Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 15:14

Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας

Επιμορφωτικό σεμινάριο του Νεανικού Πλάνου και του Φεστιβάλ Ολυμπίας για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της κορινθιακής σταφίδας

Το Νεανικό Πλάνο, με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, οργανώνει το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου2022 στον Πύργο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας - Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της». Σκοπός του σεμιναρίου, το οποίο έρχεται ως συνέχεια εκείνου που είχε οργανωθεί τον περασμένο Μάιο και αφορούσε γενικά την προφορική ιστορία της Ηλείας, είναι η ανάδειξη και προβολή μιας σειράς θεμάτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα τόσο με την περίοδο άνθισης της σταφιδοκαλλιέργειας όσο και με αυτές που ακολούθησαν και οδήγησαν στην κρίση του προϊόντος.

Ως γνωστόν το Φεστιβάλ Ολυμπίας ενέταξε φέτος στον ευρύτερο σχεδιασμό του την ίδρυση Δικτύου Τοπικής Ιστορίας και Κινηματογραφικής Δημιουργίας καθώς και τη δημιουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου με προφορικές μαρτυρίες γύρω από θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι το Δίκτυο να αποτελείται από ομάδες παιδιών και εφήβων που θα λειτουργούν με την ευθύνη ειδικά επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και οι οποίες θα καταγράφουν με την κάμερα μαρτυρίες αλλά και υλικό τεκμηρίωσης, που στη συνέχεια θα αναρτάται στο Αποθετήριο και θα είναι διαθέσιμο προς την ιστορική έρευνα.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ορφέα Πύργου(ώρες 10:00-14:00) και περιλαμβάνει δυο ενότητες θεμάτων: Στην πρώτη παρατίθενται γενικά ιστορικά στοιχεία γύρω από τη σταφίδα (Οικονομία και ανάπτυξη, κοινωνική και πνευματική ζωή, βιβλιογραφία και πηγές κλπ.), ενώ στη δεύτερη αναπτύσσεται η μεθοδολογία συλλογής προφορικών μαρτυρίων και κυρίως παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες και παραδείγματα για την κινηματογράφησή τους.

  • Το σεμινάριο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι δωρεάν και όσοι/ες επιθυμούν μπορούν να λάβουν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.
  • Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στον σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1dwd6AL24xOnx4Dumq8MOArlqVcHbigIrJDtRzzWCF60/viewform?ts=63245bc2&edit_requested=true

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 26210-26890 και στο e-mail [email protected]

stafida xrusos 2

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 18:49

Σχετικά Άρθρα

  • 1o Γυμνάσιο Πύργου: Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους
    1o Γυμνάσιο Πύργου: Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους

    Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, κα. Χρύσα Λαδέα και κ. Σταύρος Ρομποτής, πραγματοποίησαν εκδήλωση ενημέρωσης για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Τα εργαστήρια αυτά θα λάβουν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, συγκεκριμένα από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου καθημερινά σε κάποιους κεντρικούς χώρους της πόλης του Πύργου από τις 11:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. Οι μαθητές μπορούν να λάβουν μέρος έπειτα από τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής που βρίσκεται στο site https://olympiafestival.gr/.

    Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να εισαγάγει τον κινηματογράφο στην εκπαιδευτική διαδικασία και να προσφέρει στους μαθητές, κυρίως της επαρχίας που δεν εκτίθενται καθημερινά σε πολιτιστικά ερεθίσματα, την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, ανακαλύπτοντας παράλληλα τις κλίσεις τους μέσα από πολιτιστικά ερεθίσματα.

    Η διοργάνωση προσβλέπει στη συμμετοχή πολλών μαθητών και στη δημιουργική αλληλεπίδραση που θα προκύψει από τα εργαστήρια.

    1ο gumnasio ekp fest 2

    1ο gumnasio ekp fest 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πραγματοποιήθηκε το 1ο επιμορφωτικό σεμινάριο στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ στην περιβαλλοντική εκπαίδευση
    Πραγματοποιήθηκε το 1ο επιμορφωτικό σεμινάριο στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον ΟΦΥΠΕΚΑ η 1η επιμορφωτική εκπαίδευση μη τυπικής μάθησης στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με τη συμμετοχή 130 στελεχών από όλη την Ελλάδα, που υλοποιούν προγράμματα στις 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

    Το σεμινάριο, με θέμα «Εκπαίδευση σε τεχνικές προσέγγισης ομάδων στόχων, νέα εκπαιδευτικά εργαλεία και δημιουργία προγραμμάτων ΠΕ», πραγματοποιήθηκε από τις 23 ως τις 26 Σεπτεμβρίου στα Καλάβρυτα, ενώ είχε προηγηθεί διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».

    Η εκπαίδευση περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια, εξοικείωση με νέα εργαλεία και σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους προσέγγισης ομάδων στόχων, ερμηνεία περιβάλλοντος, τρόπους προσέγγισης/διαχείρισης ομάδων, εισαγωγή στις νέες τεχνολογίες, καθώς και δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πεδίο με τα είδη και τα οικοσυστήματα των Προστατευόμενων Περιοχών.

    Στόχος του προγράμματος ήταν η βελτίωση και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των στελεχών, η ανταλλαγή εμπειρίας, η επίτευξη κοινής προσέγγισης των Μονάδων Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά και η προσωπική ανάπτυξη. Ουσιαστικά, απώτερος σκοπός είναι να μπορέσουν να διαχειριστούν με βέλτιστο τρόπο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των παραγωγικών φορέων, και, φυσικά, τη διαμόρφωση φιλοπεριβαλλοντικών απόψεων και στάσεων της νέας γενιάς στο πλαίσιο των σκοπών του Οργανισμού, για την αρτιότερη ανάδειξη των στόχων διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.

    ofypeka semin per 2

    Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προσαρμοσμένων προγραμμάτων στις εξατομικευμένες ανάγκες μαθητών, αλλά και ενηλίκων, με αναπηρίες. Τις εργασίες της τελευταίας ημέρας παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από το ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας που συνεργάζονται με την ΜΔ Χελμού Βουραϊκού, καθώς και εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, οι οποίοι παρουσίασαν με τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ το καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτω το δάσος της Πάρνηθας», που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από κοινού για μαθητές με αναπηρία.

    ΟΦΥΠΕΚΑ

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες: www.necca.gr

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή
    Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή

    Στο 1,90 ευρώ το κιλό ανέβηκε η τιμή της σταφίδας, που δίνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

    Αρχικά, όπως καθορίστηκε στα τέλη Αυγούστου, ήταν 1,80 ευρώ, ενώ η περσινή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

    Ομως, η παραγωγή είναι μειωμένη, είναι πλέον πολύ λιγότερα τα στρέμματα σταφίδας που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο και ο κίνδυνος εγκατάλειψης κι εξαφάνισης παραμένει.

    Αναλυτικά, “για τη σταφίδα με βάση την εικόνα στα κέντρα παραλαβής της Ενωσης είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι από θέμα παραγωγής. Είναι άριστη η ποιότητα, αλλά είναι λίγη η παραγωγή”, παρατήρησε για τη φετινή σοδειά ο κ. Λαζόγιαννης.

    Για τη μείωση της παραγωγής και τον κίνδυνο εγκατάλειψης κι εξαφάνισης της σταφίδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας επεσήμανε πως “είναι ζήτημα να υπάρχουν 70.000 με 75.000 στρέμματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ πριν 3 - 4 χρόνια ήταν γύρω στα 115.000 με 120.000, προ covid. Με όλα τα προβλήματα με όλα αυτά που περάσαμε, με όλες τις διαμαρτυρίες που κάναμε για να σωθεί η σταφίδα, δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα δεν εισακούστηκε στο υπουργείο”.

    Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι “αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η σταφίδα πάει για εξαφάνιση. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχει γεράσει ο πληθυσμός. Αυτά τα κτήματα που έχουν μείνει, υπάρχουν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν και να τα αυξήσουν” και πρόσθεσε: “Φέτος βλέπουμε μια καλύτερη τιμή από πέρυσι. Οχι ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το 1,90, που έχει αυτή τη στιγμή η σταφίδα και παλεύουμε να κερδίσουμε κάτι καλύτερο. Και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο πρόγραμμα αναμπέλωσης το υπουργείο, το οποίο θα δίνει κίνητρα μεγάλα, ώστε να ανανεωθούν αυτά τα κτήματα”.

