Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 08:24

Κ. Παναγιά: Οι κάτοικοι αναζητούν το δίκιο τους με τους δασικούς χάρτες

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Του Γιάννη Σπυρούνη

Οξύνονται οι αντιδράσεις με την κατάσταση που διαμορφώθηκε για τους δασικούς χάρτες στην περιοχή της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης. Μια περιοχή όπου οι εκτάσεις δόθηκαν με παραχωρητήρια στους πρόσφυγες που έφτασαν από τη Μικρά Ασία στην Ηλεία το 1922. Και ενώ το τοπίο ήταν ξεκάθαρο τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία των δασικών χαρτών μπέρδεψε τα πράγματα. Παρά τις ενστάσεις που κατέθεσαν αρκετοί ιδιοκτήτες γης στην πειροχή, δεν δόθηκε λύση με αποτέλεσμα στις πρόσφατες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη βασική ενίσχυση, οι περισσότεροι να δουν τους λογαριασμούς τους άδειους.

Το ilialive.gr μίλησε με τους κατοίκους στην περιοχή που εξιστόρησαν το πως πέρασαν οι εκτάσεις νόμιμα στους παππούδες και τους πατεράδες τους και που σήμερα καλούνται να αποδείξουν αυτό που το κράτος προσέφερε πριν από σχεδόν έναν αιώνα ως στήριξη για τους κατατρεγμένους Έλληνες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομών νομικών προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των ιδιοκτητών γης στην περιοχή με τον δικηγόρο - μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ και πρόεδρο του ΔΣ Ήλιδας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον δικηγόρο Πέτρο Κιούνη και μηχανικούς, ώστε να εξετάσουν τα δεδομένα.

Τι λένε οι κάτοικοι της Κ. Παναγιάς

Κωνσταντίνος Τσιπούρας – κάτοικος Κ. Παναγιάς

Tsipouras

«Η περιοχή μας είναι προσφυγική. Ότι γη μας έδωσαν τότε, το 1934, είναι με τίτλους κυριότητας με παραχωρήσεις που έγιναν το 1954. Τώρα βρέθηκαν μέσα στους χάρτες πολλά κομμάτια δικά μας να είναι δασικές εκτάσεις. Κάνουμε τις ενστάσεις με τους μηχανικούς μας και τώρα που ήρθε η εποχή της επιδότησης ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας λέει πως οι εκτάσεις είναι δασικές. Από κάποιους έκοψαν όλη την επιδότηση, από κάποιους άλλους λίγη και ενημερωθήκαμε με μηνύματα στο κινητό. Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει γίνει. Κάνουμε κινήσεις από χθες και θα πιέσουμε να δοθεί λύση. Η Κάτω Παναγιά, έχει παραχωρητήρια, είναι άλλο καθεστώς. Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, το εισόδημά μας βασίζεται στην ελιά».

Βασίλης Γιαννίκος – κάτοικος Κ. Παναγιάς

Giannikos

«Οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν σταδιακά από όταν ήρθαν εδώ οι πρόσφυγες το 1922. Τώρα έρχονται να πάρουν πίσω τα κτήματα που πήραν οι παππούδες μας. Μας τα βγάζουν δασικά. Είναι ένα πρόβλημα που καίει όλο το χωριό».

Σταύρος Ροζάκης – κάτοικος Κ. Παναγιάς

Rozakis

«Επί Βενιζέλου μας δόθηκαν οι εκτάσεις με 44 στρέμματα ανά οικογένεια. Ήταν λογγομένες εκτάσεις που άρχισαν να τις καλλιεργούν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Πέρασαν οι εκτάσεις στα παιδιά και η Εφορία έπαιρνε τους φόρους της κανονικά. Τώρα ήρθαν και διεκδικούν δάσος. Εδώ δεν υπήρχε τίποτα τότε. Οι περισσότεροι δεν έκαναν ενστάσεις αφού οι εκτάσεις είναι προσφυγικές και είναι ξεκάθαρες. Δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις εδώ. Και ήρθαν τώρα να κόψουν τις επιδοτήσεις».

Σπύρος Γαληνός – κάτοικος Κ. Παναγιάς

Galinos

«Το χωριό έχει εκτάσεις μόνο από διανομή και ως εκ τούτου βάσει σχετικής εγκυκλίου που έχει εκδοθεί στις 12/4/2017 εξαιρείται από τους δασικούς χάρτες χωρίς υποχρέωση των ιδιοκτητών, να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, ένστασης, εξαγοράς ή ότι άλλο. Προς το παρόν έχουμε ζητήσει νομική συμβουλή και αναμένουμε νέα ενημέρωση από τους νομικούς μας συμβούλους ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Σε πρώτη φάση θα είναι μια εξώδικη αναφορά που θα κοινοποιείται σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες προς ενημέρωση καταρχήν και έπειτα με βάση τη νομική συμβουλή θα λάβουμε θα αποφασιστεί τι θα πράξουμε από εκεί και μετά».

Γιάννης Καμμένος – κάτοικος Κ. Παναγιάς

Kammenos

«Όταν έγινε η Μικρασιατική καταστροφή αυτά ήταν η αποζημίωση στους πατεράδες μας. Όλα ήταν άγρια δάση εδώ και μοναστηριακά. Παραχώρησαν τις εκτάσεις από το 1935 με τίτλους και παραχωρητήρια. Οι πατεράδες μας και εμείς δεν προλάβαμε να τα ξεχερσώσουμε όλα και έμειναν και ορισμένα. Δεν είναι δασικά, αναφέρονται στους τίτλους. Τώρα τα ξεχερσώσαμε. Είχαν δώσει 44 στρέμματα σε κάθε έναν από τους πατεράδες μας και μετά τα μοίρασαν στα παιδιά τους».

Αντώνης Σοφιανός - πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κ. Παναγιάς

Sofianos

«Έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με τη μη αναγνώριση των αγροτικών εκτάσεων του προσφυγικού οικισμού της Κ. Παναγιάς. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα θεωρεί δασικά και δεν πρόκειται να δώσει τις επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης με αυτό το πρόσχημα. Τα λάθη είναι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας και από τη Διεύθυνση Δασών. Μας «παίζουν» μπαλάκι εδώ και ενάμιση χρόνο και για αυτό προχωρήσαμε και εμείς να κινηθούμε νομικά».

Τι αναφέρει ο Δασάρχης Αμαλιάδας

Για το θέμα που έχει προκύψει τοποθετήθηκε ο Δασάρχης Αμαλιάδας Διονύσης Θωμόπουλος:

Thomopoulos

«Πολλά από τα θέματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τις επιδοτήσεις των αγροτών και τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του φέτος οφείλονται όχι σε λάθη του κτηματολογίου ή των υπηρεσιών, αλλά θα έλεγα σε αβελτηρία πολλών ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν φρόντισαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των ιδιοκτησιών, είτε αναφέρονται αυτά σε παραχωρητήρια του δημοσίου, είτε σε αυθαίρετες εκχερσώσεις ή πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για τα οποία ελάμβανα επιδότηση. Όσοι δεν φρόντισαν να τα διορθώσουν αυτά στους κτηματολογικούς πίνακες σύμφωνα με την ανάρτηση που είχε γίνει, σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πλην όμως, αφού γίνει έλεγχος για εξακρίβωση πως πράγματι η μη πίστωση οφείλεται στη δήλωση ως δασικών ορισμένων αγροτεμαχίων στους δασικούς χάρτες, υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης αυτού του προβλήματος, είτε με εξαγορά, είτε με όποιον άλλο τρόπο κρίνει καθένας πρόσφορο. Εμείς ήδη δεχόμαστε δεκάδες αιτήματα συμπολιτών μας καθημερινά και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε αυτή την κατάσταση».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 12:28

Σχετικά Άρθρα

  • Δασικοί χάρτες: Όμηροι χιλιάδες ιδιοκτήτες
    Δασικοί χάρτες: Όμηροι χιλιάδες ιδιοκτήτες

    Τι πρέπει να κάνουν για να ξεμπλοκάρουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο και να μη χάσουν την περιουσία τους - Χρήσιμος οδηγός με 8+1 ερωταπαντήσεις

    Μπλοκαρισμένες στα «δίχτυα» των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου παραμένουν έως και σήμερα χιλιάδες εκτάσεις λόγω των αργών ρυθμών που απαιτούν οι διαδικασίες επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους.

    Οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο ενδέχεται να «μπλοκάρουν» ιδιοκτησίες που δεν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις

    Αυτό, σύμφωνα με την τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή, έχει ως αποτέλεσμα:

    • Να παγώσουν οι αγοραπωλησίες εκτάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα. Τα συγκεκριμένα ακίνητα εξακολουθούν να εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικά, καθώς οι «αντιρρήσεις» που άσκησαν οι ιδιοκτήτες τους περιμένουν την εκδίκασή τους για πάνω από 6 χρόνια!
    • Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εντός οικισμών ενημερώθηκαν ήδη από το Κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο.
    • Χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως καστανωτά σε Μαγνησία και Λάρισα ή αγριελιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο, που επιδοτούνται από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), τα κατά τόπους δασαρχεία δεν τα αναγνωρίζουν ως ιδιωτικά και τα θεωρούν δάση.
    • Πολλοί Δασωμένοι Αγροί (ΔΑ) ερμηνεύτηκαν ως «ΔΔ», δηλαδή ως ανέκαθεν δασικές εκτάσεις. Και επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οδηγούνται στο Δημόσιο.
    • Εκτάσεις που χρόνια καταγράφονται στο Ελαιοκομικό και Αμπελουργικό Κτηματολόγιο τώρα θεωρούνται «παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις» και ιδιοκτησιακά ανήκουν και αυτές στο ελληνικό Δημόσιο.

    Το κυριότερο όλων, σύμφωνα με τη Γραμματή Μπακλατσή, είναι ότι από την εξέταση περίπου 400.000 «αντιρρήσεων» που άσκησαν οι πολίτες ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απορρίπτεται από τις επιτροπές. Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής πάνω από το 50% των ενστάσεων έχει απορριφθεί, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως η Λάρισα, οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος τα ποσοστά των απορρίψεων αγγίζουν το 80%!

    Αυτό σημαίνει ότι στο κλείσιμο του Κτηματολογίου εκατομμύρια εκτάσεις θα καταγραφούν υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και οι περιουσίες των πολιτών θα χαθούν.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν για να μη χάσουν την περιουσία τους και αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

    Δασικοί χάρτες: 8+1 ερωταπαντήσεις

    Ακολουθεί με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων ένας κατατοπιστικός οδηγός για την εμπλοκή των Δασικών Χαρτών με το Κτηματολόγιο και τις δυνατότητες που έχει ο πολίτης να υπερασπιστεί την περιουσία του.

    Οι μεταβιβάσεις, οι αντιρρήσεις, οι διορθώσεις και τα ακίνητα που απειλούνται από τις διασταυρώσεις.

    1 Ποια είναι η σχέση του δασικού χάρτη με το Κτηματολόγιο;

    Το μεν Κτηματολόγιο καταγράφει τις ιδιοκτησίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι δε δασικοί χάρτες εξετάζουν την ύπαρξη δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσιες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Εμμεσα, λοιπόν, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για τον λόγο αυτό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κτηματολογίου. Ετσι, η κατάρτιση του Δασολογίου θεωρείται ως η πλέον αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του Κτηματολογίου.

    2 Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.ά.);

    Μπορούν να μεταβιβαστούν τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός οικισμών ή εντός σχεδίου πόλης, καθώς και όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου και φαίνονται στους μερικά κυρωμένους δασικούς χάρτες ως (ΑΑ), δηλαδή «Αλλης μορφής έκταση» στον ιστορικό χάρτη του έτους 1945 και «Αλλης μορφής έκταση» στον ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου της περιόδου 2007-2009. Αυτές είναι και οι μόνες περιοχές που δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

    3 Τι γίνεται με τις κληρονομιές;

    Επιτρέπονται οι αποδοχές κληρονομιάς όλων των ακινήτων, διότι δεν απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση μηχανικού ότι το ακίνητο δεν υπόκειται στη δασική νομοθεσία.

    4 Πότε θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν τα υπόλοιπα ακίνητα εκτός σχεδίου, για τα οποία έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη;

    Μόλις συνεδριάσουν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, που είναι τριμελείς και αποτελούνται από δικηγόρο, δασολόγο και έναν μηχανικό. Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2020, κάθε αντίρρηση εξετάζεται και βγαίνει απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, η έκταση αποδεσμεύεται και είναι άμεσα μεταβιβάσιμη, ενώ διορθώνεται και η αρχική εγγραφή στο Κτηματολόγιο και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

    5 Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να «κερδίσει» την αντίρρησή του;

    Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων τη δική του άποψη, τεκμηριωμένα, καταθέτοντας και παρουσιάζοντας:

    • Την αντίρρησή του.
    • Ολα τα στοιχεία που διαθέτει (συμβόλαια, παραχωρητήρια, μισθωτήρια, οικοδομικές άδειες, επιδοτήσεις ΟΣΔΕ κ.λπ.).

    Επίσης, μπορεί να παραστεί και τεχνικός σύμβουλος κατά την εξέταση στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) και να καταθέσει και φωτοερμηνεία που να αποδεικνύει τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης.

    6 Τι ισχύει για όσους δεν άσκησαν εμπρόθεσμα αντίρρηση και η έκτασή τους χαρακτηρίστηκε δασική ή χορτολιβαδική;

    Δεν μπορούν να ασκήσουν αντίρρηση εκπρόθεσμα. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στον χάρτη χαρακτηρίστηκε λανθασμένα η έκτασή τους ως δασική, τότε μπορούν να υποβάλουν αίτημα πρόδηλου σφάλματος, ζητώντας την αναμόρφωση του χάρτη.

    7 Έμαθα ότι αποδεσμεύονται από το Κτηματολόγιο οι δασικές εκτάσεις. Τι ισχύει;

    Με νέα ρύθμιση, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει εξασφαλίσει – για ακίνητό του που είχε χαρακτηριστεί ως δάσος ή δασικό – την έκδοση απόφασης υπέρ του σε ΕΠΕΑ δασικών χαρτών ή του οποίου το ακίνητο δεν βρίσκεται εντός κυρωμένου δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει τη σχετική εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια.

    8 Ποια είναι τα «σφάλματα» που μπορούν να διορθωθούν ακόμα και σήμερα;

    Τα σφάλματα χωρίζονται σε εννέα κατηγορίες και αφορούν:

    • Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και του 2007, γιατί σε αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών. Να μην περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση από ένα κτήμα.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνιση θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα). Δηλαδή, να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών, ερμηνεύτηκε ως δάσος.
    • Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης). Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ, ΔΧ, κ.λπ.).
    • Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών. Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούνται οι εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στον χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων. Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και θα πρέπει να φαίνονται ως «Αλλης μορφής / κάλυψης» (ΑΑ) στον δασικό χάρτη.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.
    • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δέντρα, δασικές φυτείες).
    • Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη. Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως το να μην εγγράφηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κ.λπ.

    9 Ποιοι πολίτες «απειλούνται» λόγω της διασταύρωσης δασικών χαρτών και Κτηματολογίου;

    Οι πολίτες των οποίων κινδυνεύει η ιδιοκτησία τους να χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και επομένως να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο είναι όσοι:

    • Δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και δηλώνουν την ιδιοκτησία τους με χρησικτησία, ενώ φαίνεται ως δασική έκταση.
    • Αμέλησαν να ασκήσουν εμπρόθεσμα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη.
    • Εκαναν στο «περίπου» εντοπισμό του ακινήτου τους στον
      χάρτη του Κτηματολογίου.
    • Υπέβαλαν ανακριβείς ή εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, που οδηγούν στην αδυναμία αντιστοίχισης συμβολαίου και ακριβούς θέσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
    • Δεν δήλωσαν έγκαιρα το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο πριν από την οριστικοποίηση των αρχικών (πρώτων) εγγραφών, με αποτέλεσμα αυτό να χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε… αποκριάτικους ρυθμούς!
    Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε… αποκριάτικους ρυθμούς!

    Καρναβαλικές εκδηλώσεις παντού

    Γεμάτο καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά και η Καθαρά Δευτέρα, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης! Ο Δήμος και οι τοπικοί σύλλογοι έχουν προετοιμάσει αποκριάτικα δρώμενα και παρελάσεις σε κάθε περιοχή και καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν με κέφι, χαρά και καρναβαλική διάθεση!

    48ο Λεχαινίτικο Καρναβάλι

    Σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 19:00, θα γίνει η έξοδος του Βασιλιά Καρνάβαλου στα Λεχαινά, συνοδεία της Φιλαρμονικής Λεχαινών. Στη συνέχεια ο Όμιλος Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών, που έχει και την διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, θα παρουσιάσει αποκριάτικα παραδοσιακά χορευτικά δρώμενα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου.

    Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 18:30, χοροί latin θα «πλημμυρίσουν» την πλατεία Αγίου Δημητρίου.

    Στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου, ξεκινά το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, ενώ στις 16:00 θα έχουμε παιδική καρναβαλούπολη στην πλατεία Αγίου Δημητρίου.

    Στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου θα έχουμε το παραδοσιακό Αντάμωμα των Γενίτσαρων με την συμμετοχή Γκοτσαριών Λεχαινών-Μυρσίνης.

    Στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου θα έχουμε νέο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

    Η μεγάλη παρέλαση του 48ου Λεχαινίτικου Καρναβαλιού ξεκινά την Κυριακή στις 15:00. Το Καρναβάλι των Λεχαινών αποτελεί παράδοση ετών και συγκεντρώνει κόσμο από όλη την ευρύτερη περιοχή με τα πάντα πρωτότυπα και σατιρικά άρματα και γκρουπ καρναβαλιστών που σκορπίζουν το κέφι σε όλη την πόλη. Παρουσιαστής του φετινού Λεχαινίτικου Καρναβαλιού είναι ο μοναδικός Γιάννης Ζουγανέλης!

    Αμέσως μετά την παρέλαση ο Γιάννης Ζουγανέλης με τους μουσικούς του θα παρουσιάσει τραγούδια και σκετς σε συνεργασία με τον κόσμο, σε ένα ιδιαίτερο σόου αλληλεπίδρασης στην πλατεία Αγίου Δημητρίου!

    dimos andr kanavalikes ekd 8

    3η Ποδαράτη Βάρδας

    Το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάρδας η 3η Ποδαράτη Παρέλαση Βάρδας με διάθεση για πολύ χορό, κέφι και εκπλήξεις! Σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο Βάρδας. Μετά το πέρας της ποδαράτης θα μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις στο κέντρο της πόλης!

    9η Νυχτερινή Ποδαράτη Ανδραβίδας

    Η 9η Νυχτερινή Ποδαράτη Ανδραβίδας θα είναι φέτος ακόμα πιο πλούσια! Ξεκινώντας στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου με κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στην κεντρική πλατεία της πόλης!

    dimos andr kanavalikes ekd 3

    Την Παρασκευή στις 19:00 αναβιώνει το έθιμο της Μπούλας με ραντεβού στην αίθουσα της Νυχτερινής Ποδαράτης για να ξεκινήσουμε την πορεία μας σε κάθε γειτονιά από άκρη σε άκρη της Ανδραβίδας!

    dimos andr kanavalikes ekd 4

    Το Σάββατο 16 Μαρτίου έρχεται η ώρα του ξεφαντώματος! Στις 19:00 η μεγάλη παρέλαση με παρουσιαστή τον Νίκο Ράπτη, τον DJ Tasos Gavriliadis στη μουσική και μαζί τους την Νίκη Μπουτζαρέλη!

    dimos andr kanavalikes ekd 2

    Το κέφι θα κορυφωθεί με το μεγάλο καρναβαλικό πάρτι στο Vampra στις 22:30.

    dimos andr kanavalikes ekd 5

    Καρναβάλι στη Μυρσίνη

    Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί το Αντάμωμα των Γενίτσαρων στο κέντρο της αγοράς. Στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής 17 Μαρτίου ξεφαντώνουμε στο Καρναβάλι της Μυρσίνης!

    dimos andr kanavalikes ekd 9

    Καρναβάλι στο Νεοχώρι

    Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου και ώρα 14:00 το μεσημέρι θα έχουμε καρναβαλικό ξεφάντωμα στο Νεοχώρι. Μετά το πέρας της ποδαράτης θα υπάρχουν εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους και σοκολατοπολεμος!

    Καρναβάλι στην Κάτω Παναγιά

    Την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί καρναβαλική παρέλαση στην Κάτω Παναγιά, ενώ στις 21:00 το βράδυ ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει αποκριάτικο χορό στο κέντρο Semeli.

    dimos andr kanavalikes ekd 7

    Καστρινό Καρναβάλι

    Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Δήμο κλείνουν την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου με το παραδοσιακό Καστρινό Καρναβάλι, στο Κάστρο. Με εκδηλώσεις για τα Κούλουμα από τις 10:00 το πρωί στην κεντρική πλατεία και την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση να ξεκινά στις 15:00 το μεσημέρι! Παρουσιαστής του Καστρινού Καρναβαλιού ο μοναδικός Tonis Sfinos!

    dimos andr kanavalikes ekd 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ποιος ήταν ο προξενητής: Παραδοσιακό τραγούδι γάμου από την Κάτω Παναγιά και την Κρήνη (Τσεσμέ) Ερυθραίας Μικράς Ασίας
    Ποιος ήταν ο προξενητής: Παραδοσιακό τραγούδι γάμου από την Κάτω Παναγιά και την Κρήνη (Τσεσμέ) Ερυθραίας Μικράς Ασίας

    Το τραγούδι αυτό αρχικά το κατέγραψε ο Σίμων Καράς και το συμπεριέλαβε στη σειρά των εκπομπών του Κρατικού Ραδιοφώνου «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» (Ηχογραφήσεις ομωνύμων ραδιοφωνικών εκπομπών περιόδου 1958 -1961 σε επιμέλεια του Σίμωνος Καρά).

    Το εν λόγω επιλέχθηκε, ερμηνεύτηκε και συμπεριελήφθη στο διπλό cd του Ομίλου Ερευνών Πηλίου, με τίτλο «Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

    Ο Όμιλος είναι ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την Αγριά Πηλίου. Ιδρύθηκε από Πηλιορείτες το Νοέμβριο του έτους 1985. Σκοπός του είναι η έρευνα και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, κυρίως της περιοχής του Πηλίου, αλλά και όλου του ελλαδικού χώρου εν γένει. Κατά τη διάρκεια της εξελικτικής πορείας του, κατόρθωσε να πετύχει το στόχο του με τη δημιουργία μεταξύ άλλων ελληνικής παραδοσιακής ιματιοθήκης, με τη διοργάνωση συνεδρίων ελληνικής μουσικής, χορού και γλώσσας και με τη συγκρότηση πολλών τμημάτων χορού, τα οποία έλαβαν μέρος και εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε εκθέσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

    Η χορωδία ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού λειτουργεί από το 2001 στους κόλπους του Ομίλου, αποτελείται από τριάντα περίπου μέλη και υπηρετεί με σεβασμό το παραδοσιακό μας τραγούδι. Δάσκαλος της χορωδίας από το έτος 2001 είναι ο καταξιωμένος στο χώρο Γιάννης Μπακαλέξης, συστηματικός μελετητής για περισσότερο από 45 χρόνια, της λαϊκής μας παράδοσης και ιδιαίτερα του Παραδοσιακού μας τραγουδιού, του οποίου είναι εξαιρετικός ερμηνευτής.

    Θερμές ευχαριστίες στους κκ. Γιάννη Μπακαλέξη για την επιμέλεια της παραγωγής, Κώστα Λιάπη, λαογράφο και ιστορικό, για την σύνταξη και επιμέλεια των κειμένων των τραγουδιών, καθώς και στην ΕΚΠΟΛ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για την συνεργασία και την οικονομική στήριξη της όλης δημιουργίας! Επίσης, ένα ολόθερμο ευχαριστώ στους εξαίρετους μουσικούς και χορωδούς!

    Το συγκεκριμένο τραγούδι, όπως και όλα τα άλλα, απέδωσαν η Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ομίλου Ερευνών Πηλίου, υπό τη διεύθυνση του δασκάλου της χορωδίας Γιάννη Μπακαλέξη.

    Επιλογή τραγουδιών -καλλιτεχνική επιμέλεια -επιμέλεια παραγωγής: Γιάννης Μπακαλέξης.

    Επιμέλεια -συλλογή φωτογραφικού υλικού της όλης έκδοσης (με το επιπρόσθετο αναλυτικό βιβλιαράκι): Όμιλος Ερευνών Πηλίου.

    Ενορχήστρωση -διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Μούτσελος.

    Τεχνική επεξεργασία ηχητικού υλικού και ηχογράφηση: Στούντιο Α440, Γ. Ζαγόρη.

    Κατασκευή δίσκων: Nea Media.

    Κείμενα -επιμέλεια έντυπης έκδοσης: Κώστας Λιάπης, λαογράφος, ιστορικός ερευνητής.

    Φωτοστοιχειοθεσία -Δημιουργικό -Εκτύπωση: Γραφικές Τέχνες ΠΑΛΜΟΣ.

    Παραγωγή: Όμιλος Ερευνών Πηλίου –Αγριά Βόλου.

    Έπαιξαν στο εν λόγω τραγούδι οι μουσικοί:

    Κιτσόπουλος Χρήστος, καβάλι,

    Μούτσελος Νίκος, τουμπερλέκι,

    Στέφανος Γεωργίου, βιολί,

    Καραδέμετρος Κώστας, λαούτο και

    Γεωργαλιός Ζήσης, κανονάκι.

    Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού Ομίλου Ερευνών Πηλίου:

    Διεύθυνση Χορωδίας: Γιάννης Μπακαλέξης

    Χορωδοί:

    1. Αγόρου Ελένη
    2. Αδάμου Ρούλα
    3. Αλεξίου Ρένα
    4. Αλιβεριώτη Ιωάννα
    5. Ανδρέου Ευδοξία
    6. Αντωνοπούλου Δήμητρα
    7. Αρσενίου Μαριάνθη
    8. Βαγδούπη Μαρία
    9. Βαλκαμελή Λίτσα
    10. Βασδέκη Μαρία
    11. Ζαλάχα –Ζάχου Μαρίτσα
    12. Ζαχοπούλου Βαγγελίτσα
    13. Κοκώση Κατερίνα
    14. Κολέτσου Νίτσα
    15. Κοφίδου Παρούλα
    16. Λοάρη Ελένη
    17. Μπακαλέξη Μάρω
    18. Μπάκου Γεωργία
    19. Μπράνου Σταυρούλα
    20. Μώρου Ελευθερία
    21. Ντόβα Βάσω
    22. Παντζουρέλη Φιλίτσα
    23. Πατρώνη Βούλα
    24. Πετρίδου Βούλα
    25. Πετρίδου Κική
    26. Σαραφοπούλου Λίτσα
    27. Σολιδάκη Γιώτα
    28. Σταμάτη Βαγγελιώ
    29. Τριχιά Μηλίτσα
    30. Τσελεπή Κατερίνα
    31. Φιλιππιτζή Κασσιανή
    32. Φιλίππου Αποστολία
    33. Φωτοπούλου Λούλα
    34. Χαριτούδη Ρούλα
    35. Χριστοδούλου Πατρούλα
    36. Χρυσομάλλου Βαρβάρα
    37. Ψηφογεώργου Καίτη.

    ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΟΞΕΝΗΤΗΣ (4σημος ρυθμός, στίχοι):

    Ποιος ήταν ο προξενητής π’ ανέβαινε τη σκάλα,

    ωχ, π’ ανέβαινε τη σκάλα,

    κι ταίριαξε τον αϊτό μαζί με τη σουρτάνα.

    ωχ, μαζί με τη σουρτάνα.

    Αλατσατιανέ μ’ αέρα, που φυσάς νύχτα και μέρα.

    Τσεσμελιά μου παινεμένη και στον κόσμο ξακουσμένη!

    Γαμπρέ μου σε παρακαλώ, μια χάρη να μας κάνεις,

    ωχ, μια χάρη να μας κάνεις,

    τη νύφη που σου δώκαμε να μην τηνε πικράνεις,

    ωχ να μην τηνε πικράνεις.

    Τσεσμελίδική μου γλάστρα, με τα πούλουδά σου τ’ άσπρα.

    Κατωπαναγιούσαινά μου, συ μου πήρες την καρδιά μου!

    Στη μέση τον ηβάλανε τον ουρανό με τ’ άστρα,

    ωχ, τον ουρανό με τ’ άστρα,

    τη Μπαρμπαριά με τα σπαθιά, τη Πόλη με τα κάστρα,

    ωχ, τη Πόλη με τα κάστρα.

    Αλατσατιανή μου γλάστρα, με τα πούλουδά σου τ’ άσπρα.

    Τσεσμελίδικέ μ’ αέρα, που φυσάς νύχτα και μέρα!

    Διευκρινήσεις:

    σουρτάνα = Ερυθραιώτικος όρος, παινεμένη νύφη, όμορφη, καλοντυμένη και από καλή και πλούσια οικογένεια.

    Μπαρμπαριά ή = η χώρα των αλλοτινών Βερβέρων στην Βόρεια Αφρική.

    πούλουδα = έτσι αποκαλούσαν τ’ άνθη των λουλουδιών στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας.

    ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

    Από τους ομορφότερους και πλέον αγαπημένους Ερυθραιώτικους σκοπούς και τραγούδια των προσφύγων των δαντελλωτών παράλιων της Ιωνίας της Μικρασίας! Ακούγοντας τους ήχους αυτούς, το μυαλό μου γυρνά εκεί πίσω που τους πρωτογνώρισα! Στα υπέροχα γλέντια των Μικρασιατών στον Συνοικισμό του Βέλου Κορινθίας, όπου όλοι μαζί, Τσεσμελιώτες, Βουρλιώτες, Καραμπουρνιώτες, Αλατσατιανοί, Ρεϊζντεριανοί και πολλοί άλλοι πρόσφυγες από τα Μικρασιάτικα Χώματα γλεντούσαν και χαίρονταν πραγματικά, αλλά ταυτόχρονα έκλαιγαν αναπολώντας τις «χαμένες» πατρίδες τους, τους ανθρώπους τους που άφησαν πίσω, τις περιουσίες τους…

    Ανάμεικτα κι ανάκατα συναισθήματα ανάβλυζαν μέσα από την ψυχή τους και την καρδιά τους χαράς και πόνου, ζωγραφίζοντας στα πρόσωπά τους και στις κινήσεις τους περίτρανα το μεγαλείο και την περηφάνια που έκρυβαν στα εσώψυχά τους οι υπέροχοι αυτοί άνθρωποι, μέσα από απάνθρωπα γεγονότα που έζησαν εκεί στ' άγια χώματα και την προσφυγιά στη νέα τους Πατρίδα, την Παλιά Ελλάδα!

    Με ιδιαίτερη χαρά και με ευλαβική συγκίνηση λόγω Μικρασιάτικης και ειδικότερα Ερυθραιώτικης μαρτυρικής καταγωγής, έγινα γνώστης του παρόντος πονήματος του ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΗΛΙΟΥ και της πανέμορφης μουσικής και χορωδιακής ερμηνείας του! Ενός ακόμη τραγουδιού, που οι ήχοι του για όλους εμάς τους απογόνους Μικρασιατών προκαλούν σκιρτήματα καρδιάς, ανάκατα με Μνήμες, απ’ αυτά που μας έχουν μεταλαμπαδεύσει οι πρόγονοί μας από τις δαντελλωτές αυτές ακτές του Αιγαίου! Από την «πατρίδα τους» με την τεράστια κληρονομιά στη διαχρονική ιστορία του Ελληνισμού, από τη ζωή τους σε αυτά τ΄ αγιασμένα και ιερά χώματα…

    Οφείλω ειλικρινέστατα να εκφράσω δημόσια ένα από τα βάθη της καρδιάς ευχαριστώ στους βασικούς συντελεστές του ποιοτικότατου αυτού πονήματος, του διπλού αυτού CD με 34 τραγούδια του γάμου απ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής!

    Με κατέπληξε η άμεση και με μεράκι ανταπόκριση, τόσο της Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Ερευνών Πηλίου, τα οποία άμεσα και μετά χαράς μου απέστειλαν το διπλό αυτό CD, όσο και του δάσκαλου κ. Γιάννη Μπακαλέξη, ο οποίος μέσα από τη συνομιλία μας, μου ανέδειξε το μεγαλείο του πραγματικού δασκάλου, τόσο με την μουσική του κατάρτιση και γνώσεις, όσο και με το πηγαίο του πόθο για προσφορά στην μουσική μας Κληρονομιά!

    Πραγματικά, ακούγοντας κανείς μια –μια τις μοναδικές αυτές ερμηνείες, κατανοεί απόλυτα ότι, όταν το έμφυτο ταλέντο αναμειγνύεται με το μεράκι της ψυχής, η λαμπρότητα της επιτυχίας και της καταξίωσης είναι αναπόφευκτη… Βρισκόμαστε σε πραγματικά μουσικά διαμάντια και όχι μόνο… Και αυτό, αφού μέσα απ’ αυτά καθρεφτίζεται ο μουσικός πλούτος του έθνους μας, που είναι σφιχτά δεμένος με την ιστορική μας κληρονομιά!

    Ένα ιδιαίτερο προσωπικό ευχαριστώ στον δάσκαλο, για την ευγενική αποδοχή του στο να αναρτηθεί και εκ μέρους μου συγκεκριμένο παραδοσιακό τραγούδι του γάμου, που περιλαμβάνεται στο διπλό CD του Ομίλου Ερευνών Πηλίου!

    Να είσαστε καλά εκεί στην υπέροχη Αγριά του Βόλου και στο πανέμορφο Πήλιο και να συνεχίζετε με μεράκι καρδιάς το από ψυχής έργο σας! Ένα βγαλμένο από τα εσώψυχά μας θερμό και πηγαίο ευχαριστώ, συνοδευόμενο με τα αυθόρμητα συγχαρητήρια για τους στόχους και τις προσδοκίες σας! Που, όπως διαπιστώνετε, δεν αγγίζουν μόνο τον ονειρεμένο τόπο σας, αλλά και την ευρύτερη Ελλάδα!

    Φεβρουάριος 2024,

    Δημήτρης Νικ. Θωμαδάκης.

    (Προσωπική αφιέρωση στην Μνήμη των τριών ανθρώπων της πατρογονικής οικογένειας –πατέρας –γιαγιά -θεία, οι μοναδικοί που επιβίωσαν των φρικτών γεγονότων του 1922 στο Ρεΐζντερε Ερυθραίας και οι οποίοι τραγουδούσαν τους στίχους του παρόντος τραγουδιού, με τα δάκρυα να τρέχουν αστείρευτα από τα μάγουλά τους και με τον «κόμπο» στο λαιμό…).

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης: Ημέρα μνήμης και τιμής για τους πεσόντες Μικρασιάτες αγωνιστές στην Κατω Παναγιά
    Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης: Ημέρα μνήμης και τιμής για τους πεσόντες Μικρασιάτες αγωνιστές στην Κατω Παναγιά
    Στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της θεοτόκου, τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση υπέρ των Μικρασιατών σφαγιασθέντων αγωνιστών, παρουσία του Δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης και μελών της Δημοτικής αρχής.
    Κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο των πεσόντων απο τον Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης Λέντζα Ιωάννη ,τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Βαρβαρέσο Ιωάννη,τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Κάτω Παναγιάς και εκπροσώπους του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου της Κάτω Παναγιάς καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου.
    Λόγο εκφώνησε η Διευθύντρια του σχολείου της περιοχής.
    dimos andr kul kato panag 2
    dimos andr kul kato panag 3
    dimos andr kul kato panag 4
    dimos andr kul kato panag 5
    dimos andr kul kato panag 6
    (Δελτίο Τύπου)
  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Έτοιμη η νέα παιδική χαρά στην Κάτω Παναγιά!
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Έτοιμη η νέα παιδική χαρά στην Κάτω Παναγιά!

    Νέες, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές, καθώς και ένα γυμναστήριο εξωτερικού χώρου, κατασκεύασε και παρέδωσε στους δημότες η Δημοτική Αρχή Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Πρόκειται για μία ακόμα δέσμευση της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Λέντζα που γίνεται πράξη.

    Την ευκαιρία να διαπιστώσουν την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση του έργου στην παιδική χαρά της Κάτω Παναγιάς είχαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Αναπλ. Δήμαρχος Αλεξάνδρα Γιαννίτση.

    Όπως επισημάνθηκε, οι νέες παιδικές χαρές έχουν σχεδιασθεί και μελετηθεί με βάση τις απαιτήσεις ασφαλείας, όπως αυτές ορίζονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και τις προδιαγραφές που έχει ορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, τα παιχνίδια και τα δάπεδα που επιλέχθηκαν διαθέτουν σχετική πιστοποίηση.

    dimos andr paidiki xara panagia 2

    dimos andr paidiki xara panagia 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατρίνης: Να δοθεί εκ νέου δυνατότητα αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία
    Κατρίνης: Να δοθεί εκ νέου δυνατότητα αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία

    Αρκετά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Ηλείας και έχουν σχέση με τους δασικούς χάρτες ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη με τον δασάρχη Πύργου κ. Παναγιώτη Λάττα.

    Ο Ηλείος βουλευτής ενημερώθηκε για την πορεία εξέτασης των αντιρρήσεων των πολιτών κατά των δασικών χαρτών από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί στην Ηλεία, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, παρά τον μεγάλο αριθμό (περί τις 12.000) των αρχικών αιτήσεων.

    Με δεδομένο ότι η Ηλεία ήταν από τους πρώτους νομούς στους οποίους κυρώθηκαν και αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και επλήγη από τις πυρκαγιές το 2021, ο κ. Κατρίνης θα καταθέσει μια σειρά προτάσεων-νομοθετικών ρυθμίσεων στον αρμόδιο υπουργό, ώστε:

    • Να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων, δεδομένου ότι αρκετές περιουσίες (υπολογίζεται σε 30% του συνόλου των ιδιοκτησιών στο νομό) θα κινδυνεύσουν να χαρακτηριστούν δασικές, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.
    • Να ενταχθεί η Ηλεία στους νομούς όπου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για ‘’πρόδηλο σφάλμα’’, ώστε να εξεταστούν από τις επιτροπές των δασαρχείων οι σχετικές αιτήσεις που ήδη υποβάλλονται
    • Να αναρτώνται αυτόματα οι αποφάσεις των επιτροπών των δασαρχείων που εξετάζουν τις αντιρρήσεις, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνιος για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους και περιμένουν για μήνες την ανάρτηση
    • Να δοθεί παράταση στην προθεσμία νομιμοποίησης των στάβλων που κάηκαν το 2021, αφού οι πυρόπληκτες περιοχές που είναι εγκατεστημένοι οι στάβλοι έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, η τελευταία προθεσμία έληξε στις 31/12/2022 και οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες των στάβλων (ιδιαίτερα στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας) είναι εγκλωβισμένοι, αφού ούτε να νομιμοποιήσουν μπορούν σε αναδασωτέα περιοχή, ούτε χρονικό περιθώριο έχουν.
    • Να ενταχθεί και η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία στις γεωργικές δράσεις που επιτρέπονται στις εξαγορές εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, με τη δημιουργία ανάλογων εγκαταστάσεων, αφού σήμερα περιορίζεται η δυνατότητα αυτή μόνο για καθαρά αγροτική δράση

    Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί η γεωργική χρήση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις για τις οποίες οι παραγωγοί λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι για το οποίο αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

    Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των δασαρχείων με προσωπικό-η σχετική προκήρυξη πρέπει να επισπευστεί-και με πόρους, αφού τα διαθέσιμα ποσά δεν επαρκούν για αποτελεσματικές δράσεις πυροπροστασίας, ενώ τα κόστη έχουν ανέβει υπέρμετρα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δασικοί χάρτες - Κυρώθηκαν στο 90% αλλά με δεκάδες χιλιάδες αντιρρήσεις: 22 απαντήσεις για τους πολίτες
    Δασικοί χάρτες - Κυρώθηκαν στο 90% αλλά με δεκάδες χιλιάδες αντιρρήσεις: 22 απαντήσεις για τους πολίτες

    Με περίπου 335.000 αντιρρήσεις επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ανακοινώθηκε η κύρωσή των χαρτών στο 90% της επικράτειας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την κύρωση ύστερα από παλινωδίες πολλών ετών.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, το έργο των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης, που αφορά στο 95% της υπό ανάρτησης έκτασης και στο 90% της Επικράτειας.

    Επόμενο στάδιο είναι η παρουσίαση της νομοθετικής ρύθμισης για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις πιθανότατα και εντός του Ιανουαρίου με στόχο να μη μείνουν στον αέρα οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών που είναι στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν δηλώσει καλλιεργήσιμες τις συγκεκριμένες εκτάσεις.

    Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ήδη έτοιμη τη ρύθμιση, την οποία στελέχη του υπουργείου χαρακτηρίζουν «στέρεη» εκτιμώντας ότι θα καταφέρει να περάσει από τις Συμπληγάδες του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με αυτήν, οι εν λόγω εκτάσεις θα διατηρήσουν τη γεωργική χρήση για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ).
    Αγκάθι οι χιλιάδες αντιρρήσεις

    Ωστόσο «αγκάθι» στη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών στην Ελλάδα παραμένουν οι χιλιάδες αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί από πολίτες.

    Η ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις υπεράριθμες αντιρρήσεις που ξεπερνούν τις 334.000 και τη διαρκή χρονική μετάθεση της εξέτασής τους εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης στη σύσταση των 116 Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, με αύξηση των επιτροπών στις 200 και διπλασιασμό των αμοιβών των μελών τους, καθώς όπως επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου, Κωνσταντίνος Αραβώσης, παρατηρήθηκαν και συχνά φαινόμενα παραιτήσεων κυρίως νομικών και μηχανικών, οι οποίοι έβρισκαν καλύτερες αμοιβές στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί η αμοιβή των μελών της Επιτροπής μόνον υπό την προυπόθεση ότι θα έχουν εξετάσει το λιγότερο 100 αντιρρήσεις μηνιαίως.

    Συνολικά έχουν υποβληθεί 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.

    Αν και ο αριθμός που έχει εξεταστεί έως τώρα δεν είναι σημαντικός, ο κ. Αραβώσης σημειώνει ότι ο τελικός όγκος τους θα μειωθεί σημαντικά καθώς πολλές επιλύονται ως «πρόδηλα σφάλματα» από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα τη δυνατότητα διορθώσεων ακόμα και εκ των υστέρων, δηλαδή σε κυρωμένο δασικό χάρτη. Κι αυτό διότι αρκετοί πολίτες είχαν υποβάλει και αντιρρήσεις αλλά και αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος.

    Ταυτόχρονα ο αριθμός των αντιρρήσεων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω χάρις στη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, ενώ αναμένεται και η αντίστοιχη ρυθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση χωρίς να έχουν εκδοθεί νόμιμες διοικητικές πράξεις. Οι εκτάσεις αυτές εκτιμάται ότι εκτείνονται σε περίπου 2,3 εκ. στρέμματα εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 εκ. είναι συνδεδεμένο με αγροτικές αποζημιώσεις.

    «Εκτιμούμε ότι η εξέταση του συνόλου των αντιρρήσεων θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 1,5 χρόνο, ίσως και νωρίτερα» επισημαίνει ο κ. Αραβώσης. Πρόκειται για ένα ζήτημα προτεραιότητας καθώς οι ιδιοκτήτες εκτάσεων που εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες, παραμένουν όμηροι μην μπορώντας να διαχειριστούν ή να μεταβιβάσουν την περιουσία τους αφού για παράδειγμα σε έκταση που λανθασμένα επιβαρύνεται με δασικό χαρακτήρα, για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει πρώτα να περατωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

    Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, οι περισσότερες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες έχουν υποβληθεί στην Αττική (28.552), στα Χανιά (20.818), στα Ιωάννινα (17.305), στη Λακωνία (15.478), στη Λάρισα, στη Μεσσηνία και στην Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο, ως ποσοστό επί της συνολικής έκτασης του νομού, πρώτο εμφανίζεται το Ρέθυμνο, με τις αντιρρήσεις να αντιστοιχούν στο 13,1% της έκτασης της περιφερειακής ενότητας, τα Χανιά (12,1%), η Λευκάδα (8,1%), η Ζάκυνθος (7,8%), το Λασίθι (7,2%), η Κεφαλλονιά (6,5%) και οι Κυκλάδες (5,8%).

    Η μεγαλύτερη έκταση σε αντίρρηση καταγράφεται στα Χανιά (288.599 στρέμματα), στο Ρέθυμνο (195.453) στρέμματα, την Αττική (155.261) και τις Κυκλάδες (149.355).

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι οι αντιρρήσεις που θα εξεταστούν είναι εκείνες, οι οποίες είχαν υποβληθεί όσο η σχετική διαδικασία ήταν ανοιχτή, δηλαδή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι με το υπουργείο να διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επανεκκινήσει η διαδικασία επί των κυρωμένων δασικών χαρτών.
    Η κύρωση των δασικών χαρτών

    Σύμφωνα με το υπουργείο, η κύρωση των δασικών χαρτών δρομολογήθηκε μετά από δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1364 και 1365/2021) που έκριναν ότι το άρθρο 48 του ν. 4685/2020, σχετικά με τους υπό έγκριση δασικούς χάρτες, είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος και τη νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε τον Μάρτιο στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

    «Οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο που πηγάζει από τις επιταγές του Συντάγματος - υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών - πέτυχαν το στόχο που είχε τεθεί, αν και η υλοποίηση ξεκίνησε για το σύνολο της χώρας, μόλις, στις αρχές του 2021, ύστερα από τις αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης», σημειώνει το υπουργείο.

    Το υπουργείο γνωρίζει καλά πως η επίλυση του ζητήματος των αντιρρήσεων δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. γι΄αυτ΄ο και αναφέρει πως «Πλέον, όλο το βάρος της προσπάθειάς μας επικεντρώνεται στην πλήρη ενεργοποίηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τις όποιες νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις απαιτηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε πολύ γρήγορα να επιλυθούν τυχόν λειτουργικά προβλήματα. Στόχος η ταχεία εξέταση όλων των αντιρρήσεων με αίσθημα ασφάλειας δικαίου τόσο για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όσο και του φυσικού περιβάλλοντος».

    Οπως επεσήμανε ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, «Η κύρωση των δασικών χαρτών δίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών, προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον και οριοθετεί σαφώς τις εκτάσεις στις οποίες εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία. Σήμερα φθάσαμε στο 95% των συνολικών αναρτήσεων (έναντι 51% που ήταν το 2020) και στο 90% των κυρώσεων (έναντι 50% προ διετίας). Οι πολίτες πλέον θα γνωρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων που κατέχουν και τις όποιες δυνατότητες αξιοποίησής τους, χωρίς την αναμονή χρονοβόρων διαδικασιών».

    Από την πλευρά του ο υΥφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Οι δασικοί χάρτες είναι έργο εθνικής σημασίας και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα παρέμενε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς δασικούς χάρτες. Χάρη στη σπουδαία δουλειά των Δασικών Υπηρεσιών και με νομοθετικές παρεμβάσεις επιλύσαμε χρόνια προβλήματα και θα συνεχίσουμε όπου χρειαστεί. Με τους δασικούς χάρτες πάνω απ’ όλα προστατεύουμε τον δασικό μας πλούτο, διασφαλίζουμε τις περιουσίες των πολιτών, γκρεμίζουμε τη γραφειοκρατία και απελευθερώνουμε με ασφάλεια δικαίου τις επενδύσεις».
    22 ερωτήσεις - απαντήσεις για τους Δασικούς Χάρτες από το υπουργείο Περιβάλλοντος

    1. Τι είναι ο δασικός χάρτης;

    Ο δασικός χάρτης προσδιορίζει και οριοθετεί τις εκτάσεις δασικού ή χορτολιβαδικού χαρακτήρα, οι οποίες προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και τις διαχωρίζει από όλες τις διαφορετικού χαρακτήρα εκτάσεις.

    Σημειώνεται ότι οι δασικοί χάρτες ρυθμίζουν τον χαρακτήρα των εκτάσεων και δεν επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν θίγουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα, της εκάστοτε έκτασης.

    Αντίθετα αποσκοπούν να οριοθετήσουν τις δασικού και χορτολιβαδικού χαρακτήρα εκτάσεις υποστηρίζοντας το χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

    2. Ποιοι είναι οι κωδικοί για τις εκτάσεις και τι σημαίνουν;

    1. Εκτάσεις μη διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας

    ΑΑ: Ανέκαθεν άλλης μορφής/χρήσης εκτάσεις

    ΠΑ: Τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού Μη δασικές/Μη χορτολιβαδικές

    2. Εκτάσεις διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας

    ΠΔ: Τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού, Δασικές

    ΔΔ: Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις

    ΔΑ: Εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

    ΑΔ: Δασωμένοι Αγροί

    ΠΧ: Τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού, Χορτολιβαδικές

    ΧΧ: Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις

    ΧΑ: Χορτολιβαδικές εκτάσεις στις αεροφωτογραφίες του 1945, άλλη μορφή κάλυψης στις αεροφωτογραφίες 2007-2009

    ΑΝ: Εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες

    3. Ποια η είναι η πρόοδος του έργου;

    Έως σήμερα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το 95% της επικράτειας, το υπόλοιπο 5% αφορά σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεων.

    Έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών. Η διαφορά οφείλεται στο ότι δεν έχει γίνει κύρωση σε εκτάσεις, που έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και αιτήματα διόρθωσης προδήλου σφάλματος.

    4. Με ποιον τρόπο αποδεικνύεται ο χαρακτήρας έκτασης - για οποιαδήποτε νόμιμη χρήση/συναλλαγή με το δημόσιο/συμβολαιογραφική πράξη - μετά τη μερική ή ολική κύρωση των δασικών χαρτών;

    Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη κάθε μεταβίβαση, σύσταση και γενικά κάθε μεταβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δάση, δασικές ή χορτολιβαδικές, πρέπει να συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών, με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 4).

    Αν η έκταση δεν εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (δεν αποτελεί δασική εν γένει έκταση) αρκεί υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (A’ 75) επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που συνοδεύει τη σχετική πράξη του συμβολαιογράφου ή, αν δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης τοπογραφικού διαγράμματος, επί αποσπάσματος του δασικού χάρτη όπου απεικονίζεται το ακίνητο στο οποίο αφορά η συμβολαιογραφική πράξη και όπου εμφαίνονται οι συντεταγμένες των κορυφών του ακινήτου, με την οποία δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 5).

    5. Τι ισχύει με τις μεταβιβάσεις - αγοραπωλησίες σε έκταση χαρακτηρισμένη ως δασική στον αναρτημένο δασικό χάρτη, που όμως η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) έκανε αποδεκτή αντίρρηση και άλλαξε το χαρακτηρισμό της σε μη δασική;

    Για εκτάσεις για τις οποίες έχουν γίνει δεκτές αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων με απόφαση ΕΠΕΑ, και έως να κυρωθεί το επίμαχο τμήμα του δασικού χάρτη, στο σχετικό συμβόλαιο προσαρτάται αντίγραφο της απόφασης αυτής με τον αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (Α.Δ.Α.) από τη «Διαύγεια» και με επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένων συντεταγμένων Ε.Γ.Σ.Α., επί του οποίου ο συντάκτης βεβαιώνει ότι το ακίνητο είναι αυτό, ως προς το οποίο έχουν γίνει δεκτές οι υποβληθείσες αντιρρήσεις (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 4).

    Σε έκταση που λανθασμένα επιβαρύνεται με δασικό χαρακτήρα, για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει πρώτα να περατωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

    6. Μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια σε έκταση που είναι εν μέρει δασική και εν μέρει άλλης μορφής (ΑΑ);

    Εφόσον το τμήμα του γεωτεμαχίου, με χαρακτηρισμό ΑΑ, πληροί τους όρους αρτιότητας, τότε εκδίδεται άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση, για την έκδοση οικοδομικής άδειας εφαρμόζεται η εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/56321/2354/09.06.2021 (ΑΔΑ: Ω25Υ4653Π8-27Α) οδηγία περί δήλωσης δασικού ή μη χαρακτήρα κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

    7. Τί γίνεται σε περιοχές στις οποίες δεν έχει αναρτηθεί/κυρωθεί δασικός χάρτης;

    Οι περιοχές αυτές αφορούν σε σχέδια πόλεων και οικισμών, τα όρια των οποίων δεν έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης αλλά έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις, όπως π.χ. τα περιγράμματα των νομίμως υφιστάμενων οικισμών προ του έτους 1923 για τους οποίους δεν έχει καθοριστεί όριο, οι ακτινικοί οικισμοί, τα όρια των πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που εκπονούνται καθώς και τα υπό καθορισμό όρια οικισμών που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί.

    Για τις περιοχές αυτές το ΥΠΕΝ προγραμματίζει αναρτήσεις δασικού χάρτη εντός του 2023, ώστε να ξεκαθαρίσει ο δασικός ή μη χαρακτήρας τους.

    Μέχρι τότε, στις περιοχές αυτές, για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ή τμήματος της επιφανείας της γης ως υπαγομένης ή μη στις περιπτώσεις του άρθρου 3 του ν.998/79 (δάσος, δασική έκταση) ισχύει η διαδικασία του άρθρου 14 του ν.998/79, η οποία προβλέπει την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του κατά τόπου αρμοδίου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών.

    8. Ποιος έχει δικαίωμα χρήσης των δεδομένων του δασικού χάρτη;

    Δυνατότητα χρήσης των στοιχείων του δασικού χάρτη είτε είναι αναρτημένος είτε κυρωμένος, παρέχεται σε κάθε δημόσια αρχή μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου του Κτηματολογίου (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 6).

    Αν απαιτείται από κείμενες διατάξεις η βεβαίωση του δασικού ή μη χαρακτήρα έκτασης ενώπιον του Δημοσίου, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των υπηρεσιών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αυτή πραγματοποιείται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (A΄ 75) επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που αφορά το συγκεκριμένο ακίνητο από τον συντάκτη του. Στη δήλωση αναφέρεται υποχρεωτικά, αν ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δασικής ή μη έχει προσωρινή ή οριστική ισχύ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο δασικός χάρτης.

    9. Ποια τα προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών;

    Τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την πρόσφατη ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι το ιδιοκτησιακό, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως ΑΔ και ΔΑ δηλαδή πρώην αγροτικές εκτάσεις που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης ή δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα προς καλλιέργεια, καθώς και σπίτια που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια, δηλαδή είναι «δασικά αυθαίρετα».

    10. Τι ισχύει για τους δασωμένους αγρούς (ΑΔ);

    Πρόκειται για εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα λόγω εγκατάλειψης.

    Το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση (αρ. 93 του ν.4915/2022) τροποποίησε το αρ. 67 του ν.998/1979 και έδωσε τη δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησης 7.000.000 στρεμμάτων για αγροτική και δενδροκομική καλλιέργεια, καθώς και για ελεύθερη χρήση υπό προϋποθέσεις.

    Το Δημόσιο πλέον δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας σε αυτές τις εκτάσεις παρά μόνο αν αυτά θεμελιώνονται βάσει τίτλων. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία οι ιδιοκτήτες εκτάσεων περίμεναν εδώ και σχεδόν 45 χρόνια.

    11. Πώς επιλύθηκαν ιδιοκτησιακά ζητήματα;

    Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν αφορά άμεσα τους δασικούς χάρτες, αλλά είναι παρεμπίπτον ζήτημα. Οι δασικοί χάρτες ρυθμίζουν αποκλειστικά και μόνο τον χαρακτήρα των εκτάσεων με βάση τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις, τη χρήση τους στο παρελθόν και την παρουσία ή μη δασικής βλάστησης, χωρίς να επεμβαίνουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή διαφορά συνεχίζει να ρυθμίζεται είτε διοικητικά είτε δικαστικά.

    Για την επίσπευση της οριστικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, το ΥΠΕΝ νομοθέτησε ότι για τις περιοχές αυτές (νησιά Ιονίου, Κρήτη, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κυκλάδες, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Δωδεκάνησα και Μάνη) το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα ιδιοκτησίας σε δάση και δασικές εκτάσεις εκτός αν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας (αρ. 152 του ν.4819/2021).

    Πρακτικά, αν μια αποδεδειγμένα ιδιωτική έκταση χαρακτηριστεί ως δασικού χαρακτήρα, δεν διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο. Παραμένει ιδιωτική έκταση, γεγονός που δεν επηρεάζει τη χρήση της, σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό καθεστώς. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι δασικές εκτάσεις που δεν είναι αναγνωρισμένες ιδιωτικές με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται το αρ. 10 του ν.3208/2003, θεωρούνται δημόσιες.

    12. Όταν μέρος ιδιοκτησίας έχει χαρακτηριστεί δασικό, μπορεί να μεταβιβαστεί το αγροτικό τμήμα της;

    Το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση, έδωσε το δικαίωμα σε ιδιοκτησίες που περιλαμβάνουν και δασικές και αγροτικές εκτάσεις να μπορούν να μεταβιβάζονται, ως προς το μη δασικό τμήμα, χωρίς αυτό να θεωρείται κατάτμηση (αρ. 153 του ν.4819/2021).

    13. Ποια λύση δίνεται για τα δασικά αυθαίρετα;

    Λύση δίνεται και στο ζήτημα των δασικών αυθαιρέτων μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του άρ. 52 του ν.4685/2020 που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και βρίσκεται σε λειτουργία από τις 5 Οκτωβρίου 2022.

    Οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του αρ. 52 του ν.4685/2020 περιγράφονται στην υπ’ αρ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775/16.07.2021 Κ.Υ.Α, με την υποχρέωση καταβολής παραβόλου ύψους 250 €.

    Οι κάτοχοι κατοικιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, δηλώνουν εκεί τις κατοικίες τους, με αναστολή των διαδικασιών κατεδάφισης και επιβολής προστίμων για 30 έτη.

    Στη συνέχεια, αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη βάση της οποίας θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τους όρους διατήρησης με καταβολή προστίμου ή κατεδάφισης των κατοικιών που έχουν δηλωθεί.

    Σημειώνεται ότι αποκλείεται η υπαγωγή -στις παραπάνω διατάξεις- κτιρίων, τα οποία:

    ? δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας,

    ? έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011,

    ? βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους Ramsar και σε περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών,

    ? βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης,

    ? η διατήρησή τους παρακωλύει τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

    14. Είναι δασικές οι εκτάσεις με φρύγανα και ασπαλάθους;

    Όχι, με βάση γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του ΥΠΕΝ που έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/35724/2004/16.04.2021 αποδοχή γνωμοδότησης, εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχτηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές.

    Επίσης σύμφωνα με προγενέστερη αποδοχή γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (την 182363/2395/13.5.2019), εκτάσεις που και καλύπτονται µόνο από φρυγανική βλάστηση, δε συγκεντρώνουν τα απαραίτητα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να θεωρηθεί ότι συγκροτούν δασοβιοκοινότητα και κατά συνέπεια οι εκτάσεις αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές αλλά ως χορτολιβαδικές.

    15. Τι ισχύει για τα εκχερσωμένα δάση (ΔΑ) και τις επιδοτούμενες εκτάσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

    Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για τη λύση του ζητήματος των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση, χωρίς να έχουν εκδοθεί νόμιμες διοικητικές πράξεις.

    Για τις εκχερσώσεις (ΔΑ) υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος μέσω συγκέντρωσης ποσοτικών στοιχείων και σύνταξης οικονομοτεχνικών μελετών. Ο δασικός χάρτης συμβάλλει στην επίλυση του θέματος βοηθώντας στην καταμέτρηση τους και στον προσδιορισμό των παραγόμενων αγαθών από αυτές. Ακολούθως, το Δημόσιο βασιζόμενο σε επιστημονικά ποσοτικά δεδομένα θα μπορεί να προσδιορίσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του θέματος.

    Έχει, ήδη, ολοκληρωθεί οικονομοτεχνική μελέτη για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος και σχεδιάζεται νομικά βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.

    Σε κάθε περίπτωση, η προωθούμενη ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει προστατεύοντας το Δημόσιο από τους καταπατητές, αλλά και τους νόμιμους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων.

    Η ρύθμιση αφορά σε 2,3 εκ. στρέμματα πρώην δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν (ΔΑ) χωρίς νόμιμες διοικητικές πράξεις και χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση και χιλιάδες ιδιοκτήτες - αγρότες.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι εν λόγω εκτάσεις διατηρούν τη γεωργική χρήση για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ).

    16. Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση στις προθεσμίες που προβλέπονταν; Θα υπάρξει εκ νέου δυνατότητα για υποβολή, ακόμα και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών;

    Με πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ έχει κριθεί ότι κατά την προηγούμενη περίοδο οι χρόνοι αναρτήσεων, αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης της διαδικασίας των αναρτήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν επαρκείς, έτσι ώστε οι ιδιώτες να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες (κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων κυμάνθηκε περισσότερο από 8 μήνες).

    Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, υπήρχε κατόπιν συνεχών παρατάσεων ικανό χρονικό διάστημα, για την υποβολή ατελούς αίτησης αναμόρφωσης του δασικού χάρτη.

    Επιπλέον αυτών, η χώρα μας έχει αναλάβει διεθνείς δεσμεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η κύρωση των δασικών χαρτών εντός εύλογων και παράλληλα δεσμευτικών χρονικών διαστημάτων, χωρίς να υποχρεωθούμε ως κράτος στην καταβολή δυσβάστακτων προστίμων εξαιτίας της χρόνιας ασυνέπειας.

    Κατά συνέπεια των παραπάνω δεν είναι δυνατόν να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης στο σύνολο (αλλά ούτε και σε μέρος) των κυρωμένων χαρτών, δηλαδή, ακόμα και στις περιοχές που ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.

    17. Ποια εναλλακτική δυνατότητα έχουν οι ιδιοκτήτες, που δεν υπέβαλλαν αντίρρησή;

    Μπορούν να υποβάλλουν αίτημα αναμόρφωσης δασικού χάρτη στην οικεία Διεύθυνση Δασών.

    Ο κυρωμένος δασικός χάρτης δεν δέχεται αντιρρήσεις, επιτρέπεται όμως η αναμόρφωσή του σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 20 του ν.3889/2010.

    Η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη επιτρέπεται με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων, με διοικητικές πράξεις που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων.

    18. Ποιες είναι οι πράξεις της διοίκησης που μπορούν να αναμορφώσουν τον δασικό χάρτη;

    Σύμφωνα με την ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/2020 ΥΑ, οι διοικητικές πράξεις είναι:

    ? Εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια πόλης, πράξεις εφαρμογής και εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες,

    ? Αποφάσεις χαρακτηρισμού οικισμού,

    ? Πράξεις οριοθέτησης καθώς και πράξεις πολεοδόμησης – ρυμοτόμησης,

    ? Ισχύουσες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, οικοδομικές άδειες ή άλλες άδειες ή διοικητικές πράξεις που καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας για βιομηχανικές ή βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου,

    ? Αποφάσεις επιτροπών αλλοτριώσεων,

    ? Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων,

    ? Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών στις οποίες έχει αποδοθεί γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή χρήση,

    ? Αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή Νομάρχη,

    ? Άδειες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,

    ? Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασμένων από το δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόμων,

    ? Διοικητικές πράξεις που αναφέρονται σε απαλλοτριώσεις και μεταβιβάσεις.

    19. Τι χαρακτηρίζεται ως πρόδηλο σφάλμα;

    Σύμφωνα με την Υ.Α. 153394/919/12.04.2017 ως πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ορίζεται οποιαδήποτε προφανής:

    ? Τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών που παρατηρείται πάνω στα φωτογραμμετρικά υπόβαθρα και προκύπτει είτε από μετρήσεις εδάφους ή φωτοερμηνευτικής απόδοσης του θεματικού περιεχομένου του χάρτη, που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα, που παρουσιάζεται σ' αυτά,

    ? Παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κ.λπ.) και το αντίστροφο,

    ? Απεικόνιση εμφανώς λανθασμένη αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο,

    ? Παράλειψη εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων,

    ? Λανθασμένη αποτύπωση θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε διαμορφωμένα στοιχεία εικόνας (φωτογραφίας) λόγω διαβαθμισμένων περιοχών,

    ? Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το π.δ. 32/2016 (ΦΕΚ 46 Α'),

    ? Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις, έναντι του Δημοσίου ως ιδιωτικής, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας,

    ? Απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά τεχνητή δασική φυτεία, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και

    ? Παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης.

    20. Πως επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων;

    Αναφορικά με τη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων.

    Με τον νόμο 4685/2020 μεταβλήθηκε η σύνθεση των ΕΠΕΑ, που πλέον είναι αμειβόμενες με βάση τον μηνιαίο αριθμό υποθέσεων που εξετάζουν (100 ανά μήνα), με στόχο τα πορίσματα τους να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη κατά το δυνατόν έξωθεν αντικειμενικότητα. Οι επιτροπές αποτελούνται από Δικηγόρο (ως πρόεδρο), Μηχανικό από τον ιδιωτικό τομέα και Δασολόγο από το δημόσιο τομέα.

    Είναι γνωστό ότι το πλήθος των αντιρρήσεων που εκκρεμούν είναι μεγάλο. Γι’ αυτό το λόγο έχει προβλεφθεί η σύσταση κατ’ ελάχιστο 200 επιτροπών, για τη λειτουργία των οποίων έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδοτική πηγή από το Πράσινο Ταμείο.

    Επιπλέον, έχει προβλεφθεί να γίνονται προπαρασκευαστικές – υποστηρικτικές διεργασίες από τις Διευθύνσεις Δασών, έτσι ώστε η ροή των αντιρρήσεων να είναι πλήρως ομαδοποιημένη και τελικά να επιτευχθεί ο επιθυμητός ρυθμός εξέτασης των αντιρρήσεων.

    Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία θα παρακολουθείται στενά και αν κριθεί απαραίτητο με βάση τα χρονοδιαγράμματα, θα συσταθούν και επιπλέον επιτροπές. Η Γενική Διεύθυνση Δασών & ΔΠ του ΥΠΕΝ, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες των επιτροπών, και να μην χαθεί καθόλου χρόνος.

    21. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία;

    Μέχρι σήμερα έχουμε ιδρύσει 116 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) με στόχο να φτάσουμε τουλάχιστον τις 200 ΕΠΕΑ που θα εξετάζουν 20.000 αντιρρήσεις το μήνα, δεδομένο ότι για την καταβολή της αποζημίωσης των μελών απαιτείται εξέταση 100 υποθέσεων ανά μήνα.

    22. Τι ισχύει στην περίπτωση που η αντίρρηση ενός πολίτη δεν γίνει αποδεκτή από την αρμόδια ΕΠΕΑ;

    Σύμφωνα με την παρ. 5 του αρ. 19 του ν.3889/2010 ο πολίτης έχει το δικαίωμα άσκησης αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη για το τμήμα εκείνο της αντίρρησης που η ΕΠΕΑ δεν έκανε αποδεκτό. Προϋπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ είναι η ενσωμάτωση στον κυρωμένο δασικό χάρτη της επίμαχης έκτασης ύστερα από την απορριπτική απόφαση της ΕΠΕΑ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Την ΠΔΕ εκπροσώπησε ο Κοροβέσης στην εκδήλωση μνήμης στην Κ. Παναγιά για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας
    Την ΠΔΕ εκπροσώπησε ο Κοροβέσης στην εκδήλωση μνήμης στην Κ. Παναγιά για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας

    Εκδήλωση μνήμης χθες στην Κ. Παναγιά για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας

    Για μια ακόμα χρονιά τιμήθηκε χθες το πρωί από τους κατοίκους της περιοχής, στην Κάτω Παναγιά Κυλλήνης, η μνήμη των Μικρασιατών προγόνων τους, καθώς η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί και επίσημα, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Φέτος δε, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και η εκδήλωση είχε έναν επιπλέον επετειακό χαρακτήρα σε ένα από τα πιο σημαντικά και παραγωγικά προσφυγικά χωριά του νομού Ηλείας.

    korovesis kat panagia 2

    Έτσι, χθες το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κ. Παναγιάς από και στην συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον μνημείο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών, της πολιτικής ηγεσίας και της Τ.Α που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ηλείας Δ. Αυγερινοπούλου, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Γ. Λέντζας κ.α όπως και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κάτω Παναγιάς κ. Δημήτρης Καμίλης και πολλοί κάτοικοι του χωριού. Στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κ. Παναγιά παρευρέθηκε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης που κατέθεσε και στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής. Το δικό της χρώμα έδωσε στις εκδηλώσεις μνήμης και η Φιλαρμονική Λεχαινών, όπως και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Κ. Παναγιάς με την παρέλαση που ακολούθησε.

    korovesis kat panagia 3

    Ο κ. Κοροβέσης μετά την λήξη της τελετής, δήλωσε ότι “κάθε τέτοια μέρα η συγκίνηση περισσεύει και οι μνήμες ζωντανεύουν, αφού η Κ. Παναγιά είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πιο παραγωγικά προσφυγοχώρια της Ηλείας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Κάτω Παναγιά της Κυλλήνης πήρε το όνομά της από το ομώνυμο χωριό της Μ. Ασίας από το οποίο προήλθαν πολλοί πρόσφυγες όταν ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και βρήκαν εδώ μια νέα πατρίδα, ερχόμενοι γύρω στα 1924 στην Κυλλήνη ιδρύοντας τον προσφυγικό οικισμό που του έδωσαν το ίδιο όνομα από την δική τους αλησμόνητη πατρίδα. Από την Κάτω Παναγιά Μ. Ασίας, στην Κάτω Παναγιά Κυλλήνης. Σήμερα λοιπόν τιμούμε όλους τους Έλληνες Μικρασιάτες που έχασαν τη ζωή τους στην μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης και όσους ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές εστίες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τίμησε ιδιαίτερα φέτος τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ηλεία, γιατί η ιστορία μας, είναι η βαριά πολιτιστική μας κληρονομιά”.

    korovesis kat panagia 4

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο