Τα φώτα σβήνουν, η ταινία αρχίζει και… η πόλη του Πύργου είναι έτοιμη να ζήσει για άλλη μια φορά στους γοητευτικούς ρυθμούς της 7ης Τέχνης. Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η 24η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio ανοίγει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου τις πύλες του στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες για ένα μοναδικό ταξίδι στις σκοτεινές αίθουσες του κινηματογράφου, κηρύσσοντας και επίσημα τη γιορτή του Σινεμά!
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας δεν θα περιοριστεί μόνο στις αίθουσες του Πύργου αλλά θα προσφέρει δυνατές κινηματογραφικές εμπειρίες και στο κοινό της Αμαλιάδας, της Ζαχάρως, της Γαστούνης, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών, ικανοποιώντας την αυξημένη ζήτηση της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας για πολιτιστικά αγαθά. Συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που μαζί με τη συμβολή των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Ζαχάρως ενδυναμώνουν την προσπάθεια εξωστρέφειας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Με πάνω από 150 αιτήσεις σχολείων για δράσεις μέσα στο χώρο τους, άλλες 150 αιτήσεις εκπαιδευτικών μονάδων να παρακολουθήσουν ταινίες, 250 συμμετοχές παιδιά σε ανεξάρτητα εργαστήρια, 80 παιδιά από το εξωτερικό, 300 φιλοξενούμενοι από διάφορες χώρες που ερμηνεύονται σε 1200 διανυκτερεύσεις το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και η Camera Zizanio αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη μεγάλη και σημαντική σφραγίδα που έχουν βάλει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
Για τη φετινή διοργάνωση, το ρόλο και τους στόχους του Φεστιβάλ μίλησαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ΠΔΕ Παναγιώτης Μπράμος, η, υπεύθυνη δημοσιότητας στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» Γεωργία Μπουγιούκου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Παντελής Παντελόγλου, προσκαλώντας το κοινό του νομού, γονείς και παιδιά να πάρουν και φέτος μια «γεύση» από τις πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες που θα προβληθούν.
Ν. Κοροβεσης «Διεθνές σημείο συνάντηση νέων ανθρώπων»
Αναφερόμενος στην πολιτιστική διάσταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και της Camera Zizanio όπως και στην ενίσχυση που παρέχει στον τομέα του τουρισμού με την προβολή, την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής, ο κ. Κοροβέσης τόνισε: «Το Φεστιβάλ οδεύοντας πλέον προς την συμπλήρωση τριών δεκαετιών ζωής αποτελεί πια ένα διεθνές σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων και δημιουργών όπου μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και κινηματογραφιστές από κάθε γωνιά του πλανήτη συναντιούνται κάθε χρόνο σε έναν τόπο με ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά και παγκόσμια ακτινοβολία όπως είναι η Ολυμπιακή μας Γη. Για εμάς πλέον δεν είναι απλώς μια διοργάνωση. Αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό αλλά και σημείο κατατεθέν για τον τόπο μας αφού αναδεικνύει τη δύναμη του κινηματογράφου ως εκπαιδευτικού εργαλείου και φορέα κοινωνικής αλλαγής, προσφέροντας ένα δυναμικό πεδίο έκφρασης αλλά και απόκτησης γνώσης. Η απήχησή του αλλά και η διεθνής αναγνώρισή του μας κάνουν περήφανους και μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Κυρίως όμως, μας ωθούν ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πολύ περισσότερο ως Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, να δεσμευόμαστε πως θα είμαστε κάθε χρόνο δίπλα του, συμπαραστάτες και θεματοφύλακες προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού στο μέλλον για το καλό της τέχνης και της Ηλείας μας».
Π. Μπράμος «Αναδεικνύει τον πολιτισμό μας ως συγκριτικό πλεονέκτημα»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού μίλησε για τα 27 χρόνια δημιουργικής ύπαρξης του Φεστιβάλ που έχει συνδεθεί με τις εφηβικές αναμνήσεις χιλιάδων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει σταθερά και έμπρακτα το Διεθνές Φεστιβάλ, καθώς πρόκειται για εγχείρημα που ταιριάζει με τη φιλοσοφία μας, διότι συνδυάζει την εξωστρέφεια με την τοπικότητα, αναδεικνύει τον πολιτισμό ως συγκριτικό πλεονέκτημα και συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη»
Ο κ. Μπράμος τόνισε πως στόχος της ΠΔΕ, εκτός από τη δημιουργία της μόνιμης έδρας του, η οποία έχει δρομολογηθεί , είναι να μετατραπεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με τα κατάλληλα εργαλεία σε θεσμό βιώσιμο με οικονομικούς όρους. «Επιδίωξή μας είναι να μπορεί το Φεστιβάλ να αντλεί πόρους από πολλαπλές χρηματοδοτικές πηγές σε σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση, δίχως να εξαρτάται από τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα της κεντρικής εξουσίας και από τις πιθανές μεταβολές στην κατανομή πόρων από τα αρμόδια υπουργεία στην τοπική αυτοδιοίκηση» κατέληξε.
Γ. Μπουγιούκου: « Το Φεστιβάλ συνδέεται με τους στόχους της ΠΔΕ»
Για τις ανθρώπινες αξίες που μεταφέρει το Φεστιβάλ στα παιδιά και τους νέους, τις ποιοτικές και στοχευμένες εργασίες που προσφέρει, μίλησε η κ. Μπουγιούκου, τονίζοντας την στήριξη της ΠΔΕ μέσω πόρων του προγράμματος ΕΣΠΑ.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι απευθύνεται σε παιδιά και νέους γιατί σε αυτές τις ηλικίες τα μηνύματα περνάνε πιο ξεκάθαρα και έτσι βοηθούν τις μελλοντικές γενιές που θα διαμορφώσουν τις πολιτικές του αύριο, να είναι διαποτισμένες με αξίες όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή και η συμπερίληψη. Αξίες που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενσωματώνει στα προγράμματά της, όπως αυτό της «Δυτικής Ελλάδας 2021-2027» και των οποίων τη διάχυση πριμοδοτεί μέσω των δράσεων δημοσιότητας. Το 27ο Φεστιβάλ, με αφιέρωμα στο θέμα «Φύση και Κοινωνία: Η Δυτική Ελλάδα σε μετάβαση», συνδέεται στενά με τις Προτεραιότητες 2 και 4Β του Προγράμματός μας που αφορούν το Περιβάλλον και την προστασία του σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή» σημείωσε η υπεύθυνη δημοσιότητας στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος ΕΣΠΑ, κάνοντας λόγο για την πράσινη μετάβαση που δίνει έμφαση το πρόγραμμα της ΠΔΕ όπως και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της άρσης των ανισοτήτων και των αποκλεισμών.
«Το Φεστιβάλ Ολυμπίας αξιοποιώντας τους πρόσθετους αυτούς πόρους έχει την ευκαιρία διοργάνωσης δράσεων σε περιοχές που έχει περιορισμένη δραστηριότητα, ενώ επεκτείνει και δράσεις οι οποίες χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι η συνέργεια αυτή είναι ευρύτερης απήχησης και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο των πολιτικών του ΕΣΠΑ. Εκτιμάται ότι άμεσα ωφελούμενοι από αυτές τις δράσεις θα είναι περίπου 5.000 μαθητές και 150 εκπαιδευτικοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την περιοχή. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, η Δυτική Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρότυπο για την περιβαλλοντική διαχείριση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση» κατέληξε.
Π. Παντελόγλου: «Αφορά την πραγματική ζωή και τα παιδιά»
«Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια πριν 27 χρόνια κανείς ίσως δεν φανταζόταν ότι θα φτάναμε μέχρις εδώ. Και όμως συνέβη με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των θεσμών από το ξεκίνημα» τόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Παντελής Παντελόγλου και συνέχισε, «Είμαστε μια καλλιτεχνική διοργάνωση που απευθύνεται σε ένα κοινό που συνήθως δεν έχει τόσο μεγάλη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά. Προσπαθούμε κάθε φορά να πάρουμε τα «εργαλεία» που δίνονται, όπως οι χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια κ.α. και να τα ανασυνθέσουμε σε κάτι που θα είναι συνεκτικό και αφορά την πραγματική ζωή και πρωτίστως τα παιδιά».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο κ. Παντελόγλου υπογράμμισε δύο ιδιαίτερες δράσεις, την 2η Διεθνή Συνάντηση για την κινηματογραφική εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί στο 1ο γυμνάσιο Πύργου και θα συζητηθεί η σχέση κινηματογράφου-εκπαίδευσης και την «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για παιδιά» όπου θα συζητηθεί η παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα.