“Περίπατος συντροφιά με ένα βιβλίο” :Στο Λάτσειο ο πρώτος σταθμός της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου - Εμφάνιση έκπληξη από το Λύκειο των Ελληνίδων
της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Mια πολύ όμορφη και δημιουργική δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Μια συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής, 63 Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου με την στήριξη και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου. Η πάντα δραστήρια διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πύργου Νίκη Κατσιάπη συντόνισε την όλη δράση, συνοδεύοντας του συμμετέχοντες σε αυτή, σε έναν «περίπατο συντροφιά με ένα βιβλίο» περπατώντας στους δρόμους της πόλης και σταματώντας σε επιλεγμένες τοποθεσίες που αφορούν στην ιστορία της πόλης.
Πρώτος σταθμός,το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρόεδρο του Πολιτισμού Χάρη Μικελόπουλο. Ο κ.Καννής μίλησε στους συμμετέχοντες για την μεγάλη και όμορφη Κεντρική Πλατεία της πόλης μας, καλώντας τους να βγουν παρέα στην μεγάλη βεράντα του δευτέρου ορόφου ώστε να απολαύσουν όλοι την θέα που προσφέρει από ψηλά το δημαρχείο. Αναφέρθηκε στην μεγάλη δωρεά του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και την κατασκευή του νέου Δημοτικού Μεγάρου η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, εμβληματικό, με καλλιμάρμαρο διάκοσμο κι επενδύσεις τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Παράλληλα ο πρ.πρόεδρος του Πολιτισμού Χάρης Μικελόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του χώρου της Κεντρικής Πλατείας, το πώς ήταν μέχρι την δεκαετία του 1960 - με σπίτια στο μεγαλύτερο μέρος της από τα μεγάλα παρτέρια και το συντριβάνι ως το μνημείο Ηρώων τα οποία και κατεδαφίστηκαν προκειμένου να μεγαλώσει η πλατεία. Μίλησε για το παλαιό Δημαρχείο, ένα κομψοτέχνημα κατασκευασμένο τον 19ο αιώνα, που στάθηκε η αφορμή για τον Γιάννη Λάτση να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου Μεγάρου μιας και το παλαιό κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.
Στην συνέχεια ακολούθησε η αναφορά στην προσωπικότητα και το έργου του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα με εισήγηση της εκπαιδευτικού , Βάσως Καράγιωργα. Το βιογραφικό του ανέγνωσε προς τους συμμετέχοντες η μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Πύργου, Μυρσίνη Δημητροπούλου.
Η κ.Καράγιωργα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μνημειώδη απολογία του Σάκη Καράγιωργα στο Έκτακτο Στρατοδικείο όπου και δικαζόταν, ως μια στιγμή που αναδείχθηκε η προσωπικότητα, το ήθος, η μόρφωση και το θάρρος του καθηγητή αλλά και ανθρώπου πάνω από όλα. Μια απολογία που έχει μείνει στην ιστορία και θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για πολλούς και κυρίως του νέους, για το τι σημαίνει να υπηρετείς τα ιδανικά της δημοκρατίας, την υποχρέωση να μεταφέρεις την γνώση στους φοιτητές σου και την αγάπη στην πατρίδα.
Σε πιο προσωπικές και άγνωστες πτυχές του Σάκη Καράγιωργα αναφέρθηκε και ο κ. Μικελόπουλος. Ήταν κι η στιγμή που βρέθηκαν στην αίθουσα μαζί, τρία ανήψια του: η Βάσω Καράγιωργα, η Αγγελική Καράγιωργα και ο Χάρης Μικελόπουλος!
Μια ευχάριστη πασχαλινή παραδοσιακή νότα
Η ευχάριστη έκπληξη για όλους, ήταν η παρουσία των μικρών μελών του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, που βρέθηκαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και γινόταν η σχετική δράση. Με πανέμορφες παραδοσιακές στολές, με τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους να γεμίζουν συγκίνηση τον Δήμαρχο Πύργου και όλους τους παρευρισκόμενους, τραγούδησαν τα Κάλαντα του Λαζάρου. Μικρά πανέμορφα κορίτσια, οι αποκαλούμενες «Λαζαρίνες» τραγούδησαν συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου, ένα έθιμο με καταγωγή απο την Κοζάνη. Μια πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου με πρωτεργάτρια την αεικίνητη πρόεδρο του Κατίνα Παρασκευοπούλου αλλά και την ενεργό συμμετοχή των μελών του διοικητικού του συμβουλίου.