Της Δήμητρας Βέλμαχου
Νέα απειλή για τους 4.000 περίπου δανειολήπτες της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας πολλοί εκ των οποίων είναι και από την Ηλεία, έρχεται να “ταράξει τα νερά”, του ήδη ταλαιπωρημένου επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής αλλά και των νοικοκυρών, ύστερα από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων σε εγχώρια ή ξένα funds.
Ειδικότερα, η ειδική εκκαθαρίστρια PQH που είχε λάβει την περίοδο που έκλεισε η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά, εμπορικά και στεγαστικά δάνεια, έχει ήδη εκκινήσει την διαδικασία για την πώληση των χαρτοφυλακίων Alphabet που περιλαμβάνουν τα δάνεια αυτά.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, στην ουσία δεν πρόκειται για κόκκινα δάνεια, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών εξυπηρετούνταν αλλά μόλις η εν λόγω τράπεζα έκλεισε, έγινε απαιτητή η εξόφλησή τους από τους δανειολήπτες, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρηματίες και όχι μόνο.
Όπως σημείωσε μάλιστα, η απαίτηση της αποπληρωμής τους έγινε τότε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο από τον φορέα που είχε αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και που τώρα προβαίνει στην μεταπώλησή του.
«Η βεβιασμένη κατάρρευση της Αχαϊκής Τράπεζας, επηρέασε αρνητικά πάρα πολλές επιχειρήσεις του τόπου. Αυτό οφείλετε στο γεγονός, ότι αυτά τα δάνεια τα οποία δεν ήταν κόκκινα καθώς εξυπηρετούνταν, μεταφέρθηκαν σε μια διαδικασία κοκκινίσματος με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έρθουν σε μια δύσκολη κατάσταση.
Όταν έκλεισε δηλαδή η Αχαϊκή τράπεζα, αυτά τα δάνεια έγιναν απαιτητά από τους οφειλέτες. Δεν ήταν κόκκινα πριν. Δεν έχει καμία ευθύνη επί της ουσίας ο δανειολήπτης γιατί ενώ τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνταν ξαφνικά έγινε απαιτητή η αποπληρωμή τους.
Και τότε αναζητήθηκε με πολύ σκληρό τρόπο η εξόφληση αυτών των δανείων. Ουσιαστικά τώρα η αλλαγή του χαρτοφυλακίου είναι μια διαδικαστική αλλαγή, γιατί και ο προηγούμενος φορέας της αναζήτησης εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, ήταν ιδιαίτερα πιεστικός απέναντι στις επιχειρήσεις» επεσήμανε ο κ. Νικολούτσος υπογραμμίζοντας ότι το θέμα του ιδιωτικού χρέους είναι τεράστιο και πρέπει με κάθε τρόπο να βρεθούν λύσεις που θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα.
Ο ίδιος μάλιστα, πρότεινε μια λύση που θα πρόσφερε ανάσα στους δανειολήπτες, οι οποίοι αυτή την στιγμή αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ποσά που ζητούν οι εταιρείες.
«Η δική μου πρόταση, που θα έδινε μια λύση, είναι η ενδεχόμενη δυνατότητα εξαγοράς από τους δανειολήπτες των δανείων αυτών, στην τιμή που πωλήθηκαν στα funds» σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας.