Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά
Απονεμήθηκαν βραβεία σε έλληνες δημιουργούς

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποκτήσει κινηματογράφο για παιδιά», υπογράμμισε χθες βράδυ στον «Απόλλωνα», κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Ολυμπίας, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Παντελής Παντελόγλου. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστό, αυτοτελές πρόγραμμα, 10 ελληνικές μικρού μήκους παιδικές και εφηβικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής. Γεγονός ελπιδοφόρο, καθώς, όπως επεσήμανε ο  Π.Παντελόγλου, στο παρελθόν η παραγωγή ελληνικών ταινιών  για παιδιά και νέους ήταν στα σπάργανα, και η προβολή τους στο φεστιβάλ σποραδική –αντίστοιχη της ελληνικής παραγωγής η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οι προσπάθειες του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια όμως, φαίνεται πως άρχισαν να αποδίδουν, και χθες, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες του είδους, μυθοπλασίας και animation, και να γνωρίσει τους έλληνες δημιουργούς, νέους στην πλειονότητά τους, που μίλησαν για τη δουλειά τους και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην χώρα μας.

Το νέο αυτό αφιέρωμα με τίτλο “Ίχνη: Προς έναν σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο για παιδιά” παρουσίασε ταινίες, σπουδαστικές και μη, με κοινό χαρακτηριστικό τους πως αποτελούν ευαίσθητες προσλήψεις της πραγματικότητας μέσα από το παιδικό και το εφηβικό βλέμμα. Ταινίες που, από όλες τις απόψεις (θεματολογία, ύφος, κινηματογράφηση, και κυρίως οπτική γωνία), εμπίπτουν στην κατηγορία του κινηματογράφου για παιδιά και νέους.

Τα Ίχνη εντάσσονται στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά, που από φέτος θεσπίζεται ως ένα νέο σταθερό ραντεβού του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από το πρωί με την παρουσίαση του 7ου Olympia Creative Ideas Pitching Lab, όπου εννέα δημιουργοί παρουσίασαν δημόσια, σε δυνάμει χρηματοδότες, τις ιδέες τους για μία μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας ή animation για παιδιά και νέους.

Φέτος το Pitching Lab ανανεώνεται και εμπλουτίζεται, καθώς σταδιακά εντάσσεται στο πλαίσιο της αλυσίδας “The Οlympia Effect”, που στοχεύει να αναπτύξει δράση σε όλα τα στάδια, από την σύλληψη και δημιουργία έως την παραγωγή, τη διανομή και τη φεστιβαλική πορεία μιας ταινίας.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου έκλεισε με την απονομή ενός βραβείου και μίας ευφήμου μνείας για τα Ίχνη και δύο βραβείων από την ΕΡΤ και το ΕΚΚΟΜΕΔ για δύο σχέδια του Pitching Lab:

*Το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας για παιδιά στα Ίχνη απέσπασε το Numb της Δέσποινας Κούρτη, με ηρωίδα μία έφηβη που έρχεται αντιμετώπη με την απώλεια. Ένα ταξίδι ενηλίκίωσης, δοσμένο με λεπτότητα, που, όπως είπε η δημιουργός της ταινίας, προϋπέθετε από πλευράς της «μία επώδυνη καταβύθιση σε μια μαύρη δεξαμενή». Η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ, προσφορά της ΕΡΤ.

H Διεθνής Κριτική Επιτροπή Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας του Φεστιβάλ, απένειμε επίσης, εύφημο μνεία στην ταινία Γκέκας του Δημήτρη Μουτσιάκα, μία ταινία για ένα νεαρό αγόρι στην επαρχία, τη τρυφερή σχέση του με έναν σκύλο και την συγκρουσή του με έναν πατέρα που ενσαρκώνει όλα τα πατριαρχικά στερεότυπα.

ΕΡΤ έδωσε το βραβείο Pitching στο σχέδιο Big Fish της Κατερίνας Τζωρτζάτου με ήρωες δύο αδέρφια με αλκοολικό πατέρα, που καταλήγουν, μόνα, για ψάρεμα στην αγαπημένη τους λίμνη. Η σκηνοθέτρια θα λάβει έπαθλο 3.000 ευρώ.

*Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) έδωσε το δικό του βραβείο για το Pitching στο σχέδιο Sisters της Μαριάννας Μποσταντζόγλου, με θέμα το περιπετειώδες ταξίδι μιας δωδεκάχρονης και της μικρής αδερφής της στους χαοτικούς δρόμους της Αθήνας, καθώς προσπαθούν να βρεθούν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πατέρας τους. Το βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 3.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλές από τις ταινίες που προβλήθηκαν χθες στα Ίχνη ξεκίνησαν ως ιδέες που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο  Olympia Creative Ideas Pitching Lab.

Οι νέοι δημιουργοί των ελληνικών ταινιών για παιδιά και νέους μοιράστηκαν με το κοινό τις δυσκολίες του να καταπιάνεσαι με αυτό το είδος στην Ελλάδα. Ιστορίες βιωματικές, συχνά εμπνευσμένες από την παιδική/εφηβική ζωή των ίδιων των δημιουργών, τη σχέση με τα χωριά τους και την οικογένεια τους ή τους φίλους τους. Ταινίες με μικρό, ακόμα και μηδενικό μπάτζετ, όπως η ταινία Κλημεντίνη που έγινε με 1.000 ευρώ, έχοντας για έμπνευση τη μητέρα του 22χρονου δημιουργού Γιώργου Σταγάκη. Ο οποίος, γελώντας, είπε πως αν είναι τυχερός θα κάνει ταινία μεγάλου μήκους στα 45 του! Ή ο Πρώτος μου γάμος εμπνευσμένος από τα ξέφρενα παιδικά καλοκαίρια του σκηνοθέτη Ανδρέα Χαλικιά στην Κρήτη. Ταινία για την οποία, όπως είπε, έβαλαν και προσωπικά τους λεφτά μαζί με τον παραγωγό, έναν παιδικό του φίλο. Δεν πτοήθηκαν όμως. Σχεδιάζουν ήδη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους για παιδιά... Όσο για το Τζίτζιλι Μίτζιλι, «πληρώθηκε αδρά μόνο η γάτα!». Όπως είπε όμως ο παραγωγός της Βαγγέλης Βροχίδης, «να κάνετε ταινίες, να παίζετε, και να τις δείχνετε!».

Το να κάνεις ταινίες για παιδιά, όπως είπαν οι δημιουργοί, έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες: το να δουλεύεις με μικρούς πρωταγωνιστές δεν είναι απλή υπόθεση, πρέπει να κινηθείς γρήγορα, γιατι τα παιδιά μεγαλώνουν απότομα με αποτέλεσμα, κάπου μεταξύ παιδικής ηλικίας και εφηβείας να αλλάζει η φωνή τους, ενω συνήθως απαιτείται απαιτητικό κάστινγκ. Στην περίπτωση βέβαια της ταινίας Χρυσά βαστά του Φοίβου Κοντογιάννη ο εκπληκτικός μικρός Ρομά πρωταγωνιστής (η ταινία μιλά για την παιδικη ηλικία του μουσικού Γ.Μάγγα)  βρέθηκε μόλις μια μέρα πριν το γύρισμα, χάρη σε μία ...καταδίωξη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις 10 ελληνικές ταινίες για παιδιά και νέους που προβλήθηκαν στα Ίχνη, θα βρείτε εδώ:

https://olympiafestival.gr/2024/specials-2024/traces-2024/

Στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των διαγωνιζόμενων πρότζεκτ και ταινιών και των φορέων που υποστηρίζουν τη δράση και της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας, αλλά και οι διεθνείς προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ, οι οποίοι, μέσα από τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα πληροφορήθηκαν για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες επαγγελματίες του κινηματογράφου που επενδύουν στην παραγωγή ταινιών για παιδιά.

Την εκδήλωση στήριξε η διεύθυνση Hellas Film του ΕΚΚΟΜΕΔ, ενώ την υλοποίηση του 7ου Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab στηρίζει το Creative Europe MEDIA Desk Greece.

Την περασμένη Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, ανακοινωθηκε πως το Διεθνές Κέντρο για τον Παιδικό και Νεανικό Κινηματογράφο

(Centre International du Film pourl’Enfance et la Jeunesse-CIFEJ) μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα μετά από 14 έτη παραμονής στην Τεχεράνη του Ιράν.

 Το Διεθνές Κέντρο θα φιλοξενείται και θα υποστηρίζεται από το ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece.

Την ανακοίνωση έκανε ο νυν Πρόεδρος του Κέντρου Βασίλης Καραμητσάνης, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece, Λεωνίδας Χριστόπουλος δήλωσε πως η μεταφορά της έδρας της CIFEJ από την Τεχεράνη στην Αθήνα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΥΠΠΟ και του ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece να καταστεί η Ελλάδα σημαντικός διεθνής παράγοντας στον κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα.

Ο Πρόεδρος της CIFEJ, Βασίλης Καραμητσάνης δήλωσε πως η μεταφορά της έδρας της CIFEJ στην Αθήνα «εκτός από τις προφανείς ευκολίες που παρέχει η λειτουργία του παγκόσμιου οργανισμού μας στη Μεσόγειο και στο κέντρο των ευρωπαϊκών δομών, υπηρετεί και το συμβολισμό της επαναφοράς στην ιστορική αφετηρία της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού για τα παιδιά όλου του κόσμου».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Ενωσης για τον Παιδικό Κινηματογράφο και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας, Παντελής Παντελόγλου υπογράμμισε πως η ανάληψη της ευθύνης φιλοξενίας της CIFEJ στην Ελλάδα από το ΕΚΚΟΜΕΔ θα έπρεπε να σηματοδοτεί επίσης μια στροφή στα ζητήματα της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. «Δεν μπορώ παρά να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα προσπάθεια της CIFEJ και στο ΕΚΚΟΜΕΔ που αναλαμβάνει το σχετικό βάρος».

Το Διεθνές Κέντρο δημιουργήθηκε το 1955 στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της UNESCO .

Η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων ωφελούμενων στις προβολές και τις λοιπές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

fest olumpias paidia dim 1

fest olumpias paidia dim 5

fest olumpias paidia dim 4

fest olumpias paidia dim 3

fest olumpias paidia dim 6

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ / ORGANIZATION

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027

CREATIVE EUROPE MEDIA

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

ΜΕΣΩΝ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - CREATIVE GREECE

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

BUNDESVERBAND JUGEND UND FILM

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

KUDU ROASTERS

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ - YOUTH CINEMA NETWORK - ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ - ANIMASYROS INTERNATIONAL ANIMATION FESTIVAL - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΙΓΙΟΥ “ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ” - GIFFONI FESTIVAL, ΙΤΑΛΙΑ - CINEKID, ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ZLÍN FESTIVAL / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUTH, ΤΣΕΧΙΑ - SCHLINGEL INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG AUDIENCE, ΓΕΡΜΑΝΙΑ – JEF, ΒΕΛΓΙΟ - YOUNG HORIZONS FESTIVAL, ΠΟΛΩΝΙΑ - CINEMIRA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, ΟΥΓΓΑΡΙΑ - NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS, ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ - ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ» -ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

AUTHORWAVE - MASSIVE PRODUCTIONS – STEFILM - ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΥΡΓΟΥ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΥΡΓΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ο.Τ.Α. - ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα