδήγησε το κοινό σε νέους ορίζοντες, αυτούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. «Με τον Στέφανο γίναμε οικογένεια. Αρχικά οι δυο μας. Μετά ήρθε ο Γιώργος και ήμασταν οι τρεις μας. Και μετά οι δίδυμες κόρες μας, η Εύα και η Ειρήνη…

    Δεν είναι ο βιολογικός δεσμός που μετράει τελικά. Αλλά ο δεσμός καρδιάς. Είναι ο μεγαλύτερος που έχει υπάρξει. Αν απόψε καταφέρουμε και περάσει έστω από το μυαλό σας, ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας τότε νομίζω ότι ο σκοπός του βιβλίου θα έχει επιτελεστεί» είπε εμφανώς συγκινημένη η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου παρουσιάζοντας το βιβλίο της. Και το αφιέρωσε στους γονείς της, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή αλλά σίγουρα την καμαρώνουν από ψηλά…

    Η συγγραφέας αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά των ιδρυμάτων, στη λαχτάρα τους να αποκτήσουν και να γίνουν μέλη μιας οικογένειας. Στον θεσμό της αναδοχής που αυτό που απαιτείται πάνω απ’ όλα είναι η αγάπη. Σύστησε τον Στέφανο στο κοινό και το κοινό υποκλίθηκε στο μεγαλείο της αγάπης. Και όλα αυτά «ντυμένα» με υπέροχες μουσικές που χάρισε στο πιάνο η Κωστούλα Σακκά.

    Mars Xristopoulou 2

    Mars Xristopoulou 3

    Mars Xristopoulou 4

  • Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου στο θέατρο «Απόλλων» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου
    Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου στο θέατρο «Απόλλων» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου

    «Είμαι παιδί της Καρδιάς»

    Το Σάββατο 12/10/24 και στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαρτσελλιάνας Χριστοπούλου με τίτλο «Είμαι παιδί της Καρδιάς» στο θέατρο «Απόλλων». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.

    «Το βιβλίο αναφέρεται σε μία ιστορία που μας θυμίζει ότι εμείς οι ενήλικες μπορούμε να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά να βρουν τη θέση που τους αξίζει σε αυτόν τον κόσμο! Πρόκειται για μια υιοθεσία, που γίνεται Παραμύθι και η οποία μας διδάσκει συμβολικά, ότι δεν έχουμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής και ότι ο κύκλος δεν έχει κλείσει. Υπάρχει πάντα χρόνος για επανόρθωση , να μπορεί να δει κανείς τον εαυτό του στην ασφάλεια μια νέας συνεύρεσης , ενός νέου δεσμού, μιας νέας δημιουργικής σχέσης με τη ζωή», όπως αναφέρουν οι κύριοι Γιάννος Λιβανός (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής) και Γιώργος Γκριτζέλας (Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης»

    «Η αναδοχή ως θεσμός παιδικής προστασίας, είναι παράλληλα μια υπέρτατη, υπερβατική πράξη αγάπης και γενναιοδωρίας, καθώς σημαίνει ότι μπορείς να φροντίσεις, να αγαπήσεις και να δεθείς με το παιδί κάποιου άλλου, χωρίς οπωσδήποτε να θες να το κάνεις δικό σου», επισημαίνει η Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΚΑ, Eπίτιμος Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Πρόεδρος ΕΠΚΟΔΙ.

    Βιογραφικό

    Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου γεννήθηκε το 1979 στο Τρίερ Γερμανίας. Παρακολούθησε το γερμανικό σχολείο μέχρι τη Β’ δημοτικού και τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο στον Πύργο Ηλείας, απ’ όπου και κατάγεται. Σπούδασε στο Βόλο και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τον Ιανουάριο του 2010 εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός και ανήκει στο Δυναμικό της Διεπιστημονικής Ομάδας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Προσφέρει υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία στα πλαίσια διάγνωσης κυρίως της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος κ των μαθησιακών δυσκολιών , στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα, σε περιστατικά διασυνδετικής με τις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και στην αποκατάσταση με παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης.

    Είναι η συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο «Η Μελίνα εκπαιδεύεται» (2011) «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 1» (ανανεωμένη έκδοση 2022) και «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2» (2017) των εκδόσεων Ροτόντα .

    Από το 2020 είναι τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγύης, Φορέα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

    Είναι έγγαμη, μητέρα τριών παιδιών και από το 2010 εγκεκριμένη ανάδοχη μητέρα της Μονάδας Προστασίας Παιδιών Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α).

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αμαλιάδα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Αρτέμιδας Βαμβουρέλη «Ο Μονόλογος του Δρίνου»
    Αμαλιάδα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Αρτέμιδας Βαμβουρέλη «Ο Μονόλογος του Δρίνου»

    Οι μνήμες βγαίνουν στην επιφάνεια

    Το πρώτο της συγγραφικό έργο με τίτλο «Ο Μονόλογος του Δρίνου», θα παρουσιάσει η Αρτέμιδα Βαμβουρέλη (Τέτη Μιχαλοπούλου) το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ήλιδας, στην Αμαλιάδα και ώρα 18.30.