    Αλλα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Λαζόγιαννη είναι οι καταστροφές από τα άγρια ζώα, αγριογούρουνα και τσακάλια, καθώς και η έλλειψη νερού. Παρατήρησε ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, όπου θα συμμετάσχουν οι αγρότες με ένα 10%-20%-30%, για να περιφράξουμε την περιουσία μας. Χάθηκαν πολλές σταφίδες φέτος μέσα σε μία νύχτα, από τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια. Παραγωγός είχε 12 στρέμματα σταφίδα και δεν τρύγησε ούτε 5 κλούβες και δούλευε όλο τον χρόνο. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το νερό. Δεν έχει γίνει τίποτα, αρδευτικά έργα δεν υπάρχουν πουθενά. Ακούμε για φράγματα, από όταν γεννήθηκα όλο για το Μηναγιώτικο φράγμα ακούω και Μηναγιώτικο δεν βλέπω”.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί
    Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί

    Περισσότερο από 25% αναμένεται να είναι αυξημένη η τιμή που θα πουλήσουν το προϊόν τους οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας εφέτος.
    «Πέρυσι η τιμή για τον παραγωγό ήταν 1,40 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά».
    Σε αυτό το ρόλο της έπαιξε και η περασμένη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν ήταν καλή, μιας και έντονες βροχοπτώσεις είχαν «ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα αποθέματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή στον παραγωγό».

    Οι πρώτες ενδείξεις για εξαιρετική ποιότητα στη φετινή παραγωγή, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.
    Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλος «η φετινή παραγωγή θα πέσει κάτω από τους 15.000 τόνους, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μια συγκομιδή 12.000-13.000 τόνων», όταν πριν την πανδημία του κορονοϊού όπως τονίζει «ήταν πάνω από 25.000 τόνους οι παραγωγοί».
    Πάντως, πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα.

    Προβλήματα

    Για αυτή την κατάσταση όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας ευθύνεται κυρίως η κλιματική κρίση.
    «Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει κατά πολύ την καλλιέργεια της σταφίδας. Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά 80% δεν αρδεύεται, με τις συνεχείς ανομβρίες και τους καύσωνες να προκαλούν τεράστιες ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την ελληνική πολιτεία ώστε να «προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί το πρώτο προϊόν που ως χώρα, κάναμε εξαγωγή».

    Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα μοναδική, για την Ευρώπη, προϊόν, μιας και δεν υπάρχει άλλον Κράτος-Μέλος το οποίο να την παράγει.
    Και για αυτό Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας υπογραμμίζει «είναι κρίμα που δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, είτε μέσω αναδιάρθρωση της καλλιέργειας είτε μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, που να μπορούν να στηρίξουν ή να βοηθήσουν για κάποια χρονιά την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».
    Κάτι τέτοιο πέρα από τη στήριξη της καλλιέργειας θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους που θέλουν, να ασχοληθούν με τη σταφίδα. «Εάν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει και ενδιαφέρουν από τη νέα γενιά» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Μάλιστα, αυτό θα δώσει και νέα πνοή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο προϊόν. «Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τόσο την τοπική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην Αμαλιάδα
    Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην Αμαλιάδα

    Πεζόδρομος Σοχιάς (μεταξύ των οδών Αγ. Τρύφωνος και Γ. Παπανδρέου), Ώρα 20:00 – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    Διοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

    Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Αμαλιάδας & Περιφερείας

    Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

    Η Ανδρος του 1930, γνωστή και ως Μικρά Αγγλία λόγω του πλούτου της, είναι ένα νησί ναυτικό: οι άντρες περιπλανώνται στις θάλασσες του κόσμου προσπαθώντας να γίνουν καπετάνιοι και να κάνουν ένα κομπόδεμα, αλλά συχνά χάνονται στα κύματα. Οι γυναίκες μένουν πίσω στο νησί και παλεύουν να φτιάξουν μια τύχη για κείνες και για τις οικογένειές τους. Μια τέτοια γυναίκα, η Μίνα, με στρατηγικό πολυμήχανο μυαλό, κανονίζει τα προξενιά των κοριτσιών της, της Ορσας και της Μόσχας, εξασφαλίζοντάς τους καλή ζωή, χωρίς να νοιάζεται για «αισθήματα» και ρομάντζα. Μόνο που οι δυο κόρες αγαπούν τον ίδιο άντρα και οι μηχανορραφίες της μάνας τους θα φέρουν μοιραίες συγκρούσεις στην οικογένειά τους.

    Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, η οποία έγραψε και το σενάριο της ταινίας, η «Μικρά Αγγλία» γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, απέσπασε έξι βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αναδείχθηκε Καλύτερη Ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης, όπου κέρδισε επίσης το Βραβείο Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ηθοποιού, ενώ αποτέλεσε την επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας στα Βραβεία OSCAR.

    Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

    Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη

    Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής

    Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος

    Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου

    Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

    Ηθοποιοί: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή, κ.ά.

    Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αντώνης Δαγκλίδης

    Κοστούμια: Γιούλα Ζωϊοπούλου

    Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
    Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Οι παραγωγοί στη συνέχεια θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το κέρδος που θα έχουν αποκομίσει από τη φετινή παραγωγή καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τόσο στην βιομηχανική τομάτα όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

    Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες

    Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σημαντικών ζημιών, με το ποσοστό των απωλειών να ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, κυρίως στις καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να καταστρέφονται, ενώ παράλληλα ανησυχούν για το κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές απώλειες.

    Συνάντηση με τον ΕΛΓΑ

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση, ο κ. Βαλιανάτος και αντιπροσωπεία της Ομάδας Παραγωγών, σκοπεύουν να επισκεφθούν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Πατρών το προσεχές διάστημα. Στόχος της συνάντησης θα είναι να συζητηθούν τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τους πληττόμενους παραγωγούς, καθώς είναι πλέον αναγκαία η άμεση στήριξή τους από την πολιτεία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για τις ζημιές και να ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες καθώς το μέλλον της φετινής παραγωγής, παραμένει αβέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποζημιώσεις που θα διατεθούν στους παραγωγούς για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο κ. Βαλιανάτος, η στήριξη του ΕΛΓΑ κρίνεται καθοριστική για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Valianatos4

    «Η βιομηχανική τομάτα συνεχίζεται, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η παράδοση και από τα δύο εργοστάσια. Από εκεί και ύστερα θα κάνουμε απολογισμό, να δούμε πόσους τόνους πήγαμε και τι κέρδος έχει ο παραγωγός. Αλλά αυτό που θα κυνηγήσουμε όπως και για την Κορινθιακή σταφίδα είναι οι ζημιές που έπαθε ο νομός Ηλείας. Έχουμε μεγάλες απώλειες ειδικά στην σταφίδα της τάξεως του 50 – 60%. Εμείς με το τέλος των παραδόσεων θα επισκεφτούμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πατρών να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ζημιές που έπαθαν τόσο οι τοματοπαραγωγοί όσο και οι σταφιδοπαραγωγοί. Σταφίδα παραλαμβάνουμε εδώ και ένα μήνα, ακόμα όμως δεν έχουμε συγκεντρώσει ούτε το 50%. Από ό,τι βλέπουμε όμως από αυτά που φέρνουν οι παραγωγοί υπάρχει μεγάλη ζημιά. Στο 50 με 60% οι παραγωγοί δεν τρύγησαν. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να το δει αυτό και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

    Φυσικά εάν δεν βγάλουν καλά και δίκαια πορίσματα θα αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους παραγωγούς ακάλυπτους»

  • Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα
    Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα

    Τιμή εκκίνησης (προκαταβολή) 1,80 ευρώ το κιλό καθόρισε η Παναιγιάλειος Ένωση, για τη φετινή σταφίδα, για τους παραγωγούς που θα παραδώσουν το προϊόν τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

    Αυτό μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης, επισημαίνοντας πως πέρυσι η τιμή ήταν στο 1,40 ευρώ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο τέλος θα δοθεί κι εκκαθάριση, ένα επιπλέον ποσό.

    Να σημειώσουμε ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών (καύσωνας), των ζημιών από τα αγριογούρουνα και της υποβάθμισης κι εγκατάλειψης της καλλιέργειας (από τη μη στήριξη και την αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια), αλλά με καλή ποιότητα.

    Η Ενωση Μεσσηνίας παραλαμβάνει σταφίδα σε Μεσσήνη και Γιάλοβα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), Γαργαλιάνους (Τρίτη, Πέμπτη) και Κόμπους (Πέμπτη).

    Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ενωση απευθύνει “έκκληση προς την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης στήριξης των σταφιδοπαραγωγών για να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε πριν την ολική εξαφάνιση” και παρατηρεί: “Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μιας και το τελευταίο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, την ανάγκη χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων. Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να επανεξετάσει το όριο παράδοσης σταφίδας (150 κιλά ανά στρέμμα) για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων το όριο αυτό είναι ανέφικτο, λόγω των επιθέσεων από αγριόχοιρους που ως γνωστών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με κίνδυνο παραγωγοί να μην τους χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση”.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch