Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 09:02

Εν αναμονή του ΙΓΜΕ για το βράχο στο φράγμα Φλόκα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρχει από τις αρχές Φεβρουαρίου οπότε και μετά από μεγάλη κατολίσθηση υποχώρησε τεράστιος βράχος στο φράγμα του Φλόκα και στο δρόμο Αλφειούσας - Μακρισίων.

Στην περιοχή – θεωρητικά – ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και η περιοχή έχει κοπεί στα δύο, κυρίως για τα μεγάλου όγκου οχήματα.

Στο δήμο Πύργου, έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση του ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπάρχει με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις και κλιμάκιο του ΙΓΜΕ να προχωρήσει σε αυτοψία προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με το πρόβλημα.

Λόγω του μεγέθους του βράχου είναι πιθανό να προταθεί η ελεγχόμενη ανατίναξή του καθώς το να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα βαρέως τύπου φαίνεται ως λύση δύσκολη και κοστοβόρα.

Η έκταση και το είδος των παρεμβάσεων θα αποφασιστούν μετά την αυτοψία του ΙΓΜΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 13:22

Σχετικά Άρθρα

  • Φράγμα Φλόκα: Μια τραυματίας σε εκτροπή οχήματος
    Φράγμα Φλόκα: Μια τραυματίας σε εκτροπή οχήματος

    Μια γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά σε τροχαίο που σημειώθηκε περίπου στις 2.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στο δρόμο που οδηγεί από την Ε.Ο. Πύργου -Τριπόλεως στο Φράγμα Φλόκα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αυτοκίνητο που οδηγούσε, εξετράπη της πορείας του εξαιτίας της ολισθηρότητας του δρόμου από την βροχόπτωση και ανετράπη σε αύλακα.

    troxaio fragma floka 2

    Περισσότερα σε λίγο...

  • Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο αρδευτικό κανάλι του Αλφειού (photos & video)
    Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο αρδευτικό κανάλι του Αλφειού (photos & video)

    Έντονη είναι η κινητοποίηση της Αστυνομίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά και του ΕΚΑΒ αυτή την στιγμή καθώς ένα αυτοκίνητο βρίσκεται μέσα στο αρδευτικό κανάλι του Αλφειού.

    Οι δυνάμεις του Π.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας έχουν σπεύσει για τον απεγκλωβισμό του οδηγού, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να έχει τις αισθήσεις του.

    Νεότερη ενημέρωση

    Απεγκλωβίστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρχ. Ολυμπίας και Πύργου, καθώς και από το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αρχ. Ολυμπίας ο ηλικιωμένος άντρας που έπεσε στην άδεια κεντρική αρδευτική διώρυγα του ποταμού Αλφειού στο Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας.

    Διασώστες του ΕΚΑΒ παρέλαβαν τον τραυματία και τον μετέφεραν στη νοσηλευτική μονάδα Πύργου.

    Δείτε φωτογραφίες & video:

    troxaio kanali 1

    troxaio kanali 2

    troxaio kanali 3

    troxaio kanali 4

    troxaio kanali 5

    troxaio kanali 6

    troxaio kanali 7

    troxaio kanali 8

    troxaio kanali 9

    troxaio kanali 10

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

  • Φράγμα Φλόκα: Άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ ανέσυραν την σoρό από τον ποταμό Αλφειό - Με DNA η αποκάλυψη της ταυτότητας (photos & video)
    Φράγμα Φλόκα: Άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ ανέσυραν την σoρό από τον ποταμό Αλφειό - Με DNA η αποκάλυψη της ταυτότητας (photos & video)

    Προς το φράγμα του Φλόκα κινούνται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας μετά από πληροφορίες για εντοπισμό πτώματος στην κοίτη του ποταμού Αλφειού.

    Νεότερη Ενημέρωση:

    Υστέρα από τις τελευταίες πληροφορίες πολίτη της περιοχής, εντοπίστηκε πτώμα στον ποταμό Αλφειό.

    Με την ανάσυρση της σωρού από το νερό, θα εξακριβωθεί αν πρόκειται τελικά για τον αγνοούμενο Νίκο Αναστόπουλο από το Πλουτοχώρι που στις 15 Ιανουαρίου παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο παρέα με την σύντροφό του, βρισκόμενοι μέσα στο αυτοκίνητό τους.

    Νεότερη Ενημέρωση:

    Με την συνδρομή της Ομάδας Ορμητικών Νερών της; 6ης ΕΜΑΚ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης του πτώματος που βρέθηκε στον ποταμό Αλφειό, σε κοντινή απόσταση από το Φράγμα του Φλόκα.

    Υπάρχουν εκτιμήσεις για την ταυτότητα της σορού, όμως θα χρειαστεί απαραιτήτως ταυτοποίηση μέσω DNA, για να αποδειχθεί αν τελικά ανήκει στον 45χρονο αγνοούμενο Νίκο Αναστόπουλο

    Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

    anasirsi fragma 1

    anasirsi fragma 2

    anasirsi fragma 3

    anasirsi fragma 4

    fragma 4

    ptoma fragma 1

    fragma 1

    fragma 2

    fragma 3

    fragma erevnes ptoma 1

    Περισσότερα σε λίγο…

  • Ζάκυνθος: Σήμερα οι αποφάσεις για το Ναυάγιο – Την εισήγηση των επιστημόνων του ΟΑΣΠ περιμένουν οι αρχές
    Ζάκυνθος: Σήμερα οι αποφάσεις για το Ναυάγιο – Την εισήγηση των επιστημόνων του ΟΑΣΠ περιμένουν οι αρχές
    Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να έχουν στα χέρια τους οι τοπικές αρχές το πόρισμα των επιστημόνων του ΟΑΣΠ, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή του Ναυαγίου την περασμένη Παρασκευή και συνέλεξαν στοιχεία, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε (ύστερα από την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ).

    Υπενθυμίζουμε ότι μετά την κατολίσθηση το Λιμεναρχείο Ζακύνθου απαγόρευσε προληπτικά την αποβίβαση επισκεπτών στην παραλία, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου, καθώς και του ΣΟΠΠ. Η Επιτροπή αποφάσισε να γίνει εκ νέου σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες, με παράλληλη τήρηση του ανώτατου αριθμού επισκεπτών, ώστε οι λουόμενοι να μην πλησιάζουν στα πρανή.

    «Θα έχουμε πλήρη εικόνα για το αν υπάρχει αλλαγή στην διάβρωση και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε. Θα μας κάνουν μία εισήγηση με βάση τα όσα διαπίστωσαν. Θέλουμε να μάθουμε αν έχει διαφοροποιηθεί κάτι σε σχέση με το 2019 και το 2020 που είχαν κάνει και τότε αυτοψία. Σε λιγότερο από 24 ώρες ήρθε η επιτροπή του κ. Λέκκα και είδε το σημείο. Το πρωί της Παρασκευής πήγαν και έκαναν πτήσεις με drone για να αποτυπώσουν το πώς έχει η κατάσταση. Ασχολούμαστε σοβαρά με το θέμα του Ναυαγίου. Προέχει η ασφάλεια», δήλωσε αρχικά η Αντιπέριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου και τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που είχε πρότεινε ο κ. Λέκκας (ζωνοποίηση). «Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Λέκκας. Δυστυχώς τηρούνται πολύ λίγα. Πρέπει οι αρμόδιοι να τηρήσουν τα μέτρα. Πρέπει να ενισχυθεί το Λιμεναρχείο με δύναμη και να έχει μόνιμα σκάφος εκεί για να επιτηρεί το χώρο και την αποβίβαση των τουριστών. Πρέπει να τοποθετούνται τα μπαλόνια, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πλησιάζουν οι άνθρωποι τα βράχια και τρίτον να είναι σωστή η φύλαξη. Περιμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν αν υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα και αν μπορεί να είναι ανοιχτό ή όχι».

    Ο Ανδρέας Μαρινάκης, μέλος της Επιτροπής του Ναυαγίου, ο οποίος συμμετείχε και στο έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που έγινε μετά την κατολίσθηση, δήλωσε: «Αναμένουμε τα αποτελέσματα της επιθεώρησης που έγινε στην περιοχή για να ανοίξουμε το Ναυάγιο. Η ομάδα του κ. Λέκκα θα μας πει αν έχει υπάρξει τροποποίηση συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή που είχε κάνει. Αν δεν υπάρχει τροποποίηση, εύκολα θα ανοίξει το Ναυάγιο. Αν έχει υπάρξει αλλαγή, θα μας πει τι διεργασίες θα γίνουν».

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ στη Ζάκυνθο μετά τον σεισμό - Κλειστό το Ναυάγιο για τους επισκέπτες
    Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ στη Ζάκυνθο μετά τον σεισμό - Κλειστό το Ναυάγιο για τους επισκέπτες

    Κλιμάκιο σεισμολόγων και γεωλόγων του ΟΑΣΠ, αναμένεται στη Ζάκυνθο, ώστε να επισκεφθεί το Ναυάγιο και να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Mετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσε στην περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο ο σεισμός των 5,4 ρίχτερ, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα , η έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

    Η συνεδρίαση μετά το σεισμό, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων και αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή η περιοχή του Ναυαγίου για όλους, τόσο από την στεριά, όσο και από την θάλασσα, υπό το φόβο νέων κατολισθήσεων.

    Επίσης, κλιμάκιο σεισμολόγων και γεωλόγων του ΟΑΣΠ, αναμένεται στη Ζάκυνθο, ώστε να επισκεφθεί το Ναυάγιο και να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Από το ρήγμα της Κεφαλονιάς τα 5,4 Ρίχτερ του τρόμου

    Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ και μέχρι τις 11:16 το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν άλλοι 7 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή με μεγαλύτερο μέγεθος αυτό των 3,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

    Ο σεισμολόγος, Σπύρος Τάσσος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για τον σεισμό και τους κινδύνους κατολισθήσεων.

    «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τονίζεται ότι κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός, να μην συζητάμε εάν και πότε θα γίνει ο επόμενος ή αν οι σεισμοί προβλέπονται ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε έτοιμοι να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες του σεισμού όσο είναι δυνατόν», ανέφερε αρχικά.

    «Στην περίπτωση του «Ναυαγίου», εκεί είναι μία περιοχή που έχει πρόβλημα. Πρέπει να παρθούν μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων, αυτός είναι ο κίνδυνος. Εάν χρειαστεί θα πρέπει να κλείσει και η παραλία, δεν μπορεί να κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων από έναν σεισμό. Η παραλία είναι επικίνδυνη προφανώς», συμπλήρωσε.

    «Μπορούν να γίνουν εργασίες πρόληψης για να μην πέσουν τα βράχια και μέτρα αντιστήριξης. Ο σεισμός 5,4 ρίχτερ είναι νοτιοδυτικά από το Ληξούρι, δεν υπάρχει περίπτωση ένας τέτοιος σεισμός να προκαλέσει κάτι σε κατοικημένη περιοχή», κατέληξε.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Ναυάγιο Ζακύνθου: Οι τρεις ζώνες της παραλίας, τα ασφαλή και τα απαγορευμένα σημεία, δείτε τον χάρτη
    Ναυάγιο Ζακύνθου: Οι τρεις ζώνες της παραλίας, τα ασφαλή και τα απαγορευμένα σημεία, δείτε τον χάρτη

    Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες (8/9) ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, εξαιτίας του οποίου λίγο αργότερα προκλήθηκαν κατολισθήσεις στην ευρύτερη περιοχή της διάσημης παραλίας του «Ναυαγίου».

    Aυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που κομμάτια από πράνη (βράχια) αποκαλούνται από την παραλία που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες μέσα στον χρόνο. Τόσο στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018, όσο και στις 26 Οκτωβρίου, την ίδια χρόνια, είχαν σημειωθεί καταπτώσεις. Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση οι καταπτώσεις είχαν προκαλέσει και των τραυματισμό επτά ατόμων.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Τουρισμού προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου με τη συμμετοχή του Διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα και του Δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη. Αντικείμενό της , σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ήταν η επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας στην παραλία του Ναυαγίου.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση σύσκεψη, αποφασίστηκε η εκ νέου σύσταση για αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης των επισκεπτών μόνο στις επιτρεπόμενες ζώνες που έχουν καθοριστεί στη σχετική επιστημονική μελέτη με παράλληλη τήρηση του ανώτατου αριθμού επισκεπτών, έτσι ώστε οι λουόμενοι να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από τα πρανή (βράχοι).

    Λέκκας στο iefimerida.gr: «Αποτυπώνουμε συνεχώς την κατάσταση»

    Η σχετική μελέτη της Επιστημονικής Ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις δράσεις Μείωσης Διακινδύνευσης σε ακτές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο της ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα καθορίζει ακριβώς με τρια χρώματα (πράσινο, κίτρινο, κόκκινο) τις ζώνες πρόσβασης στην ακτή του «Ναυαγίου».

    Όπως δήλωσε στο iefimerida.gr ο κ. Λέκκας «αυτή η μελέτη έγινε πριν από 4 χρόνια. Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Με βάση αυτή τη μελέτη εφαρμόζονται τα όποια μέτρα από τους αρμόδιους για την προστασία των λουόμενων. Εξειδικευμένη ομάδα βρίσκεται ήδη στην Ζάκυνθο για την καταγραφή της κατάστασης. Παρακολουθούμε και αποτυπώνουμε την κατάσταση στο Ναυάγιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

    Οι τρεις ζώνες πρόσβασης στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

    nauagio zak zones

    ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

    Η ζώνη υψηλού κινδύνου και απαγορευμένης πρόσβασης περιλαμβάνει την περιοχή που έχει σημειωθεί με κόκκινο χρώμα στην Εικόνα 16 και εκτείνεται από τη βάση των πρανών μέχρι πίσω από το ναυάγιο (απόσταση ΑΒ=40 m, ΕΖ=59 m, ΗΘ=50 m).

    Το εσωτερικό της όριο βρίσκεται στη βάση του πρανούς και το εξωτερικό της όριο διατάσσεται σχεδόν παράλληλα με τη βάση του πρανούς. Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται η πρόσβαση επισκεπτών λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης αστοχιών στα ανάντη πρανή. Στη νοητή προέκταση της ζώνης αυτής στη θάλασσα απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών για την αποβίβαση επισκεπτών.

    ΚΙΤΡΙΝΗ ZΩΝΗ ΜΕΣΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

    Η ζώνη μέσου κινδύνου και ελεγχόμενης πρόσβασης περιλαμβάνει την περιοχή που έχει σημειωθεί με κίτρινο χρώμα στην εικόνα και εντοπίζεται πιο κοντά στο ναυάγιο (αποστάσεις ΒΓ=16 m, ΔΕ=50 m).

    Η ζώνη αυτή θα ενσωματώνεται στη ζώνη απαγορευμένης πρόσβασης και θα απαγορεύεται η πρόσβαση και η παραμονή επισκεπτών σε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εκδηλωθούν ή να επιταχυνθούν αστάθειες σχηματισμών κατά μήκος των πρανών, όπως π.χ. μετά την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού, κατά την μετασεισμική του ακολουθία, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων ή μετά από παρατεταμένη περίοδο έντονων και ισχυρών βροχοπτώσεων κλπ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εμβαδόν της ζώνης ελεγχόμενης πρόσβασης (4.642 m2), το σύνολο των επισκεπτών που
    μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα στην ζώνη είναι 774 άτομα (με διαθέσιμο χώρο 6 m2 ανά άτομο).

    ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

    Η ζώνη χαμηλού κινδύνου και ελεύθερης πρόσβασης περιλαμβάνει την περιοχή, που έχει σημειωθεί με πράσινο χρώμα στην Εικόνα 16 και εκτείνεται από το εξωτερικό όριο της ζώνης μέσου κινδύνου μέχρι την ακτογραμμή (απόσταση ΓΔ=57 m).

    Στην περιοχή αυτή επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σκαφών, η ελεύθερη αποβίβαση επισκεπτών και η ελεύθερη παραμονή τους για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από τις δημοτικές αρχές. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το
    εμβαδόν της ζώνης ελεύθερης πρόσβασης (2.007 m2), ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών, που μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης είναι περίπου 335 άτομα με διαθέσιμο χώρο 6 m2 ανά άτομο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Ζάκυνθος: Πτώση βράχων στο Ναυάγιο λίγη ώρα μετά το σεισμό – Τι είχε πει ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος πριν από 3 μέρες (video)
    Ζάκυνθος: Πτώση βράχων στο Ναυάγιο λίγη ώρα μετά το σεισμό – Τι είχε πει ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος πριν από 3 μέρες (video)

    Αποκόλληση και πτώση βράχων σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση στα 5,2 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο) στον κόλπο του Ναυαγίου.

    Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από 3 μέρες για τέτοιου είδους φαινόμενα είχε προειδοποιήσει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

    Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου έχει απαγορεύσει την αποβίβαση των επισκεπτών στην παραλία.


    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΥ

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωνε ότι με έναν σεισμό θα καταρρεύσουν τα πρανή και ουσιαστικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού από κάτω συνωστίζονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες…

    “Τουρισμός χωρίς προστασία δεν είναι τουρισμός!

    Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους.

    Εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή.

    Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς – μικρό ευτυχώς – κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν. Την επόμενη φορά δεν θα είναι ευτυχώς αλλά δυστυχώς.

    Δεν κατέβηκα, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια τέτοια “εμπειρία”.

    papadopoulos nauagio zak

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Έξι μέρες χωρίς νερό οι καλλιέργειες στη ζώνη Αλφειού - Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες
    Έξι μέρες χωρίς νερό οι καλλιέργειες στη ζώνη Αλφειού - Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες

    Παράσταση διαμαρτυρίας στο φράγμα του Φλόκα, έκαναν χθες το πρωί αγρότες και μέλη των ΤΟΕΒ της ζώνης Αλφειού, καθώς εδώ και έξι ημέρες το νερό δεν κυλάει στ’ αυλάκι για να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους. Στην καρδιά του καλοκαιριού με τον υδράργυρο να βρίσκεται ψηλά, είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος καταστροφής των καλλιεργειών που παραμένουν απότιστες.

    Σε δηλώσεις τους οι αγρότες βάλλουν κατά του ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει από τους αρμοδίους.

    Από την άλλη έθεσαν το θέμα της συντήρησης του γηρασμένου εγγειοβελτιωτικού δικτύου αλλά και την αναγκαιότητα αναβάθμισής του με βάση τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος.

    Ο πρόεδρος του Β ΤΟΕΒ Πύργου Γιάννης Αρβανιτάκης μιλώντας στο ilialive.gr και στο gaia365.gr δήλωσε ότι “… μετά από μία προγραμματισμένη διακοπή λόγω ζημιάς στο Πελόπιο, η διακοπή από την άρδευση δύο ημέρες, δημιουργείται πρόβλημα ανεπάρκειας νερού διότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα μεγάλο έργο, ίσως το καλύτερο των Βαλκανίων με μία ιστορία 40 χρονών. Πολλοί το λένε παλαιωμένο αλλά παύει να είναι σύγχρονο και λειτουργικό χωρίς να έχει ενδιαφερθεί κανείς και να έχει διαθέσει ούτε 0,50 €. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την απουσία της πολιτείας, της Περιφέρειας, των δήμων, για να διαχειριστούν και να στηρίξουν υποδομές, που στηρίζουν την ασφάλεια των πολιτών μας σε ό,τι αφορά την αποστράγγιση, την μικροοικονομία σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον σε ό,τι αφορά την διαχείριση του νερού. Είναι κρίμα κι άδικο τέτοια μεγάλα έργα να έχουν αφεθεί στην μοίρα τους και να νομίζει ο κάθε ένας αιρετός ότι φτιάχνοντας τον δρόμο έκτρωμα Πύργος - Αγ. Ιωάννης θα μας αναβαθμίσει τη ζωή και δεν θα αναβαθμίσει την ζωή μας η συντήρηση και η λειτουργία αυτού του τεράστιου έργου, που έχει όλες αυτές τις ιδιότητες που ανέφερα προηγουμένως. Είναι κρίμα, ντρέπομαι που είμαι από εδώ και έχουμε όλους αυτούς τους πολιτικούς σε όλες τις βαθμίδες της πολιτείας. Μαζευτήκαμε εδώ και προσπαθούμε να καλέσουμε τους υπαλλήλους του ΓΟΕΒ, σε έναν ΓΟΕΒ ακέφαλο, βασιζόμενος στο φιλότιμο των υπαλλήλων από μία ανεπάρκεια που έχουμε και από εξειδικευμένο προσωπικό και από στήριξη από την επίσημη πολιτεία, να μπορέσουμε κι εμείς με την συνδρομή μας και σαν ΤΟΕΒ να δώσουμε μία λύση γιατί το νερό χύνεται κι εμείς δεν έχουμε νερό να διαχειριστούμε τις καλλιέργειες μας”.

    Ο σύμβουλος στον ΤΟΕΒ Επιταλίου Δημοσθένης Φωτεινόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εδώ και μια εβδομάδα, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό και μεγάλο. “Δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται, ρωτάμε τους ειδικούς που είναι και φύλακες και μας λένε ότι δεν έχει ο Λάδωνας νερό, πράγμα το οποίο είναι αδύνατον να μην έχει ο Λάδωνας νερό τέλη Ιουνίου. Αυτό πάντοτε το αντιμετωπίζαμεΑύγουστο μήνα. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει συντήρηση, δεν έχουν καθαριστεί οι διώρυγες, δεν έχουν συντηρήσει τις πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν. Αυτή τη στιγμή βάλαμε τον υπάλληλο που είναι φύλακας εδώ να σηκώσει την πόρτα και είδαμε ότι το συρματόσχοινο ήταν κομμένο. Δεν ξέρω τι να πω! Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Οι καλλιέργειες κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, πώς να ανταπεξέλθουμε αν χάσουμε τις καλλιέργειές μας θα πάμε όλοι φυλακή, θα κλείσουν πολλά σπίτια. Δεν ξέρω πού θα βγει αυτή η κατάσταση και ποια θα είναι η εξέλιξη. Σήμερα εδώ δεν είδαμε κανέναν ούτε τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, ούτε κάποιον υπεύθυνο, ούτε τον αντιπεριφερειάρχη, που προσπαθεί να κλείσει ραντεβού με αντιπεριφερειάρχη εδώ και μία εβδομάδα ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου και δεν μπορεί να μας δεχτεί, γιατί έχει πάρα πολλές δουλειές. Για ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό και μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα. Θα πρέπει να ντρέπονται αυτοί που λένε ότι τον στηρίζουν. Με τι στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα με τα ψέματα; Πρέπει να πάρουμε την ευθύνη πάνω μας και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Τελειώσαμε! Εμείς έχουμε τελειώσει, τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και πραγματικά βρισκόμαστε σε αδιέξοδο…”.

    Ο Διονύσιος Τριανταφυλλόπουλος, καλλιεργητής, τόνισε ότι “… την μεγαλύτερη ζημιά την έχουμε στο Β ΤΟΕΒ που έχουμε να δούμε νερό από την Παρασκευή το απόγευμα και με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες οι καλλιέργειες καταστρέφονται και υποφέρουν. Από εδώ και πέρα μόνο ζημιά γίνεται... Δε γίνεται να επανέλθει και απ’ ό,τι βλέπω, δεν θα έχουμε νερό εντός τριών ημερών. Οι υπεύθυνοι του ΓΟΕΒ δεν μπορούν να μας δώσουν λύση, δεν ξέρει κανείς, κάθε χρόνο εμείς οι παραγωγοί πληρώνουμε την ζημιά, κάθε χρόνο πάντα κάτι γίνεται ή θα βουλώσει η διώρυγα, ή θα γίνει μία ζημιά στο αντλιοστάσιο, δεν ξέρω τι φταίει, δεν μπορώ να κρίνω, δεν είμαι αρμόδιος. Εγώ ξέρω ότι έχω τρεις καλλιέργειες και ότι και οι τρεις καλλιέργειες καταστρέφονται. Τη συγκεκριμένη στιγμή καλλιεργώ φυστίκια, καλαμπόκια και τριφύλλια, τα καλαμπόκια μου αυτή την στιγμή είναι στην γονιμοποίηση, έχουν μείνει μέρες από νερό και εγώ δεν πρόκειται να εισπράξω ούτε το κόστος καλλιέργειας. Οι υπεύθυνοι ας κινηθούν να βρουν μία λύση. Αν σήμερα εμείς δεν είχαμε κινητοποιηθεί μεταξύ μας οι παραγωγοί δεν θα γινόταν τίποτα, δεν πάει κανείς να λύσει το πρόβλημα”

    Ο καλλιεργητής Κωνσταντίνος Γύφτος, σημείωσε ότι “… έχουμε να ποτίσουμε τις ντομάτες μας και όλες μας τις άλλες καλλιέργειες, πατάτες, καλαμπόκια, εδώ και έξι μέρες που είμαστε χωρίς νερό, προσπαθούμε μόνοι μας στην διώρυγα να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, οι τοπικές αρχές είναι άφαντες, ο Περιφερειάρχης είναι άφαντος, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ άφαντος και προσπαθούμε μόνοι μας με ίδια μέσα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, για να σώσουμε τις καλλιέργειες μας. Δεν δουλεύει τίποτα. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε μία πόρτα έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη παροχή νερού αλλά δεν δουλεύει τίποτα. Κόπηκαν τα συρματόσχοινα, είναι όλα ασυντήρητα και δεν ασχολείται κανείς με αυτό το έργο. Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας.…”

    Ο καλλιεργητής Θανάσης Καράμπελας από την πλευρά του ανέφερε τα εξής: “Καλλιεργώ τριφύλλια και φυστίκια, ποτίζω με τα καρούλια, έχει κοπεί το νερό από την Παρασκευή και έχουν ξεραθεί. Τώρα όλα αυτά δεν προλαβαίνονται. Το πρόβλημα είναι καθαρά του ΓΟΕΒ κάποια βλάβη είχε πάθει το έκοψαν και τώρα δεν έρχεται σε εμάς δεν επαρκεί το νερό να έρθει σε εμάς για να ποτίσουμε. Οι καλλιέργειές μου είναι στα Γρανιτσαίικα. Πέρυσι πάλι το ίδιο πάθαμε, φέτος το ίδιο, με λίγα λόγια κάθε χρόνο γίνεται η ίδια ιστορία. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου… Πήγαμε στο ΓΟΕΒ αλλά όλοι αυτοί είναι στον κόσμο τους. Ούτε ήξεραν τι γίνεται... Δηλαδή αν σήμερα δε γινόταν κινητοποίηση από εμάς τους αγρότες, ούτε θα είχανε πάρει χαμπάρι αν έχουμε ή δεν έχουμε νερό”…

    floka 2

    floka 3

    floka 4

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch