Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 09:08

Τάκης Δόξας: 46 χρόνια από το χαμό του “Ερημίτη του Πύργου”

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σήμερα συμπληρώνονται 46 χρόνια από το πρόωρο «ταξίδι» για το οποίο έφυγε ο Τάκης Δόξας.

Ποιητής, Συγγραφέας, Άνθρωπος του Πνεύματος και της Προσφοράς που τίμησε τον Πύργο και την ουσία του Φωτός της Ολυμπίας, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου.

Ο άνθρωπος που κατόρθωσε σε ένα ποίημα, να αποτυπώσει όλες τις έννοιες που πρεσβεύει η Αρχαία Ολυμπία και τα λόγια του να ακούγονται παγκοσμίως σε κάθε τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, την ιερή στιγμή που μεταλαμπαδεύεται το Φως της Ολύμπιας, ώστε να ταξιδεύει σε πόλεις και χωριά μέχρι να φτάσει στην χώρα που φιλοξενεί κάθε φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

46 χρόνια μετά, η πνευματική του ισχύς παραμένει αναλλοίωτη και συνεχίζει να καθοδηγεί τις γενιές που ακολουθούν.

Ο γιος του Γιώργης Δόξας με μια λιτή αναφορά από το "Φως της Όλυμπίας" τιμά τη μνήμη του και θυμίζει σε όλους μας, μια ηχηρή απουσία του Πολιτισμού.

"Το 1976, πριν από σαράντα έξι (46) χρόνια το «πουλί» του Πολιτισμού ταξίδεψε για την αιώνια Διαδρομή... Ήταν πρωί περίπου 08.00 που ο πατέρας Μας ΤΑΚΗΣ ΔΟΞΑΣ «έφυγε».

«…Πέρα στο ξέφωτο η Ολυμπία
ξάγρυπνη μερόνυχτα πλέκει, για τον καθένα τους
Κι απόνα στεφάνι αγριλιά
Ελληνικής ειρήνης
Ειρήνης όλου του Κόσμου.»

Απόσπασμα από το ποίημα του Τάκη Δόξα «Φως της Ολυμπίας» που με ομόφωνη απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της ΕΟΕ απαγγέλλεται από το 1964 στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (θερινών – χειμερινών)"

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 12:27

Σχετικά Άρθρα

  • Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αθανασίου τελέσθηκε το μνημόσυνο του Τάκη Δόξα την Τρίτη 31/10
    Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αθανασίου τελέσθηκε το μνημόσυνο του Τάκη Δόξα την Τρίτη 31/10

    Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου και με τη συμμετοχή των ιερέων π. Ηλία Παπαγγελή και π. Γρηγορίου Πάπαρη, τελέσθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα του Τάκη Δόξα με τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την εκδημία του, που οργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, η Εταιρία Ηλειακών Μελετών και Πολιτισμού “Τάκης Δόξας” και το φιλολογικό περιοδικό “Νουμάς”.

    Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ άλλων:

    47 χρόνια πέρασαν
    Δεν είναι λίγα 47 χρόνια…
    Τον θυμόμαστε όμως, κι ερχόμαστε εδώ
    Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη για την πατρίδα, για τους συμπατριώτες του, για τον Πύργο μας.
    Πάνω από όλα είναι τα έργα που άφησε…
    Το ποίημά του «το φως της Ολυμπίας»…
    Ο Θεός να τον αναπαύσει και εμείς να εμπνεόμαστε από το έργο του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συμπληρώθηκαν 45 έτη από το τελευταίο του «ταξίδι» του Τάκη Δόξα
    Συμπληρώθηκαν 45 έτη από το τελευταίο του «ταξίδι» του Τάκη Δόξα

    Παραμένει ζωντανή η μνήμη του ποιητή Τάκη Δόξα

    Για μία ακόμη χρονιά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Τάκη και της Ειρήνης Δόξα, στο Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων στον Πύργο Ηλείας. Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου 2021, με συμπλήρωση 45 ετών από τον θάνατο του Ποιητή του «Φωτός της Ολυμπίας», φίλοι και θαυμαστές του έργου και της προσωπικότητάς του τέλεσαν αυτήν την τελετή μνήμης.

    Την πρωτοβουλία τέλεσης της εκδηλώσεως είχε για μία ακόμη χρονιά η Αγωνιστική Κίνηση για το Φως της Ολυμπίας και η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών «Τάκης Δόξας». Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας το μνημόσυνο τέλεσαν οι π. Ηλίας Παπαγγελής και π. Γρηγόριος Πάπαρης, ενώ τους παρόντες ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Γιάννης Νικολόπουλος.

    Ένα Ποίημα αφιερωμένο στον Τάκη Δόξα - Οι παρουσίες

    Ένα δικό της ποίημα στην μνήμη του έργου και της προσφοράς του Δόξα στην Ποίηση και τον Τόπο απήγγειλε η κ. Αδαμαντία Λαδά-Αντωνοπούλου, που χειροκροτήθηκε από τους φίλους του Ποιητή. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Σύμβουλος του Δημάρχου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού κ. Παν. Αντωνακόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Πυργιώτισσες» και τ. Αντιδήμαρχος κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο τ. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ κ. Διον. Ντινόπουλος, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Νίκη Κατσιάπη, η Στρατιωτικός και Ποιήτρια κ. Ευγενία Χριστοπούλου, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Κίνησης για το Φως της Ολυμπίας κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, ο φιλόλογος κ. Γ. Κουρκούτας, ο Πολιτικός Μηχανικός και μέλος ΔΣ της Βιβλιοθήκης κ. Αχ. Αναστασίου κ.ά.

    Πέρασαν 45 έτη

    Ήταν Οκτώβριος του 1976, όταν ο ποιητής Τάκης Δόξας, μετά από δεκαετίες δημιουργίας και πνευματικής υπηρεσίας στην Ελληνική Επαρχία έφυγε για το τελευταίο του «ταξίδι».

    Το ανεπανάληπτο «Φως της Ολυμπίας», που ακούστηκε και στις πρόσφατες τελέσεις Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί ένα δείγμα του μεγάλου του έργου, που τιμά τα Ελληνικά Γράμματα και την Ηλεία. Από τότε, κάθε 30η Οκτωβρίου τελείται ένα σεμνό μνημόσυνο και για τον Τάκη Δόξα, αλλά και για την Ειρήνη Καπογιάννη-Δόξα που συμπορεύτηκε με τον ποιητή και πρόβαλε το έργο του.

  • Μνημόσυνο του Δημιουργού του «Φωτός της Ολυμπίας»
    Μνημόσυνο του Δημιουργού του «Φωτός της Ολυμπίας»

    Ζωντανά πάντα η μνήμη και το έργο του Ποιητή Τάκη Δόξα

    Με την παρουσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και πολλών πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, στο Α’ Κοιμητήριο Αγίων Πάντων Πύργου, τρισάγιο στον τάφο του Ποιητή Τάκη Δόξα και της συζύγου του Ειρήνης, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 44 ετών από τον θάνατο του Ποιητή. Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, με ευλογία του Μητροπολίτου Γερμανού, παρέστη και χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, συνοδευόμενος από τον π. Ηλία Παπαγγελή και τον π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου.

    mnimosino doksa2

    Τον Δήμο Πύργου εκπροσώπησε ο σύμβουλος του Δημάρχου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ενώ την όλη πρωτοβουλία του Μνημοσύνου είχε η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για το «Φως της Ολυμπίας». Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο Επίσκοπος κ. Αθανάσιος ανέφερε την διαχρονική αξία του έργου του Τάκη Δόξα, που αποτυπώνεται στο σπουδαίο δημιούργημα του «Φωτός της Ολυμπίας», που αποτελεί πλέον Παγκόσμια Πνευματική Κληρονομιά.

  • Μνημόσυνο για τον Τάκη Δόξα σήμερα στον Πύργο
    Μνημόσυνο για τον Τάκη Δόξα σήμερα στον Πύργο

    Ο ποιητής της Επαρχίας και του «Φωτός της Ολυμπίας»

    Συμπληρώνονται στις 30 Οκτωβρίου 44 χρόνια από τον θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς ποιητές της Ελλάδος, του Τάκη Δόξα. Το όνομά του συνδέθηκε με την πνευματική κίνηση της Ηλείας και θα συνδέεται διαχρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το ξεχωριστό του δημιούργημα «Το Φως της Ολυμπίας» απαγγέλλεται στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην έναρξη κάθε διοργανώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι ένα ποίημα που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του Κόσμου. Στο Α΄ Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων Πύργου, όπου αναπαύεται ο «Ποιητής της Επαρχίας» μαζί με την αγαπημένη σύζυγό του Ειρήνη, θα τελεστεί Μνημόσυνο την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2020, στις 17.00. Διοργανωτές είναι και φέτος η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών και η Αγωνιστική Κίνηση για το «Φως της Ολυμπίας» και καλούνται να συμμετάσχουν οι πολίτες της Ηλείας που τιμούν την Μνήμη και το Έργο του Τάκη Δόξα.

    takis doksas2

    Το έργο και η παρουσία του Τάκη Δόξα

    Ο Τάκης Δόξας (1913-1976) διακόνησε την Τέχνη και τα Γράμματα σχεδόν μισό αιώνα. Καλύπτει τα χρόνια από το 1932 μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στις 30 Οκτωβρίου 1976. Στο έργο του- πεζογραφικό, ποιητικό, δοκιμιακό, ιστοριοδιφικό- έχει διοχετευθεί η Παράδοση, ο Πολιτισμός της Ηλείας, το Ελληνικό ήθος και κάλλος, η Ελληνική σκέψη. Απαύγασμα της πνευματικής του αλκής είναι το «Φως της Ολυμπίας», το μεγάλο αυτό οικουμενικό σάλπισμα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης και συνύπαρξης των λαών.

    takis doksas3

    Ο λόγος του μεστός, λυρικός, πειθαρχημένος, πνευματοφόρος, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Πνευματικό κόσμο της Ελλάδος, άγγιζε και μεταρσίωνε. Ο στοχασμός του υψηλόφρων, πυρίκαυστος, γόνιμος και προσέφερε έμπνευση. Η αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του τον κράτησαν αμετακίνητο στον Πύργο της Παράδοσης και του Πολιτισμού.

  • Πύργος: Μνημόσυνο για το αιώνιο ταξίδι του Τάκη Δόξα
    Πύργος: Μνημόσυνο για το αιώνιο ταξίδι του Τάκη Δόξα

    Σήμερα Τετάρτη απόγευμα η εκδήλωση μνήμης στο Α΄ Κοιμητήριο Πύργου

    Συμπληρώνονται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 τα 43 χρόνια από τον θάνατο του Ποιητή του «Φωτός της Ολυμπίας», του Τάκη Δόξα. Για τον λόγο αυτόν οι φίλοι του Ποιητή, η Αγωνιστική κίνηση για το Φως της Ολυμπίας και η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Ποιητή της Ελληνικής Επαρχίας στο Α΄ Κοιμητήριο Αγίων Πάντων στον Πύργο.

    Η επιμνημόσυνη δέηση θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στις 5.00 μμ. Καλούνται οι αρχές του τόπου και οι πολίτες που σέβονται την μνήμη και το έργο του Ηλείου πνευματικού δημιουργού να παρευρεθούν στην εκδήλωση αυτή, που είναι μία ελάχιστη απότιση φόρου τιμής σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε για δεκαετίες τον Πολιτισμό και τον τόπο μας.

  • Τιμήθηκε ο Τάκης Δόξας σε εκδήλωση της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών και Πολιτισμού

    Η πνευματική Ηλεία και ο Πύργος του Πολιτισμού τίμησαν τη μνήμη και το έργο του συγγραφέα και ποιητή Τάκη Δόξα, με μια απέριττη εκδήλωση της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών και Πολιτισμού προχθές, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Νομαρχία).

    Η εκδήλωση άρχισε με την απαγγελία του ποιήματος του Τάκη Δόξα «Ω, Επαρχία σ’ αγαπώ» από την εκπαιδευτικό Γιάννα Χριστοπούλου. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εταιρίας Ευγενία Χριστοπούλου χαιρέτισε την παρουσία όλων και αφού απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο συγγραφέα, μίλησε για τους σκοπούς και τις προσπάθειες της Εταιρίας, καλώντας όλες τις πολιτιστικές και πνευματικές δυνάμεις της κοινωνίας μας σε συστράτευση και κοινό αγώνα για την πνευματική αναγέννηση του τόπου.

    Ακολούθησε η ανάγνωση των μηνυμάτων της Οικογένειας Γιώργη και Ανδρέα Δόξα , των πρ. βουλευτών Μιχ. Κατρίνη και Διον. Αυγερινοπούλου και χαιρέτισαν την εκδήλωση: ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρ. Λιατσής και ο βουλευτής Γιαν. Κουτσούκος. Μετά μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Εταιρίας δημοσιογράφος – λογοτέχνης Γιάννης Νικολόπουλος, ο οποίος σκιαγράφησε την πνευματική φυσιογνωμία και τις αρετές του Τάκη Δόξα.

    «Ο Τάκης Δόξας ήταν ο μέντορας της γενιάς που αντιστάθηκε»

    doksa5

    Ακολούθως, μίλησε ο πρ. Υφυπουργός , συγγραφέας – λογοτέχνης Γιάννης Ζαφειρόπουλος αναφερθείς στην πνευματική πορεία, το έργο και την δράση του τιμώμενου συγγραφέα. Τόνισε ιδιαίτερα τη δράση του στην Κατοχή. «Ήταν ο μέντορας της γενιάς που αντιστάθηκε και πνευματικός καθοδηγητής δύο γενιών της Ηλείας. Σφράγισε με την παρουσία και το έργο του μια ολόκληρη εποχή αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην ηλειακή και όχι μόνο, γραμματολογία», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο γιατρός – ποιητής Πέτρος Σπίνος απήγγειλε ποίημα του Τάκη Δόξα. Αναφορά στον Πύργο στην εποχής έκανε ο πολιτικός μηχανικός Αχιλλέας Αναστασίου ενώ ο φιλόλογος Χρήστος Κοτούλας έκανε μια σύντομη κριτική αναφορά στο διήγημα «Αγριοχείμωνο». Η φιλόλογος Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου μίλησε για την προσφορά του Τάκη Δόξα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη.
    Η εκδήλωση έκλεισε ο φιλόλογος Γιώργος Κουρκούτας με την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από τη ζωή και δράση του τιμώμενου ερημίτη του Πύργου, Τάκη Δόξα.

    Στο πυκνό ακροατήριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γεω. Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρ. Λιατσής, ο βουλευτής Γιαν. Κουτσούκος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων: Τ. Αντωνακόπουλος, Γιαν. Αργυρόπουλος, ο υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Σαββας Αποστόλου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρ. Γαβράς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λάμπης Αριστειδόπουλος, Δ. Κωσταριάς, Γ. Χήνος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδος Αδρ. Νικολακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ολυμπίας Αντ. Χρυσανθακόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, νέοι επιστήμονες και πνευματικοί δημιουργοί.

    doksa2

    doksa3

    doksa4

  • Μνημόσυνο για τον Τάκη Δόξα την Τρίτη

    42 χρόνια από το αιώνιο "ταξίδι" του Ποιητή της Ελληνικής Επαρχίας

    Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 42 έτη από τον θάνατο του πνευματικού ανθρώπου, του Λογοτέχνη της Ελληνικής Επαρχίας, Τάκη Δόξα. Ήταν Οκτώβριος του 1976 τότε που σε ηλικία 63 ετών ο δημιουργός του «Φωτός της Ολυμπίας» έφυγε από την ζωή, αλλά το έργο του παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

    Το απόγευμα της Τρίτης 30 Οκτωβρίου 2018, στις 5.00 μμ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση με πρωτοβουλία φίλων του ποιητή και των μελών της προσωρινής Διοικήσεως της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών και Πολιτισμού «Τάκης Δόξας» στον τάφο του Ηλείου δημιουργού στο Νεκροταφείο Αγίων Πάντων του Πύργου.

    Σε αυτήν την εκδήλωση μνήμης καλούνται να παραστούν οι πολίτες και οι αρχές της Ηλείας ως μία ελάχιστη ένδειξη τιμής σε έναν αξέχαστο πνευματικό δημιουργό.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο