Εμπεριστατωμένη έρευνα με πολύτιμα συμπεράσματα
της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Οι ρίζες των Ηλείων, η ιστορία των χωριών και των ανθρώπων τους καταγράφονται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπασέτα “Χωριά της Ηλείας στα ύστερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά- οθωμανικά χρόνια, Δημογραφική, οικονομική και εθνολογική κατάσταση αυτών”, που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.
Μετά απο δεκαετή έρευνα, ο Ηλείος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου έκανε μια λεπτομερή καταγραφή της ιστορίας όλων των χωριών του Νομού αποτυπώνοντας σε μια πολυσέλιδη έκδοση ενδιαφέροντα στοιχεία και συμπεράσματα.
“Μέσα απο τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει τις ρίζες των Ηλείων, την ιστορία των χωριών του τόπου μας, τη γέννηση των περισσότερων χωριών της Ηλείας στα χρόνια της τουρκοκρατίας”δήλωσε στο ilialive.gr ο συγγραφέας και συνέχισε “Το πιο εντυπωσιακό στην έρευνα ήταν, το πώς “γεννήθηκαν” τα χωριά της Ηλείας. Όταν έγραφα και καταχωρούσα όλα τα στοιχεία που έβρισκα δεν είχα καταλάβει τι “κρύβεται” πίσω από τους συσχετισμούς όλων αυτών των χωριών. Η Ηλεία της περιόδου του 1460 έως το 1700 περίπου ήταν μια περιοχή σκλαβωμένη. Οι κάτοικοι, ήταν ραγιάδες και όμως οι περισσότεροι άντεξαν και κράτησαν ήθη έθιμα, παραδόσεις, γλώσσα και θρησκεία. Πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που λύγισαν και αλλαξοπίστησαν”.
Τον συγγραφέα καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο οποίος μίλησε για το πάθος του κ. Μπασέτα για τον τόπο υπογραμμίζοντας την μεγάλη συμβολή των ανθρώπων που θέλουν να αναδείξουν την ιστορία. Αποκάλυψε δε, ότι έχει δρομολογηθεί η εξεύρεση κτιρίου και δημιουργία χώρου που θα φιλεξενήσει την ιστορία του Δήμου”.
Στο βιβλίο εξετάζονται, ονομαστικά, 94 χωριά της εποχής εκείνης, από άποψη πληθυσμιακή (όπου και καταγράφονται όλα τα ονοματεπώνυμα των κατοίκων τους), εθνολογική και οικονομική αλλά και η τύχη των χωριών αυτών στη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, καθώς και η ιστορία κάποιων άλλων που αναδείχθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως είναι ο Πύργος.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γεώργιος Β. Νικολάου, καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Δ. Κουρκούτας, καθηγητής Φιλόλογος-ιστορικός και ο Κωνσταντίνος Δ. Λούρμπας, συγγραφέας και πρώην Δήμαρχος Γαστούνης καθώς επίσης και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου.