Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 07:52

Κλειδί Σαμικού: Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφικές εργασίες

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ξεκίνησαν εκ νέου οι ανασκαφές στο Κλειδί Σαμικού για την αποκάλυψη του αρχαίου νεόσχημου κτηρίου, που ενδεχομένως θα αποδοθεί στο περίφημο ιερό του Ποσειδώνα. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος, σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση των Δρ. Birgitta Eder και Δρ. Ερωφίλης Κόλλια.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών αποκαλύφθηκε τμήμα του κτιρίου και κατέστη φανερό ότι οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες από την αρχική εκτίμηση που βασιζόταν στη γεωφυσική έρευνα. Το συνολικό μήκος του οικοδομήματος εκτιμάται σε περίπου 28 μέτρα, το δε πλάτος του υπερβαίνει τα 9 μέτρα. Πρόκειται για ναό του 6ου αιώνα π.Χ. με δύο οικοδομικές φάσεις.

Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι ο ναός αυτός ήταν λατρευτικό κτίριο εντός του περίφημου ιερού του Ποσειδώνα, το οποίο αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Αμφικτυονίας των πόλεων της Τριφυλίας. Κτίστηκε στην αρχαϊκή εποχή, αλλά φαίνεται ότι ανακατασκευάστηκε κατά το β΄ μισό του 4ου - αρχές του 3ου αι. π.Χ. και αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες, καθώς και μία μικρότερη στο βορειοδυτικό (πίσω) τμήμα. Το αρχαίο ναόσχημο κτήριο βρίσκεται στις υπώρειες της αρχαίας ακρόπολης του Σαμικού, στην περιοχή βόρεια της λιμνοθάλασσας της Καϊάφα. Φέρεται δε ότι στην εν λόγω περιοχή διοργανώνονταν τα «Ποσείδια», θεσμός ο οποίος προσέλκυε όλες τις ναυτικές δυνάμεις της εποχής.
Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αναδεικνύει την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας.

Δρ. Αυγερινοπούλου: Παρακολουθεί στενά το ανασκαφικό έργο

Το εμπεριστατωμένο γεωαρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο παρακολουθεί στενά η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία ενημερώθηκε εκ νέου για τα ζητήματα των εργασιών σε επικοινωνία που είχε κατά τις προηγούμενες ημέρες με την Δρ. Ερωφίλη Κόλλια, και την Δρ. Birgitta Eder. Παράλληλα, η Βουλευτής Ηλείας επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκο Κοροβέση, και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Γιαννόπουλο, στους οποίους έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας έργων αποστράγγισης πλησίον του πεδίου των ανασκαφών, για την διευκόλυνση τους αλλά και επιπρόσθετων εργασιών, όπου απαιτούνται.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου βρίσκεται ήδη από την αρχή της έρευνας και των ανασκαφικών εργασιών στο πλευρό των φορέων που την έχουν αναλάβει. Αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του ερευνητικού προγράμματος ανασκαφής της περιοχής Κλειδί το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως το 2026 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 10:43

Σχετικά Άρθρα

  • Ανασκαφές στο Σαμικό: Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο "Κλειδί"
    Ανασκαφές στο Σαμικό: Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο

    Στο πλαίσιο της φετινής ανασκαφικής περιόδου του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στο Κλειδί Σαμικό (έτη 2022-2026) ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για το μνημειακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 2022. (Εικ. 1) Το ερευνητικό πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, υπό την διεύθυνση των Δρ. Birgitta Eder και Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλλια.

    Samiko 5

    Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε ναόσχημο κτιρίο καθ'όλο το μήκος του, το οποίο ανέρχεται σε 28 μ., το δε πλάτος του είναι 9,50 μ. Ο ναός αποτελείται από δύο μεγάλους εσωτερικούς χώρους, ο καθένας με δύο εσωτερικούς κίονες στο άξονά του και από δύο προδόμους με δύο κίονες εν παραστάσι στις δύο όψεις του (Εικ. 2). Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πρόκειται για έναν διπλό ναό που χρονολογείται πιθανότατα στον 6ο αιώνα π.Χ. Φαίνεται ότι γύρω στο 300 π.Χ./ αρχές του 3ου αι. π.Χ. η στέγη του αφαιρείται και οι κεραμίδες διαστρώνονται στο εσωτερικό του κτιρίου καλύπτοντας το αρχικό επίπεδο χρήσης, ενώ θεωρείται πιθανό ότι το κτίριο εγκαταλείφθηκε την περίοδο αυτή.

    Samiko 2Το θραυσμένο μαρμάρινο περιρραντήριο κατά χώραν

    Στη δεύτερη αίθουσα, πάνω στο δάπεδο βρέθηκαν τα θραύσματα αρχαϊκού μαρμάρινου περιρραντηρίου διαμέτρου περίπου 1 μέτρου (Εικ. 3).

    Samiko 3Τμήμα του μαρμάρινου περιρραντηρίου. Διακρίνεται η μία λαβή του και μεταλλικός σύνδεσμος από επιδιόρθωσή του στην αρχαιότητα

    Πρόκειται για σκεύος τελετουργικού καθαρισμού που μιμείται χάλκινη λεκάνη και είχε επισκευασθεί ήδη στην αρχαιότητα, όπως φανερώνουν οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συγκρατούν τα θραυσμένα τμήματά του (Εικ. 4).

    Samiko 4Το χάλκινο έλασμα κατά χώραν

    Μαζί με το θραύσμα που ανακαλύφθηκε το 2022, το εντυπωσιακό σκεύος μπορεί πλέον να αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολό του. Σημαντικό εύρημα της φετινής ανασκαφής είναι χάλκινο έλασμα που πιθανώς ήταν ανηρτημένο σε τοίχο του ναού (Εικ. 5).

    Samiko 6Ακτινογραφία του χάλκινου ελάσματος. Διακρίνεται τμήμα της επιγραφής

    Η απεικονιστική διαγνωστική εξέταση του αντικειμένου φανέρωσε ότι η μία όψη της χάλκινης πλάκας διασώζει μεγάλη επιγραφή (Εικ. 6), η οποία αναμένεται ότι θα αποκαλυφθεί πλήρως κατά τη συντήρησή της στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

    Samiko 7

    Επίσης, αποκαλύφθηκε και τεκμηριώθηκε η πορεία ισχυρού τοίχου, που είχε εντοπίσει ήδη ο Wilhelm Dörpfeld στις αρχές του 20ου αιώνα. (Εικ. 1). Ο τοίχος πιθανώς αποτελεί το βόρειο άκρο του περιβόλου του ιερού του Ποσειδώνα.

    Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ανέλαβε τον καθαρισμό της περιοχής βόρεια του ναού από την πυκνή βλάστηση. Οι αρχαιολογικές εργασίες χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Gerda Henkel και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Τα επόμενα χρόνια η επιστημονική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα, ώστε να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία για την έκταση και τη μορφή του ιερού και την τοπογραφία της περιοχής.

  • Συνάντηση εργασίας Αυγερινοπούλου, Γιαννόπουλου και Eder για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου στο Κλειδί Σαμικού
    Συνάντηση εργασίας Αυγερινοπούλου, Γιαννόπουλου και Eder για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου στο Κλειδί Σαμικού

    Η διαρκής στήριξη της Βουλευτού Ηλείας για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής - Οι υποστηρικτικές τεχνικές ενέργειες της Π.Δ.Ε για την διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας

    Συνάντηση εργασίας με στόχο την περαιτέρω στήριξη του ανασκαφικού έργου στη θέση «Κλειδί» στο Σαμικό, όπου έχουν εντοπιστεί κτηριακά κατάλοιπα τα οποία μπορούν να αποδοθούν στο ιερό του Ποσειδώνα, είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και η Διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, Δρ. Birgitta Eder.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τεχνική υποστήριξη εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την διευκόλυνση και υποστήριξη του ανασκαφικού έργου που είναι σε εξέλιξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, έχουν ληφθεί και θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται μέριμνες ώστε το πολύ σπουδαίο αυτό έργο εθνικού ενδιαφέροντος που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια, να συνεχιστεί απρόσκοπτα στις επόμενες ανασκαφικές περιόδους. Σημαντική είναι εξάλλου και η αρωγή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε σχέση με την συγκράτηση υδάτων κοντά στην επιφάνεια του εδάφους λόγω της γειτνίασης της περιοχής των ερευνών γειτνιάζει με την πρώην αποξηρανθείσα λίμνη Αγουλινίτσας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Βουλευτής Ηλείας ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν εκ μέρους της Περιφέρειας.

    Παράλληλα, και με στόχο να αναδειχθεί η ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας, η κα. Αυγερινοπούλου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία καθώς το ιερό του Ποσειδώνα αποτελούσε το κέντρο της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας της Αμφικτυονίας των τριφυλιακών πόλεων, σύμφωνα με τον Στράβωνα (Γεωγραφικά, 8o βιβλίο).

    Το εμπεριστατωμένο γεωαρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο για την αποκάλυψη του αρχαίου νεόσχημου κτηρίου στην εν λόγω περιοχή όπου φέρεται ότι διοργανώνονταν τα «Ποσείδια», θεσμός ο οποίος προσέλκυε όλες τις ναυτικές δυνάμεις της εποχής, παρακολουθεί από την έναρξή του, το 2017, η Βουλευτής Ηλείας, καθώς ήδη από τότε είχε ξεκινήσει γεωαρχαιολογική και γεωφυσική έρευνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η ίδια στηρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα ανασκαφής, το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως το 2026 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, έναν τομέα που αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής δράσης της Βουλευτού Ηλείας.

    Με τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την στήριξη της Βουλευτού Ηλείας για την επιτάχυνση των εργασιών, οι αρχαιολογική θησαυροί της Ηλείας, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, θα κληροδοτηθούν στις μέλλουσες γενεές, μέσα από την ανάδειξη και την προστασία τους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Επίσκεψη Ν. Κοροβέση στο Κλειδί Σαμικού και ενημέρωση για τις ανασκαφές
    Π.Ε. Ηλείας: Επίσκεψη Ν. Κοροβέση στο Κλειδί Σαμικού και ενημέρωση για τις ανασκαφές

    «Οφείλουμε να βοηθήσουμε το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε τον χώρο», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    Την πορεία της ανασκαφικής έρευνας στην τοποθεσία «Κλειδί» του Σαμικού για την αποκάλυψη του αρχαίου νεόσχημου κτηρίου, που ενδεχομένως θα αποδοθεί στο περίφημο ιερό του Ποσειδώνα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης κατά την επίσκεψή του στο σημείο, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κοροβέσης ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών που έχει αναλάβει το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και συνομίλησε με την αρχαιολόγο του Ινστιτούτου αλλά και με μέλη αυστριακού καναλιού που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή για τηλεοπτικά γυρίσματα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αναδεικνύει την ιστορικότητα της περιοχής και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας, τα οποία χρήζουν προστασίας και αξιοποίησης.

    «Επισκέφθηκα μια αξιολόγηση αρχαιολογική ανασκαφή, κοντά μας,στο Κάτω Σαμικό του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Οφείλουμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αρχαιολόγους του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

    Να αναδείξουμε τον χώρο αυτό Πολιτιστικά και Τουριστικά.

    koro samiko anask 2

    Να τον προστατεύσουμε από τη φθορά του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες.

    Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας θα είναι διαθέσιμα τόσο για τον καθαρισμό του χώρου όσο και για την αποστράγγιση των καναλιών ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

    Ο τόπος μας αξίζει πολλά, θα πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα. Θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε στο περιθώριο της επίσκεψής του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    Η αρχαιολογική έρευνα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Gerda Henkel και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και οι γεωφυσικές έρευνες υλοποιούνται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Kιέλου, ενώ η γεωαρχαιολογική διερεύνηση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Mάιντς.

    Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα στη θέση, ώστε να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία για την έκταση και τη μορφή του ιερού.

    koro samiko anask 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Θα γυριστεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σαμικό, τις "Θερμοπύλες της Πελοποννήσου"
    Ηλεία: Θα γυριστεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σαμικό, τις

    Για λογαριασμό του επιστημονικού ιδρύματος Gerda Henkel

    Κινηματογραφικά γυρίσματα των ανασκαφών στη θέση «Κλειδί» στο Κάτω Σαμικό, καθώς και σε πολλά ακόμη σημεία της Ηλείας ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για τη δημιουργία του ιστορικού-εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ «Thermopylae of the Peloponnese», θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο η εταιρεία παραγωγής Peter Prestel Film Production GmbH & Co KG για λογαριασμό του επιστημονικού ιδρύματος Gerda Henkel της Γερμανίας.

    Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο πλαίσια του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Από το διάστημα 7-15/9 θα γίνουν επίσης κινηματογραφικές και αεροκινηματογραφικές λήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας, στην Ακρόπολη του Κ. Σαμικού, στην περιοχή του Καϊάφα, στους αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις στο Λέπρεο και τη Μάκιστο, στο πλαίσιο σύνδεσης με την αρχαίο πόλη του Σαμικού.

    Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει επιστημονικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα έχει επτά επεισόδια και θα προβληθεί στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Gerda Henkel.

  • Έκαναν παράνομες ανασκαφές για να βρουν χρυσές λίρες - Επτά συλλήψεις
     Έκαναν παράνομες ανασκαφές για να βρουν χρυσές λίρες - Επτά συλλήψεις

    Συνελήφθησαν από πλήρωμα περιπολικού της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης επτά άτομα για παράνομες ανασκαφές στην περιοχή της Διαλογής.

    Πρόκειται για Έλληνες ηλικίας από 21 έως 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορδελιού-Ευόσμου για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία και παράβαση του Νόμου περί αρχαιοτήτων.

    Συγκεκριμένα, οι προαναφερόμενοι εντοπίσθηκαν χθες τα ξημερώματα εντός αγροτεμαχίου, να ενεργούν ανασκαφές προς ανεύρεση χρυσών λιρών χωρίς τη σχετική άδεια και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν σκαπτικά εργαλεία (τσάπα, φτυάρι και αξίνα), τα οποία κατασχέθηκαν.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    Πηγή: skai.gr

  • Τρίπολη: Έσκαβαν για φυσικό αέριο και βρήκαν αρχαία
    Τρίπολη: Έσκαβαν για φυσικό αέριο και βρήκαν αρχαία

    Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών για την εγκατάσταση φυσικού αερίου εντός του αστικού ιστού στην Τρίπολη.

    Πρόκειται για έναν κεραμικό κλίβανο, που αποδεικνύει την ύπαρξη βιοτεχνικής παραγωγής στο σημείο από τους πρώιμους μεταβυζαντινούς χώρους μέχρι τον 19ο αιώνα

    Η αρχαιολόγος, βυζαντινολόγος Ανδρομάχη Νάστου μίλησε στην ΕΡΤ για την ανακάλυψη αυτή.

    «Ο κεραμικός αυτός κλίβανος είναι πάρα πολύ σημαντικούς για πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι ο πρώτος κεραμικός κλίβανος, που ανασκάπτεται όχι απλά στην Τρίπολη αλλά σε ολόκληρο τον νομό Αρκαδίας. Δεύτερον, σώζεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, πράγμα το οποίο είναι επίσης πάρα πολύ σπάνιο. Έχουμε την ευτυχή συγκυρία να διατηρείται σχεδόν ατόφια η πήλινη σχάρα όπτησης, που είναι ένα πάρα πολύ ευπαθές κατασκευαστικό στοιχείο και συνήθως δεν το εντοπίζουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αν. Νάστου.

  • Σέρρες: Γρίφος παραμένει το όνομα της αρχαίας πόλης που ανασκάπτεται στην Κάτω Κοιλάδα του Στρυμώνα, στο «Παλαιόκαστρο» της Τερπνής
    Σέρρες: Γρίφος παραμένει το όνομα της αρχαίας πόλης που ανασκάπτεται στην Κάτω Κοιλάδα του Στρυμώνα, στο «Παλαιόκαστρο» της Τερπνής

    «Παλαιόκαστρο» της Τερπνής του δήμου Βισαλτίας, με διάρκεια ζωής από το τέλος τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., βρίσκεται η συστηματική αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά στην περιοχή, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

    Η αρχαιολογική έρευνα, αποκαλύπτει εντυπωσιακά μνημεία και συμπληρώνει τις γνώσεις των αρχαιολόγων αλλά το παζλ του αρχαίου χάρτη της περιοχής. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΜΠΕ η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου, «η θέση Παλαιόκαστρο, ταυτίζεται με μια από τις αρχαίες πόλεις της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα που είναι γνωστές από τις αρχαίες ιστορικές πηγές».

    «Ελπίζουμε ότι με την καινούργια έρευνα θα υπάρξουν ευρήματα (επιγραφές, νομίσματα) που θα επιτρέψουν τον ασφαλή προσδιορισμό του ονόματός της. Είναι πάντως ήδη φανερό ότι η στρατηγική της θέση ανάμεσα στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα και στις πλαγιές των πλούσιων σε μεταλλεύματα βουνών Κερδύλλιον και Βερτίσκος, συνέβαλε στην μακραίωνη επιτυχημένη ιστορική της πορεία. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των παλαιότερων ευρημάτων ξεχωρίζει επιγραφή που αναφέρει τη λέξη «αδάμαϛ», όρο που αναφέρεται στο χρυσό και πιθανότατα στην εκμετάλλευσή του», επισημαίνει η κα Μαλαμίδου.

    Στο ίδιο μήκος κλίματος και οι απόψεις του αρχαιολόγου Ευθυμίου Ρίζου, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και μέλος της ανασκαφικής ομάδας του έργου στην Τερπνή.

    «Γνωρίζουμε από τις πηγές ότι εδώ ήκμαζαν διάφορες πόλεις κατά την αρχαιότητα, όμως για πολλούς λόγους οι περισσότερες από τις πόλεις αυτές δεν μπορούν να ταυτιστούν με βεβαιότητα. Δεν ξέρουμε ποια πόλη είναι ο κάθε ένας από αυτούς τους οικισμούς. Ο οικισμός της Τερπνής με την αρχαιολογική του διερεύνηση μας έχει δώσει σαφή στοιχεία ότι ξεκινάει η ζωή του τουλάχιστον από την αρχαϊκή εποχή, ίσως και ακόμη παλαιότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι, πότε σταματάει η ζωή της πόλης αυτής όπου είναι μετά τα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ.. Σε καμιά περίπτωση δεν κατοικείται στη διάρκεια της βυζαντινής εποχής. Το όνομα της πόλης είναι ένα από τα μυστήρια της ακόμη. Αυτό που ελπίζουμε να έχουμε είναι κάποια επιγραφική επιβεβαίωση που να μας δώσει το όνομα της. Υπάρχει επιγραφή η οποία επιβεβαιώνει ότι στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια ο οικισμός αυτός είχε καθεστώς πόλεως, είχε θεσμούς πολιτικούς. Άρα είναι όντως μία από τις αρχαίες πόλεις της αρχαίας Βισαλτίας», τονίζει ο κ. Ρίζος επισημαίνοντας πως αυτός ο οικισμός άκμαζε λόγω της εκμετάλλευσης του χρυσού.

    «Ο λόγος ο οποίος ο οικισμός αυτός ακμάζει σε αυτό το σημείο είναι η εκμετάλλευση του χρυσού τον οποίο κατέβαζε ο παρακείμενος χείμαρρος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό την ευημερία της πόλης και στη Ρωμαϊκή και στην Πρωτοβυζαντινή εποχή. Κάποιες από τις επιγραφές της ρωμαϊκής εποχής μας δίνουν τη βάση να πούμε ότι εδώ έχουμε συστηματική εκμετάλλευση του χρυσού» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχαιολόγος.

    Τι αποκαλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή

    «Η γεωγραφική αυτή ζώνη αρχικά βρισκόταν υπό τον έλεγχο του θρακικού φύλλου των Βισαλτών, αλλά γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων από τις πόλεις του Νότου και από το Μακεδονικό βασίλειο. Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν την παρουσία ελληνικής κεραμικής ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. Οι ανασκαφές στο λόφο αποκάλυψαν μέχρι τώρα οικοδομικές φάσεις των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα της οχύρωσης, ρωμαϊκή βασιλική (δημόσιο κτίριο) με συγκρότημα θερμών, εργαστηριακό χώρο με πατητήρια για κρασί (ληνεώνας) ρωμαϊκών χρόνων, και δυο χριστιανικές εκκλησίες στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής. Πρόκειται λοιπόν για μια πόλη με διάρκεια ζωής από το τέλος τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

    Στην επικράτειά της έχουν κατά καιρούς ανασκαφεί αρκετοί τάφοι διαφόρων εποχών, καθώς και τάφος «μακεδονικού» τύπου που ανήκε στα αδέλφια Ιππώνακτα και Διοσκουρίδη, γιών του Απολλοδώρου, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

    Πότε ξεκίνησε η αρχαιολογική έρευνα

    Όπως εξιστορεί η κ. Μαλαμίδου, «οι πρώτες έρευνες στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν από την Ευγενία Γιούρη, το 1965, με την ανασκαφή ενός τάφου «μακεδονικού τύπου» σε απόσταση περίπου 2 χλμ ανατολικά από τη θέση Παλαιόκαστρο. Χρονολογήθηκε σύμφωνα με ένα νόμισμα γύρω στο 328 π.Χ., και σύμφωνα με τις επιγραφές χαραγμένες στο εσωτερικό του ταφικού θαλάμου, ανήκε στους αδελφούς Ιππώνακτα και Διοσκουρίδη, μέλη της μακεδονικής αριστοκρατίας, γιούς του Απολλόδωρου, ο οποίος ταυτίζεται πιθανότατα με τον εγκατεστημένο στην Αμφίπολη εταίρο του μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Λίγο αργότερα, το 1981, εκτεταμένες εργασίες ισοπέδωσης προκάλεσαν φθορές στην κορυφή του λόφου Παλαιόκαστρο, φέρνοντας στο φως τμήματα αρχαίων κτιρίων, αρχιτεκτονικά μέλη, ανάγλυφα, καθώς και μια επιγραφή του 3ου αι. μ.Χ. Οι πρώτες διερευνητικές ανασκαφικές τομές που έγιναν το 1985 αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό κτίριο και χαμηλότερα τοίχους τις ελληνιστικής περιόδου.

    Το 1993, υπό τη διεύθυνση της Μαριάννας Καραμπέρη, αρχαιολόγου της τότε ΙΗ΄ ΕΠΚΑ Καβάλας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συστηματική ανασκαφή στη θέση». Ερευνήθηκαν τότε συνολικά τρεις ζώνες:

    Αποκαλύφθηκε ένα τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου πλάτους 1,70 μ, το οποίο, στη βόρεια πλευρά του λόφου, διατηρείται σε ύψος 1,80 μ..

    Στον τομέα του συνεχίσθηκε η ανασκαφή τμήματος ρωμαϊκού κτιρίου που περιλαμβάνει ληνούς και υπολήνια, δεξαμενές και πίθους, σύνολο που προφανώς σχετίζεται με την παραγωγή οίνου. Σε μεγαλύτερο βάθος, η ανασκαφή έφτασε σε τοίχους ελληνιστικής εποχής. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται και αρκετά νομίσματα από τις αρχές του 4ου έως και 1ου αι. π.Χ.

    Στον τομέα που υπέστη τις παράνομες εργασίες ισοπέδωσης το 1981, αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο κτίριο με τυπική κάτοψη ρωμαϊκής βασιλικής και δάπεδα στρωμένα με πλάκες μαρμάρου, σε άμεση γειτνίαση με εγκατάσταση θερμών. Μια επιγραφή του 2ου-3ου αι. μ.Χ. που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο των Σερρών και προέρχεται πιθανότατα από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, αναφέρεται στην οικοδόμηση βασιλικής με τη συνδρομή της Ιουλίας, από κληροδότημα του συζύγου της Φιλίππου υπό την επιμέλεια του Πόπλιου Αιλίου Κλαρανού Αλεξάνδρου. Είναι αρκετά πιθανόν να πρόκειται για το κτίριο που αποκάλυψε η ανασκαφή. Το κτίριο φαίνεται ότι ήταν σε χρήση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον 2ο έως και τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ., με αρκετές φάσεις ανακατασκευής και πιθανή μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία που λειτουργούσε τουλάχιστον μέχρι και τον 6ο αιώνα», τονίζει η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

    Οι στόχοι της αρχαιολογικής έρευνας

    Οι εργασίες του νέου προγράμματος της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην αρχαία πόλη στη θέση Παλαιόκαστρο, που βρίσκεται κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Μανδηλίου, σε μία έκταση 17 στρεμμάτων, δυτικά της Τερπνής του Δήμου Βισαλτίας συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Βισαλτίας.

    Το πρόγραμμα είναι πενταετές (2022-2026), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, με προοπτική παράτασης στο μέλλον . Περιλαμβάνει ανασκαφική έρευνα στο πεδίο, καθώς και γεωμορφολογική και περιβαλλοντική έρευνα στην επικράτεια του οικισμού. Συνυπεύθυνες του προγράμματος είναι Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου και η Διευθύντρια Σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Laurianne Martinez-Sève, ενώ συμμετέχουν ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τον Καναδά.

    «Εμείς ξεκινήσαμε το 2022 συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, υπό τη Διεύθυνση της κ. Μαλαμίδου και της κ. Laurianne Martinez-Sève . Ανοίξαμε τρία σκάματα. Το ένα είναι μία δεύτερη εκκλησία που σκάβει ο κ. Ρίζος, η δεύτερη είναι μία τομή που σκάβει η κ. Μαλαμίδου και μάλλον έχουμε βρει ένα κλίβανο και στη δυτική μεριά του λόφου είναι ένας τομέας που έχουμε πέσει σε οικιστικά κατάλοιπα, δηλαδή σπίτια, δρόμους και οργάνωση του οικισμού . Πρόκειται για ένα πολύ παλιό οικισμό από τις πρώτες φάσεις της ελληνικής εμφάνισης στο χώρο, του ελληνικού αποικισμού στο Βόρειο Αιγαίο, δεν ξέρουμε βεβαίως του κατά πόσο στις πρώτες φάσεις του ο οικισμός ήταν ελληνικός ή συνυπήρχαν Έλληνες και Θράκες κάτι το οποίο είναι μάλλον το πιο πιθανόν. Οι οικισμοί σε εκείνες τις φάσεις ήταν κυρίως συνεργασίες των δύο πληθυσμών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Χαλαζωνίτης.

    Ο στόχος των αρχαιολόγων

    «Άμεσος στόχος μας είναι να αποδώσουμε στο κοινό έναν πολύ σημαντικό χώρο, ο οποίος ευελπιστούμε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή πολιτισμικής και οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής. Δράσεις πληροφόρησης του κοινού και κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας έχουν τεθεί σε εφαρμογή άμεσα και παράλληλα με τις ερευνητικές διαδικασίες. Οι δράσεις αυτές ευελπιστούμε ότι θα λειτουργούν για τον Δήμο Βισαλτίας ως εργαλείο τουριστικής αξιοποίησης και προβολής.

    Την ίδια ώρα ο Δήμος Βισαλτίας, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήδη από το 2019, να ολοκληρώσει τον καθαρισμό ενός χώρου ανεκμετάλλευτου επί χρόνια, ενώ συνεχίζει να στηρίζει σταθερά και με κάθε τρόπο την ερευνητική ομάδα.

    Κοινή συνισταμένη μας είναι η ανάδειξη του συγκεκριμένου ιστορικού χώρου, υπό το πρίσμα πάντα της προστασίας των αρχαιοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος, με κύριο στόχο φυσικά την εξασφάλιση επισκεψιμότητας στο χώρο», καταλήγει η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Απίστευτη αποκάλυψη στην Πολωνία - Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα παιδιού - «βρικόλακα»
    Απίστευτη αποκάλυψη στην Πολωνία - Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα παιδιού - «βρικόλακα»

    Οι ανασκαφές έγιναν σε μία πρώιμη μεσαιωνική νεκρόπολη στην Πολωνία

    Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ασυνήθιστα λείψανα ενός παιδιού – «βαμπίρ» του 17ου αιώνα που βρέθηκε θαμμένο με ένα λουκέτο συνδεδεμένο στο πόδι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το λουκέτο αποτελεί ένδειξη των φόβων κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ότι οι νεκροί μπορεί να επανέλθουν στην ζωή ως «βρικόλακες».

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, οι ερευνητές συμπεριλαμβανομένου του Dariusz Poliński από το Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus, εξερεύνησαν και ανέσκαψαν τάφους σε ένα πρώιμο μεσαιωνικό νεκροταφείο «νεκρόπολης» κοντά στην Dąbrowa Chełmińska στην Πολωνία, αναζητώντας μοναδικές ταφές.

    Τι άλλο είχαν ανακαλύψει οι επιστήμονες – Πώς βρέθηκαν θαμμένα τα λείψανα του παιδιού

    Εκεί, έκαναν πέρυσι την επαναστατική ανακάλυψη της ταφής μιας νεαρής μεσαιωνικής γυναίκας, το σώμα της οποίας ήταν διπλά προστατευμένο «από το να αναδυθεί από τον τάφο» με ένα τριγωνικό λουκέτο στο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού ποδιού της και ένα δρεπάνι που έδειχνε προς τα κάτω με μια λεπίδα τοποθετημένο γύρω από το λαιμό της.

    Ψάχνοντας για άλλες παρόμοιες ταφές σε κοντινή απόσταση, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τώρα την παράξενη και πρωτοφανή ταφή ενός παιδιού του 17ου αιώνα ηλικίας περίπου 5-7 ετών.

    Τα λείψανα του παιδιού βρέθηκαν θαμμένα με το πρόσωπό του στραμμένο προς τα κάτω προς το έδαφος στην κοιλότητα της ταφής, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο νεκρός και η «δραστηριότητά» του «φοβόταν» μετά θάνατον.

    Τι εξηγούν οι επιστήμονες για τον τρόπο που βρήκαν θαμμένο το παιδί

    Τέτοιες ταφές, με τα πρόσωπα στραμμένα προς τα κάτω, πιθανόν γίνονταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα για να κάνουν τους νεκρούς να «δαγκώνουν το έδαφος» και να διασφαλίζουν ότι δεν «αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους», εξηγούν οι επιστήμονες σε ανακοίνωσή τους.

    Κάτω από τα οστά του παιδιού, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα τριγωνικό λουκέτο, σχεδόν παρόμοιο με εκείνο που συνόδευε τα λείψανα της μεσαιωνικής γυναίκας που ανακαλύφθηκε πέρυσι στην περιοχή.

    Μια ανάλυση έδειξε ότι ο τάφος του παιδιού πιθανότατα παραβιάστηκε και ένα μέρος του πτώματος απομακρύνθηκε, αλλά δεν είναι γνωστό πότε και γιατί συνέβη αυτό ή τι απέγιναν τα λείψανα.

    Τι βρέθηκε κοντά στον τάφο του παιδιού – Βρέθηκαν τα λείψανα μίας εγκύου γυναίκας

    Κοντά στον τάφο του παιδιού, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ένα «αινιγματικό σύμπλεγμα» αρκετών παιδικών σκελετών με ένα θραύσμα της γνάθου σε έναν από αυτούς να έχει πράσινο χρώμα. Μια παρόμοια πρασινωπή απόχρωση παρατηρήθηκε επίσης στην υπερώα της γυναίκας που είχε ανασκαφεί πέρυσι, δήλωσαν οι επιστήμονες.

    Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι στο στόμα αυτού του ατόμου μπορεί να υπήρχε κάποιο αντικείμενο από κράμα χαλκού. Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας, βρήκαν επίσης τη μη τυπική ταφή μιας εγκύου γυναίκας με τα υπολείμματα του εμβρύου της να φαίνονται διατηρημένα.

    Οι επιστήμονες ελπίζουν να πραγματοποιήσουν εξετάσεις DNA των λειψάνων σε περαιτέρω εργαστηριακές μελέτες για να κατανοήσουν το χρώμα των ματιών, το δέρμα, τα μαλλιά και πιθανές γενετικές ασθένειες της γυναίκας.

    Δείτε το βίντεο

    Πηγή: in.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο