To CNN Greece επισκέφτηκε την επικεφαλής των ανασκαφών, Δρ. Μπιργκίτα Έντερ στο Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και μίλησε για τα νέα στοιχεία που έχουν έρθει στο φώς αλλά και τη σημασία της ανασκαφής.
Πρόσφατα οι αρχαιολογικές εργασίες στο Σαμικό Ηλείας έφεραν στο φως σημαντικά νέα στοιχεία, εστιάζοντας σε ένα ναόσχημο κτήριο, το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αρχαία ιστορία της περιοχής.
Το ερευνητικό πρόγραμμα για τις ανασκαφές στον ναό του Ποσειδώνα στο Σαμικό αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.
Στο πλαίσιο της φετινής ανασκαφικής περιόδου του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στο Κλειδί Σαμικού (έτη 2022-2026), που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία για το μνημειακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 2022.
Όπως μας εξήγησε η ίδια η Δρ. Μπιργκίτα Έντερ:
Το ερευνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη διερεύνηση της τοπογραφίας της περιοχής και στον εντοπισμό του ιερού του Ποσειδώνα και του λιμανιού του Σαμικού, αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση των Δρ. Μπιργκίτα Έντερ και Δρ. Ερωφίλης Κόλλια.
Ο ναός που αποκαλύφθηκε έχει διαστάσεις 28 μέτρα μήκος και 9,50 μέτρα πλάτος.
Η αρχιτεκτονική του διαμόρφωση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συνάδει με την τυπική κατασκευή σημαντικών θρησκευτικών κτισμάτων της αρχαιότητας.
Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη για τα αρχαιολογικά χρονικά της χώρα μας.
Όπως λέει η Δρ. Μπιργκίτα Έντερ:
«Για πρώτη φορά έχουμε τώρα συγκεκριμένη επιβεβαίωση για τη θέση του περίφημου ιερού του Ποσειδώνα στο Σαμικόν. [...] Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν νέες προοπτικές για την πολιτική και οικονομική σημασία της αμφικτιονίας των τριφυλιακών πόλεων τον 6ο αιώνα π.Χ., για τις οποίες το ιερό του Ποσειδώνα στη Σαμικό ήταν κεντρικής σημασίας. Το μεγάλο κτίριο που ερευνούμε αυτή τη στιγμή χτίστηκε ήδη από τον 6ο αιώνα και θα μπορούσε ήδη να είναι το αποτέλεσμα ενός κοινού έργου των τριφυλικών πόλεων».
Το κτήριο αποτελείται από δύο μεγάλους εσωτερικούς χώρους, καθένας από τους οποίους διαθέτει δύο κίονες στον κεντρικό του άξονα, καθώς και από δύο προδόμους με δύο κίονες εν παραστάσι στις εξωτερικές όψεις του.
Η διάταξη αυτή αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια προσεγμένη κατασκευή, πιθανώς συνδεδεμένη με λατρευτική χρήση και δημόσια τελετουργία.
Οι επικεφαλής αρχαιολόγοι της ανασκαφής προσπαθούν να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα για τα ευρήματα.
Ένα από τα πιο κρίσιμα αφορά στη θεότητα που λατρευόταν στον ναό, για την οποία τα ανασκαφικά ευρήματα, όπως αγγεία, ειδώλια ή επιγραφές, αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.