    Η Άρτεμις Βαμβουρέλη γεννήθηκε στα Γιάννενα και μεγάλωσε στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Χρόνια ανταριασμένα σαν το Γιαννιώτικο τοπίο. Γεγονότα καλυμμένα με ένα πέπλο μυστηρίου που αμπάρωναν από φόβο τις παιδικές ψυχές. Παιδιά που ξεβλάστωσαν στα απόνερα του μίσους και τα αποκαΐδια της φωτιάς.

    Πνιγμένη από ερωτηματικά η παιδική ψυχή τους για ανθρώπους που έχαναν έτσι στα ξαφνικά, για τους ανταρτόπληκτους που κατέλαβαν τη γειτονιά τους, για το μωρό με το άσπρο φακιόλι στο κεφάλι που το έφεραν για υιοθεσία στην αρχόντισσα Ασήμω.

    Άπειρα τα γεγονότα και πολλές οι εικόνες και τα μισόλογα από τις γειτόνισσες που μαζεύονταν τα καλοκαιρινά βράδια με τα σκαμνάκια τους στα σκαλιά του πατρικού σπιτιού της και έλεγαν ιστορίες με χειρονομίες κωδικοποιημένες από εκείνα τα χρόνια, τα δύσκολα...

    Όταν μεγάλωσε, η Άρτεμις Βαμβουρέλη αποφάσισε να ξεθολώσει από την μνήμη της το μυστήριο των παιδικών βιωμάτων της και να σπάσει τους κωδικούς της σιωπής τους. Με μόνη πληροφορία το άσπρο κεφαλομάντιλο του υιοθετημένου μωρού της αρχόντισσας Ασήμως, που έμελλε να γίνει η συντροφιά των παιδικών χρόνων, βρέθηκε ψάχνοντας τις παραδοσιακές φορεσιές στην εσχατιά της Ελληνικής επικράτειας, στο πολύπαθο Πωγώνι, βόρεια των Ιωαννίνων, με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση που ελάχιστα γνώριζε. Αυτό το φακιόλι με το ιδιαίτερο δέσιμο δέθηκε με τις παιδικές μνήμες της και έλυσε το μυστήριο που πάντα την κυνηγούσε.

    Κάπως έτσι γεννήθηκε «Ο Μονόλογος του Δρίνου» που είναι το πρώτο συγγραφικό έργο της. Κεντρικός χαρακτήρας ο Δρίνος, το δικό τους ποτάμι, που με την θεϊκή ικανότητά του, από τη μια να βλέπει τα μελλούμενα και από την άλλη να είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορικής πορείας τους ακόμη και από τις προϊστορικές εποχές, του έδειξε εμπιστοσύνη για να κάνει αυτό τον Μονόλογο.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Δρ. Ευφημία Τάφα-Γόντικα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ αποσπάσματα θα σχολιάσει η Δρ.. Ζωή Βουρλούμη-Γεωργακοπούλου, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικόυ σχολείου Αμαλιάδας

  • Πύργος: Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Είμαι παιδί της καρδιάς»
    Πύργος: Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Είμαι παιδί της καρδιάς»

    Μια βιωματική ιστορία

    «Είμαι παιδί της καρδιάς» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Πυργιώτισσας παιδαγωγού, Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου που θα παρουσιάσει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στις 18.30.

    Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δερέ, είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Ασχολείται με το θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού και την καρδιά των μεγάλων. Μια βιωματική εμπειρία της συγγραφέας που αποτύπωσε σε χαρτί, με εμπνευσμένες εικονογραφήσεις της Δήμητρας Παπαδημητρίου μας μαθαίνει τον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και τη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης.

    Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

    Η Μαρτσελλιάννα είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παίδων Πεντέλη έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και σε ότι αφορά την εκπαίδευση ατόμων με Αναπηρία, είναι πιστοποιημένη στη χορήγηση του Αθήνα τεστ (διάγνωσης δυσκολιών μάθησης), του Α-test (τεστ σχολικής ετοιμότητας), του Ravenseducationaltest, καθώς και του ΔΑΔΑ-τεστ (δοκιμασία αξιολόγησης δεξιοτήτων ανάγνωσης). Είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο “Η Μελίνα εκπαιδεύεται” και “Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2”, δυο βιβλίων οδηγών που περιέχουν δραστηριότητες δομημένης διδασκαλίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα TEACCH για παιδιά κυρίως με αυτισμό προσχολικής και σχολικής ηλικίας καθώς και του βιβλίου «ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ καρδιάς» από τις εκδόσεις Δερέ στο οποίο καταγράφει την δική της αληθινή ιστορία αναδοχής και υιοθεσίας. Επίσης είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρεία Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch