Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 17:13

Εκδήλωση αναβίωσης της Ναυμαχίας Κατακόλου: Κυριακή 6 Αυγούστου στο Λιμάνι Κατακόλου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατακόλου «Ο Φάρος» και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, στο πλαίσιο εορτασμού συμπλήρωσης των 202 χρόνων από τη Ναυμαχία του Κατακόλου, διοργανώνουν την Κυριακή 6 Αυγούστου και ώρα 21.00 στο Λιμάνι Κατακόλου, εορταστικές εκδηλώσεις αναβίωσης ιστορικής μνήμης με τη συμμετοχή λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων.

- Στις εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων έχει επιμεληθεί η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου «Ο Φάρος», Ελένη Τερζοπούλου, συμμετέχει Τμήμα της Στρατιωτικής Μπάντας του Στρατού Ξηράς, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Ελαιώνα, ο Λαογραφικός σύλλογος Αμαλιάδας «Οι ρίζες», ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός σύλλογος «Εσθήτα», ο Πολιτιστικός και Αιμοδοτικός σύλλογος Αμπελώνα «Αγία Παρασκευή». Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει η Αιμιλία Γιαννοπούλου.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει υγειονομική-ναυαγοσωστική κάλυψη από εθελοντές της πολιτικής προστασία του Δήμου Ήλιδας.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 13:36

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Ζαχάρως: Εκδήλωση Πρόληψης, Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού
    Δήμος Ζαχάρως: Εκδήλωση Πρόληψης, Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού

    Ο Δήμος Ζαχάρως, μέσω του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», πραγματοποίησε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο, κοινωνική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Ιατρός –Ακτινοδιαγνώστρια, κα Μαρία Αγαλιανού.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αναφέροντας: «Ο Οκτώβριος είναι διεθνώς αφιερωμένος στην πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος αποτελεί σοβαρή απειλή της εποχής μας, όμως οι ιατρικές εξελίξεις και η ενημέρωση προσφέρουν σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπισή του. Ο Δήμος Ζαχάρως δίνει προτεραιότητα σε δράσεις που προάγουν την πρόληψη, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και προληπτικούς ελέγχους, μεταξύ των οποίων και τα μηνιαία τεστ ΠΑΠ. Το 2025, προγραμματίζεται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, ευρεία προληπτική δράση με ενημέρωση και δωρεάν μαστογραφία για όλες τις γυναίκες του Δήμου μας. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες υποστηρίζουν έμπρακτα τους πολίτες. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους. Ο άνθρωπος με ελπίδα είναι ανίκητος».

    Η κα Αγαλιανού επικεντρώθηκε στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης, σημειώνοντας: «Αυτά είναι η αρχή των πάντων. Ενημερώσου. Πρόλαβε. Αντιμετώπισε. Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο».

    Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζαχάρως είναι συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027». Στελεχώνεται από δύο Κοινωνικές Λειτουργούς, τις κυρίες Μαρία Καστρινού και Θεανώ Πανουτσοπούλου, καθώς και την Ψυχολόγο, κα Έλενα Στρουμπάκου. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» και την Κοινωνική Λειτουργό, κα Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου.

    Όσες κυρίες νοσούν, καθώς και οι οικείοι τους, μπορούν να απευθύνονται στις παραπάνω υπηρεσίες για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων για παροχή οικονομικής στήριξης λόγω της πάθησής τους.

    Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Κοινωνική Λειτουργός, κα Μαρία Καστρινού.

    Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικό δώρο στην κα Αγαλιανού.

    dimos zaxaros kark mastou 24 2

    dimos zaxaros kark mastou 24 3

    dimos zaxaros kark mastou 24 4

    dimos zaxaros kark mastou 24 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΥΔΑM: Ηχηρό «παρών» από τους νέους της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υοuth Summit Aρκαδίας
    ΕΥΔΑM: Ηχηρό «παρών» από τους νέους της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Υοuth Summit Aρκαδίας

    Η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) διοργάνωσε την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο Υουth Summit Aρκαδίας στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024.

    Όπως και κατά την προηγούμενη, επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στην Κοζάνη, νέοι 16 έως 29 ετών, φοιτητές και κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε συζητήσεις εκφράζοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής. Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες ο κ. Αθανάσιος Σοφός, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης.

    Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, εξαίροντας την πρωτοβουλία της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ για την εκδήλωση επισήμανε: «Θα διασφαλίσουμε ότι οι νέες ευκαιρίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους νέους. Όλοι οι φορείς θα είναι δίπλα σας με όλες μας τις δυνάμεις. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά πράσινη και κοινωνικά δίκαιη».

    eudam neoi tripoli 2

    Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ κ. Πελοπίδας Καλλίρης εστίασε στον χαιρετισμό του στα νευραλγικά έργα που έχουν υλοποιηθεί, όπως ο συνεργατικός χώρος εργασίας στην πόλη της Τρίπολης, ARK – CO WORKING, o οποίος υποστηρίζει νέους και νέες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Επιπλέον, τόνισε: «Σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην περιοχή και σύμφωνα με τα αιτήματά τους αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, με την αγαστή συνεργασία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προχωράμε εντατικά με την ανάπτυξη του εμβληματικού έργου του Κόμβου Βιο-Οικονομίας. Στα επόμενα δύο χρόνια, η οικονομική φυσιογνωμία της Μεγαλόπολης, της Τρίπολης, της Οιχαλίας και της Γορτυνίας θα αλλάξει προς ένα νέο και πιο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο».

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι έλαβαν επίσης μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή τον αρχισυντάκτη της LiFO κ. Γιάννη Πανταζόπουλο και ομιλητές την κα. Ιωάννα Θεοδοσίου από το Green Tank, τον κ. Δημήτρη Γεωργίου, υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση και τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στη συζήτηση έγινε αναφορά στα παρεχόμενα κίνητρα για την παραμονή των νέων στον τόπο τους, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία στις λιγνιτικές περιοχές, στους αναδυόμενους τομείς απασχόλησης καθώς και σε αντίστοιχες καλές πρακτικές ανά τον κόσμο.

    Το Υοuth Summit Αρκαδίας ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή Εργαστηρίου Δημιουργίας Ιδεών κατά το οποίο ήρθαν στο προσκήνιο έννοιες όπως η συνείδηση, η ατομική ευθύνη, η παιδεία, η αφοσίωση, η κοινωνική ευαισθησία, η τεχνολογία και η διορατικότητα. Συζητηθήκαν επίσης θεματικές όπως η αποδοτικότητα των κρατικών μηχανισμών, η επαρκής ή μη περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων καθώς και οι δυσκολίες στην εφαρμογή της Δίκαιης Μετάβασης.

    Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Green Tank, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με την παρουσία συγγενών και πολιτών από όλη την Ηλεία τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση
    Με την παρουσία συγγενών και πολιτών από όλη την Ηλεία τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση

    Με ένα σεμνό μνημόσυνο στο εικονοστάσι που έχει δημιουργηθεί στην θέση Χαβαρόβρυση, επί τις Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου, τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2024 η μνήμη των 32 πεσόντων του Αποσπάσματος Παπανικολόπουλου.

    Το τρισάγιο τέλεσε ο εφημέριος Χαβαρίου π. Δημήτριος Αστερής, συνοδευόμενος από τον ψάλτη και τ. Δημοτικό Σύμβουλο Ήλιδας κ. Πέτρο Πυλαρινό. Τα ονόματα των πεσόντων ανέγνωσε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Για το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτήν την τραγική σελίδα της μεταπολεμικής Ιστορίας της Ηλείας αναφέρθηκε ο ιατρός και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος. Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πορεία των δραματικών γεγονότων από την έναρξη του Πολέμου το 1940 και την Κατοχή και στο πώς η αντίσταση κατά των Κατακτητών εξελίχθηκε σε μία σειρά πράξεων προδοσίας και εγκλημάτων.

    xavari mnim 24 2

    Οι συμμετοχές….

    Εκ μέρους των συγγενών κατέθεσε στεφάνι ο κ. Θεόδωρος Παπανικολόπουλος, ανιψιός του Υπολοχαγού, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την προσπάθεια που κάνουν για διατήρηση της μνήμης, ενώ το παρών έδωσε και ο ανιψιός του πεσόντος Σεμπέκου Νικολάου Αθανάσιος. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο τ. Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο αξιωματικός ΠΑ ε.α. κ. Γ. Θανασάς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής ε.α. κ. Σπύρος Κορίζης, ο συνταξιούχος Αστυνομικός κ. Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, οι απόστρατοι Χρήστος και Γεώργιος Μπερούκας, οι εκπαιδευτικοί Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος και Πέτρος Μανιάτης, ο Υποπλοίαρχος ε.α. κ. Ιω. Αδαμόπουλος, ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αλεξιπτωτιστών κ. Κώστας Τσιχλιάς κά.

    Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των Ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε κλίμα συγκίνησης η αποκάλυψη της μνημειακής πλάκας στην Αμαλιάδα, 80 χρόνια μετά την εκτέλεση των οχτώ Γερμανών αντιφασιστών
    Σε κλίμα συγκίνησης η αποκάλυψη της μνημειακής πλάκας στην Αμαλιάδα, 80 χρόνια μετά την εκτέλεση των οχτώ Γερμανών αντιφασιστών

    Σε μία ιδιαίτερα συγκινησιακή εκδήλωση για τους παριστάμενους, μετατράπηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της ειδικής πλάκας στην πλατεία Καζαντάκη, τόπο εκτέλεσης τον Ιούλιο του 1944 οχτώ Γερμανών στρατιωτών – αντιφασιστών, του Τάγματος «999» της Βέρμαχτ.

    Η μνημειακή πλάκα που φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό Εύα Μελά προς τιμή των οχτώ εκτελεσθέντων, τοποθετήθηκε ως φόρος τιμής για αυτή την ξεχωριστή πτυχή της ιστορίας, η οποία αναμένεται να γίνει ευρύτερα γνωστή από το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Πειθαρχική Μεραρχία 999 – Γερμανοί αντιφασίστες στην Ελλάδα 1941 - 1945», το οποίο αναφέρεται στις πράξεις αντίστασης Γερμανών στρατιωτών κατά την περίοδο της κατοχής, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου και παραγωγή του Παναγιώτη Κακαβιά.

    Οι Γερμανοί αντιφασίστες Werner Illmer, Hermann Bode, Willi Dehmel, Hans Juchelka, Rudolf Kalb, Franz Scheider, Heinz Steyer και Heinrich Warnken, ήταν μέλη της οργάνωσης «Ένωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» και εκτελέστηκαν για την δράση τους εναντίον των κατακτητών από τις κατοχικές δυνάμεις της Αμαλιάδας.

    Ογδόντα χρόνια μετά την εκτέλεση τους, τιμήθηκε η πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν στην ΕΑΜική αντίσταση και τον ΕΛΑΣ, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή και η θυσία τους, αφού πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή, τη δράση που ανέπτυξαν ενάντια στην ναζιστική Γερμανία.

    Τα μέλη της οργάνωσης «Ένωση Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο» αποτελούνταν από Γερμανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στα πειθαρχικά τάγματα 999, τα οποία συγκροτήθηκαν στα μέσα του 1942 και επανδρώθηκαν με στρατιώτες που είχαν κριθεί παλαιότερα «ανάξιοι να υπηρετήσουν».

    Από την άνοιξη του 1943 άρχισαν να σταθμεύουν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη των ακτών, τοποθετούμενοι ανάμεσα σε κανονικές μονάδες του στρατού και των SS. Στην Αμαλιάδα μετά από προηγούμενες υπόγειες δραστηριότητες εντός της Βέρμαχτ, δημιουργήθηκε μια αντιφασιστική – αντιστασιακή οργάνωση με πρόταση του Βερολινέζου Werner Illmer, που ήταν ο σύνδεσμος των Γερμανών αντιφασιστών στην Πελοπόννησο με την 3η Μεραρχία του ΕΛΑΣ.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας μίλησε για το μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν οι 8 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην ίδια τους την πατρίδα, βάζοντας πάνω απ’ όλα τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και τα ιδανικά στα οποία πίστευαν.

    Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι παρεμβάσεις του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, τα γυρίσματα του οποίου συνεχίζονται αυτό το διάστημα, κ. Κώστα Σταματόπουλου, αλλά και της εγγονής του ενός εκ των εκτελεσθέντων, του Hermann Bode, η οποία βρέθηκε στην περιοχή μας για τα αποκαλυπτήρια της πλάκας, μαζί με την δισέγγονή του.

    Η τοποθέτηση της μνημειακής πλάκας εγκρίθηκε ομόφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας την οποία ανέγνωσε η πρόεδρος του σώματος κα Θεώνη Γεωργοπούλου, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Ήλιδας.

    ilida plaka mnimis 2

    ilida plaka mnimis 3

    ilida plaka mnimis 4

    ilida plaka mnimis 5

    ilida plaka mnimis 6

    ilida plaka mnimis 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τιμητική εκδήλωση για την Γυναίκα της Πίνδου στον Πύργο
    Τιμητική εκδήλωση για την Γυναίκα της Πίνδου στον Πύργο

    Με μία σεμνή εκδήλωση αποκαλύφθηκε μία αναμνηστική πλάκα στην οικία στον Πύργο, όπου έζησε και απεβίωσε η Αθηνά Τσιτσή- Παπαδοπούλου, η τελευταία επιζώσα γυναίκα της Πίνδου το 1940. Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκε ένα έτος από τον θάνατό της, σε ηλικία 102 ετών. Η αείμνηστη Αθηνά στις ημέρες του Πολέμου του 1940, ζώντας στην περιοχή της γενέτειράς της, τον Πλάτανο Θεσπρωτίας, βοήθησε τις αποστολές του Ελληνικού Στρατού, μαζί με τις άλλες γυναίκες του χωριού της, μία πράξη που ενίσχυσε την Ελληνική Νίκη και την απόκρουση των Ιταλών εισβολέων. Η οικία βρίσκεται επί της οδού Λιούρδη, πλησίον της εισόδου του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πύργου.

    Η τελετή αποκαλυπτηρίων της πλάκας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2024 από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Ευστ. Καννή και τον εφημέριο Αγίου Αθανασίου π. Άγγελο Ζέζα. Προηγήθηκε τρισάγιο και, μετά τα αποκαλυπτήρια, που υλοποίησε ο Σύνδεσμο Οπλιτών Ηλείας, έγινε μικρή ιστορική αναφορά από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κουρκούτα. Συγκινησε πολλούς από τους παρισταμένους η προσφορά μίας μεγάλης γλάστρας με βασιλικό από συντοπίτισσα στην μνήμη της κυρίας Αθηνάς.

    Ένα ιστορικό τοπόσημο για τον Πύργο….

    Την σημασία του γεγονότος επισήμανε σε σύντομη παρέμβασή του ο Δήμαρχος κ. Καννής, που ανέφερε ότι η πόλη του Πύργου αποκτά ένα ακόμη ιστορικό τοπόσημο, στοιχείο απαραίτητο για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Παρών ήταν τα τέκνα και τα εγγόνια της τιμωμένης, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Θ. Κόρδας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθαν. Δασκόπουλος και οι πρόεδροι Ε.Α.Α.Ν. κ. Ζώης Υφαντής και Ε.Α.Α.Σ. κ. Αθ. Τσιγκρέλης, ο γλύπτης κ. Βασ. Λύγγας κ.ά.

    Το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου τελέστηκε θρησκευτικό μνημόσυνο για Αθηνά Τσιτσή- Παπαδοπούλου, για την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία της. Για την προσφορά της η αείμνηστη Αθηνά τιμήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και πολιτιστικούς Συλλόγους της Ηπείρου, της Αττικής και της Ηλείας.

    gynaika pind ekd purg 2

    gynaika pind ekd purg 3

    gynaika pind ekd purg 4

    gynaika pind ekd purg 5

    gynaika pind ekd purg 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατάκολο: Διαμαρτυρία για τις συνθήκες στο λιμάνι - Καταγγελίες για άναρχη κατάσταση με φόντο …τους τουρίστες
    Κατάκολο: Διαμαρτυρία για τις συνθήκες στο λιμάνι – Καταγγελίες για άναρχη κατάσταση με φόντο …τους τουρίστες

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες, οδηγοί ταξί και επαγγελματίες τουριστικών λεωφορείων στο Κατάκολο, επισημαίνοντας τις σοβαρές ελλείψεις και την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι. Οι επαγγελματίες κατήγγειλαν την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών, την έλλειψη βασικών μέτρων ασφαλείας, και την άνιση εκμετάλλευση του λιμανιού, το οποίο – όπως τονίζουν – έχει μετατραπεί σε προνόμιο λίγων και ισχυρών.

    Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, το λιμάνι, αντί να λειτουργεί ως σημαντικός πόλος οικονομικής στήριξης για τους επαγγελματίες της περιοχής, έχει παραμεληθεί και λειτουργεί χωρίς ευνομία, με τα προβλήματα ασφαλείας να είναι έντονα θέτοντας σε κίνδυνο τουρίστες και εργαζόμενους, ενώ η όλη κατάσταση δυσφημίζει την περιοχή.

    katakolo diamarturia 7

    Ο πρόεδρος του Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων Ν. Ηλείας «Ο ΕΡΜΗΣ» Παναγιώτης Τσαπάρας έκανε λόγο για ανάγκη ίσης αντιμετώπισης και εφαρμογής του νόμου για όλους επισημαίνοντας πως:

    «Ο λόγος της πορείας διαμαρτυρίας είναι η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι Κατακόλου, ένα λιμάνι το οποίο θα έπρεπε να είναι κόσμημα και να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και να βελτιώνεται συνεχώς έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να είναι σε ένα τέλμα και να μην μπορεί να δουλέψει σωστά. Δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις πουθενά, δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης διαγραμμισμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια χάβρα των Ιουδαίων, να μπαίνουν ξεναγοί και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από όλη την Ελλάδα, να παίρνουν κόσμο, να βάζουν τα λεωφορεία όπως θέλουν άναρχα ενώ υπάρχουν κανονιστικές που τα αναφέρουν όλα αυτά, τις οποίες εμείς σεβόμαστε και τηρούμε. Συνεχίζουμε όμως να δεχόμαστε πρόστιμα από το λιμεναρχείο για αστείους λόγους. Γι αυτό είμαστε εδώ, να διαμαρτυρηθούμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση στο λιμάνι και να υπάρξει ισονομία έναντι όλων».

    katakolo diamarturia 3

    Στο κάλεσμα των επαγγελματιών ανταποκρίθηκε τόσο ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κώστας Νικολούτσος, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους διαμαρτυρόμενους και να ακούσουν τα αιτήματά τους.

    «Η παρουσία μας δηλώνει ότι ενδιαφερόμαστε σοβαρά για τα προβλήματα λειτουργίας του λιμανιού. Όλοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εδώ έχουν δικαίωμα στη δουλειά και στην ίση μεταχείριση, ανάλογα με αυτά που προβλέπονται από τους νόμους. Εδώ στο Κατάκολο υπάρχει μια κανονιστική λειτουργίας του λιμανιού και είμαι σίγουρος ότι έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα και από τα χρόνια. Χρειάζεται αλλαγή…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καννής, καθησυχάζοντας τους οδηγούς ότι την επόμενη τουριστική σεζόν θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και πιο δίκαιη λύση για όλους.

    katakolo diamarturia 9

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσαγδής, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών πρακτόρων Ηλείας, ανέφερε ότι το ΚΤΕΛ παραβιάζει τους κανονισμούς, κάνοντας άγρα πελατείας σε ώρες που δεν έχει δρομολόγια, ενώ παρά τις καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, όπως τον λιμενάρχη, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

    «Το ΚΤΕΛ εκμεταλλεύεται και κάνει άγρα πελατείας. Ενώ το δρομολόγιό του ήταν στις 9.00 είναι εδώ από τις 8.35, με αποτέλεσμα όταν γεμίσει να φύγει και να χάνουν την πελατεία τους και τα ταξί και τα τουριστικά και όλοι.

    Έχουμε στείλει έγγραφα στον λιμενάρχη να έρθει να βεβαιώσει την παράβαση αλλά ο λιμενάρχης είναι άφαντος. Προχθές υποβάλλαμε μήνυση μέσω του νομικού μας συμβούλου στον κ. Νικολούτσο και στον Λιμενάρχη γιατί ουδέποτε ο κ. Λιμενάρχης ενώ λέγεται ότι είναι χερσαία ζώνη δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρουμε για πιο λόγο...» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγδής.

    katakolo diamarturia 8

    Ακολούθως, ο Γιάννης Μαμούσης, μέλος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων, τόνισε ότι στόχος της κινητοποίησης είναι η ενημέρωση των αρχών και η έναρξη συζητήσεων για τη βελτίωση των συνθηκών στο λιμάνι. «Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή να συζητήσουμε, τους δώσαμε το χρόνο σε επόμενη αλλά άμεση συνάντηση να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα προκειμένου η επόμενη σεζόν να είναι για όλο τον κόσμο και να μπορέσει να ζήσει ο κόσμος του Πύργου, του Κατακόλου, της Ολυμπίας γιατί σήμερα γίνεται μια μονομερής εκμετάλλευση».

    katakolo diamarturia 2

    katakolo diamarturia 4

    katakolo diamarturia 5

  • Κατάκολο: Διαμαρτυρία από τους οδηγούς ταξί - Μιλούν για λιμάνι ολίγων
    Κατάκολο: Διαμαρτυρία από τους οδηγούς ταξί - Μιλούν για λιμάνι ολίγων

    Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων Ν. Ηλείας «Ο ΕΡΜΗΣ», θέλοντας να διαμαρτυρηθεί αλλά και να επισημάνει την άναρχη αλλά και επισφαλή κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Κατακόλου, διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας στο Κατάκολο, σήμερα

    "Διαμαρτυρόμαστε διότι ένα λιμάνι που θα έπρεπε να είναι το κόσμημα της περιοχής μας και να διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού, έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια. Ένα λιμάνι που θα έπρεπε να στηρίζει οικονομικά τις οικογένειες όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτό, έχει μετατραπεί σε λιμάνι επαγγελματικής δραστηριότητας λίγων και ισχυρών. Ένα λιμάνι, στο οποίο θα έπρεπε να επικρατεί η ευνομία και σωστή οργάνωση, έχει μετατραπεί σε χώρο άναρχης δράσης όποιου επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για τα συμφέροντά του κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των αρμοδίων υπηρεσιών. Ένα λιμάνι που απουσιάζουν ακόμη και βασικά μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν καθημερινά τουρίστες, πολίτες και επαγγελματίες που κινούνται σε αυτό. Ένα λιμάνι που αντί να προβάλλει τον τόπο μας και τη χώρα μας στο εξωτερικό έχει μετατραπεί σε παράγοντα δυσφήμισης και συνώνυμο της παρανομίας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

    Όμως ως εδώ! Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη συνέχιση αυτής της κατάστασης! Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο: ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ. Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας στην πορεία διαμαρτυρίας από την είσοδο του Λιμένα Κατακόλου «Ιωάννης Λάτσης» έως τη διασταύρωση του Αγ. Ανδρέα. ΔΙΟΤΙ ΠΛΕΟΝ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Αυτή την ώρα ξεκινούν πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Κατακόλου.

    (Δελτίο Τύπου)

    Katakolo diamarturia1 2

  • Με τη συμμετοχή του  Αντιπεριφερειάρχη, Θ. Βασιλόπουλου, εκδήλωση για την εγκληματικότητα στον Πύργο
    Με τη συμμετοχή του  Αντιπεριφερειάρχη, Θ. Βασιλόπουλου, εκδήλωση για την εγκληματικότητα στον Πύργο

    «Σύγχρονες Μάστιγες – Εγκλήματα, Βία, διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνικά αίτια και προεκτάσεις» ήταν το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, στον Πύργο, ο Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας.

    Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με τη συμμετοχή δύο διακεκριμένων ομιλητών, του ιδιωτικού ερευνητή, Γιώργου Τσούκαλη και του δημοσιογράφου, Πάνου Σόμπολου.

    vasilo ekdil eglimatik 2

    Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανησυχητική έξαρση του εγκλήματος στη χώρα μας, γεγονός το οποίο όπως είπε: «είναι αδιαμφισβήτητο, όπως και οι αριθμοί που είναι αμείλικτοι και προκύπτουν από τα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. , καθιστώντας αναγκαία την ανάληψη δράσεων από όλους τους φορείς και ιδίως από την πλευρά της Πολιτείας..»

    Ο κ.Βασιλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να επισημάνω για μία ακόμα φορά την ανάγκη συνεργασίας, της συντονισμένης και εξειδικευμένης δράσης όλων των αρμοδίων φορέων, της κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Όλοι μαζί, μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας γύρω από τα παιδιά, αλλά και τους πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Μια ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη κοινωνία, μπορεί να γίνει αρωγός στις προσπάθειες της πολιτείας για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.»

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο