H περίοδος του Αυγούστου σηματοδοτεί για τους περισσότερους από εμάς μια περίοδο ξενοιασιάς, αλλά και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να απολαύσουμε στιγμές καλοκαιρινής ραστώνης, βουτώντας στα καταγάλανα νερά της Ηλείας, αφήνοντας για λίγο στην άκρη το άγχος και την αγωνία για την πορεία της πανδημίας, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση…
Δεν συμβαίνει το ίδιο ωστόσο και για τις επιχειρήσεις του τόπου μας, οι οποίες δεν σταματούν στιγμή να αγωνιούν για το μέλλον τους, ιδιαίτερα δε ενόψει του επικείμενου χειμώνα, που θα δοκιμάσει για ακόμα μια φορά τις αντοχές τους. Η επιβίωση των Ηλειακών επιχειρήσεων δεν μπορεί ωστόσο να εξασφαλιστεί μόνο με επιδοματικές πολιτικές ούτε να εξαρτάται από την εκάστοτε κοινωνικοοικονομική συγκυρία…
Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις του τόπου μας να ατενίσουν επιτέλους το μέλλον τους με αισιοδοξία, απαιτείται σχέδιο, σύμπνοια όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως κρίσιμες και γενναίες παρεμβάσεις, ρυθμιστικές στον πυρήνα του προβλήματος, το οποίο δεν είναι άλλο από το ιδιωτικό χρέος!
Θεωρώ πως έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να δοθεί μια οριστική, μα πάνω από όλα, δίκαιη λύση στο μείζον αυτό ζήτημα. Και ως τέτοια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων της Ηλείας από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (funds)!
Το Επιμελητήριο Ηλείας γίνεται καθημερινά δέκτης παραπόνων από επιχειρήσεις – μέλη, που αντιμετωπίζουν με μια πολύ επιθετική συμπεριφορά εκ μέρους των funds, τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ρευστοποίηση των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους, αγνοώντας ορισμένες φορές τον Κώδικα Δεοντολογίας και αποστέλλοντας «τελεσίγραφα» οριστικής διευθέτησης, ούτως ώστε να μειώσουν ριζικά τον χρόνο αποεπένδυσης.
Επιπροσθέτως καταγράφονται περιπτώσεις οφειλετών και εγγυητών, οι οποίοι αδυνατούν να επικοινωνήσουν με αρμόδια στελέχη για την αποπληρωμή των ρυθμισμένων ενήμερων δανείων τους και όποτε αυτό καταστεί δυνατόν, συναντούν αδιαφορία, ανελαστικότητα και υπέρμετρες χρονικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος τα ρυθμισμένα δάνεια να «ξανακοκκινίσουν».
Πρακτικές αυτού του είδους εκ μέρους των funds αποτελούν κατάφωρη αδικία και προσβολή έναντι των επιχειρήσεων του πρωτογενούς και μεταποιητικού τομέα της Ηλείας, οι οποίες αποτελούν πολύτιμο, εθνικό αναπτυξιακό κεφάλαιο και λειτούργησαν ως ανάχωμα και σημαντικό στήριγμα της εθνικής οικονομίας μέσα στην πανδημία, αντισταθμίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις επιπτώσεις από την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό.
Οι διαρκείς παρεμβάσεις και οι δυναμικές διεκδικήσεις του Επιμελητηρίου, του κατεξοχήν θεματοφύλακα της Ηλειακής επιχειρηματικότητας, έχουν αποδώσει ήδη καρπούς, αφού πέντε υποθέσεις ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και επιχειρήσεις της Ηλείας, έχουν ήδη διευθετηθεί οριστικά, ο αγώνας ωστόσο για την αναζήτηση πειστικών λύσεων στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και στο αμέσως προσεχές διάστημα!
Στο πλαίσιο αυτό απευθυνθήκαμε εκ νέου δια της υπ’αριθμ. πρωτ. 110/12-08-2022 επιστολής στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να τους μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των Ηλειακών επιχειρήσεων και να ζητήσουμε την παρέμβασή τους για την οριστική διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος.
Μεταξύ άλλων κι ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και διαμέσου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, διευρύνουμε τον κύκλο επαφών με κυβερνητικά στελέχη και θεσμικούς φορείς, ζητώντας να ασκηθεί, πάντοτε στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου και των δυνατοτήτων που απορρέουν εξ ’αυτού, πίεση προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι πυρόπληκτοι επιχειρηματίες και οι εγγυητές, οι οποίοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι και με ποινικές διώξεις, εξαιτίας της αδυναμίες τους να ανταποκριθούν στις πληρωμές των οφειλών τους.
Η οριστική διευθέτηση του ζητήματος των πυρόπληκτων δανείων της Ηλείας δεν θα θεραπεύσει μόνο μια παθογένεια που έχει συμπαρασύρει τα όποια υγιή τμήματα του παραγωγικού ιστού σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε οικονομική περιδίνηση, αλλά θα στείλει κι ένα αποφασιστικό μήνυμα πως ο κάθε επιχειρηματίας δεν μπορεί να αποτελεί όμηρο των τραπεζών ή ξένων funds!