Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στο δήμο Πύργου, παραμένει «καυτό» παρά τις λύσεις που δόθηκαν. Η κακή διαχείριση που ακολούθησε δημιούργησε νέα προβλήματα και μια πόλη μαζί με τα χωριά, βρώμικη. Στο θέμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Γιάνναρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, παρουσία των δύο δημοτικών συμβούλων της Άβας Βαγγελάτου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ Πύργου και του Χρήστου Αθανάσουλα, ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου που προσχώρησε στη Λαϊκή Συσπείρωση. Μαζί τους ήταν και μέλη της παράταξης που έχουν ανακοινωθεί ή ανακοινώθηκαν χθες.
Όπως είπε ο Χρήστος Γιάνναρος «…είχαμε τονίσει και στην πρώτη μας συνέντευξη ότι προχωρώντας προς τις εκλογές του Μάιου θα αναδείξουμε τις προτάσεις μας σε όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν το Δήμο μας αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Πύργος μπορεί να γίνει η όαση μέσα στην έρημο της λαίλαπας που ζούμε, αλλά μπορούμε να δώσουμε ανάσες, αυτοπεποίθηση, θάρρος και ελπίδα. Δεν υποτιμάμε το παραμικρό που αφορά την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε να σταθούν όρθιοι οι πιο αδύναμοι και να ανατρέψουμε έτσι τις αιτίες που τους οδήγησαν στο περιθώριο.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει απασχολήσει το δήμο μας για τουλάχιστον μια δεκαετία και δυστυχώς θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Η Διαχείριση των Απορριμμάτων αποτελεί σήμερα:
- • Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα.
- • Παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
- • Πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
- • Πεδίο επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων.
Απόδειξη για όλα αυτά είναι μια σειρά νόμοι που έχουν ψηφισθεί τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις.
Όλο αυτό το δίκτυο νόμων διευκολύνουν και επιταχύνουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από το κεφάλαιο, σε βάρος της δημόσιας υγείας και του πενιχρού, συνεχώς απομειούμενου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.
Στο ζήτημα λοιπόν των απορριμμάτων και γενικότερα του περιβάλλοντος έχουν διαμορφωθεί δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις που συγκρούονται μεταξύ τους και είναι ιδιαίτερα εμφανείς σήμερα: Αλλιώς αντιλαμβάνεται την έννοια της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κόσμος του μόχθου, της δουλειάς, της δημιουργίας και του πολιτισμού και με εντελώς διαφορετικό τρόπο συμπεριφέρονται απέναντί του, με τις πολιτικές που υλοποιούν, οι κυρίαρχες δυνάμεις, το πολυεθνικό κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι κυβερνήσεις που τις εκφράζουν και ολόκληρο το σύστημα που τις υπηρετεί, μαζί και η ευθυγραμμισμένη τοπική Διοίκηση και της περιοχής μας, Δημοτική ή Περιφερειακή, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης.
Οι πρώτοι όλο και πιο πολύ συνειδητοποιούν ότι αυτό που ονομάζεται περιβάλλον, δηλαδή ο άμεσος αλλά και ο ευρύτερος χώρος όπου εργάζονται, δημιουργούν, ονειρεύονται, ξεκουράζονται, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Χρειάζεται τη βοήθειά τους για την υπεράσπισή του, για την προστασία του και την αναβάθμισή του.
Οι δεύτεροι, παρά τις κατά καιρούς «ρηξικέλευθες» δηλώσεις, «διαβεβαιώσεις» και «δεσμεύσεις», με τη δράση τους αποκαλύπτουν ότι το περιβάλλον δεν είναι τίποτα παραπάνω γι’ αυτούς, παρά: Ο ιδιαίτερα επικερδής τομέας επενδύσεων για τους ίδιους.
Τα απορρίμματα παρά το ότι είναι πια περιττά για τον «παραγωγό» τους, δε σημαίνει ότι είναι άχρηστα, ότι πρέπει να οδηγηθούν σε συνολική καταστροφή και εξαφάνιση. Η ανάκτηση χρήσιμων συστατικών, στο μέγιστο βαθμό που το επιτρέπει το επίπεδο της τεχνολογίας και της οικονομίας είναι κρίσιμο ζήτημα για το λεγόμενο «δημόσιο συμφέρον», για τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό άλλωστε είναι και ο πυρήνας της πρότασης μας. Η ανάκτηση αυτών των χρήσιμων υλικών μέσω της ανακύκλωσης, συνδυάζοντας την διαλογή στην πηγή με 4 ρεύματα αρχικά με την μηχανική ανακύκλωση και την κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος. Αναλυτικότερα πάνω σε στην ανακύκλωση θα αναφερθεί στη συνέχεια και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Αθανάσουλας Χρήστος. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα ακόμα και στο 50%. Ποσοστό που στην πορεία με την ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να αυξηθεί ακόμα παραπάνω. Το υπόλειμμα που θα μένει θα πρέπει να επεξεργάζεται σε Μονάδα Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων έργο το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε για το νομό μας το οποίο όμως θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.
Ιδιαίτερα για τη Μονάδα Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο στους συμπολίτες μας ότι με τον τρόπο που υλοποιείται όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά στο μέλλον θα είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων όχι μόνο για το Δήμο Πύργου αλλά και για όλους τους άλλους Δήμους του Νομού μας.
Το εργοστάσιο θα φτιαχτεί όπως είπαμε μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό σημαίνει ότι και ζεστό χρήμα θα δώσουμε άμεσα στον Ιδιώτη και χρυσά θα τον πληρώνουμε για πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ στην Τριανταφυλλιά ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 39 εκατομμύρια ευρώ την ίδια ώρα στο Φλόκα Αχαΐας η αντίστοιχη μονάδα για δήμους της Αχαΐας που υλοποιείται μετά από κινητοποιήσεις του Δήμου Πατρέων μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια. Σε αντίθεση με το Φλόκα Αχαΐας στην Τριανταφυλλιά ο ιδιώτης θα αναλάβει και την λειτουργία του εργοστασίου με αποτέλεσμα, σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις των Δημάρχων του νομού και ΟΧΙ με δικές μας εκτιμήσεις, το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να τριπλασιαστεί. Αν σε αυτό λάβουμε υπόψη μας ότι η υπογραφή της σύμβασης περιλαμβάνει και ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα καταλαβαίνουμε ότι η ανακύκλωση δε θα αναπτυχτεί στο νομό μας.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι σημερινή. Και οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση με τα τοπικά τους στηρίγματα, από την αρχή επιδίωκαν να φορτώσουν το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου στο λαό της περιοχής μέσω «φορέων διαχείρισης» και άλλων βαρύγδουπων σχημάτων. Απορρίψαμε και απορρίπτουμε τα προσχέδιά τους γιατί κινούνται στη λογική της ανταπόδοσης, της μετακύλισης του κόστους λειτουργίας, της συντήρησης στους δημότες. Τη διαχείριση πρέπει να την κάνει δημόσιος κρατικός φορέας με μείωση του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Άλλωστε ο πυργιώτικος λαός τους πληρώνει κάθε χρόνο μέσω φορολογικών δηλώσεων, 24% ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους για πετρέλαιο, βενζίνη, τσιγάρα, ποτά, ΕΝΦΙΑ. Δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσει.
Φυσικά η αποκομιδή των απορριμμάτων και η μεταφορά τους πρέπει να γίνεται μέσω της υπηρεσίας του Δήμου με μόνιμους εργαζόμενους που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών και σύγχρονο στόλο μηχανημάτων που δεν θα αγωνιούμε κάθε στιγμή αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι εργαζόμενοι του δήμου είναι μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη μας. Όποιοι θέλουν να τους απαξιώσουν το κάνουν γιατί σκοπός τους είναι να ανοίξουν το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων στις δημοτικές υπηρεσίες.
Κλείνοντας την σημερινή μας συνέντευξη θέλουμε να τονίσουμε ότι με οδηγό τα συμφέροντα του πυργιώτικου λαού, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε στόχους που φαίνονται άπιαστοι. Να στενοχωρήσουμε όλους αυτούς που θέλουν το λαό βουβό, προσκυνημένο, γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ο λαός είναι ενωμένος, αποφασισμένος, πει μέχρι εδώ και μη παρέκει, κατανοήσει ότι για τα βάσανά του υπεύθυνη είναι η πολιτική που ακολουθείται, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς. Να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να ζητήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Με τους αγώνες μας θα υποχρεώσουμε τις κυβερνήσεις να υποχωρήσουν από τις αρχικές τους θέσεις.
Βαγγελάτου για καθαριότητα και ασφάλεια εργαζομένων
Η δημοτική σύμβουλος Άβα Βαγγελάτου αναφέρθηκε στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, πέρα από το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Στάθηκε στο ανειδίκευτο εργατικό προσωπικό της καθαριότητας, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στους θανάτους εν ώρα εργασίας, αλλά και εκείνα τα στοιχεία που δεν καταγράφονται για τις ασθένειες από τις οποίες έχουν προσβληθεί οι εργαζόμενοι μέσα από τη δουλειά τους.
Μίλησε για την έλλειψη των ατομικών ειδών προστασίας που πολλές φορές αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά και τα μέσα, τα απορριμματοφόρα και οι κάδοι που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Η κα Βαγγελάτου μίλησε για την έλλειψη του στόλου στο δήμο Πύργου, που έχει αναφερθεί από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επισήμανε πως τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο πολίτης για το δήμο μέσω της ΔΕΗ, δεν ανταποδίδονται στον πολίτη και έθεσε το παράδειγμα του δήμου Χαϊδαρίου, που αγόρασε πρόσφατα απορριμματοφόρα. «Το κόστος είναι πολύ μικρότερο από τα ποσά που δαπανούνται για λαμπιόνια και πολιτιστικές δράσεις ή άλλους σκοπούς. Εμείς δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη» σχολίασε.
Η κα Βαγγελάτου, ανέφερε τη δέσμευση της παράταξης για την μόνιμη εργασία των εργαζομένων της καθαριότητας στο δήμο, την ύπαρξη στόλου απορριμματοφόρων, την δημιουργία συνεργείου του δήμου για την κάλυψη της συντήρησης και μείωση του κόστους αυτού και την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής για το προσωπικό, είπε μεταξύ άλλων.
Αθανάσουλας για «Ποτόκια» και διαχείριση απορριμμάτων
Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Αθανάσουλας από την πλευρά του μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του Πύργου σχετικά με τα απορρίμματα. Τους λόγους που ο Πύργος έγινε «διάσημος» με τα σκουπίδια του. Υπερθεμάτισε της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της διαλογής στην πηγή, για την μείωση των απορριμμάτων που θα διαχειριστεί στη συνέχεια το σύστημα.
Μίλησε για δύο «Ποτόκια», το «μικρό» Ποτόκι με τις μπάλες δίπλα στον Αλφειό, που δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και διατήρησε η παρούσα, ως «μνημείο διατηρητέο» χωρίς να κάνει κάτι για αυτό. Το «μεγάλο» Ποτόκι, είναι η πόλη με τα σκουπίδια της, τα χωριά όπου έχουν σκουπίδια έως τα χωράφια, η μη αποκομιδή κ.α. «Πρέπει να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες και να καταλάβουν πως πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε τον Πύργο ένα αρνητικό παράδειγμα» σχολίασε.
Αναφέρθηκε στο θέμα των απορριμματοφόρων, τη μη προμήθεια και την προσπάθεια να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Ζήτησε να αγοραστούν άμεσα απορριμματοφόρα, όσα χρειάζεται ο μεγάλος δήμος, λέγοντας πως όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, χρήματα υπάρχουν.
Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία του εργοστασίου και στάθηκε στους κινδύνους που προκύπτουν από τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ με κίνδυνο να αυξηθούν τα τέλη για τους πολίτες, ενώ μίλησε και για το θέμα της καύσης τους εκεί.
Σχολίασε και τη στάση των άλλων παρατάξεων «…που αναζητούν μαγικές λύσεις, από μηχανής θεούς και μαγικά χαλιά»…
Οι νέοι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου:
Αραπακοπούλου Ευγενία: Καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας.
Γιακουμέλος Σπύρος: Γεωπόνος, Πρώην μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πύργου.
Ζιάτα Ξανθή: Από το Ανεμοχώρι, Μέλος του ΔΣ του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας.
Καλαντζή Βασιλική: Δασκάλα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διευθύντρια στο Ειδικό δημοτικο Πύργου, Πρώην προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Ν.Ηλείας, Πρώην μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Πύργου
Καπαρέλης Πέτρος: Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου, Πρόεδρος του σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου και περιχώρων.
Λαγογιάννης Γιώργος: Φοιτητής ΑΣΟΕΕ
Μιχαλοπούλου Γεωργία: Από το Βούναργο, Μέλος του ΔΣ του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και περιχώρων.
Μπαντουδάκης Θέμης: Γυμναστής, προπονητής.
Σολωμού Νικολία: Δασοπόνος- Δασολόγος, Εκπαιδευτικός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Σπηλιόπουλος Νίκος: Συνταξιούχος ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων.
Που προστίθενται στους πρώτους 10 που είχανε ανακοινωθεί:
Αθανάσουλας Χρήστος
Αναστασίου Στέλλα
Βαγγελάτου Άβα
Γκογκάκη Βάσω
Διαμαντόπουλος Σάκης
Ζαριφόπουλος Νίκος
Καραμάνης Νίκος
Καραμπέτσος Θανάσης
Λάμπρος Θοδωρής
Τζίμη-Παρασκευάκου Μαρία