Πολιτισμός

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Olympia PsychoΕdu: Κινηματογραφική Τέχνη και Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Olympia PsychoΕdu: Κινηματογραφική Τέχνη και Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις

Tο Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, στις 19:00 στον κινηματογράφο Ορφέα στον Πύργο, το Φεστιβάλ Ολυμπίας εγκαινιάζει μια νέα δράση για τη σύνδεση της Τέχνης του Κινηματογράφου με την επιστήμη της Ψυχολογίας και την Εκπαίδευση. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Olympia PsychoΕdu», μία προσπάθεια σύνδεσης της τέχνης του κινηματογράφου με την επιστήμη της ψυχολογίας και την εκπαίδευση μέσα από την παρουσίαση μιας σειράς ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων, με μέσο παρέμβασης ταινίες κατάλληλες για παιδιά και νέους.

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε θεματολογία σχετική με τα παιδιά και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και γονείς ενώ αποσκοπούν στην ενημέρωσή τους προκειμένου οι ίδιοι, με προαιρετική τη συνδρομή των συνεργατών του Φεστιβάλ, να χρησιμοποιήσουν τη κινηματογραφική αφήγηση με τα παιδιά και τους εφήβους, εξυπηρετώντας έτσι ποικίλους εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Η δημιουργικότητα, που χαρακτηρίζει τη τέχνη του κινηματογράφου, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος συζήτησης για τα πιο σημαντικά ζητήματα του κόσμου του παιδιού.

Αρχικά θα προβληθεί η ταινία «Oskar & Lilli» (2020) του Arash T. Riahi για να ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν η Δρ. Λίλιαν Τσιαβού, ειδικευμένη στην ψυχαναλυτική προσέγγιση του κινηματογράφου, συγγραφέας και εισηγήτρια σε δύο σχετικά προγράμματα e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Σωτηρία Χατζηκωνσταντίνου, ψυχολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις», και η Αδαμαντία Ζαφειροπούλου, εκπαιδευτικός – πτυχιούχος Ψυχολογίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Γκόλφη Γαβριλιάδη.

Λίγα λόγια για της ομιλήτριες

Η Δρ. Λίλιαν Τσιαβού ενδιαφέρθηκε για την ψυχαναλυτική προσέγγιση της λογοτεχνίας από τις προπτυχιακές σπουδές της στη Γερμανική Φιλολογία (Αθήνα), στην οποία εμβάθυνε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της (Potsdam). Επέκτεινε τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στην ψυχαναλυτική προσέγγιση του κινηματογράφου κάνοντας σπουδές στη Κινηματογραφοθεραπεία και στον κινηματογράφο. Είναι συγγραφέας και εισηγήτρια σε δύο προγράμματα e-learning του ΕΚΠΑ που αφορούν την Κινηματογραφοθεραπεία, Έπειτα από πολύχρονη δραστηριότητα στον ακαδημαϊκό χώρο, εκπαιδεύθηκε στο Personal Executive Coaching και είναι διαπιστευμένη Coach από τον International Coaching Federation (ICF). Συνδυάζοντας το ακαδημαϊκό της παρελθόν με την πορεία της στο Coaching, εφηύρε το εργαλείο του Cinema-Coaching, που ακολουθεί τα χνάρια του Cinema-Therapy, αξιοποιώντας τη μεταμορφωτική επίδραση του κινηματογράφου πάνω στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη. Το εφαρμόζει στις συνεργασίες της με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, εμπορικές εταιρείες, πολιτιστικούς φορείς, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, αλλά και ιδιώτες. Ασχολείται με θέματα καριέρας, ηγεσίας, (έμφυλης) ποικιλομορφίας και διαπολιτισμικότητας.

Η Σωτηρία Χαντζηκωνσταντίνου είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Έχει ειδικευθεί στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Θεραπεία Ενηλίκων, Παιδιών και Εφήβων από το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Εργάζεται ως ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Παρεμβάσεις» του ΟΚΑΝΑ. Αρμοδιότητά της είναι ο σχεδιασμός η υλοποίηση και η αξιολόγηση καθολικών παρεμβάσεων πρόληψης και προγραμμάτων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε γονείς, εκπαιδευτικούς παιδιά και εφήβους/ες. Είναι επίσης Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα του Ε.Α.Π "Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία".

Η Αδαμαντία Ζαφειροπούλου είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και την Ιδεολογία του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι πτυχιούχος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει εκπαιδευθεί στην Κινηματογραφοθεραπεία στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαινομενολογικής-Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (Hellenic Society of Daseinsanalysis).

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα