Όταν παρουσιάστηκε η μελέτη της διαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, πραγματικά απορήσαμε με πολλά πράγματα. Κάποια οφθαλμοφανή και κάποια λιγότερα… Τότε είχαμε απευθυνθεί στον Χρήστο Κωνσταντόπουλο από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, για το οποίο η διαΝΕΟσις, πρότεινε τη διεθνοποιησή του.
Τότε απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια απορώντας και ο ίδιος για το τι εννοούν αυτοί που εκπόνησαν την μελέτη.
Χθες ήρθε η τοποθέτηση του για το θέμα όπου ανέφερε πως ο μέσος όρος των διεθνών συμμετοχών την τελευταία πενταετία ήταν 71 χώρες και το 2022 συμμετείχαν 76 χώρες από όλο τον κόσμο…
Μετά από αυτά και σκεπτόμενοι τα δεδομένα της μελέτης, επιτρέψτε μας να είμαστε επιφυλακτικοί για όσα σχεδιάστηκαν και για όσα πρόκειται να υλοποιηθούν, πριν φτάσουμε να σκεφτούμε τη στόχευση ή το αποτέλεσμα…
Διαβάστε την ανάρτηση του κ. Κωνσταντόπουλου:
"Η έκθεση για την ανασυγκρότηση της Ηλείας προτείνει τη …διεθνοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ώστε (αντιγράφω επί λέξει) «να αποκτήσει διεθνή ταυτότητα και το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει συμμετέχοντες και εκτός του εθνικού χώρου».
Συγγνώμη για την ερώτηση, αλλά με τη συμμετοχή πόσων χωρών θα ήσαν ευχαριστημένοι οι μελετητές για να χαρακτηρίσουν ένα φεστιβάλ ως διεθνές; Με 10; 20; 30; 40; 50;
Ρωτάω διότι κατά την τελευταία πενταετία, ο ετήσιος μέσος όρος των συμμετεχουσών χωρών στο Φεστιβάλ Ολυμπίας ήταν ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΜΙΑ. Το δε 2022, στο 26ο Φεστιβάλ συμμετείχαν με ταινίες τους 76 ΧΩΡΕΣ. Τις παραθέτω άνευ λοιπών σχολίων:
Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βολιβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάνα, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καμπότζη, Καναδάς, Κατάρ, Κένυα, Κίνα, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Μολδαβία, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουτάν, Νεπάλ, Νορβηγία, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Ουαλία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Παπούα Νέα Γουινέα, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουαζιλάνδη, Σουηδία, Ταϊβάν, Τόγκο, Τουρκία, Τσεχία, Τσεχοσλοβακία, Τυνησία, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χιλή, Χονγκ Κονγκ"...
Οπότε να μιλήσουμε με την ορολογία των νέων... σε αυτό το θέμα... και να σχολιάσουμε... Τι φάση...