Από τα άδεια ποτήρια στο τζάκι μέχρι τις πατημασιές που οδηγούν στην πόρτα του υπνοδωματίου, οι αποδείξεις για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη είναι σαφώς αδιάψευστες για τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, τα περισσότερα θα αρχίσουν να το αμφισβητούν κάποια στιγμή - και πολλοί γονείς περιμένουν αυτή τη στιγμή με τρόμο.
Από πια ηλικία τα παιδιά αμφισβητούν την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη;
Τώρα οι ψυχολόγοι εντόπισαν τη μέση ηλικία κατά την οποία ο σκεπτικισμός για τον Άγιο Βασίλη παρεισφρέει και ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να τρέφουν αναπτύξουν συναισθήματα όταν αυτό συμβεί, μεταδίδει ο Guardian.
Ενώ οι περισσότεροι ενήλικες έχουν πιστέψει στο μύθο ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, πολλά παιδιά εξακολουθούν να πιστεύουν - ακόμη και αν η ιδέα ότι ένα και μόνο άτομο επισκέπτεται τα σπίτια δισεκατομμυρίων παιδιών σε μια νύχτα έρχεται σε αντίθεση με τις ευρύτερες δεξιότητες συλλογισμού τους.
Η δρ Candice Mills, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας των ΗΠΑ και σκεπτικίστρια του Άγιου Βασίλη, δήλωσε: «Τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να διακρίνουν τη φαντασία από την πραγματικότητα κατά την προσχολική ηλικία, αλλά η πίστη τους στην ύπαρξη ενός μοναδικού μαγικού Άγιου Βασίλη συχνά συνεχίζεται και στη μέση παιδική ηλικία».
Η Mills άρχισε να ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό όταν έγινε γονέας και «βυθίστηκε η ίδια στον κόσμο της προώθησης του Άγιου Βασίλη». «Ένιωσα μια μικρή ένταση σχετικά με αυτό, επειδή από τη μια πλευρά συχνά ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να σκέφτονται λογικά και να μην εξαπατούν τους άλλους, όμως με την ιστορία του Άγιου Βασίλη, μερικές φορές υπάρχει κάποια διαστρέβλωση της αλήθειας που την συνοδεύει. Ανησυχούσα μήπως φανεί στα παιδιά μου ότι λέω ψέματα, γιατί ήξερα ότι είχα νιώσει αναστατωμένη επειδή μου είχαν πει ψέματα για τον [Άγιο Βασίλη]».
Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη μετατόπιση από την πίστη στη δυσπιστία και τις εμπειρίες των παιδιών σχετικά με αυτήν, η Mills και οι συνάδελφοί της πήραν συνεντεύξεις από 48 παιδιά ηλικίας έξι έως 15 ετών που είχαν σταματήσει να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και 44 από τους γονείς τους, καθώς και από άλλους 383 ενήλικες.
Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους καθηγητές, διαπίστωσε ότι για τα περισσότερα παιδιά η δυσπιστία παρεισέφρησε σταδιακά περίπου στην ηλικία των οκτώ ετών - αν και ορισμένα παιδιά τριών ή τεσσάρων ετών είχαν πειστεί ότι ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν αληθινός, ενώ άλλα παιδιά πίστευαν σε αυτόν μέχρι τα 15 ή 16 τους χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, ήταν η μαρτυρία από άλλους δύσπιστους που τελικά συνέτριψε την πίστη τους.
Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και οι μισοί ενήλικες ανέφεραν κάποια αρνητικά συναισθήματα όταν πείστηκαν πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αν και τα συναισθήματα αυτά ήταν συνήθως ήπια και βραχύβια, περίπου το 10% των ενηλίκων ανέφεραν μακροχρόνια θλίψη ή μειωμένη εμπιστοσύνη στους γονείς τους ως αποτέλεσμα.
Τέτοια συναισθήματα τείνουν να συνδέονται με το να μαθαίνουν απότομα ή να τους λένε ευθέως ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός, να κάνουν αυτή την ανακάλυψη σε μεγαλύτερη ηλικία και να έχουν γονείς που υποστήριζαν σθεναρά την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, π.χ. με το να τον βιντεοσκοπούν στο σαλόνι τους ή να αφήνουν ίχνη από γκλίτερ στο πάτωμα.
Ωστόσο, υπήρχαν επίσης πολλά παιδιά που ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ευτυχισμένα ή ανακουφισμένα όταν εγκατέλειψαν την πίστη τους. «Ήταν σαν να είχαν λύσει κάποιου είδους γρίφο», δήλωσε η Mills.
Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από HANSUAN FABREGAS από το Pixabay